NIEUWS OVER PRODUCTEN

Een full-frame camera boordevol functies: zes manieren waarop de Canon EOS R8 je creatieve blik kan verruimen

Wil je serieus met fotografie en video aan de slag? Ontdek hoe de full-frame hybride EOS R8 je nieuwe mogelijkheden biedt voor nog creatievere resultaten.
Een Canon EOS R8 met een bevestigd Canon RF 24-50MM F4.5-6.3 IS STM-objectief ligt op een rol kleurrijke stoffen. Erachter liggen een schaar en een afrondingsmal.

De Canon EOS R8-systeemcamera geeft je toegang tot een nieuwe dimensie van full-frame fotografie, met onder meer een geweldige autofocus en fantastische prestaties bij weinig licht, tot 40 fps continu-opnamen en professionele videofuncties zoals een 4K 60p-resolutie met oversampling.

Op het moment van de lancering is de Canon EOS R8 de lichtste full-frame camera die Canon ooit heeft gemaakt, maar op het gebied van beeldkwaliteit, autofocus en videoprestaties is het een echte krachtpatser. Het is een camera uit het middensegment van de EOS R System-serie systeemcamera's van Canon, maar beschikt over de creatieve en slimme functies die gebruikers nodig hebben om professionele resultaten te krijgen.

De Canon EOS R8 is de perfecte allrounder voor creatieve foto- en videoliefhebbers en bijzonder geschikt voor het vastleggen van onder meer portretten, landschappen en evenementen. Sport- en actiefotograaf Martin Bissig, die vooral werkt met de Canon EOS R5, en fotografieliefhebber Alexandra Andreeva, die de EOS R8 testte tijdens een shoot in Parijs, vertellen hier over enkele belangrijke functies van de EOS R8. Tibor Szövetes, productspecialist van Canon Europe, belicht de technische kant.

Full-frame beeldkwaliteit
Geavanceerde video-opties
Geavanceerde functies
Slim, licht en gebruiksvriendelijk
Slim scherpstellen
Naadloos verbonden

Een foto van een vrouw die 's avonds de straat oversteekt, met op de achtergrond het licht van de stad in de verte. Gemaakt met een Canon EOS R8.

Met de Canon EOS R8 maak je zelfs in het donker prachtige foto's en video's dankzij de full-frame sensor, geavanceerde DIGIC X-beeldprocessor en geweldige prestaties bij weinig licht. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/2 en ISO6400. © Alexandra Andreeva

Een van de zijkant gefotografeerde vrouw, met op de achtergrond onscherp, vervaagd licht. Gemaakt met een Canon EOS R8 bij weinig licht.

De buitengewone autofocus van de Canon EOS R8 werkt zelfs bij lichtniveaus zo laag als -6,5 EV. Bovendien zorgt de automatische knipperdetectie voor een consistente belichting wanneer je met kunstmatig licht werkt. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/2 en ISO12800. © Alexandra Andreeva

1. Full-frame beeldkwaliteit

Het wordt algemeen erkend dat een full-frame sensor bepaalde voordelen heeft ten opzichte van een APS-C-sensor met hetzelfde aantal Megapixel. Zo krijg je met een full-frame sensor bijvoorbeeld een grotere beeldhoek dan met een objectief met dezelfde brandpuntsafstand op een APS-C-camera. Dit maakt de full-frame Canon EOS R8 dan ook bij uitstek geschikt voor landschapsfotografie.

"Een van de grootste voordelen is de zeer geringe scherptediepte die je kunt krijgen met een combinatie van een snel objectief en de full-frame sensor", voegt Martin toe. "Foto's zien er zo direct heel professioneel uit in vergelijking met foto's die worden gemaakt op een mobiele telefoon of een APS-C-camera." Dit maakt de EOS R8 een ideale camera voor portretfotografie, waarbij een strikte scheiding tussen je onderwerp en de achtergrond gewenst is.

Tibor zegt: "Met de full-frame sensor krijg je over de hele linie een betere beeldkwaliteit dankzij een groter dynamisch bereik en verbeterde prestaties bij weinig licht." De combinatie van een full-frame sensor, een resolutie van 24,2 Megapixel, een intern ISO-bereik tot 102400 en een krachtige DIGIC X-beeldprocessor maakt van de EOS R8 een zeer praktische camera voor opnamen bij weinig licht.

"Ik heb de EOS R8 gebruikt om 's avonds in de straten van Parijs wat foto's te maken. Zo gebruikte ik ISO8000 om foto's te maken van een meisje dat de straat oversteekt en het profiel van haar gezicht ziet er zo zuiver uit", zegt Alexandra.

