Portrait-Maja-Topcagic.jpg

Sproeten en blauwe ogen, creatieve portretten

De stijl van Maja Topčagić heeft, vooral dankzij haar foto's van roodharigen, online veel belangstelling gewekt. Je hebt haar werk misschien al eens gezien toen ze haar foto's in de You Connect Gallery plaatste.

Kijk hoe Maja in de steden Bihać en Sarajevo haar vrienden fotografeert.

Maja Topčagić vertelt ons over haar creatieve portretfotografie

Dit is de eerste video van een reeks waarin Canon-fotografen laten zien hoe ze hun favoriete foto's hebben gemaakt. In deze video vertelt Maja over zichzelf en haar fotografiestijl:

Wanneer ben je begonnen met fotografie?

''Ik gebruikte eerst een mobiele telefoon, maar ik merkte al snel dat ik betere apparatuur nodig had. Toen gebeurde er echt iets ongelooflijks. Iemand die ik nog nooit had ontmoet, stuurde me een camera! Dat was pas zes jaar geleden… Ik kan haast niet geloven hoe ik me tot dusver als fotografe heb kunnen ontwikkelen''.

Je specialiteit is portretfotografie met alleen natuurlijk licht. Hoe is dat zo gekomen?

''Ik vind niets zo boeiend als portretten, dankzij mijn geweldige vrienden. En ik heb altijd al geweten dat je de beste foto's bij daglicht maakt. Met een reflector, dat wel natuurlijk.''

''Met die reflector kun je het licht als het ware bundelen. Je kunt het dan rechtstreeks in de ogen van je model sturen, waardoor er een unieke twinkeling in de ogen ontstaat''.

Kun je daarom op bepaalde plekken en momenten geen foto maken?

''Vanwege mijn methode moet ik heel zorgvuldig een tijdstip uitkiezen. Het komt allemaal aan op de felheid van het zonlicht. Meestal sla ik in de namiddag aan het fotograferen, tijdens het gouden uur."

''Het weer maakt weinig uit. Zelfs op een bewolkte dag is het licht in de namiddag prima. Sterker nog, ik maak het liefst foto's bij lichte bewolking. De kleuren zijn dan natuurlijker. Je hebt op bewolkte dagen wel een reflector nodig om het licht in de ogen te vangen''.

Vind je het lastig om de controle te houden over elk aspect van de foto?

''Ik moet bij mijn portretten inderdaad meerdere aspecten in de gaten houden, maar de vrienden die ik fotografeer kunnen heel goed luisteren! We begrijpen elkaar. Ik hoef maar één woord te zeggen en ze weten wat voor emotie ik zoek. Ik kan op die manier in een paar tellen verschillende poses vastleggen. Dat is heel handig als we weinig tijd hebben om foto's te maken''.

We hebben gezien hoe je dat doet. Heel boeiend om te zien. Maar hoe zit het met al die andere aspecten?

''Het zit 'm allemaal in de details. Als ik bijvoorbeeld een foto van heel dichtbij maak, kun je in de reflectie zelfs mijn kleding zien. En de achtergrond kan afleiden''.

Maak je daarom graag foto's van bovenaf?

''Ik vind het perspectief van boven heel mooi. Het model komt dan goed in beeld en de schaduwen zijn heel apart. Zo daag je de kijker uit. Hoe blijft dat haar zo zitten? Bovendien kan ik naar hartenlust met de hoek en het licht spelen''.

En hoe bedien je ondertussen je camera?

''Je moet vooral goed zijn met het diafragma en de ISO. Je moet die kunnen aanpassen terwijl je beweegt. Ik houd die twee continu in de gaten zodat het diafragma laag genoeg is en de ISO juist heel hoog''.

Je hebt het duidelijk naar je zin in Bihać en Sarajevo. Wat zijn je plannen voor de toekomst?

''Ik heb ontzettend veel plannen. Ik ben bijvoorbeeld net terug van een reis naar New York. Daar hoor je binnenkort meer over!''