Paddling-Johnny-Haglund.jpg

Snelle actie vastleggen

Sportfotograaf Samo Vidic is geboren en getogen in het Sloveense Bled. Op zijn zeventiende zette hij zijn eerste stappen in de hobbyfotografie. Hij raakte gefascineerd door de eindeloze mogelijkheden van camera's, lenzen en film. Hij breidde zijn fotografiekennis snel uit en besefte op een dag dat fotografie wel eens zijn droombaan zou kunnen zijn.

Toen hij 23 jaar oud was, begon hij als professioneel fotograaf. Sinds 2005 werkt hij voor Red Bull, waarvoor hij over de hele wereld reist om de beste sporters ter wereld te fotograferen.

Naast dat zijn foto's op Getty Images te zien zijn, vind je ze ook in wereldberoemde sporttijdschriften, zoals Outside, L'Équipe en ESPN. In 2013 won hij de categorie 'Wings' van de Red Bull Illume Image Quest. Hij heeft daarnaast meerdere Sloveense persfotoprijzen in de wacht gesleept.

We hebben Samo gesproken toen hij bezig was met foto's voor de nieuwe Come and See-video over stadssurfers.

© Samo Vidic - Canon Explorer. Gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark II met een EF300mm f/2.8L IS USM-lens, met belichting ingesteld op 1/250 sec met f/3.5, ISO 400.

Voorbereiding voor de shoot

"Ik heb altijd al graag sporters en actie gefotografeerd. En nu mag ik Alex, Karine en Tao fotograferen, alle drie surfers die hier op de Eisbach in München hun sport beoefenen. Geweldig! Ik vind het mooi dat je in een stad kunt surfen en dat je gewoon vanaf de brug kunt komen kijken. Het is wel best een uitdaging om op een plek te werken waar iedereen gewoon mag komen en gaan. Ik heb enkel controle over mijn eigen apparatuur!"

Indrukwekkende momenten vastleggen

"Ik wil indrukwekkende momenten tegen de achtergrond van de stad vastleggen, want dan zie je pas echt dat dit allemaal in München gebeurt. Met licht maak ik het geheel wat dramatischer en met de stroboscopen bevries ik de actie. Dat werkt heel goed, helemaal aangezien we meestal bij zonsopkomst en 's avonds aan het werk zijn."

Samo's apparatuur

"De nieuwe Canon EOS-1D X Mark II is perfect voor dit soort spectaculaire opnamen in het donker, omdat de automatische scherpstelling bliksemsnel werkt en de ISO heel goed is. Daardoor krijg ik scherpe beelden vol details. Het is een camera die uitstekend reageert en waar ik op kan vertrouwen."

Qua lenzen gebruik ik een Canon 24-70, 70-200 en 35 mm. Met de 35 mm lens kan ik met een open diafragma werken (f1.4), wat een vervaagde achtergrond oplevert. Met de 70-200 kan ik op lange afstand alsnog van heel dichtbij foto's maken. Ik kan vanuit die positie flexibeler te werk gaan en echt inspelen op de situatie."

© Samo Vidic - Canon Explorer. Gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark II met een EF70-200 mm f/2.8L IS II USM-lens, met belichting ingesteld op 1/200 sec met f/5.0, ISO 200.

De mooiste plaatjes van sporters

"Je krijgt deze surfers of sporters in het algemeen pas echt goed op de foto als je bekend bent met de sport die ze beoefenen. Ik maak voor de shoot een praatje met ze en laat ze tijdens de shoot zien wat ik heb. Soms hebben ze het steenkoud of krijgen ze honger, maar zodra ik ze de foto's laat zien, krijgen ze weer een extra stoot energie."

Kun je snel goed worden?

"Sommige mensen vragen of ik tips heb om in weinig tijd heel goed te worden. Ik zeg dan altijd: als je goed wilt worden, moet je er veel tijd in steken."

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief