NIEUWS

Nieuwe firmware-updates bieden opnieuw verbeteringen voor het EOS-assortiment van Canon

Krijg toegang tot innovatieve technologieën en verbeterde prestaties in Canon's meest geavanceerde EOS-camera's, dankzij de nieuwste firmware-updates.
Een dartpijl vastgelegd op het moment dat deze een zeepbel doorboort en de zeepbel net begint te barsten.

Hoe snel is de actie die jij wilt vastleggen? De EOS R3 is geweldig voor actiefotografie en een nieuwe firmware-update voegt nog meer functies toe die ideaal zijn voor het fotograferen van actie en sport, waaronder een aangepaste instelling voor high-speed burstopnamen tot 195 fps en een extra high-speed mogelijkheid voor Full HD video-opnamen met 240 fps. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 135mm, 1/66000 sec, f/5.6 en ISO51200.

Je werkt je smartphone bij om van nieuwe functies en verbeteringen te profiteren, en dat kun je ook met je Canon EOS-camera doen.

Canon heeft een belangrijke nieuwe firmware-update aangekondigd voor de EOS R3, naast nieuwe firmware voor de EOS R5 en EOS R6.

Als reactie op diverse verzoeken van beroepsfotografen kunnen gebruikers van de EOS R3 nu profiteren van een breed scala aan nieuwe professionele functies, nieuwe bedieningsmogelijkheden en prestatieverbeteringen. Deze omvatten onder andere een baanbrekende continue opnamesnelheid van 195 frames per seconde (full-resolution foto's, geen video) en supervloeiende slow motion-video met 240 fps.

De cloudgebaseerde service voor RAW-beeldverwerking van image.canon biedt mogelijkheden voor nog betere beeldkwaliteit met de EOS R3, EOS R7 en EOS R10, terwijl de recentste firmware voor de EOS R5 mogelijkheden introduceert voor een langere video-opnametijd.

Het downloaden van Canon's nieuwste firmware-update verloopt heel eenvoudig – je hoeft alleen maar het supportgedeelte van de Canon-website te bezoeken en je product in het pop-upmenu te selecteren om te beginnen.

Het LCD-scherm aan de achterkant van een EOS R3 met daarop een bericht over een firmware-update.

Ga naar het support-gedeelte van de website om de nieuwste firmware-update van Canon te downloaden voor jouw camera. Als je een EOS R3 gebruikt, kun je worden geattendeerd op nieuwe firmware via Canon's Camera Connect-app op je smartphone. Je kunt de firmware-updates direct onderweg installeren, zonder te hoeven terugkeren naar je computer. Zo beschikt je camera altijd over de nieuwste functies.

Een screenshot van het menuscherm van de Canon EOS R3, met de optie voor verwerking van RAW-beelden in de cloud gemarkeerd.

Het cloudgebaseerde RAW-verwerkingsalgoritme van image.canon gebruikt deep learning om meer details naar voren te halen uit beelden die zijn opgenomen met de EOS R3, EOS R7 en EOS R10. "Dit is afgestemd op de camera, waardoor het alle ins en outs kent en je perfecte prestaties in zeer hoge resolutie biedt die met name effectief zijn voor afbeeldingen met hoge ISO-gevoeligheid", vertelt Mike Burnhill van Canon Europe.

"Het is geweldig om te weten dat je er bij aankoop van deze camera's op kunt vertrouwen dat Canon de producten voortdurend blijft verbeteren en je deze updates dan gratis geeft," zegt actiesportfotograaf, filmmaker en Canon Ambassador Richard Walch.

Avonturensportfotograaf Martin Bissig is al net zo enthousiast over die doorlopende ontwikkeling: "Het is echt heel cool dat Canon niet alleen naar de professionals luistert, maar ook naar de fotoliefhebbers. Het is heel prettig om te weten dat het bedrijf luistert en toekomstbestendige kwaliteiten aan deze camera's blijft toevoegen."

Hier bekijken we de nieuwste firmware-updates met Canon Europe Senior Product Specialist Mike Burnhill, terwijl Richard, Martin en collega-Canon-ambassadeur Eddie Keogh beschrijven hoe zij hebben geprofiteerd van functies die mogelijk zijn gemaakt door recente firmware-updates voor de EOS R5, EOS R6 en EOS-1D X Mark III.

Nieuwe en verbeterde fotografiefuncties

 • EOS R3: aangepaste continue opname bij hoge snelheid
 • EOS R3: focusbracketing-opnamen samenvoegen in de camera
 • EOS R3: een knop voor het toewijzen van snijkader/beeldverhouding
 • EOS R5: ondersteuning voor cine- en Dual Fisheye-objectieven van Canon
 • EOS R5 en EOS R6: continue handmatige ondersteuning voor het RF-objectief
 • EOS R5 en EOS R6: verbeterde autofocus met een functie voor het volgen van voertuigen


Nieuwe en verbeterde videofuncties
 • EOS R3: Full HD met 240 fps en timelapse-video-opnamen
 • EOS R3, EOS R5 en EOS R6: IS-bewegingscorrectie
 • EOS R5: langere video-opnametijd zonder dat de camera afsluit door oververhitting
 • EOS R5: Full HD met 120 fps
 • EOS R5, EOS R6: Canon Log 3
 • EOS R5: ondersteuning voor Atomos ProRes RAW
 • EOS R5: ondersteuning voor CFexpress VPG400-kaarten
 • EOS R5: IPB- en RAW-video's met lage bitsnelheid


Nieuwe en verbeterde workflowfuncties
 • EOS R3, EOS R5 en EOS R6: batchgewijs converteren van HEIF-bestanden
 • EOS R3, EOS R7 en EOS R10: in de cloud verwerken van RAW-bestanden
 • EOS R5: instellingen op de kaart opslaan
 • EOS R5 en EOS R6: gestroomlijnde handmatige witbalans
 • EOS R5 en EOS R6: dubbele opnamen maken
 • EOS R5: weergave van FTP-overdrachtsstatus op het scherm

Een skiër beweegt rond een vlag op een piste, waarbij de ski's een wolk sneeuw doen ontstaan.

"Doordat je met de EOS R3 opnamen kunt maken met 195 fps, kun je supersnelle bewegingen vastleggen" zegt Mike. "Met de juiste activering kun je beelden vastleggen die alleen mogelijk zijn met high-motion video." Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief, ingesteld op 472mm, 1/3200 sec, f/7.1 en ISO400.

Een screenshot van het menuscherm van de Canon EOS R3, met de instelling voor aangepaste continue opnamen bij hoge snelheid.

Met de nieuwe modus voor aangepaste continue opnamen bij hoge snelheid van de EOS R3 kan de camera een burst van wel 50 afbeeldingen in full-resolution opnemen met een framerate tot wel 195 fps.

Nieuwe en verbeterde fotografiefuncties

EOS R3: aangepaste continue opname bij hoge snelheid

De snelste EOS-camera is nu nog sneller, dankzij de nieuwste firmware-update. Met de nieuwe optie voor aangepaste continue opname bij hoge snelheid kan de EOS R3 full-resolution-burstopnamen maken tot wel 195 fps. Deze topsnelheid kan gedurende 50 opnamen worden volgehouden, en geeft sport- en wildlifefotografen meer vrijheid om dat beslissende moment vast te leggen.

"Bij het honkballen kan een bal bijvoorbeeld snelheden tot wel 45 meter per seconde halen," vertelt Mike, "waardoor het heel erg lastig kan zijn om een opname te maken van exact het moment waarop de bat de bal raakt. En bij tennis is het de droom van elke fotograaf om precies dat moment vast te leggen waarop het racket de bal raakt. Het gaat allemaal zo snel dat je voor de opname niet alleen de juiste timing, maar ook wat geluk nodig hebt."

Dankzij de mogelijkheid om opnamen te maken met 195 fps, is het maken van zulke shots nu veel eenvoudiger. "Maar natuurlijk moet je nog steeds goed timen", voegt Mike eraan toe. "Ga maar na: het opnemen van 50 frames met 195 frames per seconde, duurt slechts een kwart seconde.

"En je hoeft ook geen concessies te doen wat betreft de beeldresolutie als je met deze snelheid opnamen maakt. Je kunt full-resolution beelden opnemen in RAW, HEIF of JPEG, met vergrendelde scherpstelling."

Een close-up van een slakom gevuld met geraspte wortels, gekookte eierkwarten, gesneden rode kool, champignons en maïs.

Deze foto van een EOS R10, een dieptecompositie in de camera, toont de mogelijkheden van de functie om een close-up te maken waarbij meer van het onderwerp scherp in beeld wordt gebracht dan normaal mogelijk is bij macro-opnamen, waar de scherptediepte doorgaans sterk wordt beperkt. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objectief, ingesteld op 35mm, 1/2000 sec, f/5 en ISO1600.

Het scherm van het menu Focusbracketing op de EOS R3, met de camerafunctie Dieptecompositie ingeschakeld.

De functie voor focusbracketing van de EOS R3 neemt een reeks opnamen en verhoogt automatisch in stappen de brandpuntsafstand, zodat in de afzonderlijke opnamen steeds op verschillende delen van het onderwerp wordt scherpgesteld. De nieuwe optie voor dieptecompositie in de camera stapelt de afbeeldingen naadloos en voegt ze met deze functie samen, zodat je onmiddellijk het resultaat kunt zien.

EOS R3: dieptecompositie in de camera

Op verzoek van gebruikers is de functie voor focusbracketing van de EOS R3 in de nieuwste firmware-update uitgebreid met dezelfde stapelfunctionaliteit in de camera die je ook in de EOS R7 en EOS R10 vindt. "Dit betekent dat je de focusbracketing-reeks kunt afmaken terwijl de camera de opnamen automatisch samenvoegt tot een enkele opname met extra scherptediepte", legt Mike uit.

"De afbeelding in de camera is een volledig verwerkte, high-resolution JPEG, maar je kunt ook nog steeds de oorspronkelijke RAW-bestanden openen in Digital Photo Professional of andere software en de afbeeldingen daar samenvoegen."

Met de firmware-update voor de EOS R3 wordt ook focusbracketing mogelijk, dat kan worden gebruikt met de Canon Speedlite EL-1. "Canon's beste flitser heeft een lithiumaccu, zodat hij een hele korte oplaadtijd heeft" vertelt Mike. "Je kunt dus snel een macro-opname met focusbracketing maken met een flitser, wat bijvoorbeeld erg handig kan zijn als je insecten fotografeert."

EOS R3: een knop voor het toewijzen van snijkader/beeldverhouding

In navolging van feedback uit bètatesten van de EOS R3, kun je nu een knop op de camera instellen met een functie voor 1.6x bijsnijden, legt Mike uit. "Zo wilden veel fotografen bij sportevenementen wat verder kunnen inzoomen op de eindstreep. Nu kun je door heel snel op bijvoorbeeld de MF-n-knop te drukken die digitale extender direct activeren."

Je kunt ook de gewenste beeldverhouding aan de knop toewijzen. Je kunt scrollen naar de beeldverhouding die je wilt gebruiken, of de knop voor in- en uitschakelen gebruiken voor jouw eigen voorkeur.

"Als je een RAW-bestand bijsnijdt, behoud je natuurlijk de volledige resolutie", voegt Mike eraan toe. "Maar je hebt nog steeds de JPEG als voorbeeld hoe het eruit ziet."

Met de nieuwste firmware voor de EOS R3 worden twee extra functies toegevoegd om de professionele workflow te verbeteren. Je kunt bij gebruik van de elektronische sluiter het volume van het kunstmatige sluitergeluid verhogen, zodat je dit in een lawaaierige omgeving gemakkelijker hoort. De camera beschikt nu ook over verbeterde netwerkbeveiliging met WPA2.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een beeld vanaf de achterkant van een EOS R5, met het LCD-scherm waarop twee fisheye-beelden naast elkaar te zien zijn.

Door te filmen met het RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objectief op een compatibele full-frame camera zoals de EOS R5, kun je twee perfect uitgelijnde beelden naast elkaar opnemen op de sensor van de camera die het linker- en rechteroog nabootsen. Dit maakt het echt een stuk eenvoudiger om stereoscopische 3D VR-beelden vast te leggen, omdat het niet nodig is om aparte camera's minutieus te positioneren en synchroniseren, de kleurreproductie en belichting af te stemmen of bij de nabewerking aparte beelden samen te voegen.

EOS R5: ondersteuning voor cine- en Dual Fisheye-objectieven van Canon

Vanaf firmwareversie 1.4.0 ondersteunt de Canon EOS R5 de compacte CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S- en CN-E70-200mm T4.4 L IS-cine-servo-objectieven van Canon via de EF-naar-EOS R-vattingadapter, zodat het nog gemakkelijker is om een cinematografische look te bereiken en de camera te integreren in een professionele productieworkflow. Met deze combinaties kunnen de iris, zoom en focus via de body worden bediend en kan ook de werking van het optische IS-systeem van het objectief worden geregeld. Opname kan worden gestart en gestopt met de opnameknop op de objectiefgrip.

Wanneer de objectieven aan de EOS R5 zijn bevestigd, kunnen ze worden bediend via de camerabody of op afstand met behulp van EOS Utility en de Canon Camera Connect-app.

"Voor ons als filmmakers betekent de beschikbaarheid van dit soort objectieven dat je de EOS R5 nog beter kunt gebruiken als je hoofdcamera of als tweede eenheid in plaats van gewoon als back-up," zegt Martin.

Firmware-update 1.5.0 en hoger voor de EOS R5 bieden ook ondersteuning voor het Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objectief. Met Canon's EOS VR SYSTEM – een compatibele full-frame camera met RF-vatting, het RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objectief, EOS VR Utility en de EOS VR-plug-in voor Adobe Premiere Pro – is het gemakkelijker dan ooit om meeslepende 180° VR-ervaringen te creëren.

Een man loopt 's nachts met een skateboard. Fel licht in de linker bovenhoek van de foto schept diepe schaduwen die zijn gelaatstrekken verbergen.

Met de continue handmatige ondersteuning voor het RF-objectief kun je de Servo AF op de EOS R5 en EOS R6 met bepaalde RF-objectieven direct negeren, zodat je snel opnieuw kunt scherpstellen zonder de autofocus uit te hoeven schakelen. © Richard Walch

Een man doet 's nachts een trick met een skateboard, beschenen door paars licht.

"Het is een professionele zet, maar je hebt hem snel onder de knie," voegt Richard toe, terwijl hij uitlegt hoe hij handmatige focuseffecten kan gebruiken zonder de Servo AF uit te schakelen. "Het is een uitnodiging om wat creatiever te worden en een verhaallijn te fotograferen of een scène in een film op te nemen die wat meer gepland is." © Richard Walch

EOS R5 en EOS R6: continue handmatige ondersteuning voor het RF-objectief

Als je een Canon EF-objectief gebruikt, heb je wellicht al plezier gehad van de optie voor een continue handmatige scherpstelling wanneer de camera op One Shot AF-modus is ingesteld. Sinds firmware-update 1.3.1 voor de EOS R5 en EOS R6 is ondersteuning voor deze functie toegevoegd voor Servo AF met bepaalde RF-objectieven. De nieuwere EOS R7 en EOS R10 bieden deze ondersteuning standaard.

"Je kunt hem gebruiken bij het maken van foto's of het opnemen van video's," legt Richard uit. "Je kunt dus gewoon met de scherpstelring van je objectief aanpassingen doen zonder de automatische scherpstelling uit te schakelen." Richard gebruikte de functie terwijl hij 's nachts video-opnamen maakte met de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM en van een skateboard naar de skateboarder wilde pannen.

"Er zijn meerdere manieren om scherp te stellen op zijn gezicht, zoals tikken op het touchscreen van de EOS R6: eerst op de wielen en daarna op het gezicht, waarbij de camera de scherpte automatisch aanpast. Maar om de snelheid van het scherpstellen echt onder controle te houden, kun je de camera met Servo AF op de wielen laten scherpstellen, daarna de scherpstelring nemen en de scherpstelling op het gezicht richten."

Een rode rallyauto rijdt met hoge snelheid over een onverharde weg boven een steengroeve en veroorzaakt daarbij een lange stofwolk.

De uitzonderlijke mogelijkheden voor het volgen van voertuigen die in de EOS R3 zijn geïntroduceerd, zijn nu ook beschikbaar op de EOS R5 en EOS R6 met firmwareversie 1.5.0 of hoger. De EOS R7 en EOS R10 beschikken standaard over deze mogelijkheden. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 14mm, 1/6400 sec, f/8 en ISO400. © Vladimir Rys

Het scherm op de achterkant van een Canon EOS R3 waarop het menu voor het te detecteren onderwerp wordt weergegeven.

De optie voor voertuigen bevindt zich nu, samen met de opties voor personen en dieren, in de menu's voor het te detecteren onderwerp op de EOS R5 en EOS R6.

EOS R5 en EOS R6: verbeterde autofocus met een functie voor het volgen van voertuigen

De EOS R3, EOS R7 en EOS R10 zijn geprogrammeerd voor het detecteren en volgen van racewagens en -motoren – een geavanceerde functie die ook beschikbaar is voor gebruikers van de EOS R5 en EOS R6 met firmware-update 1.5.0 of hoger. Met de verbeterde herkenning kunnen gebruikers snel en betrouwbaar scherpstellen op snel rijdende voertuigen, en de focus zelfs vastzetten op de helm van een coureur, indien de helm zichtbaar is.

Naast de AF voor het volgen van voertuigen, wordt met de firmware-update voor de EOS R5 en EOS R6 ook de verbeterde oog- en gezichtsdetectie van de EOS R3 toegevoegd. De camera's beschikken nu over een nog effectievere autofocus wanneer wordt scherpgesteld op mensen van wie het gezicht gedeeltelijk wordt bedekt.

Een fotograaf met een Canon EOS R3 staat naast een weg waar een rode rallywagen met zo'n hoge snelheid passeert dat alle vier de wielen los zijn van de grond.

De firmware-update naar versie 1.20 geeft de EOS R3 de mogelijkheid om Full HD-video op te nemen met 240 fps. Hierdoor is het mogelijk zeer snel bewegende actie vast te leggen met scherpere details en minder bewegingsonscherpte, en dit duidelijker te zien bij afspelen met de normale framerate.

Het scherm met de optie voor video-opnamen op de EOS R3, met Full HD-video met hoge framerate tot 240 fps geselecteerd.

Hoe sneller de framerate waarmee je opneemt, hoe meer de actie wordt vertraagd als je de opnamen afspeelt met de normale framerate. In het verleden waren extreem hoge framerates alleen mogelijk bij een lagere resolutie, maar de EOS R3 biedt nu de mogelijkheid om opnamen te maken met 240 fps bij Full HD video-resolutie.

Nieuwe en verbeterde videofuncties

EOS R3: Full HD met 240 fps en timelapse-video-opnamen

Met firmwareversie 1.20 voor de EOS R3 wordt een reeks video-upgrades geïntroduceerd, waaronder HFR (High Frame Rate) 1080p. Met de professionele systeemcamera kun je nu Full HD-video opnemen met 240 fps, voor ongelooflijk vloeiend afspelen in slow motion. "Het is een van de snelste full-frame opties op de markt, voordat je in het segment van de speciale videocamera's komt", laat Mike weten.

Aan de andere kant van het tijdscala vinden we de timelapse. Met de geïntegreerde intervaltimer maakt de EOS R3 het voor fotografen mogelijk om direct reeksen timelapse-opnamen te maken. Maar met de nieuwe firmware voor EOS R3 kun je in de camera nu ook meteen een volledige timelapse-video maken. Veel specialisten vroegen om deze functie, vertelt Mike.

"Als je de stroomvoorziening van de camera op een gegeven moment opnieuw moet aansluiten, behoudt de camera de opname-informatie", voegt Mike toe. "Zo kun je veel sneller weer verder gaan waar je was gebleven. Je hoeft alleen maar opnieuw op de opnameknop te drukken."

EOS R3, EOS R5 en EOS R6: IS-bewegingscorrectie

Vanwege een eigenaardigheid in de samenwerking tussen camerastabilisatie en de elektronische rolling shutter in de EOS R3, EOS R5 en EOS R6, kon er in sommige gevallen in de hoeken van de video-opname een kleine beweging worden gezien bij gebruik van ultragroothoekobjectieven. Met de nieuwe firmware-update wordt deze afwijking verholpen.

"Het was soms zichtbaar als je de camera bewoog", legt Mike uit. "Het midden van de opname was perfect stil, maar aan de randen was beweging te zien. Vooral voor vloggers was dit een probleem, omdat zij vaak ultragroothoekobjectieven gebruiken en de camera veel bewegen tijdens het maken van opnamen. Daarom is er een elektronische correctie toegevoegd, om de bewegingen in de hoeken van het frame te minimaliseren."

Een man in een blauwe jas en met een wollen muts op, kijkt naar het scherm op de achterkant van een Canon EOS R5-camera. Op de achtergrond zijn vervaagde, besneeuwde bergtoppen zichtbaar.

Ondersteuning voor CFexpress VPG400-kaarten is in firmwareversie 1.4.0 toegevoegd aan de EOS R5 en in firmwareversie 1.5.0 aan de EOS-1D X Mark III. "Het is heel prettig om te weten dat je je workflow zo toekomstbestendig mogelijk kunt maken," zegt Martin.

EOS R5: langere video-opnametijd zonder dat de camera afsluit door oververhitting

De optie voor het (al dan niet) automatisch uitschakelen op basis van temperatuur van de EOS R3 is in firmwareversie 1.6.0 toegevoegd aan de EOS R5. Hierdoor kan de opnametijd worden verlengd, terwijl deze normaal gesproken automatisch zou worden gestopt. Dit leidt echter niet in alle omstandigheden tot langere opnametijden, aangezien ook rekening moet worden gehouden met omgevingsfactoren.

"De camera heeft verschillende sensoren voor temperatuur. Eén van deze sensoren is de sensor op de camera voor de omgevingstemperatuur", legt Mike uit. "Deze informatie wordt gebruikt zodat de buitenkant van de body kan opwarmen zonder dat de camera voortijdig wordt uitgeschakeld."

Het is nuttig om deze optie in te schakelen als je video-opnamen maakt met de camera op een statief of installatie. "Zolang je de camera niet in de hand houdt, zijn problemen met het heet worden van de buitenkant van de camera dat deze daadwerkelijk moet afsluiten, niet echt een probleem", aldus Mike.

EOS R5: Full HD met 120 fps

Met firmwareversie 1.3.1 van de EOS R5 is de optie voor Full HD video-opname met 120 fps toegevoegd. Martin maakte van de gelegenheid gebruik om over rotsen springende skiërs vast te leggen. Opnamen maken met een hoge framerate betekent dat de opnamen in slow motion worden afgespeeld als je ze met de normale framerate afspeelt.

"Voor een groot deel van mijn werk heb ik geen 4K-beelden nodig," zegt Martin. "Ik moet vaak een bestand via het internet naar een klant sturen en we moeten het nogal snel bewerken – soms zelfs ter plaatse op een laptop. Met de optie voor opnemen in 120fps in Full HD is het verwerken van gegevens voor mij een stuk makkelijker geworden."

Een skiër springt de lucht in tijdens het afdalen van een berghelling en schiet hierbij voor de zon langs.

Een van de functies die met firmwareversie 1.3.1 voor de EOS R5 wordt geïntroduceerd, is Canon Log 3-video-opname. "Als je Canon Log 3 op papier bekijkt en leest dat hij meer stops heeft, kun je je moeilijk voorstellen wat dat precies inhoudt," zegt Martin Bissig. "Maar zodra je er in de nabewerking mee aan de slag gaat, kan je echt zien hoeveel meer je uit je beelden kunt halen." Gemaakt met een Canon EOS R5 met een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 15mm, 1/1250 sec, f/14 en ISO200. © Martin Bissig

EOS R5 en EOS R6: Canon Log 3

Met zijn 45 Megapixel-foto's en 8K-videomogelijkheden is de EOS R5 een fantastische hybride camera voor professionele fotografen en filmmakers. Martin Bissig gebruikt zijn EOS R5 om naast zijn fotowerk ook videobeelden op te nemen en is blij met twee belangrijke videoverbeteringen die met EOS R5 firmware-update 1.3.1 zijn geïntroduceerd: Canon Log 3 en 120fps Full HD-opname. "Voor wat ik fotografeer," zegt hij, "is de RAW-video van de EOS R5 iets te veel overkill, maar Canon Log 3 geeft me alle vrijheid die ik nodig heb."

Met Canon Log 3 kan een groter dynamisch bereik in de camera worden vastgelegd. Het biedt meer flexibiliteit voor de nabewerking en het uiteindelijke resultaat. "Ik fotografeerde skiërs in de sneeuw. Ik moest dus werken met een combinatie van heel lichte sneeuw en kleding, en heel donkere elementen", vertelt Martin. Het was echt een heel lastige omgeving om in te fotograferen, maar met Canon Log 3 kon ik het meeste uit de beelden halen."

Een ander voordeel van fotograferen in Canon Log 3 is dat het in een professionele workflow kan worden geïntegreerd. "Je kunt de EOS R5 op een filmset gebruiken als back-up of noodcamera en daarna de clips combineren met Canon Log 3-beelden die met Cinema EOS-camera's of andere filmcamera's zijn gemaakt, dankzij de compatibiliteit met het ACES (Academy Color Encoding System) van de EOS R5. Het is waarschijnlijk een van de grootste voordelen die je nu krijgt."

De EOS R6 met firmwareversie 1.4.0 en hoger en de EOS-1D X Mark III met firmwareversie 1.5.0 profiteren ook van Canon Log 3, waarmee het nog gemakkelijker wordt om in een set-up met meerdere camera's een consistente look te verkrijgen. Zowel de EOS R3 als de EOS R7 beschikken standaard over Canon Log 3.

Twee schermers sparren in een ruimte met gedempt TL-licht, eentje met een zwart masker en de ander met een zilverkleurig masker.

Creatief met kleur: hoe je met Canon Log sterker beeldmateriaal maakt

Filmmaker Ivan D'Antonio deelt zijn adviezen voor opnamen maken in Canon Log en legt uit hoe deze functie meer creativiteit kan bieden bij het maken van films.

EOS R5: ondersteuning voor Atomos ProRes RAW

Op een EOS R5 met firmwareversie 1.4.0 kunnen ProRes RAW-opnamen extern worden opgenomen op een Atomos Ninja-recorder via een HDMI-verbinding. De originele Ninja V ondersteunt 5K ProRes RAW met crop bij 30p/24p, maar de nieuwere Ninja V+ kan ondersteuning bieden voor 8K ProRes RAW zonder crop bij tot wel 30p, en 5K met crop bij maximaal 60p.

"Hiermee wordt de EOS R5 geschikt voor filmen in een heel professionele omgeving", zegt Martin. "Ik maak net als de meeste professionele filmmakers die ik ken, opnamen met een extern opnameapparaat, en het feit dat we RAW op deze manier kunnen vastleggen, is een grote stap voorwaarts voor de camera."

EOS R5 en EOS-1D X Mark III: ondersteuning voor CFexpress VPG400-kaarten

CFexpress-kaarten die voldoen aan de VPG400-standaard (Video Performance Guarantee) zijn ontwikkeld voor professionele en veeleisende gebruikers en kunnen stabiele video-opnamen maken bij 400MB/sec. Een snelle, ononderbroken schrijfsnelheid is cruciaal om te voorkomen dat de buffer van de camera volraakt en opname halverwege wordt gestopt. Hoewel sommige kaarten nog hogere maximale schrijfsnelheden bieden, is dat geen garantie dat de snelheid tijdens het opnemen constant zal zijn. Voor de EOS R5 met firmwareversie 1.4.0 en de EOS-1D X Mark III met firmwareversie 1.5.0 is ondersteuning toegevoegd voor CFexpress 2.0-kaarten van type B VPG400. Op de EOS R3 wordt dit standaard ondersteund.

"Als de camera in staat is om meer gegevens weg te schrijven, maar de kaart het probleem is, dan ligt ondersteuning van VPG400 voor de hand," zegt Martin.

Een meisje op een skateboard, bovenaan een ronde en met graffiti bedekte schans, nadert de camera.

Richard vertelt dat de toevoeging van IPB- en RAW-video-opties met lage bitsnelheid in de EOS-1D X Mark III de camera nog veelzijdiger maakt. "Hiermee wordt hij zelfs een nog universelere tool voor fotografie en video," zegt hij. "Hij kan alles." Deze foto van skateboarder Kona Ettel in actie werd gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief ingesteld op 15mm, 1/2000 sec, f/5.6 en ISO400. © Richard Walch

EOS R5: IPB- en RAW-video's met lage bitsnelheid

Kleinere videobestanden kunnen een voordeel zijn wanneer je in afgelegen gebieden werkt, zoals Richard vaak doet. "Het opnemen van een 8K-video met mijn EOS R5 bijvoorbeeld, of een 4K-video met mijn EOS-1D X Mark III en die onderweg bewerken lukt me niet, omdat ze te veel gegevens bevatten," zegt hij.

"Veel mensen hebben dit resolutieniveau niet echt nodig. Wat ze wel echt nodig hebben, is het snel kunnen verwerken van bestanden. Daarom is het dus handig dat je een IPB-video met een lage bitsnelheid op kunt slaan zodat je heel kleine bestanden krijgt." Deze optie is beschikbaar op de EOS R5 met firmwareversie 1.3.1 en hoger, en de EOS-1D X Mark III met firmwareversie 1.4.0 en hoger.

De EOS R7 en EOS R10 bieden IPB-opname. Op de EOS-1D X Mark III met firmwareversie 1.4.0 en de EOS R5 met firmwareversie 1.3.1 is een video-optie voor lage bitsnelheden beschikbaar. "Beide opties met lage bitsnelheid geven je een snellere doorlooptijd en langere opnamen," vertelt Richard, "dus je kunt gewoon kiezen voor RAW of IPB, afhankelijk van wat het beste bij je workflow past."

Een man staat op een skihelling en filmt een skiër die een wolk van sneeuw doet ontstaan.

"Ik ben geen typische filmmaker, ik ben een fotograaf die ook videobeelden maakt," zegt Martin. "Het gaat dus allemaal tegelijk en ik moet heel snel werken. En daarom zijn Canon Log 3 en de 120fps-mogelijkheid voor Full HD-opname echt een grote stap vooruit voor de manier waarop ik graag werk." © Martin Bissig

Het menuscherm voor beeldverwerkingsopties op een EOS R3, met de optie voor conversie van HEIF naar JPEG gemarkeerd.

Op de EOS R3, EOS R5 en EOS R6 heb je nu de mogelijkheid om opnamen te maken in HEIF-indeling en de opnamen, in de camera, batchgewijs te verwerken naar JPEG'. Zo profiteer je van het beste van twee werelden: hoogwaardige afbeeldingen plus bestanden die je meteen op social media kunt delen.

Nieuwe en verbeterde workflowfuncties

EOS R3, EOS R5 en EOS R6: batchgewijs converteren van HEIF-bestanden

Met EOS R3-firmwareversie 1.20 en EOS R5- en EOS R6-versie 1.6.0 is het nu mogelijk om opnamen op te slaan als HEIF-bestanden en deze vervolgens in de camera in batches om te zetten naar JPEG. Dit heeft als voordeel dat je een beter dynamisch bereik krijgt in de JPEG-beelden dan wanneer je beelden meteen opslaat als JPEG of een RAW-bestand in de camera converteert naar JPEG.

"Als je een 14-bits of 12-bits RAW-bestand omzet naar een 8-bits JPEG, verlies je heel veel gegevens", aldus Mike. "Door een 14-bits bestand in plaats daarvan om te zetten naar een 10-bits HEIF-bestand, verlies je een stuk minder gegevens. Je krijgt dan een betere representatie die je ook heel eenvoudig in een 8-bits bestand kunt persen. Beelden die deze extra stap hebben ondergaan, lijken ook echt een beter dynamisch bereik te hebben."

EOS R3, EOS R7 en EOS R10: in de cloud verwerken van RAW-bestanden

Met het installeren van de nieuwste firmware voor de EOS R3, EOS R7 en EOS R10 krijg je de mogelijkheid om beelden direct vanaf de camera in de cloud te verwerken. "Als je een RAW-bestand uploadt naar image.canon, profiteer je van een deep learning debayering-systeem en ruisonderdrukking voor een nog betere beeldkwaliteit", legt Mike uit. "Fijne details worden beter verwerkt, randen zijn scherper en moiré wordt verminderd. Het resultaat is een gedetailleerdere afbeelding dan je normaal met de camera- of desktopsoftware zou krijgen."

De nieuwe optie voor verwerking in de cloud is een service waarbij je betaalt op basis van gebruik. De verwerkte JPEG- of HEIF-afbeeldingen worden uitgevoerd naar Adobe Creative Cloud* of Google Photos, of worden opgeslagen op image.canon, waar je ze kunt downloaden naar je computer.

Een close-up van iemands handen met daarin een Canon EOS R5, het scherm toont de instellingen.

Martin vindt het heel fijn om zoveel opties te hebben om de EOS R5 te configureren, maar het kan lastig zijn om ze allemaal weer op een andere camera in te voeren. Voor hem is het een aanzienlijke tijdsbesparing als hij de instellingen op een geheugenkaart kan opslaan en ze kan overzetten wanneer hij een tweede camera gebruikt. © Martin Bissig

Twee skiërs die in het niet vallen tegen de hoge berg voor hen, klimmen omhoog door diepe sneeuw.

Wanneer je op dit soort locaties werkt, waarbij je weinig kans hebt om de gebeurtenissen van die dag na te bootsen als iets niet goed gaat, moet je volledig op je uitrusting kunnen vertrouwen. Martin is er dan ook zeer over te spreken dat hij met de EOS R5, EOS R6 en EOS-1D X Mark III nu ook dubbele opnamen kan maken. "Het is echt geweldig dat ik nu op twee kaarten tegelijk opnamen kan vastleggen," vertelt Martin, "en dat is iets waar wij als filmmakers lang op hebben gewacht." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/2500 sec, f/6.3 en ISO100. © Martin Bissig

EOS R5: instellingen op de kaart opslaan

Martin werkt met twee Canon EOS R5-camera's. Hij kan kostbare tijd besparen met de optie door een snapshot van de instellingen van de ene camera op de geheugenkaart op te slaan en deze naar de andere camera over te zetten. Deze functie is toegevoegd in firmwareversie 1.3.1. "Een van de grote voordelen van de EOS R5 is dat je hem aan je eigen behoeften kunt aanpassen," vertelt hij. "Er zijn talloze opties, waarmee jij je camera precies kunt laten doen wat jij wilt. Het probleem is echter wel dat bij het werken met twee camera's het handmatig overzetten van instellingen van de ene camera naar de volgende zo traag verloopt. Nu is dat geen punt meer, omdat het allemaal in één stap kan worden gedaan."

