CASESTUDY

Een nieuwe definitie van tv-broadcasting met Canon PTZ's voor een van de populairste tv-zenders in Slowakije

De populaire Slowaakse zender TV JOJ is bezig met een revolutie in het gebruik van Canon CR-N500 PTZ camera's voor broadcasts van tv-kwaliteit. Ze zijn het eerste station in Slowakije dat exclusieve PTZ studio's bouwt.
Download het Think Creative magazine [pdf, 2615 kb]
TV-broadcasting, studio. Camera's, statieven, set

Nieuwe benchmarks

Het runnen van een televisiezender is geen eenvoudige operatie. Een veelheid aan studio's, waarvan sommige programma's live en rechtstreeks uitzenden, terwijl andere podcasts opnemen voor later, plus tussendoor realtime verslaggeving van nieuwsontwikkelingen. De broadcastapparatuur kan vrij ingewikkeld zijn of zelfs meerdere vakbekwame operators met vele jaren ervaring vereisen. In Slowakije is er echter achter de schermen en buiten beeld verandering op til.

Klant - TV-JOJ
Locatie - Bratislava, Slowakije

 • DE UITDAGING

  Toen de commerciële zender TV JOJ drie nieuwe studio's bouwde in zijn hoofdkwartier in Bratislava, moesten ze een oplossing vinden die geschikt was voor kleinere ruimten met weinig licht.

  In feite werden de studio's speciaal gemaakt voor sport-, nieuws- en podcast-producties en exclusief voor PTZ camera's ontworpen. Binnenkort zou het tv-station zijn 20-jarig bestaan vieren en het zocht naar een opstelling van broadcast-kwaliteit die hen de volgende decennia door zou helpen.

 • DE OPLOSSING

  Canon installeerde twee sets nieuwe CR-N500 PTZ camera's, naast RC-IP100 afstandsbedieningen, die samen een optimaal prijsniveau boden in verhouding tot de vereiste technische specificaties. De klant had specifiek behoefte aan PTZ camera's die in kleinere studio's zouden passen, zonder afbreuk te doen aan de broadcast-beeldkwaliteit.

"Een ander belangrijk punt is dat we camerabewegingen konden automatiseren via voorinstellingen, een fantastisch werkende functie die we elke dag gebruiken"

Cameras, Tripod, Staff, Control room, Monitor

Producten die gebruikt werden om dit te bereiken

De nieuwe serie PTZ camera's van Canon verkleint de afstand met ongekende helderheid.

De perfecte oplossing

"Een van de belangrijkste redenen waarom we voor een PTZ oplossing kozen, was dat we in de nieuwe studio's maar weinig ruimte hadden. Vergeleken met traditionele camera's met B4-vatting met lens, zijn de CR-N500-camera's van Canon supercompact met een kleine actieradius", zegt Juraj Knosko, technicus bij TV JOJ.

"Een ander belangrijk punt is dat we de camerabewegingen kunnen automatiseren via voorinstellingen, een fantastische functie die we elke dag gebruiken. Er is geen cameraman in staat zo precies te filmen, met de juiste snelheid en specifieke zoompunten, als met de automatische voorinstellingen mogelijk is", voegt hij eraan toe. Het station is het eerste in Slowakije dat PTZ camera's voor televisiewerk installeert en gebruikt, en dat heeft tot op heden sterke resultaten opgeleverd.

"De bediening van de Canon PTZ camera's heeft onze producties aanzienlijk verbeterd sinds we ze in de zomer van 2021 voor het eerst testten. De snelheid is perfect voor het soort content dat we maken, van nieuwspresentatoren tot statische panels met sprekers."

Verwachtingen overtreffen

De volgende belangrijke factor in het testproces was de beeldkwaliteit. Hoe kon de Canon PTZ camera zich meten met de gangbare omroepcamera's?

"We deden een blinde test tussen de CR-N500 PTZ en concurrerende omroepcamera's naast ENG camera's. Tot onze verrassing konden ervaren technische experts van ons tv-station niet onderscheiden welk beeld van de PTZ camera was en welk van de concurrerende broadcastcamera. Dat gaf ons het vertrouwen dat de PTZ aan onze tv-behoeften kon voldoen", merkt Juraj op.

"Voor de prijs die we betalen, was de beeldkwaliteit van de Canon PTZ camera's perfect voor onze behoeften. Het bewijst dat je niet de duurste camera hoeft te hebben om hetzelfde resultaat te krijgen, met de nieuwste technologie van de CMOS-sensor."

In kleinere studio's is de verlichting beperkt en daar komt de krachtige 1.0-type CMOS sensor van de CR-N500 goed van pas, want deze behoudt de beeldkwaliteit bij weinig licht, met een grote ruisarme gevoeligheid.

Canon Camera

Kostenbesparende installatie

Dankzij de innovatieve voorinstellingen en de intuïtieve RCIP100-besturing is het bij TV JOJ nu gemakkelijker dan ooit om te produceren. Er is nog maar één operator per PTZ studio nodig, tegen vijf in het verleden. Nu worden er vijf CR-N500-modellen beheerd door één controller.

"De technische presales- en aftersales-behandeling die we van het productmanagementteam kregen, was absoluut top"

"Omdat ze veel lichter zijn, hebben we veel geld bespaard op statieven en andere accessoires die niet nodig zijn, zoals zoom- en focuscontrole. Ook zijn er geen andere operators stand-by nodig voor als er iemand ziek is, omdat de controllers met de voorinstellingen zo gemakkelijk te bedienen zijn. Dit betekent dat we niet zo veel tijd hoeven te besteden aan training en dat er minder ruimte voor fouten is", zegt Juraj. "Out of the box-ervaring is heel makkelijk en uitgebreid en we waren verrast door de beeldkwaliteit. Qua product bespaarden we ongeveer € 40.000 per cameraketen, terwijl de operationele besparing ongeveer € 200.000 per studio bedraagt."

Dankzij deze opmerkelijke kostenbesparing kon TV JOJ zijn productiemogelijkheden maximaliseren door te investeren in drie studio's in plaats van in slechts één, zoals oorspronkelijk het plan was. Met andere woorden, ze krijgen een ongekend rendement op hun investering. Daarom zien ze PTZ's als de budgetvriendelijke weg vooruit voor statische opnamen.

"De technische presales- en aftersales-behandeling die we van het productmanagementteam kregen, was absoluut top"

Juraj voegt eraan toe: "De technische presales- en aftersales-behandeling die we van het productmanagementteam kregen, was absoluut top. Binnen twee weken na onze melding sturen ze ons nieuwe firmware. We hebben nog nooit zo'n snelle firmware-reactie van een fabrikant gekregen."

Wat de hardware-integratie betreft, verbindt het team de CR-N500 naadloos met de NewTek TriCaster Mini voor streamingdoeleinden. "Het is ook geweldig dat Tally Lights er zelf in werken, dus het werkt heel goed in kleine studio's, zoals we die in de podcastopstelling hebben", zegt hij.

Waar tijd en ruimte van essentieel belang waren, bleek de Canon CR-N500 de perfecte oplossing voor het tv-station, inclusief alle essentiële technische specificaties - zonder overbodige, dure functies die ze niet nodig hadden. De eerste slogan ooit van TV JOJ was "Nuda na Slovensku skončila" - "De verveling in Slowakije is voorbij". Twintig jaar later blijft de zender zijn publiek nog steeds boeien.

GERELATEERDE CASESTUDY'S

Wellicht vind je dit ook interessant

 • Professionele AV en streaming

  Van bedrijfsvideo's en live streaming tot AV in klaslokalen of gebedshuizen, met de professionele video-oplossingen van Canon kun je nieuwe doelgroepen bereiken.

 • Films maken

  Ontdek Canon's assortiment aan camera's en lenzen voor ultieme creativiteit - perfect voor de kleinste en de grootste filmprojecten.

 • Overheid en publieke sector

  Maak kennis met imaging-oplossingen die speciaal zijn ontwikkeld voor bedrijfskritische taken, wanneer betrouwbaarheid en prestaties cruciaal zijn.

 • Broadcast

  Ontdek Canon's toonaangevende, hoogwaardige lenzen, camera's en referentiemonitors, die geschikt zijn voor alle broadcasttoepassingen.