De handen van een gebruiker houden een Canon EOS R8 vast. Op het achterste scherm zien we een video over het gebruik van de Focus Assist-functie.

De Canon EOS R8 heeft professionele videofuncties zoals Focus Assist, Canon Log 3 en Movie Digital IS voor soepele en stabiele video-opnamen.

2. Geavanceerde videofuncties

De full-frame sensor van de Canon EOS R8 biedt ook voordelen bij het vastleggen van video. "Door de geringe scherptediepte en de prestaties bij weinig licht zien de beelden er filmisch en professioneel uit", merkt Tibor op. Bovendien beschikt de EOS R8 over talloze professionele videofuncties en geavanceerde tools voor filmmakers.

De EOS R8 kan 4K-video met tot wel 60p opnemen via oversampling van de 6K-gegevens van de camerasensor. Met oversampling krijg je kwalitatief hoogwaardigere 4K-video's in vergelijking met video's die rechtstreeks met een 4K-resolutie zijn opgenomen. De EOS R8 ondersteunt ook het opnemen van HDR PQ-video's en Canon Log 3. Hiermee krijg je een extra groot dynamisch bereik en de mogelijkheid om kleurgradaties toe te passen op dezelfde manier als op beelden van andere Canon-camera's met Canon Log 3-compatibiliteit, zoals professionele Cinema EOS-videocamera's. Hieronder hebben we een voorbeeld toegevoegd.

"Het belangrijkste aspect voor mij bij het maken van video's is het dynamisch bereik dat de beelden me kunnen geven", zegt Martin. "Met Canon Log 3 kom ik in de buurt van de beeldkwaliteit die ik krijg wanneer ik RAW-foto's maak. Dankzij dit enorme dynamisch bereik kan ik tijdens de nabewerking echt alle kanten op."

De Canon EOS R8 heeft een Pre REC-functie waarmee 3-5 seconden wordt opgenomen voordat je de opnameknop indrukt. Dit biedt vooral uitkomst in situaties met veel onvoorspelbare actie. Met de camera kun je Full HD-opnamen met tot 180 fps maken, voor het afspelen van beelden in ultra-slow-motion (zie voorbeeld hieronder). De camera heeft bovendien een scala aan hoogwaardige videoassistentiefuncties, zoals een weergave van valse kleuren om je te helpen de beste belichting te kiezen. De camera biedt ook Focus Peaking, handmatige Focus Assisst, Focus Guide en een zebraweergave.

Voor contentcreators heeft de camera nog meer in petto. "De hoogte-breedtemarkering is ook een hele handige toevoeging", aldus Tibor. "Je kunt tijdens de opname een beeldverhouding op het scherm weergeven zodat je de scène correct kunt kadreren voor je eindproduct. Je kunt uit vele verschillende verhoudingen kiezen, waaronder 1:1 en 9:16 voor socialmediavideo's."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een vrouw in een kleurrijke poncho, gefilmd met een Canon EOS R8. De ene helft van het beeld is scherp en kleurrijk na kleurgradatie en de andere helft ziet er wat eentoniger uit.
Een vrouw in een kleurrijke poncho zwiert het kledingstuk in het rond. Gefilmd met een Canon EOS R8.

3. Geavanceerde functies

Maar de Canon EOS R8 blinkt naast video op nog meer vlakken uit. Een van de meest in het oog springende functies is de razendsnelle burstsnelheid: met de elektronische zoeker krijg je een verbluffende 40 fps.

"Ik ben ooit overgestapt van de Canon EOS R, waarmee ik tot 8 fps kon gebruiken, naar de 20 fps van de EOS R5. Dat was al geweldig", zegt Martin. "Maar 40 fps is echt ongekend. In situaties met veel actie in een kort tijdsbestek, zoals tijdens sportwedstrijden, is werken met 40 fps echt een voordeel. Al moet ik wel zeggen dat je aan het eind van de dag een hoop foto's hebt om te bekijken."

Met de optie Pre-shooting van de 30 fps RAW Burst-modus op de EOS R8 wordt het nog makkelijker om het beslissende moment te fotograferen. Nog voordat je de sluiterknop volledig hebt ingedrukt, legt de camera al RAW-bestanden vast met volledige AF-tracking. Wanneer je de sluiterknop vervolgens helemaal indrukt, slaat de camera alle beelden die zich op dat moment in de buffer bevinden (maximaal een halve seconde aan opnamen) op de geheugenkaart op. Je kunt vervolgens zelf beslissen welke foto je het beste vindt en deze apart extraheren.