De EOS R3 biedt standaard deze optie om de instellingen van de camera op een geheugenkaart op te slaan, zonder dat een firmware-update nodig is.

EOS R5 en EOS R6: gestroomlijnde handmatige witbalans

Met de EOS R3 werd een extra methode voor het instellen van een Handmatige witbalans geïntroduceerd, en met firmwareversie 1.5.0 is deze functie ook toegevoegd aan de Canon EOS R5 en de EOS R6. Zowel de EOS R7 als de EOS R10 zijn standaard uitgerust met deze functie.

De optie Handmatige witbalans kan nu worden geopend via het Quick-menu. Dit vermindert het benodigde aantal stappen en maakt de procedure gemakkelijker te volgen in lastige situaties, bijvoorbeeld tijdens opnames onder water en in kleine ruimtes.

De update zorgt ook voor een vloeiender beeld in de elektronische zoeker van de EOS R5 en de EOS R6. Een nieuwe optie voor het onderdrukken van een lagere framerate, die werd geïntroduceerd in de EOS R3, zorgt ervoor dat de framerate van de elektronische zoeker niet sterk daalt als er weinig licht is, en voorkomt dat bewegende onderwerpen onscherp worden weergegeven.

EOS R5, EOS R6 en EOS-1D X Mark III: dubbele opnamen maken

De EOS R5 en EOS R6 met firmwareversie 1.4.0 en de EOS-1D X Mark III met firmwareversie 1.5.0 bieden gemoedsrust bij belangrijke filmopdrachten en kunnen nu direct in de camera een back-up maken door videoclips gelijktijdig op beide geheugenkaarten op te nemen – een functie die ze delen met de EOS R3 en EOS R7. Deze mogelijkheid voor het maken van dubbele opnamen op de EOS R5 en EOS-1D X Mark III is niet voor alle indelingen beschikbaar vanwege de grote hoeveelheid gegevens die moet worden weggeschreven naar de twee kaarten.

"Als ik videobeelden maak, gebruik ik altijd een tweede kaart als back-up," vertelt Martin. "Nu het mogelijk is om dit zelfs bij 8K-beelden op de EOS R5 met de nieuwe instelling voor IPB-video's met lage bitsnelheid te doen, heb je gewoon een extra laag zekerheid omdat je weet dat de opnamen op twee kaarten staan."

Eddie Keogh die een EOS-1D X Mark III-camera met telezoomobjectief en kap vasthoudt in een voetbalstadion en die op het veld richt.

Met de firmware-update van de statusdisplay voor FTP-overdracht voor de Canon EOS-1D X Mark III wordt toegevoegd, kunnen sportfotografen hun tijd efficiënter benutten. "Ik fotografeerde het Engelse voetbalteam dat buiten trainde, waar het signaal niet zo goed was," zegt Eddie Keogh. "Dankzij het display kon ik zien dat ik daar maar zeven of acht foto's zou kunnen overdragen, en dus wachtte ik tot het eind van de sessie om ze met snelle Wi-Fi te kunnen verzenden."

EOS R5 en EOS-1D X Mark III: weergave van FTP-overdrachtsstatus op het scherm

Veel professionele sport- en persfotografen weten dat tijd geld is – op meer dan één manier. Het gaat niet alleen om die belangrijke fractie van een seconde die nodig is om het beslissende moment in een wedstrijd of evenement vast te leggen, maar ook om de beelden zo snel mogelijk bij de klant of het fotobureau te krijgen.

Update 1.4.0 voor weergave van de FTP-overdrachtsstatus voor de EOS-1D X Mark III is ontwikkeld om dit hele proces eenvoudiger te maken. Hij laat op het display achter op de camera een timer zien, zodat je precies weet hoelang de beeldoverdracht gaat duren.

"We moeten de beelden zo snel mogelijk bij de klanten krijgen", legt professioneel sportfotograaf Eddie Keogh uit. "Op veel sportterreinen is tegenwoordig betere communicatie mogelijk, met 5G en Wi-Fi. Er zijn zelfs ethernetkabels naast het veld die je op je camera's kunt aansluiten. "Maar voor alle fotografen die in de lagere divisies of amateursport fotograferen, is het belangrijk om een idee van de verwachte duur van een overdracht te hebben."

Firmware-update 1.6.0 voor de EOS-1D X Mark III heeft ook een aantal extra verbeteringen gebracht voor FTP-bediening, zoals verbetering van de standaard energiebesparingsfunctie en de passieve-modusinstellingen. De multicontroller is nu uitgeschakeld voor FTP-overdracht om onopzettelijke activering te voorkomen. Deze functie is ook toegevoegd aan de EOS R5 en de EOS R6 via firmwareversie 1.5.0.

Geschreven door Marcus Hawkins


*Adobe, Adobe Creative Cloud en Adobe Premiere zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro