BASISBEGINSELEN VAN FOTOGRAFIE IN DE BUITENLUCHT

Tips voor het maken van opnamen onder extreme weersomstandigheden

Warm of koud, regen of zonneschijn, volg deze tips om prachtige foto's te maken onder alle weersomstandigheden of in elke omgeving.
Een fotograaf in winterkleding en met een rugzak staat op een besneeuwde berghelling en houdt een Canon-camera vast. © Richard Walch

Meestal is fotograferen moeilijker bij extreme temperaturen. Sneeuw, vorst en ijs zorgen voor spectaculaire winterscènes, maar de meeste camera's werken alleen bij temperaturen boven 0 °C. En in extreem hete omgevingen kunnen camera's oververhit raken, terwijl je op locaties met veel zand het risico loopt dat niet-afgedichte apparatuur beschadigd raakt.

Veel Canon-camera's hebben een weerbestendige afdichting en werken onder verrassend zware omstandigheden, maar je moet ook rekening houden met de menselijke factor. Fotograferen in extreme omgevingen is voor jou net zo zwaar als voor je uitrusting.

En dus moet je voorzichtig zijn bij het maken van opnamen bij extreme temperaturen. Controleer van tevoren de weersvoorspelling en neem de juiste kleding en uitrusting voor buitenfotografie mee. Het is echter ook handig om een paar praktische fotografietips bij de hand te hebben om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Lees hier onze toptips voor het maken van opnamen bij bijzonder koude en warme omstandigheden.

Opnamen maken in de kou

1. Houd je handen warm

Een fotograaf in winterjas, -muts en -handschoenen houdt een Canon EOS R5 vast.

Hou je handen warm als je opnamen maakt onder extreme weersomstandigheden. Overweeg de aanschaf van dunne thermische handschoenen voor onder je hoofdhandschoenen om de warme lucht vast te houden.

Trillende handen kunnen cameratrilling veroorzaken en tot vage beelden leiden. Neem dus een paar dikke, waterdichte handschoenen en handwarmers mee om je handen weer op te warmen als je een tijdje in de kou bent geweest.

Handschoenen zijn belangrijk voor het maken van foto's bij koud weer, maar het is dan wel lastiger om de cameraknoppen te bedienen. Een Canon-lens met een instelbare bedieningsring, zoals de RF 200-800 mm F6.3-9 IS USM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM of RF 85mm F2 MACRO IS STM, is vaak gemakkelijker te bedienen als je handschoenen aan hebt. Canon-camera's met een joystickcontroller, zoals de Canon EOS R10, kunnen ook handig zijn als je het lastig vindt om met handschoenen aan het AF-punt te verplaatsen op het touchscreen.

Sportfotograaf en Canon Ambassador Richard Walch raadt enthousiaste winterfotografen aan klimhandschoenen aan te schaffen die je vingertoppen bloot laten. Tussen opnamen door moet je je handen dan wel beschermen.

2. Bescherm je uitrusting

Een gehandschoende hand houdt een Canon-camera vast waarop een zonnekap is bevestigd ter bescherming tegen de winterse omstandigheden.

In winterse omstandigheden kan een zonnekap helpen voorkomen dat er waterdruppels op de lens terechtkomen. "Een zonnekap is enorm belangrijk bij dwarrelende sneeuw", legt Richard uit. Als je een goede lenskap gebruikt, kan je camera bijna alles aan." © Richard Walch

Een fotograaf filmt zichzelf op een stormachtige pier met een Canon-camera waaraan een microfoon en windkap zijn bevestigd.

Windruis kan de audio van je video-opnamen verpesten. Je kunt de modi voor het beperken van de windruis op je Canon-camera inschakelen of een externe microfoon met een windkap gebruiken om het geluid zuiver te houden.

Canon EOS R System-camera's, zoals de EOS R6, EOS R6 Mark II en EOS R7, hebben een weerbestendige afdichting. Je kunt er zonder problemen opnamen mee maken in de regen, maar hou het weer wel in de gaten voor je terechtkomt in een stortbui. Als er druppels op de lens terechtkomen, veeg deze dan weg met een schoon microvezel- of lensdoekje. Je kunt ook beschermende filters voor je lenzen kopen, die bijzonder nuttig zijn onder extreme omstandigheden. Je kunt bij zware regen of sneeuwstormen beter geen lenzen verwisselen, want dan zou je apparatuur beschadigd kunnen raken.

Als je je camera buiten gebruikt en enige tijd de scherpstelring niet handmatig draait of de autofocus niet gebruikt, kunnen de scherpstel- en zoomring van je lens 'bevriezen'. Dit kun je voorkomen door je camera ingepakt in een tas van goede kwaliteit te bewaren als je hem niet gebruikt. Ook kun je je camera bedekken als je buiten fotografeert wanneer het sneeuwt. Je kunt ook met de AF-motor of handmatig de focus- en zoomring draaien.