Pre-shooting komt heel goed van pas bij actiefotografie. "Tegen de tijd dat je de sluiterknop indrukt, is het onderwerp vaak alweer uit het beeld", vertelt Martin. Met pre-shooting leg je de momenten vast die je voorheen waarschijnlijk zou hebben gemist.

De Canon EOS R8 beschikt over innovaties zoals de modus HDR bewegend onderwerp. Tibor: "Deze modus biedt een groot dynamisch bereik voor bewegende onderwerpen die vergelijkbaar is met de traditionele HDR-modus, maar zonder de reflecties die de bewegende onderwerpen veroorzaken."

Met de digitale teleconverter vergroot je daarnaast het bereik van je objectieven. Het is ideaal voor een punch-in wanneer je niet dicht bij een onderwerp kunt komen. "De digitale teleconverter werd geïntroduceerd op de Canon EOS R6 Mark II", zegt Tibor. "Je krijgt er 2x of 4x vergroting mee, maar in combinatie met de 1,6x-crop-modus van de EOS R8 wordt dit zelfs 3,2x of 6,4x. Je zou deze functie kunnen gebruiken wanneer je geen langer objectief hebt, maar toch wat extra bereik nodig hebt voor een betere kadrering."

Een van bovenaf genomen foto van de Canon EOS R8 op felgroene bladeren.

De EOS R8, EOS R7 en EOS RP vergeleken: welke past bij jou?

Hoe staat de full-frame Canon EOS R8-systeemcamera in verhouding tot andere vergelijkbare EOS R System-modellen uit het middensegment?
Een paar handen houdt een Canon EOS R8 vast. Op het scherm zien we een uitleg over de handmatige belichtingsinstellingen.

De Canon EOS R8 heeft de modus Begeleide gebruikersinterface waarmee beginnende fotografen en gebruikers die net zijn overgestapt op full-frame, de knoppen en functies van de camera onder de knie kunnen krijgen.

voorbeeld

4. Slim, licht en gebruiksvriendelijk

Net zo indrukwekkend is de manier waarop alles in de compacte body van de Canon EOS R8 past. De camera, inclusief accu en geheugenkaart, weegt slechts 461 gram, waardoor het de ideale keuze is voor shoots op locatie. Alexandra zegt: "De camera is erg licht en dat geeft je heel veel vrijheid. Je kunt 'm echt overal mee naartoe nemen, wat je ook gaat fotograferen. Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn!"

De EOS R8 is ondanks alle geavanceerde functies heel eenvoudig in gebruik. Zo kun je met een speciale knop eenvoudig wisselen tussen foto- en videomodi en onthoudt de camera gewoon je instellingen en voorkeuren voor elke modus.

De elektronische zoeker met 2,36 miljoen dots heeft een vernieuwingsfrequentie van maximaal 120 fps waarmee je de scène die je wilt vastleggen altijd duidelijk en zonder storingen in beeld hebt, zelfs bij weinig licht. Met het variangle LCD-scherm van 1,6 miljoen dots kun je vanuit verschillende hoeken werken en kun je gemakkelijker video's vastleggen.

Met de modus Begeleide gebruikersinterface kun je vertrouwd raken met de knoppen en functies van de EOS R8. De camera heeft bovendien verschillende scènemodi waarmee je verschillende onderwerpspecifieke voorinstellingen kunt gebruiken om geweldige foto's te maken, van portretten en groepsfoto's tot eten, nachtscènes in de handmatige modus en HDR-achtergrondverlichting.

Een blik op het achterste scherm van een Canon EOS R8 die wordt gebruikt om een vrouw in kleurrijke jurk naast een struik met bloemen te fotograferen.

De Canon EOS R8 beschikt over Canon's geavanceerde Dual Pixel CMOS AF II- autofocussysteem, dat automatisch mensen, dieren en voertuigen kan herkennen en volgen. Als Eye AF is ingeschakeld, zoekt het systeem altijd naar de ogen van een persoon. Je kunt zelfs kiezen op welk oog de camera moet scherpstellen.

5. Slim scherpstellen

De geavanceerde autofocus van de Canon EOS R8 gebruikt kunstmatige intelligentie met deep-learning en maakt het makkelijker dan ooit om scherpe foto's en video's te maken.

