racecar speeds around track

Actiefotografie

Wanneer is zwart-wit geschikt voor actiefotografie?

Zwart-wit is nog steeds populair in de actiefotografie. Vaak wordt gezegd dat zwart-wit geen afleidende kleuren gebruikt en de sfeer en intensiteit van het moment beter overbrengt. Maar wanneer kies je ervoor om een foto in zwart-wit te maken (of in Monochroom) en welke beelden worden mooi vertaald naar zwart-wit?

Er zijn geen vaste regels voor. Tegenwoordig heb je de luxe om kleurbeelden achteraf om te zetten in zwart-wit om te zien of dat een goede keuze is, terwijl je het origineel in kleur kunt bewaren. Het is echter altijd een goed idee om te leren welke beelden goed in zwart-wit gemaakt kunnen worden en waarom. Dit scheelt tijd en helpt je de juiste keuzes te maken.

Opnames met laag contrast gemaakt bij druilerig weer zijn meestal niet geschikt om omgezet te worden in zwart-wit, omdat het resultaat vaak een saaie, grijze foto is. Zwart-wit moet iets toevoegen aan een foto. Kijk dus of de foto beter is geworden na het omzetten in zwart-wit. Daarom geldt de regel dat foto's met een hoog contrast goed kunnen worden omgezet in zwart-wit. Foto's die zijn gemaakt tijdens zonnige omstandigheden hebben vaak diepe schaduwen en felle kleuren. Zwart-witbeelden maken daar goed gebruik van en je kunt ze tijdens de nabewerking nog verder uitdiepen om dramatische foto's te maken.

Het opvallendste kenmerk in de bovenstaande foto is de blauwe auto. De auto valt echt op tegen de zandkleurige achtergrond en blijft het focuspunt van de foto. Als je de afbeelding omzet in zwart-wit wordt hij vlakker en wordt de aandacht niet langer naar de auto getrokken. Bovendien wordt het contrast van de kleuren geëlimineerd. De zwart-witconversie is ook gebruikt om het stof achter de auto te accentueren. De kleurenversie ziet er vervaagd uit, terwijl de zwart-witversie het stof tegen de donkere achtergrond en de auto laat opvallen.

Gerelateerde artikelen
10 tips to help you take better black and white photos

Zwart-wit fotografie Tips & Tricks

10 tips waardoor je betere zwart-wit foto's maakt

Zwart/witfotografie is terug, hoewel het natuurlijk nooit echt helemaal is weggeweest. Vanwaar toch die blijvende populariteit?

Take your action photography to the next level

Actiefotografie

Je actiefotografie naar een hoger plan tillen

Lees onze beste Tips & Tricks om je actiesportfotografie naar een hoger niveau te tillen.

Sports photography tips

Tips & Tricks voor sportfotografie

Lees Canon's tutorials over sportfotografie

Je kunt geweldige sportfoto's maken in parken en langs sportvelden. In deze tutorial leer je hoe je je Canon-camera beter kunt benutten.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken