ARTIKEL

Daniël Nelson reisde 20.000 km door Afrika met zijn Canon EOS 6D

A walker on a grassy mountain slope, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
Het Mount Nimba Strict Nature Reserve in het zuiden van Guinee wordt zelden bezocht en wordt bedreigd door mijnbouw en de handel in bushmeat. Fotograaf Daniël Nelson vond Guinee een hoogtepunt tijdens zijn grootse avontuur vol reis- en wildlifefotografie door Afrika. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/2500 sec, f/8 en ISO1600. © Daniël Nelson

Voordat hij aan zijn studie Internationale betrekkingen begon, wilde de jonge wildlifefotograaf Daniël Nelson op avontuur. In Afrika was zijn passie voor fotografie gewekt; zijn vader nam hem mee naar Zambia toen hij nog maar zes jaar oud was, om wildlife in hun natuurlijke leefomgeving te bekijken, en dus besloot hij terug te keren naar Afrika. Gewapend met zijn Canon EOS 6D en twee objectieven reisde hij met het openbaar vervoer van noord naar zuid over het continent, op zoek naar verhalen over natuurbehoud en wildlife.

"Ik wilde graag een echt grote reis maken naar gebieden die niet vaak worden bezocht en dingen zien die nog nauwelijks gedocumenteerd waren", vertelt Daniël. "Ik kwam op het idee om per openbaar vervoer van Amsterdam naar Kaapstad te reizen, langs de westkant van Afrika. Er zijn zo veel landen, zoals Sierra Leone, Togo, Kameroen, Congo of Angola, waar je boeiend wildlife en unieke culturen vindt die zelden gefotografeerd zijn, of die veel minder aandacht krijgen dan bijvoorbeeld landen als Kenia en Zuid-Afrika. Dus pakte ik mijn rugzak en reisde acht maanden over het Afrikaanse continent."

Hier vertelt Daniël ons over zijn reizen met zijn Canon EOS 6D en de fototechnische uitdagingen die hij onderweg tegenkwam. Ook deelt hij zijn beste tips en technieken voor reisfotografie.

A long-eared serval in long grass, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
Een serval in het noorden van Benin. Deze katten hebben de grootste oren in verhouding tot hun lichaamsgrootte - ze kunnen zelfs een muis onder de grond horen lopen. Daniëls ervaring als wildlifefotograaf leverde foto's op van schuwe dieren zoals dit. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief, ingesteld op 1/800 sec, f/5.6 en ISO1600. © Daniël Nelson

Daniël was altijd al gek op wildlifefotografie en maakte over de hele wereld natuurfoto's, maar ook dichter bij huis, in Nederland. Nadat hij op 18-jarige leeftijd op stormachtige wijze in de publiciteit kwam als winnaar van de Young Wildlife Photographer of the Year award 2017 - met een foto die hij op 16-jarige leeftijd had gemaakt - bereikte Daniël successen waarvan veel fotografen die twee keer zo oud zijn, alleen maar kunnen dromen.

"Als jonge fotograaf is dat de grootste eer die je kunt krijgen", zegt hij. "Daardoor werd ik bekend. Mensen gingen me benaderen en kenden mijn werk, wat niet vaak gebeurt wanneer je als fotograaf onder de 18 bent, want je hebt nog geen carrière gemaakt. Het was dus een heel mooi platform."

A waterfall plunging into a deep ravine, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
Maletsunyane Falls is een 192 meter hoge waterval in Lesotho. Vanwege de unieke ligging bereikt de zon nooit de onderkant, waardoor het een hele uitdaging is om de waterval te fotograferen. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/4000 sec, f/4.0 en ISO500. © Daniël Nelson
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Focus op wildlife en natuurbehoud

"Met mijn fotografie richt ik me vooral op wildlife, want dat vind ik geweldig om te doen. Tijdens deze trip wilde ik ontdekken hoe wildlife eruitziet in dit deel van de wereld", zegt Daniël. Door conflicten in de afgelopen decennia zijn tal van landen relatief onbekend bij toeristen.

Zijn avontuurlijke reis voerde hem in 238 dagen door 22 Afrikaanse landen. Voor zijn vervoer was hij afhankelijk van wat hij kon vinden; hij reisde met bussen, treinen, motorfietsen of liftend. Van de woestijnen in Marokko via de jungle van Centraal-Afrika naar de kust van Zuid-Afrika - zijn reis werd gekenmerkt door een enorme diversiteit aan landschappen, wildlife, cultuur en historie. Daniël fotografeerde voodoo in Benin, rehabilitatie in het voorheen door oorlog verscheurde Sierra Leone, natuurbehoud in Guinee-Bissau en nog veel meer.

Het documenteren van pogingen tot natuurbehoud vormde de leidraad van zijn reis en Daniël werkte samen met het Wereldnatuurfonds (WWF) om de strijd van hun teams tegen stropers te fotograferen, van Angola tot de Republiek Congo. "Ik fotografeerde verhalen over de manier waarop de anti-stroperijteams de jungle in trekken om stropers op te sporen," zegt hij. "Ook wilde ik zien wat stropers bezielt om aan de handel in ivoor en bushmeat mee te werken. Ik heb de stroperspatrouille gefotografeerd, de arrestatie van een stroper en het hele proces erachter."

200 elephant tusks in a store room, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
Een opslagruimte vol in beslag genomen ivoor in Ouésso, in het noordelijke deel van de Republiek Congo. Daniël ging tijdens zijn reis op zoek naar dit soort verhalen. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon RF 24-105mm 4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/800 sec, f/4.0 en ISO2000. © Daniël Nelson
A vast iron ore train in the desert, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
IJzerertstreinen in Mauritanië behoren tot de langste ter wereld. Daniël fotografeerde deze trein, die terugkeerde uit het hart van de Sahara. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/1000 sec, f/14 en ISO1250. © Daniël Nelson
A young male lion lies in green grass, with four giraffes in the distance.

Het fotograferen van grote katachtigen met de Canon EOS-1D X Mark II

Wildlifefotografen en tv-presentatoren Jonathan en Angela Scott praten over hun favoriete apparatuur en over hun televisieprogramma Big Cat Tales.

Op een grimmige foto zie je een stroper die in Kameroen wordt vastgehouden, gearresteerd op verdenking van de jacht op olifanten in Dja National Park. Op een andere foto wordt de omvang van het probleem duidelijk: een opslagruimte boordevol tragische stropersbuit - zo'n 200 slagtanden, in beslag genomen in Ouésso, Congo.

"Helaas is er op veel plaatsen erg weinig wildlife, omdat het meeste is gestroopt", vertelt Daniël. "Maar de parken zijn fantastisch en er zijn volop mogelijkheden, met tal van inheemse soorten. Pendjari National Park in Benin is een van de echte succesverhalen en huisvest de 'Big Five' die je verwacht te zien in de bekendere Afrikaanse parken." Tijdens zijn 20.000 km lange reis fotografeerde Daniël primaten, waaronder chimpansees en gorilla's, de Afrikaanse 'Big Five', waaronder olifanten, leeuwen en buffels, maar ook minder bekende dieren, zoals servals, evenals insecten, vogels en schitterende landschappen.

Veel van zijn foto's vertellen verhalen van mensen die hij tijdens zijn reis tegenkwam, zoals over de beroemde ijzerertstrein in Mauritanië. "Deze langste trein ter wereld gaat de woestijn in om ijzererts op te halen, dus ik fotografeerde de enorme trein die door de dorre woestenij rijdt. Het mooie verhaal erachter is dat het een levensader is van de economie van dat land."

African villagers and pigs at sunset, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
Een schilderachtige zonsondergang in Tiébélé, in het zuiden van Burkina Faso. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/50 sec, f/4.5 en ISO1600. © Daniël Nelson

Guinee was beslist een hoogtepunt. "Het is een van de minst bezochte landen ter wereld, maar de natuur is er absoluut magnifiek. Er zijn enorme watervallen, indrukwekkende bergen en chimpansees", vertelt hij. "Waar je ook naartoe gaat, je bent een van de eersten die er komt, dat was een mooie verrassing - een verborgen parel."

Hoewel veel landen in West- en Centraal-Afrika weinig toeristische infrastructuur hebben, werd Daniël regelmatig uitgenodigd bij mensen thuis en kreeg hij een lift, maaltijd of gids aangeboden. "Van veel plekken in die landen zul je verrast opkijken", zegt hij.

Op bepaalde momenten tijdens zijn reis werd hij vergezeld door vrienden en familieleden, maar het leeuwendeel van de acht maanden reisde hij alleen, met een rugzak van 25 kg, met daarin een slaapzak, levensmiddelen, medicijnen en niet meer dan drie shirtjes en twee broeken. Om zo weinig mogelijk bagage bij zich te hebben, nam hij alleen zijn Canon EOS 6D mee, waarmee hij al sinds 2014 fotografeerde, en een Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM-objectief en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief.

"Het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief was fantastisch." zegt hij. "Ik had een langer teleobjectief nodig, want in parken waar dieren niet gewend zijn aan mensen, kun je nooit dichtbij komen. Het is dus fijn om een teleobjectief te hebben voor de lange afstand. Voor landschappen en mensen gebruikte ik het EF 24-105mm f/4L IS II USM-objectief. De omstandigheden waren vaak lastig om foto's in te maken, maar zodra ik de kans kreeg, kon ik dankzij de Canon EOS 6D heel goede opnamen maken."

An adult chimpanzee in a tree, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
Er leeft nog maar één chimpanseefamilie in de bossen nabij Bossou in Guinee. De rest stierf door ontbossing en ziektes - men vermoedt dat de Ebola-epidemie in 2013 tussen de chimpansees in dit gebied is ontstaan. Wildlifefotografie is vaak behalve technisch uitdagend ook riskant. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/320 sec, f/4.0 en ISO3200. © Daniël Nelson

Vijf tips van Daniël Nelson voor reisfotografie

Op grond van zijn ervaringen met fotograferen onder vaak lastige omstandigheden, geeft Daniël graag een paar adviezen aan reizigers die hopen mooie foto's te kunnen maken…

1. Zorg onderweg goed voor je uitrusting

"Onderschat niet hoe belangrijk het is om goed voor je camera te zorgen als je onder moeilijke omstandigheden werkt. Ik heb drie weken door het regenwoud van Congo getrokken. Het is daar vochtig en het regent, dus mijn spullen werden nat. Elke ochtend als ik wakker werd, zat er condens in mijn camera, dus de eerste 12 uur van de dag kon ik geen opnamen maken. Eerst moest de camera droog zijn. Op andere momenten ging het om stof of vuil. Mijn camera werd mijn kindje. Ik moest mijn camera elke dag schoonmaken en veel beter verzorgen dan ik normaal gesproken zou doen. En het werkte - de camera is me de hele reis trouw gebleven."

A Harnessed bushbuck in long grass, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
Een kéwel of bosbok in Pendjari National Park, in het noorden van Benin. Het park, waar dieren uitgebreid worden beschermd, is een van de succesverhalen van West-Afrika. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief, ingesteld op 1/800 sec, f/5.6 en ISO1600. © Daniël Nelson

2. Neem de tijd om je in het wildlife te verdiepen

"Als het om wildlifefotografie gaat, vooral in gebieden waar niet veel mensen komen, moet je de tijd nemen om foto's te maken. In tegenstelling tot de dieren in druk bezochte wildparken, was het wildlife dat ik probeerde te fotograferen, niet gewend aan mensen. Ik kon dieren zelden benaderen; meestal vluchtten ze zodra ze me in de gaten kregen. Mijn advies is om je vertrouwd te maken met de soort en de omgeving, en van tevoren te plannen hoe de foto moet worden. Als ik weet waar een dier meestal foerageert, welke sporen het volgt, waar het nestelt en wat zijn natuurlijke omgeving is, kan ik me uit het zicht opstellen en het dier ongestoord in beeld laten komen. Het kan wel twee uur duren om de perfecte foto te maken, met de belichting, de compositie en het wachten op het moment dat de dieren aan je gewend zijn. Je moet wachten totdat je geen afleiding meer vormt, zodat je ze op een natuurlijke manier kunt fotograferen."

Orange-coloured butterflies on a mossy tree, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
Daniël fotografeerde deze opvallende oranje vlinders zonder flitser in het Messok-Dja National Park in de Republiek Congo. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief, ingesteld op 1/1600 sec, f/5.6 en ISO3200. © Daniël Nelson

3. Improviseer met verlichtingsfoefjes

"Je werkt vaak op plekken met weinig licht. Onder het dichte bladerdak van de jungle, in een stoffige sloppenwijk of midden in de nacht is het moeilijk om foto's te maken. Ik had nooit de tijd om te wachten op een mooie zonsondergang of het juiste licht, dus moest ik improviseren. Ik had ook geen hulpmiddelen zoals een flitser, een statief of een afstandsbediening, omdat ik zo weinig mogelijk bagage bij me had. In dit soort situaties is het belangrijk dat je je camera goed kent en moet je creatief zijn. Bij weinig licht bouwde ik vaak een statief van stukken rots en gebruikte ik een zaklantaarn om mijn onderwerp te verlichten. Op andere momenten werkte ik met maanlicht, met straatlantaarns of met het licht uit een winkel. Door te improviseren kon ik onder lastige omstandigheden toch kwaliteitsfoto's maken."

Cascades of water on two sides of a rocky outcrop, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
Kamawi Falls in the Guinean Highlands, de grootste waterval in de regio. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/2000 sec, f/4.0 en ISO320. © Daniël Nelson

4. Zoek focuspunten in het landschap

"Landschappen zijn vaak homogeen, waardoor het lastig is om ze te fotograferen. Meestal richt ik me op een fragment van het grote panorama voor me. Ik scan de omgeving en zoek een opvallend element, zoals een vreemde vorm, een interessant patroon of een felle kleur. Dat wordt het focuspunt van mijn beeld, zodat de aandacht van mijn publiek naar een bepaald punt wordt getrokken, in een verder onveranderlijk landschap."

An adult, toddler, child and puppy sit in a jungle, photographed by Daniël Nelson on a Canon EOS 6D.
Een Baka-familie in een kampement diep in het regenwoud van de Republiek Congo. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/4.0 en ISO1600. © Daniël Nelson

5. Maak onderwerpen onderdeel van hun eigen verhaal

"Mensen fotograferen kan lastig zijn. In mijn geval waren veel mensen in gebieden waar weinig of geen toeristen komen bang of wantrouwend als ik ze wilde fotograferen. Er kwamen zelfs mensen naar me toe die zeiden: 'Ik wil niet een van die magere Afrikanen zijn die in westerse brochures staan', dus dat speelde ook nog. Ik begon altijd een gesprek met mensen, om hun uit te leggen wat ik probeerde te doen met mijn foto's, zoals de mooie gebieden van hun land laten zien. Het is belangrijk dat je altijd vriendelijk blijft en een gesprek begint met degene die je wilt fotograferen. Je moet ervoor zorgen dat ze zich op hun gemak voelen voordat je een foto maakt."

Geschreven door Lucy Fulford


De uitrusting van Daniël Nelson

De essentiële kit voor reisfotografie

Daniël Nelson stands in front of a wood holding a Canon camera with telephoto lens.

Camera

Canon EOS 6D

Een 20,2 Megapixel DSLR met een volbeeldsensor en compact ontwerp. Perfect voor portretten en reisreportages. Nauwkeurige regeling van scherptediepte en een uitgebreid assortiment EF-groothoekobjectieven.

Objectieven

Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM

Dit standaardzoomobjectief gaat net dat beetje verder, of je nu fotografeert of video's opneemt. Dit is een ideale lens voor een buitengewone beeldkwaliteit over een uitgebreid zoombereik als je niet met zware apparatuur wilt sjouwen. "Deze lens gebruikte ik zowel voor landschappen als voor mensen", zegt Daniël.

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Een compacte, hoogwaardige 100-400mm zoomlens die ideaal is voor sport-, actie- en wildlifefotografie. Een 4-stops Image Stabilizer en optica van hoge kwaliteit bieden superieure scherpte. "Dit was een geweldig objectief in parken waar de dieren niet aan mensen zijn gewend en je nooit dichtbij kunt komen", zegt Daniël.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan