Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Het leven vastleggen bij weinig licht

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Ambassador


De bekende Magnum-fotojournalist en Canon Ambassador Paolo Pellegrin vertelt over zijn ervaringen met de nieuwe EOS 5D Mark IV en het verschil met oudere spiegelreflexcamera's uit de EOS 5D-serie.

Wanneer hij zijn unieke documentairefotografie beoefent, weet Paolo Pellegrin onder de huid van zijn onderwerpen te kruipen om de intiemste momenten vast te leggen. Hier is zowel een subtiele benadering als vaardigheid met een camera voor nodig. Het is cruciaal dat hij een relatie opbouwt met zijn onderwerpen, zodat ze hem vertrouwen en toelaten in hun leven.

Onlangs nam Paolo een prototype van de EOS 5D Mark IV mee naar Rome om tijd door te brengen bij een zigeunerfamilie en hun dagelijkse leven en cultuur vast te leggen. Dit project is een uitstekend voorbeeld van waarom Paolo al zolang veel plezier heeft van de EOS 5D-serie. Dankzij de full-frame beeldkwaliteit, responsieve prestaties en draagbaarheid kan hij alles vastleggen, van straatgezichten tot landschappen bij weinig licht.

Toen we Paolo spraken over zijn ervaringen met de nieuwe camera, was hij al begonnen met het vastleggen van de gebeurtenissen in steden als Ramadi en Fallujah in Irak. Over een haperende telefoonlijn vertelde hij ons over zijn eerste indrukken.


"Ik gebruik de EOS 5D al vanaf het begin en heb dus de ontwikkeling van de camera's in de loop der jaren gevolgd," aldus Paolo. "Hoewel ik de EOS 5D Mark IV maar een paar dagen tot mijn beschikking had, maakte deze grote indruk op me, vooral bij weinig licht."

Paolo nam in Rome de meeste foto's toen het donker was, wat een van de redenen is dat hij liever prime- dan zoomlenzen gebruikt. "Wat me als een van de eerste dingen opviel, was de reactiesnelheid van de autofocus tijdens opnamen op donkere locaties, en die is heel belangrijk voor mij", vertelt hij. "Ook de beeldkwaliteit is onder die omstandigheden beter. Mijn eerste indruk van de RAW-bestanden is dat er minder ruis is dan ooit tevoren en er is veel detail in de schaduw."

Als je onderweg bent, is de kwaliteit van het LCD-scherm veel belangrijker dan anders. Dankzij het 3,2 inch touchscreen met een hoge resolutie toont de EOS 5D Mark IV alle details van de bestanden van Paolo, waardoor hij ze onderweg kan bekijken en bewerken zonder dat hij een laptop hoeft te gebruiken.

Paolo is heel blij met het grote aantal pixels van de EOS 5D Mark IV. "Ik maak veel grote prints voor tentoonstellingen en heb dus meer pixels nodig", legt hij uit.

"Ik gebruik hem vrijwel altijd, zowel binnen als buiten. Ik vind het een van de beste functies van dit camerasysteem."

Ongecompliceerd

Paolo gebruikt een beperkte selectie primelenzen vanwege hun beeldkwaliteit, snelle diafragma en de creativiteit die de beperking tot één vaste brandpuntsafstand hem biedt. "Normaal gebruik ik 28mm, 35mm en 50mm primelenzen", vertelt hij. "Ik heb de snelle EF35mm f/1.4L II USM- en de EF50mm f/1.4L II USM-versie van die twee lenzen, en ik gebruik ook graag de EF28mm f/2.8 II USM, die heel klein is."

Paolo’s tas bevat ook de EF24-70mm f/2.8L II USM ("Hoewel ik niet dol ben op zoomlenzen, is dit toch een geweldige lens!") en de platte EF40mm f/2.8 STM-lens.

Als je zijn tas bekijkt, begrijp je beter welke rol apparatuur speelt bij de discrete werkstijl van Paolo. Hij houdt van klein en licht, zodat hij snel kan reageren zonder aandacht te trekken. En de functies van de nieuwe EOS 5D Mark IV helpen daarbij. Denk bijvoorbeeld aan de stille opnamemodus, een betere versie van de technologie in oudere 5D-camera's. "Toen Canon de stille opnamemodus introduceerde, ging er voor mij een nieuwe wereld open", aldus Paolo. "Ik gebruik hem vrijwel altijd, zowel binnen als buiten. Ik vind het een van de beste functies van dit camerasysteem."

Ook nieuw voor Paolo was de mogelijkheid om beelden snel naar een tablet over te brengen met de Wi-Fi/NFC-modus. Als het ooit nodig mocht zijn om snel beelden te delen of op afstand opnamen te maken met de Canon Connect-app, wist hij dankzij deze nieuwe functie dat hij dat heel eenvoudig zou kunnen doen.

De EOS 5D Mark IV biedt een scala aan mogelijkheden en Paolo ontdekte al binnen een paar dagen de voordelen van de verbeterde bediening van de camera. "Ik was verrast door het touchscreen. Ik wist daar helemaal niets van tot ik de camera in mijn handen had", grinnikt hij. "Maar het scherm is heel snel en je kunt er uitstekend mee bladeren en inzoomen op details."

"Ik heb de ingebouwde Wi-Fi en GPS weinig gebruikt, maar in de toekomst zal dat misschien anders zijn. GPS is een interessante functie die handig kan zijn voor het vinden van bijvoorbeeld locaties in de woestijn in het Midden-Oosten."

"Toen Canon de stille opnamemodus introduceerde, ging er voor mij een nieuwe wereld open."

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

Uit het gesprek met Paolo blijkt dat het niet één specifieke functie is die de EOS 5D-serie zo aantrekkelijk maakt voor fotojournalisten. Het gaat erom dat de DSLR een allrounder is waarmee je veel dingen uitstekend kunt doen. De EOS 5D Mark IV zal dan ook een uitstekende opvolger worden van zijn baanbrekende voorgangers.

Hij voegt hieraan toe: "Het gaat meer om de grootte en kwaliteit van het bestand, vooral bij weinig licht. En om de AF, die steeds beter wordt. Ik heb de camera niet bij me hier in Irak, maar ik wou dat het wel zo was. Ik kijk er enorm naar uit om hem weer te gebruiken..."

Ambassadors en verhalen

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiratie

Ontdek hoe de EOS 5D Mark IV presteert in de handen van professionele fotografen

Ontdek meer