A portrait of a blonde woman outdoors, holding a soft blue checked fleece scarf close to her, taken with a Canon EF 85mm f/1.4L IS USM lens.

PORTRETTEN

Hoe een portretlens een verschil kan maken

De meeste EOS-camera's worden geleverd met een universele kitlens die geschikt is voor de meeste soorten fotografie. Er is echter ook een aantal speciale lenzen die zijn ontworpen voor specifieke genres, zoals portretfotografie. Deze lenzen kunnen een groot verschil maken voor je foto's. Bij lenzen voor portretfotografie zit het belangrijkste verschil in de brandpuntsafstand en het grootste diafragma.

De juiste brandpuntsafstand kiezen

De brandpuntsafstand is de afstand tussen de lens en je camerasensor als op het onderwerp is scherpgesteld. Deze afstand wordt uitgedrukt in mm. Zoomlenzen hebben een brandpuntsafstand die wordt aangegeven met de kleinste en grootste afstand, zoals 18-55 mm. Een lens voor portretfotografie heeft meestal een brandpuntsafstand van meer dan 85 mm.

Bij de klassieke foto's met hoofd en schouders in beeld biedt de specialistische portretlens EF 85mm f/1.8 USM een langere brandpuntsafstand om de foto er natuurlijk uit te laten zien en het model van de achtergrond te scheiden.

Om een beeld te geven: met een kortere brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 24 mm zal het gezicht van het onderwerp er vertekend uitzien omdat de proporties anders uitvallen. Bovendien valt de achtergrond meer op met een kortere brandpuntsafstand.

Een groter diafragma helpt

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van een portretlens is het grootste diafragma. Het diafragma verwijst naar de grootte van de lensopening waardoor licht op je camerasensor valt.

Het diafragma van een lens wordt weergegeven als f/2.8 of f/5.6. Sommige zoomlenzen hebben een diafragma dat afhankelijk is van de gekozen brandpuntsafstand. Dit wordt aangegeven met een diafragmabereik zoals bijvoorbeeld f/3.5-5.6. Hoe kleiner het diafragma hoe groter de maximale opening. Portretfoto's maken met een lens met het grootste diafragma heeft zo zijn voordelen.

Bij een groter diafragma valt er meer licht door de lens in de camera, zodat lenzen met een groot diafragma uitstekend geschikt zijn voor het fotograferen bij weinig licht zoals binnenportretten. Een tweede voordeel is dat fotograferen met het diafragma ingesteld op de grootste waarde, wat vaak 'wijd open' wordt genoemd, voor meer achtergrondvervaging zorgt waar veel portretfotografen een voorkeur voor hebben.

Hieronder staat een aantal voorbeelden van het effect van verschillende diafragma's op portretfoto's. De foto's zijn gemaakt met de Canon EOS M5 met de Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens.

Gerelateerde artikelen
A baby plays with an abacus.

BABYFOTOGRAFIE

12 babyfotografietips die je nu kunt gebruiken

Bewaar de dierbare momenten en leg de ontwikkeling van je baby vast met Canon's slimme manieren om babyfotografie leuk te maken en geweldige resultaten te behalen.

A girl holds a frisbee in front of her face like a picture frame.

FAMILIEFOTOGRAFIE

Maak betere portretten: leuke uitdagingen voor familiefotografie

Gezinsblogger Katja Gaskell ruilde haar smartphone in voor een Canon EOS M50 en stond versteld van het resultaat. Probeer deze technieken uit en verbaas jezelf.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FAMILIEFOTOGRAFIE

Zo maak je natuurlijke, creatieve familieportretten

Professioneel portretfotograaf Christian Anderl vertelt hoe je je Canon-camera kunt gebruiken om spontane foto's te maken van leuke familiemomenten.

A composite of three portraits of a woman outdoors, in an orange waterproof. The left has a clear subject and background, the middle is in between and the right has a clear subject and blurred background. Photo by Richard Walch, taken with a with a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM lens.

Deze drie afbeeldingen zijn allemaal met dezelfde brandpuntsafstand gemaakt, de diafragmagrootte verschilt van klein (hoog f-getal) in de eerste foto tot groot (laag f-nummer) in de derde foto. Wanneer je bij portretfotografie afleidende achtergronden probeert te voorkomen, heb je een lens met een groot diafragma nodig. Bij de derde afbeelding wordt de aandacht van de kijker van de drukke achtergrond weggeleid naar het gezicht van het onderwerp. Dit portret is veel doeltreffender.

Vind de perfecte lens voor je fotografie in de Canon Store.

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken

Gerelateerde producten