Tibor zegt: "Dual Pixel CMOS AF II met deep-learning van Canon is ongelooflijk geavanceerd. De EOS R8 beschikt over de nieuwste slimme technologie voor detectie en tracking waarmee lichamen, hoofden, gezichten en ogen in alle foto- en videomodi kunnen worden herkend. De onderwerpdetectie met deep-learning herkent nu nog meer onderwerpen: naast katten, honden en vogels worden nu ook paarden herkend en behalve auto's en fietsen zijn nu ook vliegtuigen en treinen toegevoegd. Met de Auto-optie kan de camera het detectiealgoritme automatisch veranderen wanneer het een onderwerp detecteert."

De EOS R8 kan automatisch onderwerpen herkennen en deze volgen terwijl ze door het beeld bewegen. Je kunt zelfs instellen dat de camera blijft scherpstellen en niet gaat zoeken naar het onderwerp als het even achter een obstakel of uit beeld verdwijnt. Zodra het onderwerp weer verschijnt, vindt de camera het onderwerp dan weer sneller. Door al deze functies kun je je volledig concentreren op de kadrering en de compositie in plaats van de scherpstelling uit te vogelen.

"De autofocus werkt echt geweldig", zegt Martin. "Dankzij de verbeterde deep-learning kan de EOS R8 meer onderwerpen herkennen, zoals paarden, vliegtuigen en treinen. In een drukke omgeving vindt de Auto-instelling bovendien automatisch het juiste onderwerp."

Over de AF van de EOS R8 zegt Tibor het volgende: "In combinatie met f/1.2-objectieven krijg je indrukwekkende prestaties bij lichtniveaus tot wel -6,5 EV. Dit betekent dat je zelfs bij heel weinig licht ongekend scherpe foto's krijgt."

Het scherm van een Canon EOS R8 waarop een man te zien is die tussen rijen planten naar de camera toe loopt. Eén oog wordt omringd door een autofocusvierkantje.

6. Naadloos verbonden

Met de ingebouwde 2,4GHz-Wi-Fi en de zuinige Bluetooth BLE 4.2-connectiviteit van de Canon EOS R8 kun je afbeeldingen overzetten en de camera op afstand bedienen via de Canon Camera Connect-app op je smartphone of tablet. Je kunt je foto's direct uploaden naar de cloud met de image.canon-dienst. Ook kun je de dienst zo instellen dat je foto's automatisch worden doorgestuurd naar je thuiscomputer of cloudopslagdiensten.

Als je RAW-foto's maakt, kun je je abonneren op de dienst RAW-beeldbewerking in de cloud van image.canon. Met geavanceerde beeldverwerking via neurale netwerken wordt elke foto apart geanalyseerd en worden in verschillende gebieden van de foto aanpassingen toegepast om de foto er zo goed mogelijk uit te laten zien.

Ook is het mogelijk om de EOS R8 met een USB-C-kabel rechtstreeks aan te sluiten op je computer om bestanden over te zetten of om de camera als webcam te gebruiken. Dankzij de ingebouwde ondersteuning voor UVC- en UAC-protocollen werkt de EOS R8 met de meeste populaire streaming- en vergadersoftware, zonder dat je extra stuurprogramma's nodig hebt.

Een hand houdt een smartphone met de Canon Camera Connect-app vast. Op de houten tafel ernaast ligt een Canon EOS R8.

Met always-on Wi-Fi en Bluetooth-connectiviteit in de Canon EOS R8 kun je de Canon Camera Connect-app op je smartphone of tablet gebruiken om op afstand de camera-instellingen aan te passen en de sluiterknop in te drukken. Dit is een hele handige functie, of je nu selfies maakt of gewoon wilt voorkomen dat de camera beweegt wanneer je de sluiterknop indrukt. De app maakt het ook makkelijk om je foto's te bekijken en te versturen, waar je ook bent.

Tibor stelt vast dat elke nieuwe generatie van het EOS R System iets nieuws biedt: "Canon heeft geweldige verbeteringen doorgevoerd op het gebied van autofocus, onderwerptracking, snelheid van opnamen, beeldverwerking en prestaties bij weinig licht. Al deze verbeteringen komen samen in de Canon EOS R8, een echte hybride camera in een lichte compacte body. Het biedt fotografen en filmmakers nieuwe mogelijkheden."

Fotografen, filmmakers en hybride contentcreators kunnen creatief gezien echt alle kanten op met de EOS R8 dankzij de 24,2 Megapixel full-framesensor, tot 40 fps burstsnelheid met elektronische sluiter, 4K 60p-video's met oversampling en opnamen met een hoge framerate tot 120 fps.

Marcus Hawkins and Sarah Bakkland

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro