CREATIEF PRINTEN

Je eigen labels printen

Van jampotten tot cadeaulabels: zelfgemaakte labels die je met je Canon-printer maakt, kunnen je helpen je leven, huis en hobby's te organiseren.
Geprinte, zelfgemaakte labels op een groene snijplank, naast een schaar en een draagbare Canon SELPHY Square QX10-printer.

Of het nu gaat om het ordenen van kledingkasten, keukenkastjes en hobbyartikelen, of om het maken van stijlvolle tafelkaartjes, bedrijfsstickers en cadeaukaartjes: zelfgemaakte labels zijn niet alleen ongelooflijk handig, maar ook een manier om je creativiteit de vrije loop te laten.

Canon vroeg twee creatievelingen en online creators hoe zij hun huis georganiseerd en mooi maken met behulp van labels. Caroline Prudhon is het brein achter de blog Linea's Papers (@lineaspapers), terwijl Laetitia Lazerges (@Vert_Cerise) een doe-het-zelfblogger, professioneel hobbyist is, die 19 boeken over creatieve hobby's en doe-het-zelven heeft geschreven.

"Ik hou ervan om alles goed te organiseren, van de administratie tot de voorraadkast. Dat maakt mijn leven makkelijker en het bespaart me een hoop tijd" vertelt Laetitia, die in 2007 met haar blog begon. "Labels maken is de beste manier om structuur en creativiteit te combineren."

Beginnen met plakken en hoe je je dagelijkse leven kunt organiseren

Een fles reinigingsmiddel en een potje soda, beide voorzien van zelfgemaakte labels, op een marmeren werkblad naast een vaas bloemen en een schaaltje met geraspte kaas.

Opruimen wil niet meteen zeggen dat je dingen moet opbergen. Maak zelfgemaakte labels voor potten die je mooi kunt neerzetten op de schappen en werkbladen in je keuken. "Ik ben gek op de woontrend met open schappen", zegt Laetitia. "Ze zien er mooi uit op sociale media en werken ook ontspannend en rustgevend." © Laetitia Lazerges

Zwarte opberglades in een kantooromgeving, die zijn georganiseerd met kleurrijke, zelfgemaakte labels.

"Ik wilde een meubelstuk opnieuw organiseren en voorzien van labels met mijn eigen ontwerp erop", zegt Caroline. "Opruimen kan een saai klusje zijn, maar het maken van kleurrijke labels kan een geweldige manier zijn om het proces leuker te maken en een persoonlijk tintje te geven." © Caroline Prudhon

Opgeruimde plekken en georganiseerde bezittingen toveren je woonplek om tot een fijne omgeving. Een opgeruimd huis heeft immers een positieve impact op ons welzijn. "Een opgeruimd huis is heel rustgevend", zegt Laetitia. "Je hoeft niet meer de hele tijd naar spullen te zoeken die je kwijt bent en je hoeft niet te onthouden waar alles ligt."

Caroline, die al van kinds af aan een echte creatieveling is, runt een klein bedrijfje vanuit haar werkplaats in Frankrijk. Ze besloot haar kantoorlades te voorzien van labels om haar werkplek karakter te geven. "Ik gebruik labels om georganiseerd en efficiënt te werken, maar ze zijn ook nog eens mooi en inspirerend", legt ze uit. "Ik geloof echt dat een opgeruimd huis voor een opgeruimd hoofd zorgt. Door je omgeving te organiseren en op te ruimen, kun je beter nadenken en efficiënter werken. Als mijn huis rommelig is, ben ik altijd gestrest of paniekerig als ik mijn dagelijkse dingen doe. Maar zodra alles weer op zijn plek ligt, kan ik met een frisse blik aan de slag."

Stel orde op zaken met zelfgemaakte labels

Een geprint, zelfgemaakt label met zonnebloemen en cursieve tekst komt tevoorschijn uit een draagbare Canon SELPHY Square QX10-printer.

Kies voor een consistente look and feel op zelfgemaakte labels voor een creatieve en toch samenhangende look. "Een cursief lettertype [dat op handschrift lijkt] niet alleen goed leesbaar maar ook inspirerend," legt Caroline uit. © Caroline Prudhon

Een vrouw met rood haar plakt een zelfgemaakte label op de lade van een zwarte opbergkast.

"Het plakken is erg leuk, want dan zie je dat alle puzzelstukjes op hun plek vallen", zegt Caroline. © Caroline Prudhon

Caroline bedenkt eerst wat ze precies wil organiseren voor ze aan haar zelfgemaakte labels begint. "Het kan heel overweldigend zijn om te beginnen met organiseren", legt ze uit. "Bedenk dus wat belangrijk is, wat je bij de hand moet houden en wat bij elkaar kan worden opgeborgen. Dan weet je precies welke labels je nodig hebt en hoeveel, en kun je volop genieten van het creatieve proces zonder je druk te maken om het hoe, wat en waar.

"Je hebt ook een label nodig dat lang meegaat en bestand is tegen zon, water en tijd", vervolgt ze. "Je moet het kunnen aanraken met vieze handen en je wilt het niet steeds hoeven vervangen."

Laetitia is het ermee eens dat je jezelf vragen moet stellen voor je aan het ontwerp begint. Welk type labels heb je nodig? Wat is het ideale formaat? Het formaat, de vorm en de plek waar het label komt, bepalen het ontwerp van het label", zegt ze.

Je zelfgemaakte labels en stickers ontwerpen

Een vrouw met rood haar gebruikt de Canon SELPHY Photo Layout-app op haar telefoon. Er staat een Canon SELPHY Square QX10-printer op het bureau voor haar.

Caroline maakte haar labels met de Canon SELPHY Photo Layout-app, die compatibel is met haar SELPHY Square QX10. "De aanpassingsopties zijn perfect voor het ontwerpen van prachtige labels", zegt ze. "Het is heel eenvoudig en bevredigend." © Caroline Prudhon

Een geprint zelfgemaakt label met de tekst 'You got this', dat op een kantoorapparaat is geplakt.

Caroline: "Ik vond de opties voor de lay-out geweldig. Je kunt ook kleinere labels maken zonder papier te verspillen. Ik heb een paar unieke labels gemaakt in de app en her en der inspirerende citaten toegevoegd." © Caroline Prudhon

"We hebben meestal aardig wat labels nodig, dus we willen niet te veel tijd besteden aan het maken van elk label," zegt Caroline.

Je kunt je labels helemaal zelf ontwerpen of kant-en-klare sjablonen kiezen om te downloaden en te printen via de Canon Creative Park-app, die gratis papierontwerpen voor Canon-printers bevat. De app staat vol aanpasbare papierprojecten die je kunt personaliseren met teksten en je eigen afbeeldingen, zoals berichtstickers of Japanse ontwerpen. Zoek naar 'Stickers' om de beschikbare opties te zien.

Volgens Laetitia is het leuk om te experimenteren met contrast en lettergrootten en -diktes om letterlijk je eigen stempel op je spullen te drukken. "Je moet belangrijke informatie kunnen toevoegen zonder dat het label onleesbaar wordt door alle tekst", waarschuwt ze. "Wees niet bang voor witruimte. Speel met contrast. Gebruik verschillende lettertypen - twee of drie - van verschillende groottes of diktes om de aandacht te trekken. Laat je creativiteit de vrije loop met kleuren, tekeningen en graphics voor je ontwerp."

Je zelfgemaakte labels printen

Een vel zelfgemaakte labels komt uit een printer, naast een schaar en uitgeknipte labels, en het deksel van een cosmeticapotje met een geprint label.

De printer uit de Canon PIXMA TS7450-serie is een ideale wireless printer voor thuis, perfect voor artistieke projecten waarmee je op allerlei creatieve media kunt printen. © Laetitia Lazerges

Een pak printerpapier op een werkblad naast een vel geprinte, zelfgemaakte labels en verschillende kleine cosmetische producten met geprinte labels erop.

"Ik gebruik graag fotopapier", vertelt Laetitia. "De glanzende afwerking is prachtig en ziet er professioneel uit." © Laetitia Lazerges

Zodra je je labels hebt ontworpen, kun je ze tot leven brengen door ze te printen. Laetitia gebruikte de Canon PIXMA TS7450-serie en printte de labels rechtstreeks vanaf haar telefoon met de Canon PRINT-app, die compatibel is met de meeste Wi-Fi-printers. "Ik wil graag wireless kunnen printen en het resultaat is geweldig en vol levendige kleuren", zegt ze.

De Canon PIXMA TS7450-serie is compatibel met een scala aan creatieve papiersoorten. Laetitia gebruikte Canon Red Label Superior-printerpapier en Canon Photo Paper Plus Glossy II voor haar cadeaulabels en labels voor cosmetica, ideaal voor voorwerpen zoals potjes.

Caroline gebruikte de draagbare Canon SELPHY Square QX10-printer voor haar labels, die rijke, gedetailleerde prints produceert in vierkante formaten met een zelfklevende achterkant. "Ik heb de Canon SELPHY Square QX10 gebruikt en vier labels op een vel papier geprint", legt ze uit. "Het was perfect: de kleuren zijn levendig en rijk, de inkt droogt direct en ik kon de labels gemakkelijk uitknippen."

De Canon SELPHY CP1300 is ook een geweldige Wi-Fi-printer voor het maken van ministickers voor thuis. De printer is snel en draagbaar, ideaal voor het printen op een groot aantal papiersoorten, van prints van fotolabkwaliteit tot zelfgemaakte stickers. Hij is daarnaast ook compatibel met de SELPHY Photo Layout-app.

Je kunt ook zelf labels maken met de Canon Zoemini S2, een 2-in-1-fotoprinter in zakformaat, of de instant printer Canon Zoemini. Beide zijn compatibel met Canon ZINK 1,3-inch voorgesneden cirkelstickerpapier, zodat je in een handomdraai labels kunt ontwerpen, printen en plakken. Gebruik de Canon Mini Print-app om de labels die je met de Canon Zoemini hebt geprint een persoonlijk tintje te geven.

Je eigen labels maken voor cadeaus en cadeauverpakkingen

Een telefoon met de Canon SELPHY Photo Layout-app op een bureau naast een draagbare Canon SELPHY Square QX10-printer en een zelfgemaakte armband.

De gratis Canon SELPHY Photo Layout-app biedt opties om filters, tekst en afbeeldingen toe te voegen aan labels, zodat je ze kunt afstemmen op je project, of het nu gaat om labels voor potten of om cadeaukaartjes. Print je ontwerpen rechtstreeks vanaf je telefoon op de Canon SELPHY Square QX10. © Caroline Prudhon

Een printer op een bureau, naast een selectie geprinte labels en cadeaukaartjes, afgewerkt met linten.

Zelfgemaakte labels zijn vooral leuk als afwerking voor zelfgemaakte cadeaus. "Met cadeaus kun je familie, vrienden en kennissen laten weten dat je om ze geeft", zegt Laetitia. "Neem de tijd om het cadeau prachtig in te pakken. Het zijn vaak die finishing touches die het net dat beetje extra geven." © Laetitia Lazerges

Door tijd en zorg te besteden aan het verpakken van cadeaus, kun je een vriend of vriendin echt verrassen wanneer je je cadeau geeft. Waarom voeg je er geen handgemaakt label aan toe? Creative Park heeft een aantal geweldige opties, zoals cadeaulabels en inpakaccessoires.

"Ik vind cadeaus heel leuk om te geven omdat ik ze dan zo creatief mogelijk kan inpakken", zegt Caroline. "Het uitpakken maakt deel uit van het cadeau, en ik vrolijk de cadeauverpakking op met decoratieve details, zoals een mooi lint en een label met de naam van de ontvanger erop. Je kunt het label aanpassen met een foto of een leuke hint over het cadeau", voegt ze eraan toe.


Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen