UITRUSTING

Beste Canon-videocamera's: welke All-in-One videocamera is de beste keuze voor jou?

De XF- en XA-videocamera's van Canon combineren toonaangevende technologie met een All-in-One, gebruiksvriendelijk ontwerp. Maar wat is de beste professionele Canon-videocamera voor livestreaming, verslaggeving en bedrijfsvideo's?
Een persoon gebruikt een Canon-videocamera om een verslaggever in pak te filmen op een brug.

De Canon XA75/ XA70-, XA65/ XA60- en LEGRIA HF G70-videocamera's zijn ontworpen voor naadloze integratie met het Canon-ecosysteem voor livevideo en bieden verschillende voordelen voor livestreaming.

De professionele videocamera's van Canon maken gebruik van een aantal van de beste Canon-videotechnologieën in een vertrouwd, gebruiksvriendelijk ontwerp. Deze autonome, All-in-One videocamera's zijn eenvoudiger te bedienen dan spiegelreflex- of systeemcamera's en hun compacte vormgeving maakt ze draagbaarder dan Cinema EOS-camera's. Hiermee zijn ze uitstekende zelfstandige videocamera's voor snelle producties zoals verslaggeving van het nieuws en live-evenementen. maar ook voor documentaires en bruiloften. Maar wat is de meest geschikte Canon-videocamera voor jou?

"Het is één camera, één stuk apparatuur dat je met je meedraagt", stelt Mehdia Mehtal, Channel Marketing Executive voor Professional Video & Broadcast bij Canon UK. "Deze videocamera's mogen dan de mogelijkheid hebben om desgewenst audio-accessoires toe te voegen, je hoeft je in ieder geval niet druk te maken over het wisselen van objectieven, want je krijgt een enorme, geïntegreerde zoom van 15x of 20x, afhankelijk van de camera die je kiest."

En er is meer dan genoeg om uit te kiezen. De professionele videocamera's uit de Canon XF- en XA-series variëren van 4K-videocamera's voor professionele filmmakers tot Full HD-modellen die wat vriendelijker zijn voor de portemonnee. De Canon XF605 zet de standaard voor gebruiksgemak en prestaties. De intelligente AF-tracking houdt het hoofd van het onderwerp scherpgesteld, zelfs als de persoon niet naar de camera kijkt.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Maar ook geavanceerde Canon LEGRIA-videocamera's bevatten functies die interessant zijn voor professionele film- en videomakers, waaronder een uitstekende beeldkwaliteit en bediening op professioneel niveau. Bekijk de sectie over de Canon LEGRIA GX10 hieronder.

Om je te helpen de ideale videocamera te kiezen die bij jouw wensen en budget past, heeft Canon een gids samengesteld van een paar van de beste videocamera's die je nu kunt krijgen.

Een Canon XF605-videocamera op een opnametafel met rijen schermen en panelen erachter.

De Canon XF605 introduceert tal van nieuwe functies in de serie professionele Canon 4K-videocamera's, waaronder AF op basis van oogdetectie en hoofdtracking. Daarnaast zijn de bedieningsopties uitgebreid met onder andere de nieuwe touchscreeninterface en is de Browser Remote voor smartphones en tablets verbeterd.

De beste allround professionele 4K-videocamera: Canon XF605

De Canon XF605 is de meest geavanceerde videocamera in Canon's aanbod professionele 4K-videocamera's en combineert uitstekende prestaties met flexibele eigenschappen.

De videocamera introduceert een verbeterde Dual Pixel CMOS AF, inclusief oogdetectie en Canon's slimme trackingtechnologie EOS iTR AF X. "Hierdoor is de automatische scherpstelling nog betrouwbaarder", zegt Mehdia. "Hij kan het hoofd van een persoon blijven volgen, zelfs als de persoon wegloopt van de camera."

De Canon XF605-videocamera.

Canon XF605

Een veelzijdige 4K-videocamera van broadcastkwaliteit die geavanceerde AF, connectiviteit en streaming biedt voor veeleisende producties.

De Canon XF605 beschikt net als de Canon XF705 over een hoogwaardig objectief uit de L-serie, met 15x optische zoom en een grote 1.0-type 4K UHD CMOS-sensor. Daarnaast is de XF605 uitgerust met een DIGIC DV7-processor die samenwerkt met de sensor om hoogwaardige beeldverwerking te leveren met perfecte scherpte en weinig ruis.

De Canon XF605 kan opnemen in 4K UHD 60p/50p in 4:2:2 10-bits XF-AVC en MP4 naar twee SD-kaarten, en is een praktische keuze of je nu opnamen wilt nabewerken of direct wilt uitzenden. Canon Log 3 zorgt voor een breed dynamisch bereik, terwijl PQ- en HLG-indelingen beschikbaar zijn wanneer voor je productie HDR-indelingen zijn vereist. Met de S&F-opnamemodus (Slow en Fast Motion) kun je ook Full HD-clips opnemen met maximaal 120p.

De Canon XF605 ondersteunt ook 4K ALL-I-opnamen met een lagere compressie, wat mogelijk wordt gemaakt via een firmware-update. Daarnaast worden in firmwareversie v1.0.1.1 ook anders functies toegevoegd. Zo is er de ondersteuning voor het XC-protocol, waarmee de Canon XF605 kan worden gebruikt in een opstelling met meerdere camera's met andere Canon-apparatuur, en gezichtsdetectie AF in de S&F-modus. Ook maakt deze update het mogelijk om alle vier de audiokanalen op het scherm te bekijken, wat heel handig is als je meerdere microfoons gebruikt tijdens een interview.

Dankzij een uitgebreid aanbod aan voorkeuze-instellingen en ondersteuning voor Look Files (3D LUT's), kunnen gebruikers indrukwekkende beelden bereiken die rechtstreeks uit de camera komen. "We hebben in de EOS C70 ondersteuning voor Look Files geïntroduceerd", voegt Mehdia toe. "Ik denk dat veel mensen, wanneer ze in Log opnemen, zich zorgen maken over de nabewerking en hoeveel tijd ze daaraan kwijt zijn. Maar een Look File die in de beelden is geïntegreerd, kan je helpen de workflow te minimaliseren."

De Canon XF605 is ook een van de meest connected videocamera's. Behalve met 12G-SDI, Ethernet en XLR wordt de camera geleverd met een multi-function shoe waarmee je extra XLR-ingangen kunt toevoegen. De camera kan bovendien worden verbonden met de Canon RC-IP100-camera-afstandsbediening. Met de Content Transfer Mobile-app kun je videobeelden direct overzetten naar een FTP-server via een iPhone. En dankzij de video-output over USB-C kun je de XF605 ook als webcam inzetten.

Een close-up van een Canon-videocamera die een verslaggever filmt op een brug.

"Het voordeel van een 1.0-type sensor in de Canon XA75/XA70 is dat je een groter dynamisch bereik en betere prestaties bij weinig licht krijgt. Bovendien kun je een geringere scherptediepte gebruiken in de telefotostand van het zoomobjectief", aldus Ram Sarup, Product Marketing Specialist bij Canon Europe.

Een Canon-videocamera maakt opnamen van twee mensen in pak die een gesprek hebben in een kantoor. De beelden worden gelivestreamd via een laptop.

"De compactere 1/2.3-type sensor in de XA65/ XA60 en LEGRIA HF G70 maakt een groter telezoombereik mogelijk", zegt Ram. "Dit is waarom camera's met een compactere sensor veel worden gebruikt in broadcasts, vooral voor sport."

De beste videocamera's voor livestreaming: Canon XA75/XA70, XA65/XA60 en LEGRIA HF G70

Wat zijn functies die niet mogen ontbreken in de beste videocamera voor livestreaming? Een veelzijdig en groot aantal uitvoermogelijkheden, professionele geluidskwaliteit, een zoom van hoge kwaliteit en een nauwkeurige autofocus staan boven aan de lijst. De Canon XA75/XA70 en XA65/XA60 voldoen aan al deze vereisten.

