Terminologie van Canon-lenzen uitgelegd: hoe moet je een lensnaam lezen?
Je kunt veel over een lens te weten komen door alleen maar naar de volledige naam te kijken. Als je begrijpt wat de naam betekent, kun je makkelijker beslissen welke lens je voor je fotografiewensen wilt kopen. Elke lensnaam bestaat uit een reeks letters en cijfers die handige informatie geven over de kenmerken en compatibiliteit van de lens. Er zijn vier hoofdelementen waaruit elke lensnaam bestaat: lensvatting, brandpuntsafstand, diafragma en alle specifieke technologieën die in de lens worden gebruikt. Canon gebruikt specifieke terminologie om haar lenzen een naam te geven. Als je hier inzicht in hebt, kun je beter de juiste lens kiezen. Dus of je nu een beginnende fotograaf bent of je kennis over de specificaties van Canon-lenzen wilt opfrissen, je kunt de Canon-gids gebruiken om je te helpen tijdens je zoektocht naar de juiste lens.
Type lensvatting
Canon heeft vijf verschillende soorten lensvatting: RF, RF-S, EF, EF-S en EF-M. Eenvoudig gezegd is een lensvatting de interface tussen een camerabody en een lens. Dankzij dit kenmerk kunnen verwisselbare lenzen worden gebruikt. Afhankelijk van je camera kunnen verschillende lenstypen worden gebruikt met of zonder lensvattingadapter.
RF en RF-S-lenzen (bijv. Canon RF 24-105mm F4L IS USM-lens)
Goed om te weten: camera's uit de EOS R-serie kunnen worden gebruikt met EF- en EF-S-lenzen in combinatie met een adapter.
EF – Electronic Focus (bijv. Canon EF 85mm f/1.8 USM-lens)
EF-S – Short Back Focus (bijv. Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-lens)
Goed om te weten: EF-S-lenzen kunnen ook worden gebruikt met EOS M- (EF-M-systeemvatting) en R- (full-frame vatting) camera's, als ze worden gebruikt met een adapter.
EF-M – EOS M-systeemcamera (bijv. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens)
Goed om te weten: bij gebruik van een adapter kun je op EOS M-camera's EF- en EF-S-lenzen gebruiken.
Canon heeft ook andere speciale lenzen, waaronder de TS-E (tilt-shift) en MP-E, die een EF-vatting hebben. Met een TS-E-lens kan de gebruiker de voorzijde van de lens fysiek omhoog en omlaag bewegen, om de schijnbare hoek en het scherpstelvlak aan te passen. Dit type lens is vooral bedoeld voor gespecialiseerde gebruikers en is ideaal voor veel verschillende soorten fotografie, zoals architectuur-, product- en landschapsfotografie.
Brandpuntsafstand
mm – brandpuntsafstand (bijv. Canon EF 135mm f/2L USM-lens)
De brandpuntsafstand geeft het bereik van een lens aan met de kortste en langste afstand. Hoe groter het getal (hoe 'langer' de brandpuntsafstand), hoe kleiner de beeldhoek. Dit betekent dat onderwerpen dichter bij de camera lijken.
28mm |
85mm |
135mm |
200mm |
300mm |
600mm |
Diafragma
f/ of F – diafragma (bijv. Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens)
Het diafragma wordt uitgedrukt in f-getallen of f-stop en is het deel van de lens waarmee je regelt hoeveel licht de camerasensor bereikt. Hoe kleiner het getal, hoe groter het diafragma en hoe meer licht er in de camera kan komen. Het regelen van het diafragma kan verschillende voordelen hebben. Een groter diafragma zorgt voor een zeer wazige achtergrond, maar een scherp onderwerp of een scherpe voorgrond. F2.8 laat bijvoorbeeld meer licht binnen dan F11. Diafragma's van F2.8 en lager zijn beter geschikt voor nachtfotografie en portretten.
F/1.8 |
F/4 |
F/8 |
F/16 |
Versie
De generatie, geschreven in Romeinse cijfers, vertelt je waar de lens zich in termen van ontwikkeling bevindt. Wanneer een lensontwerp wordt verbeterd, krijgt de lens een nieuw nummer.(bijv. III is de nieuwere versie van II)
Technologieën
Technologieën bieden meer informatie over de eigenschappen van je lens en hoe deze je kunnen helpen.
L – Luxury Lens (bijv. Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens)
Goed om te weten: L-lenzen hebben meestal een rode ring aan het uiteinde.
DO – Diffractive Optics (bijv. Canon EF 400mm f/4 DO IS II USM-lens)
Goed om te weten: deze zijn meestal te herkennen aan een groene ring rond de voorkant van de lens.
DS – Defocus Smoothing-coating (bijv. Canon RF 85mm F1.2L USM DS-lens)
Beeldstabilisati
IS – beeldstabilisatie (bijv. Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-lens)
Beeldstabilisatie is een systeem dat de effecten van camerabewegingen vermindert voor een scherper beeld. Je weet dat je lens beeldstabilisatie heeft als er 'IS' in de naam staat.
Goed om te weten: beeldstabilisatie wordt gemeten in stops. Hoe meer stops een lens heeft, hoe effectiever de IS is.
IS OFF |
IS ON |
Focusmotor
USM – Ultrasonic Autofocus Motor (bijv. Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens)
USM
USM staat voor Ultrasonic Autofocus Motor. Deze motor vind je in de meeste Canon-lenzen. De lenzen zijn snel en kunnen handmatig worden ingesteld. Ze zijn daarom ideaal voor het maken van foto's. Ontdek hoe USM werkt.
Nano USM
Nano USM beschikt naast USM ook over de voordelen van STM. Het biedt een snelle, soepele en stille scherpstelling en is daarom ideaal voor actiefotografie en video's. Ontdek hoe Nano USM werkt.
STM – Stepping Motor Technology (bijv. Canon EF 50mm f/1.8 STM-lens)
Macro
Macro – Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-lens
Macrolenzen zijn ontworpen voor close-upfotografie en leggen details en close-ups vast. De minimale scherpstelafstand van deze lens is kleiner, wat betekent dat je veel dichter bij je onderwerp kunt komen.
Why buy online from Canon?
Free Delivery and Returns
Enjoy FREE standard delivery on all orders of €30.00 and more, as well as free 30-day returns on all orders.
2 Years Manufacturer Guarantee*
We give you the added reassurance of a 2-year manufacturer's guarantee (EWS) on our hardware products. Exceptions apply.
Extensive Product Range
Discover our full and extensive range of products in one place, including Canon site exclusives.