The EOS 5D Mark IV captures a wedding in low light

Jeff Ascough

Het perfecte huwelijk

Jeff Ascough
Jeff Ascough

Ambassador


De hoog aangeschreven bruidsfotograaf en Canon Ambassador Jeff Ascough en zijn vrouw en fotografiepartner Sarah, vertellen hoe technische vooruitgang in de EOS 5D Mark IV hen helpt hun aanpak voor bruidsfotografie nieuw leven in te blazen.

Jeff en Sarah Ascough hebben een scherp oog voor elk detail. Het duo uit het Verenigd Koninkrijk heeft al meerdere prijzen gewonnen en heeft wereldwijd een zeer goede reputatie dankzij hun prachtige reportagefoto's vol detail.

Toen ze dus de kans kregen om voor een bruiloft in Roemenië het prototype van de 5D Mark IV te proberen, konden Jeff en Sarah niet wachten om te zien hoe mooi de digitale bestanden tevoorschijn zouden komen vanaf de 30,4 Megapixel CMOS-sensor. Zouden de beelden mooi genoeg zijn om de twee van hun 5D- en 6D- werkpaarden weg te lokken? Na een minuut hadden ze al in de gaten dat er een compleet nieuwe wereld is opengegaan voor RAW-bestanden.

"De bestanden waren geweldig", zegt Jeff. "Toen ik de beelden voor het eerst op het scherm zag, dacht Sarah dat ik ze al had bewerkt. De JPEG's waren vrijwel perfect. Ik vroeg me zelfs af waarom ik nog RAW nodig had, als de JPEG's al zo goed waren. De huidtonen waren prachtig en de overgang van de bovenste highlights naar de extreme highlights was veel vloeiender. Ik kon ook veel meer details uit schaduwen terughalen voordat ruis een probleem werd. Het dynamisch bereik is zo veel beter."


Uitdagingen voor belichting

Bij deze buitenbruiloft gebruikte Jeff de camera in zeer veranderlijk licht met hoog contrast. Bovendien was het 38 graden. Al met al waren het omstandigheden die zelfs voor de meest kundige fotografen, en zeker voor de apparatuur, een uitdaging vormen.

"Het licht was zo lastig!", herinnert hij zich. "Sarah en ik fotografeerden het grootste gedeelte van de dag tegen de zon in. Er was veel tegenlicht en overstraling bij de ceremonie, waardoor contrast schaars was. Het viel me direct op dat de EOS 5D Mark IV de overstraling heel goed verwerkte, zeker in combinatie met de nieuwe EF 24-105mm f/4L IS II USM-lens. Het gaf me direct vertrouwen."

Sarah was ook direct onder de indruk van de prestaties van de camera. "Ik ben niet echt een technische fotograaf", geeft ze toe, "dus ik heb een camera nodig die precies doet wat ik wil, wanneer ik het wil. Jeff stelt de camera's goed in voor onze fotografiestijl. Hierdoor heb ik alle tijd om de speciale momenten vast te leggen.

"Ik merkte een groot verschil met scherpstellen, vooral bij weinig licht. De 6D heeft even tijd nodig om een beeld scherp te stellen, terwijl de 5D Mark IV de focus direct vergrendelde en het vasthield, zelfs als gasten rondliepen. Ik vind dit een geweldig voordeel.

"Ik voelde me direct op mijn gemak met de EOS 5D Mark IV en ik vond het erg fijn dat de camera niet groot of zwaar is. Ik werk vaak met de EOS 6D en ik ben er aan gewend. Toch wist ik meteen dat ik zo snel mogelijk naar dit nieuwe model wilde overstappen."

Jeff was net zo onder de indruk van de nieuwe lens als van de camera zelf. Voor een bruidsfotograaf is dit de perfecte combinatie. "De lens zelf is fenomenaal", vertelt hij enthousiast. "Hij is enorm verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Het verschil is echt ongelofelijk."

Hij gaat verder: "Bij bruidsfotografie merken we dat we steeds vaker lange uren moeten maken en meer foto's nemen. Daarom beperken we onze uitrusting tot het minimum. Zoomlenzen zijn geweldig, maar een probleem daarbij is dat de ISO-waarden het aan het einde van de dag niet meer kunnen bijhouden. Je zou dus voor die perioden weer een snellere prime lens moeten meedragen. Dankzij de betere ISO-prestaties van de 5D Mark IV heb je ongeveer een stop meer speling. Dit is een cruciaal voordeel wanneer je foto's maakt met een f/4-lens. Die enkele lens is genoeg voor de hele dag, tenzij je geringe scherptedieptes wilt inzetten. Ik vind persoonlijk dat ik een bruiloft nu met één lens en één camera kan doen. Hierdoor kan ik me meer richten op waar ik mee bezig ben, in plaats van steeds van lens te moeten wisselen. Ik heb er volledig vertrouwen in dat dit steeds weer lukt. De stabilisatie was geweldig en de scherpte is ongekend."

"Hij is enorm verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Het verschil is echt ongelofelijk."

Mogelijkheden ontdekken

Jeff wilde alles uitschakelen om de 5D Mark IV en de 5D Mark III goed met elkaar te kunnen vergelijken. "Alle automatische correcties – Digital Lens Optimizer, alles – was uitgeschakeld zodat ik het eerlijk kon vergelijken. Ik weet zeker dat deze camera op alle fronten een enorme stap voorwaarts is. Hij is lichter, waardoor hij uitermate geschikt is om de hele dag te gebruiken. Dankzij de twee kaarten had ik ook geen buffer-problemen. De camera was snel en responsief. Hij is het ideale maatje."

Wi-Fi is nieuw op de EOS 5D Mark IV. Deze functie is veelgevraagd en Jeff is erg benieuwd. "Wi-Fi is een interessante ontwikkeling voor bruidsfotografen", zeg hij. "Er zijn veel ideeën voor online platforms voor bruidsfotografen. Hiermee zouden we op de dag van de bruiloft de foto's al van de camera naar de klant kunnen overdragen. Dit staat nog in de kinderschoenen, maar de 5D Mark IV beschikt over de technologie om dit werkelijkheid te maken als klanten erom vragen."

Haarscherpe prestaties

Naast een hoge kwaliteit van de beelden, is snel scherpstellen voor Jeff het belangrijkste. "Ik gebruik 90 procent van de tijd de centre-focus. Op de 5D Mark IV was de snelheid hiervan duidelijk sneller dan op de III. Tijdens de bruiloft kwam er een meisje naar mij toe van een kleine trap afgelopen. Er was weinig licht. Ik maakte vier of vijf opnamen en volgde de focus. Ze waren allemaal scherp. Dit had ik niet zo mooi kunnen doen met de oude camera. Het was een openbaring."

Naast de voordelen voor scherpstellen, viel het Jeff ook op dat de EOS Mark IV eenvoudig in te stellen is en snel in gebruik kan worden genomen vergeleken met zijn Mark III. "De menu-instellingen waren intuïtief en erg gebruiksvriendelijk als je het oude model gewend bent. Ik kon mijn camera precies zo instellen als ik wilde. Geen enkel probleem."

"Nu ik de Mark IV heb mogen gebruiken, is het een behoorlijke stap terug naar de EOS 5D Mark III."

"Nu ik de Mark IV heb mogen gebruiken, is het een behoorlijke stap terug naar de EOS 5D Mark III", geeft hij toe. "Toen die camera vijf jaar geleden uitkwam, dacht ik dat ik die de rest van mijn carrière kon blijven gebruiken. En nu hebben ze die alsnog verbetert met de nieuwe! Je realiseert je pas hoe groot de verbetering is totdat je 'm gaat gebruiken. En zodra je dat hebt gedaan, wil je 'm niet meer kwijt!"

"Je hoeft niet over de EOS 5D Mark IV na te denken terwijl je 'm gebruikt. En dat is voor mij de beste camera."

Ambassadors en verhalen

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiratie

Ontdek hoe de EOS 5D Mark IV presteert in de handen van professionele fotografen

Ontdek meer