De XA75- en XA70-videocamera's zijn allebei uitgerust met een 1.0-type 4K UHD CMOS-sensor. De XA65 en XA60 hebben dan weer een 1/2.3-type 4K UHD CMOS-sensor, net als de LEGRIA HF G70-videocamera voor liefhebbers. Alle modellen beschikken zowel over USB-C- als HDMI-uitgangen, en de XA75 en XA65 hebben daarnaast ook een 3G-SDI-uitgang.

The Canon LEGRIA HF G70 camcorder.

Canon LEGRIA HF G70

De LEGRIA HF G70 is ideaal voor liefhebbers van videocamera's en heeft een 1/2.3-type 4K UHD CMOS-sensor voor een groter telezoombereik.

"De USB-C-uitgang ondersteunt UVC-streamingprotocollen", aldus Ram Sarup, Product Marketing Specialist bij Canon Europe. "Dit betekent dat je deze camera's niet alleen als webcam kunt gebruiken, maar voor elke vorm van livestreaming in Full HD met 30 fps, rechtstreeks vanaf een PC of Mac. Met de LEGRIA HF G70 kun je bijvoorbeeld een sportwedstrijd van je kinderen streamen naar familie in het buitenland. De XA75/XA70 of XA65/XA60 kun je gebruiken om diensten in gebedshuizen, een lezing of bedrijfsevent te streamen. Je kunt echt alle kanten op."

Maar welk model videocamera is dan het beste voor de livestreaming die je wilt doen? Dat is afhankelijk van je budget en of je de betere prestaties van de Canon XA75/XA70 (dankzij de grotere sensor met Dual Pixel CMOS AF) of het compactere formaat van de XA65/XA60 nodig hebt. Als je een nog compactere videocamera wilt voor livestreaming, dan is de LEGRIA HF G70 de perfecte keuze. In vergelijking met de andere modellen heeft deze camera geen bovenste handgreep of de twee professionele XLR-ingangen.

Naast de livestreamingmogelijkheden hebben deze videocamera's zoomobjectieven van hoge kwaliteit (15x voor de XA75/XA70 en 20x voor de XA65/XA60 en LEGRIA HF G70) met 5-assige IS voor scherpe en stabiele beelden. Ze kunnen ook OSD-opnamen maken waarbij tijd- en datumstempels worden toegevoegd aan de beelden en beschikken over een handige infraroodmodus die goed van pas komt bij weinig licht, bijvoorbeeld voor verslaggeving, het filmen van documentaires en beveiligingswerk.

Een vrouw in de zee bij zonsondergang gooit haar haar naar achteren met een boog van waterdruppels.

De ultracompacte Canon XA40-videocamera biedt zowel slow- als fastmotion-opname in zowel UHD als Full HD.

Een silhouet van een vrouw met haar haar in de wind voor de lichtjes van de stad met bokeh-effect.

Met de infraroodmodus kun je blijven filmen als het donker wordt en het diafragma met acht lamellen levert uitmuntende bokeh op.

Beste professionele 4K-budgetvideocamera: Canon XA40

Ben je op zoek naar een instapmodel 4K-videocamera met professionele video- en audiofuncties, dan zou de Canon XA40 op je lijstje moeten staan. Deze professionele camera past in de palm van je hand en heeft een 1/2,3-inch CMOS-sensor en DIGIC DV6-processor voor uitzonderlijke 4K-beelden én superieure Full HD-beelden via HD-beeldbewerking met oversampling. De Canon XA40 ondersteunt 25p 4K UHD-opname in MP4 met 150 Mbps en 50p Full HD-opname bij 35 Mbps. XF-AVC-opnamen zijn ook mogelijk gemaakt via een recente firmware-update.

The Canon XA40 camcorder

Canon XA40

Ultracompacte, professionele videocamera in handpalmformaat uit de 4K XA-serie met 20x optische zoom

De 4K CMOS-sensor van deze camera is compacter dan de 1.0-type sensor in veel andere professionele Canon 4K-videocamera's in deze selectie, maar de sensor is gekoppeld aan een grotere groothoek met 20x zoom waarmee je een equivalent bereik hebt van 29,3-601 mm. De 5-assige Optical Image Stabilizer helpt ook camerabeweging tegen te gaan wanneer je met grote brandpuntsafstanden werkt.