De batterijen raken sneller dan normaal leeg bij koud weer. Bewaar je camera en batterijen dus in je tas om ze te beschermen tegen de omstandigheden. Je kunt ze ook in een binnenzak stoppen waar je lichaamswarmte ze warm houdt. Vergeet ook niet om twee keer zoveel batterijen mee te nemen als normaal.

Als je met je camera vanuit de kou in een warme ruimte komt, ontstaat er condensvorming die je apparatuur kan beschadigen. "Als je gaat lunchen, moet jijzelf of je rugzak buiten blijven", adviseert Richard. ''Het is funest om vanuit de kou de warmte in te gaan om je opnamen te bekijken. Je camera en je lens beslaan en je loopt het risico je camera te beschadigen. Je moet je camera in één temperatuurzone houden." Plaats je cameratas op een iets koelere plaats, zoals in een portiek, zodat je uitrusting geleidelijk op temperatuur komt.

Als je direct van de ene omgeving moet overgaan naar de andere, wikkel dan een paar minuten lang een plastic tas rond je uitrusting, zodat de temperatuursverandering niet zo drastisch is.

3. Gebruik een statief en maak opnamen op afstand

Een fotograaf in winterkleding hurkt achter een Canon EOS R6 op een statief dat op rotsen naast een rivier staat.

Als je je camera op een statief zet en op afstand bedient met de Canon Camera Connect-app, verminder je het risico op cameratrilling als je rilt van de kou. Je kunt je kadrering controleren en de belichting aanpassen met de Live View-functie van de app. Daarna kun je opnamen maken en deze rechtstreeks overzetten op je smartphone.

Het is lastig om een stabiele foto te maken als je rilt van de kou. Met een licht en draagbaar statief kun je je camera stabiliseren, zodat je vol vertrouwen kunt fotograferen. Let wel op dat je het statief niet met blote handen aanraakt bij temperaturen onder nul. Je zou je huid kunnen 'verbranden'. Stamp op een besneeuwde ondergrond om een gelijkmatig, compact oppervlak te creëren voordat je je uitrusting opstelt.

Je kunt ook de Canon Camera Connect-app op je smartphone gebruiken om de sluiter op afstand wireless te bedienen, zodat je de camera helemaal niet hoeft aan te raken. Je kunt de scherpstelling aanpassen via de app. En je kunt de app ook gebruiken om geotags toe te voegen aan je foto's, zodat je nooit vergeet waar je die prachtige opname hebt gemaakt.

Opnamen maken in warme of zanderige omstandigheden

1. Bescherm jezelf tegen de zon

Een vrouw zoekt de schaduw op en richt haar op een statief bevestigde Canon-camera uit het raam.

Zoek waar mogelijk de schaduw op. Te lang buiten zijn in de zon kan niet alleen leiden tot uitdroging, maar ook tot oververhitting van je uitrusting. En neem genoeg water mee, afhankelijk van waar je naartoe gaat.

Vermijd direct zonlicht en blijf waar mogelijk in de schaduw. Als je de zon niet kunt vermijden, breng dan zonnebrandcrème met een geschikte UV-beschermingsfactor aan en draag een hoed die je gezicht beschermt. Houd je uitrusting waar mogelijk in de schaduw, met name de accu's. Als je naar een extreme omgeving gaat, laat dan iemand weten waar je naartoe gaat en wanneer, en ook wanneer je van plan bent terug te komen, zodat deze persoon indien nodig aan de bel kan trekken.

2. Kies de juiste uitrusting

Een fotograaf met een zonnehoed op houdt een Canon-camera vast waaraan een Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-lens met witte coating is bevestigd.

Zwarte uitrusting absorbeert meer licht en raakt sneller oververhit dan apparatuur met een witte coating, zoals de Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-lens (afgebeeld).

Een vrouw hurkt op een zandstrand en stopt een Canon-camera in haar cameratas.

Met een cameratas van goede kwaliteit kun je je uitrusting veilig vervoeren en beschermen als je deze niet gebruikt.

Als je uit de volle zon blijft, voorkom je ook dat je apparatuur oververhit raakt, vooral wanneer je video-opnamen maakt. Camera's werken niet als ze te heet worden, dus als je camera oververhit raakt, kun je geen opnamen meer maken en mis je misschien foto's terwijl je wacht tot de camera is afgekoeld.

Als je in een zanderige omgeving fotografeert, zoals op het strand of in een woestijn, moet je je uitrusting beschermen tegen zandkorrels. Je kunt dan het beste investeren in een camera met een weerbestendige afdichting, zoals de Canon EOS R7, die vocht- en stofbestendig is. De EOS R7 is ook voorzien van sluiterbescherming om te voorkomen dat er stof in de sensor terechtkomt. Ook lenzen zijn kwetsbaar. Koppel je weerbestendige camera met een lens met vergelijkbare bescherming, zoals de Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, die is voorzien van rubberen afdichtingen die beschadiging van de interne optiek door zand voorkomen.

Zelfs als het niet gloeiend heet is, kan de vochtigheid ertoe leiden dat vocht binnendringt in je apparatuur en schade veroorzaakt. Ook dit kun je voorkomen met een vochtbestendige, weerbestendige uitrusting, maar je kunt ook enkele andere maatregelen nemen. Gebruik een waterdichte cameratas en doe er wat zakjes silicagel in om het eventuele vocht op te vangen dat in de tas terechtkomt. Bewaar je cameratas in een droge omgeving, het liefst in een ruimte met een ontvochtiger.

Als er sprake is van extreme hitte, kun je een ijskompres in de tas leggen om deze koel te houden. Verpak het ijskompres echter goed om te voorkomen dat vocht je uitrusting beschadigt tijdens het ontdooien van het kompres.

De kleur van je uitrusting speelt ook een rol. Sommige Canon-lenzen, zoals de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, hebben een witte coating om de binnenkant van de lens koel te houden bij hoge temperaturen. De Canon EOS R50 is ook verkrijgbaar in het wit. Een witte camera blijft langer koel dan een zwarte camera in zonlicht. Bovendien hebben RF-lenzen uit de L-serie, zoals de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, een hittebestendige coating die voorkomt dat de lenstubus oververhit raakt in de verzengende zon.

3. Belichting en overbelichting

Een figuur staat bij de ingang van een grot en houdt een camera vast, waarbij het silhouet zich aftekent tegen de heldere, zonnige lucht.

Met Canon-systeemcamera's kun je RAW-beeldbestanden maken. Als je opnamen maakt bij moeilijk licht, zoals fel zonlicht, legt een RAW-bestand meer gegevens en een groter dynamisch bereik vast, zodat je de belichting tijdens de nabewerking gemakkelijker kunt corrigeren.

Fel zonlicht kan gemakkelijk tot overbelichte opnamen leiden. Zorg er bij het maken van opnamen voor dat de hooglichten niet te fel worden. Dan gaan namelijk details verloren die niet kunnen worden hersteld, aangezien je de overbelichting tijdens de nabewerking niet meer kunt corrigeren.

Gebruik het histogram of de zebrapatroonfunctie van de camera om pieken in de hooglichten op het scherm of via de EVF in de gaten te houden. Zo nodig kun je de opname onderbelichten. Zolang de hooglichten niet al te fel zijn, kun je een iets te heldere foto herstellen door de hooglichten en wittinten te reduceren in bewerkingssoftware, zoals Digital Photo Professional van Canon.

Bekijk ons artikel over opnamen maken in extreme landschappen* voor meer tips en technieken voor het fotograferen onder moeilijke omstandigheden.



Geschreven door Peter Wolinski



* Alleen beschikbaar in geselecteerde talen.

Gerelateerde producten

  • Systeemcamera's

    EOS R7

    Ga de natuur in met een camera die sensationele snelheid en beeldkwaliteit biedt in een draagbare APS-C-body die is ontworpen voor de toekomst.
  • Systeemcamera's

    EOS R6 Mark II

    Foto's of video's, actie of portret - de combinatie van prestaties en beeldkwaliteit van de EOS R6 Mark II geeft je creativiteit alle vrijheid
  • RF-lenzen

    RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    Een krachtige supertelezoomlens met een brandpuntsafstand van 200-800 mm, ideaal voor sport-, wildlife- en actiefotografie.
  • RF-lenzen

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    De ideale lens voor liefhebbers van full-frame systeemcamera's, perfect voor dagelijks gebruik. De RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is eenvoudig in gebruik en is licht, compact en klaar om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.
  • RF-lenzen

    RF 85mm F2 MACRO IS STM

    De RF 85mm F2 MACRO IS STM biedt veelzijdigheid voor close-ups met een subtiele telefotocompressie en 5-stops beeldstabilisatie in een compacte lichtgewicht behuizing.
  • RF-lenzen

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief, van dichtbij scherpstellen en Hybrid IS.
  • Gerelateerde artikelen

  • AVONTUURLIJKE FOTOGRAFIE

    Avontuurlijke fotografie in de buitenlucht

    Fotograaf Anna Blackwell wandelt door de wildernis van Dartmoor met een Canon EOS R6.

  • LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

    Opvallende landschapsfotografie

    Maak de perfecte 'landschapsselfie' met landschapsfotograaf en influencer Ása Steinars.

  • OUTDOOR

    Tips & tricks voor wintersportfoto's

    Professioneel sportfotograaf Richard Walch deelt zijn expertise met tips voor betere wintersportfoto's, van camerakeuze tot de beste instellingen.

  • REISFOTOGRAFIE

    De beste camera's en lenzen voor op reis

    Of je nu de straten van de stad verkent, het ruige platteland bezoekt of naar de andere kant van de wereld vliegt, het loont om met zo min mogelijk bagage te reizen. Dit is de meest ideale Canon-apparatuur om je ervaringen vast te leggen zonder je budget te overschrijden.