Duurzaamheid is een cruciaal element in het ontwikkelingsplan van elke organisatie. Maar waarom is duurzaamheid belangrijk? Het integreren van langetermijn-denken levert goede resultaten op, en niet alleen puur op financieel gebied. Dankzij een beter inzicht in milieuproblemen hechten mensen meer dan ooit tevoren waarde aan duurzaamheid. Het beperken van uw impact op het milieu en de samenleving kan daarom een belangrijke rol spelen in het opbouwen van uw reputatie, het aanspreken van klanten en het aantrekken van getalenteerde nieuwe medewerkers. Bovendien worden idealen op milieugebied omgezet in wettelijke verplichtingen voor organisaties dankzij regelgeving van de overheid. Daarnaast kunnen investeringen in duurzame materialen, producten, services en technologie elke dag opnieuw geld besparen. Maar bovenal is het de verantwoordelijkheid van iedereen persoonlijk om onze toekomst te beschermen door nu duurzame maatregelen te treffen.
ARTIKEL
De cirkel is rond: het belang van duurzaamheid en de circulaire economie
Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN – een nuttig kader
Het verbeteren van de duurzaamheid van uw organisatie kan een immense opgave lijken. Kleine stappen kunnen een groot verschil maken, maar als u een strakkere, consistente strategie wilt invoeren, kunnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN hiervoor het kader bieden1. Deze doelstellingen worden ook wel de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDG's (Sustainable Development Goals) genoemd en dienen als leidraad om de 'duurzaamheid op sociaal, economisch en milieugebied in balans te brengen'. Ze zijn opgesteld in 2015 en moeten in 2030 zijn geïmplementeerd. Dit houdt in dat ze wereldwijd in alle regio's en branches bekend moeten zijn en moeten worden begrepen.
Vanuit het oogpunt van milieu en duurzaamheid dienen organisaties met name SDG 12 en SDG 13 goed in het oog te houden. SDG 12 gaat over 'verantwoorde consumptie en productie' en omvat bijvoorbeeld efficiënt gebruik van grondstoffen door compactere lichtere producten te ontwerpen, gebruikmakend van gerecyclede en recyclebare materialen om duurzamere verpakkingen te produceren en daarbij het gebruik van chemicaliën in productieprocessen te verminderen, en de recycling van oude producten naar nieuwe producten te stimuleren. SDG 13 heeft betrekking op 'klimaatmaatregelen' en benadrukt een vermindering van de CO2-uitstoot in de volledige levenscyclus van een product, inclusief het gebruik van hernieuwbare energie. Het opvolgen van de SDG's moet een gezamenlijke inspanning zijn; processen zoals recycling en de productie van hernieuwbare energie kunnen alleen worden bereikt als de toeleveringsketen hiervoor beschikbaar is. Multinationals, overheidsinstellingen en andere grote organisaties gebruiken daarom hun invloed om er zeker van te zijn dat leveranciers dezelfde waarden en inkoopstandaarden naleven. Zo kunnen bedrijven van elk formaat profiteren van de duurzame ontwikkelingsstrategie van anderen.
De productlevenscyclus: een gesloten kringloop
Voor een fabrikant als Canon raken de SDG's van de VN elke fase van de productlevenscyclus. Nog voor aanvang van de productie, tijdens de ontwikkelings- en ontwerpfasen, moet rekening worden gehouden met de mogelijkheden voor energiebesparing en recyclebaarheid van producten en moeten deze worden verbeterd. Inkoop van materialen, productie, distributie, recycling en meer: het speelt allemaal een rol in de algehele duurzaamheid van een product. Door strenge richtlijnen op het gebied van kwaliteits- en milieubeheer te hanteren, kan worden gewaarborgd dat de processen in de toeleveringsketen en tijdens de productie in overeenstemming zijn met de waarden van een organisatie, een branche, en bovenal de klanten. Beoordelingen van de ecologische voetafdruk2 kunnen de vooruitgang bewaken van aspecten als vermindering van de CO2-uitstoot, terwijl systemen voor milieubeheer zoals ISO 14001 ervoor kunnen zorgen dat de organisatie op schema blijft met haar verplichtingen. Er zijn nog veel meer door de industrie ondersteunde programma's die structuur kunnen bieden voor elke organisatie, van elke omvang, die de invloed op het milieu wil verminderen.
Het is gemakkelijk om duurzaamheidsstrategieën te zien als lineair proces waarbij aan de finishlijn de prijs in ontvangst kan worden genomen. In de 21e eeuw is het beeld van een proces met een begin en een eind echter veranderd naar een circulair proces: een circulaire levenscyclus die van R&D overgaat naar reviseren, en weer naar R&D. Voor de circulaire economie moeten producten en materialen zo lang mogelijk in gebruik blijven door middel van reparatie of hergebruik, voordat wordt overgegaan op herproductie- en recyclingprocessen. Vermindering van de afhankelijkheid van grondstoffen en verlaging van de uitstoot door transport en productie helpen het milieu te beschermen, en met de lagere tarieven voor gereviseerde producten kunnen de kosten worden verlaagd.
De Kyosei-filosofie
Bij Canon wordt gewerkt volgens de grondbeginselen van Kyosei. Dit is een Japans woord dat 'samen leven en werken voor het algemeen belang' betekent. Het omvat duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en de waarborg dat klanten erop kunnen vertrouwen dat wij hun waarden delen. We gebruiken de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN als kader voor onze inspanningen op het gebied van verantwoorde consumptie, productie en klimaatmaatregelen, en hebben hiervoor de afgelopen zes jaar de EcoVadis Gold Award – een internationaal erkende duurzaamheidsaccreditatie – behaald3. Daarnaast zijn we gecertificeerd volgens ISO 9001 en ISO 14001, waarmee we aantonen dat onze productieprocessen voldoen aan industriestandaarden voor kwaliteit en duurzaamheid.
Kyosei is verweven in alles wat we bij Canon doen, inclusief onze technologie. Sinds 2008 hebben we de CO2-emissies van onze producten gedurende hun levensduur met 40% verlaagd (een gemiddelde van 4,7% per jaar), en we hebben de duurzaamheid van onze logistiek verbeterd door producten compacter te maken en opslaglocaties te consolideren. Met het stimuleren van een energiebesparend ontwerp in een breed scala aan producten voor op de werkplek hebben we tussen 2008 en 2019 naar verwachting een CO2-reductie van 23.593.000 ton behaald. Zo produceert de nieuwste imageRUNNER ADVANCE DX C5800-serie gedurende de levenscyclus van het apparaat tijdens het gebruik 18% minder CO2 uit vergeleken met zijn voorganger*.
Canon EMEA vermindert niet alleen de CO2-uitstoot van haar producten, maar repareert jaarlijks tevens ruim 80.000 producten die door klanten binnen en buiten de garantietermijn worden geretourneerd. Daarnaast reviseren we tevens een serie van onze bestverkopende multifunctionele printers naar imageRUNNER ADVANCE EQ80-apparaten in volledige nieuwstaat. Hierbij gebruiken we 80% van het oorspronkelijke apparaat en verminderen we onze afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen.
Organisaties, zowel groot als klein, hebben de mogelijkheid om hun eigen koers uit te stippelen, ook op het gebied van duurzaamheid. Bij het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen, variërend van het toekennen van aanbestedingscontracten tot investeringen in een nieuw printerpark voor op kantoor, kunnen organisaties veel invloed uitoefenen door duurzaamheid als belangrijke prioriteit op te nemen.
Bekijk onze milieu-infographic en kom meer te weten over hoe Canon de invloed op het milieu vermindert in de volledige levenscyclus van onze producten en zo bijdraagt aan de circulaire economie.