"Dit is de perfecte videocamera voor bedrijfsevenementen en om onlinecontent te maken", legt Mehdia uit. "De prijs weerspiegelt de kleinere sensor, maar je houdt toch alle professionele instellingen, dubbele kaartsleuven en XLR-ingangen."

Beste Full HD-videocamera: Canon XA15/XA11

Voor filmmakers en videografen die niet meer resolutie nodig hebben dan Full HD zijn de compacte Canon XA15 en Canon XA11 veelzijdige opties voor nieuws, bruiloften, bedrijfsevenementen en online content. Beide videocamera's delen dezelfde professionele specificaties. De Canon XA15 voegt daar een HD/SD-SDI-aansluiting aan toe waarmee ongecomprimeerde 4:2:2-video kan worden overgedragen. "Je zou voor het gemak kunnen stellen dat de Canon XA15 min of meer de Full HD-versie van de XA40 is", zegt Mehdia.

The Canon XA15 camcorder.

Canon XA15

Een compacte, professionele Full HD-videocamera met een krachtige 20x optische zoom en een groot dynamisch bereik.

De kern van de Canon XA15 is een geavanceerde HD CMOS Pro-sensor en DIGIC DV4-beeldprocessor die hoogwaardige Full HD-video met 50p in AVCHD en MP4 levert. Het Canon-objectief met high-definition 20x optische zoomfunctie biedt het 35-mm equivalente bereik van 26,8-576 mm. Het diafragma met acht lamellen zorgt voor prachtige vervaging van de achtergrond.

Een man die skateboardstunts uitvoert, wordt gefilmd met een Canon LEGRIA GX10-videocamera op een statief.

Je kunt ongelooflijk levendige 4K 50p-videobeelden met een groot dynamisch bereik vastleggen, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden, dankzij kenmerken zoals precisieoptiek met 15x zoom, een grote sensor en een 8-stops ND-filter. © Mike Boyd

Een Canon LEGRIA GX10-videocamera op een statief.

Met een 1.0-type CMOS-sensor, 4K-opnamen met 50p, de gamma-instelling Wide DR waarmee het dynamisch bereik tot 800% kan worden uitgebreid en de opnameoptie van 100 fps heeft de Canon LEGRIA GX10 meer dan genoeg professionele eigenschappen. © Mike Boyd

Beste 4K-videocamera voor kleine budgetten: Canon LEGRIA GX10

De Canon LEGRIA GX10 wordt gezien als een videocamera voor enthousiaste hobbyisten of semiprofessionele gebruikers en bevat veel van de functies die je verwacht van een professionele Canon-videocamera. Bijvoorbeeld 4K-opname tot 50p, een grote 1.0-type sensor voor uitstekende prestaties bij weinig licht, scherptediepte-instelling en Dual Pixel CMOS AF.

"Als XLR-audio-invoer geen absolute vereiste is, dan is de Canon LEGRIA GX10 een van de videocamera's die ik zou aanbevelen", zegt Mehdia. "Wat betreft specificaties deelt deze circa 70% van wat de Canon XF405 biedt. Je krijgt dus Full HD-opname met hoge framerates tot 100 fps, Wide DR, 5-assige Optical Image Stabilizer, ingebouwde Wi-Fi en twee SD-kaartsleuven.

The Canon LEGRIA GX10 camcorder.

Canon LEGRIA GX10

Uitstekend 4K-beeldmateriaal vanuit de hand en professionele creatieve mogelijkheden voor videoliefhebbers en contentmakers.

"Het voornaamste verschil is dat de Canon LEGRIA GX10 alleen in MP4 kan opnemen. De XF-AVC-optie die sommigen nodig hebben, is niet beschikbaar. Maar voor online content is MP4 het voornaamste formaat dat je zult gebruiken."

Mehdia geeft aan dat de Canon LEGRIA GX10 ook voor makers van online content een fantastische videocamera is voor evenementen, het bedrijfsleven en onderwijs. "Voor documentaires en verslaggeving zijn de videocamera's uit de XA- en XF-series wellicht betere opties vanwege hun professionele audiofunctionaliteit, maar de Canon LEGRIA GX10 biedt nog altijd de handmatige instelmogelijkheden die je nodig hebt."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro