Compatibiliteit van lenzen

Een vrouw die een RF-lens op een R System-camera plaatst.

Lensvattingen van Canon

Je kunt gemakkelijk achterhalen welke lenzen werken met je camera: bekijk op de voorkant van je camera de indicator op de lensvatting. Neem de lens uit je camera door op de lensontgrendelingsknop te drukken en de lens tegen de klok in te draaien. Canon-camera's hebben vier typen lensvattingen.

 • Een foto van een EOS R-camera met een close-up van de rode lijn bovenaan in het midden van de vatting.

  RF en RF-S

  Als je een rode lijn op de lensvatting ziet, heb je een systeemcamera uit de R System-serie die volledig compatibel is met RF- en RF-S-lenzen. EF-, EF-S-, TS-E- en MP-E-lenzen kunnen ook worden gebruikt met een van de EF-EOS R-adapters.

 • Een foto van een EOS 6D Mark II-camera met een close-up van de rode cirkel bovenaan in het midden van de vatting.

  EF

  Als je alleen een rode cirkel op de lensvatting ziet, is de camera een full-frame spiegelreflexcamera en compatibel met EF-lenzen en specialistische TS-E- en MP-E-lenzen.

 • Een foto van een EOS 200D-camera met een close-up van de rode cirkel bovenaan in het midden van de vatting en een wit vierkant rechtsboven op de vatting.

  EF-S

  Als je een rode cirkel en een wit vierkant op de lensvatting ziet, is je camera een APS-C-spiegelreflexcamera die compatibel is met EF-S-, EF-, TS-E- en MP-E-lenzen.

 • Een foto van een EOS M50-camera met een close-up van de witte cirkel, linksboven op de vatting.

  EF-M

  Als je een witte cirkel op de lensvatting ziet, is je camera een APS-C-systeemcamera uit de EOS-M-serie en is deze volledig compatibel met EF-M-lenzen. EF-, EF-S-, TS-E- en MP-E-lenzen kunnen ook worden gebruikt met een EF-EOS M-adapter.

 • Compatibiliteitsoverzicht voor Canon-lenzen

  Er zijn vijf typen lenzen voor Canon-camera's met verwisselbare lenzen: RF, RF-S, EF, EF-S en EF-M. Kies een lens die werkt met je camera.

  Lens / camera

  EOS APS-C R System

  EOS full-frame R System

  EOS APS-C spiegelreflexcamera

  EOS full-frame spiegelreflexcamera

  EOS M-serie

  RF


  Volledig compatibel1


  Volledig compatibel


  Niet compatibel


  Niet compatibel


  Niet compatibel

  RF-S


  Volledig compatibel1


  Compatibel1 2


  Niet compatibel


  Niet compatibel


  Niet compatibel

  EF, TS-E, MP-E


  Compatibel met EF-EOS R-adapter1


  Compatibel met EF-EOS R-adapter


  Volledig compatibel1


  Volledig compatibel


  Compatibel met EF-EOS M-adapter1

  EF-S


  Compatibel met EF-EOS R-adapter1


  Compatibel met EF-EOS R-adapter1 2


  Volledig compatibel1


  Niet compatibel


  Compatibel met EF-EOS M-adapter1

  EF-M


  Niet compatibel


  Niet compatibel


  Niet compatibel


  Niet compatibel


  Volledig compatibel1

  1. De combinatie van lens en camera heeft een cropfactor van 1,6.
  2. Het gebruik van speciale APS-C-lenzen op full-frame EOS R-camera's kan extra beperkingen hebben. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de camera voor meer informatie.

  Canon-lensadapters

  Canon-lensadapters zijn volledig compatibel met de serie EF-, EF-S-, TS-E- en MP-E-lenzen van Canon, zodat gebruikers van Canon EOS R System- en EOS M-camera's al hun bestaande lenzen kunnen gebruiken.*

 • Lensvattingadapter EF-EOS R, weergegeven vanaf de zijkant.

  Vattingadapter EF-EOS R

  Met de standaard EF EOS R-vattingadapter kunnen EF-, EF-S-, TS-E- en MP-E-lenzen op EOS R System-camera's worden gebruikt

 • Lensvattingadapter EF-EOS R met Control Ring, weergegeven vanaf de zijkant.

  Vattingadapter EF-EOS R met Control Ring

  De Control Ring EF-EOS R-vattingsadapter biedt dezelfde lensvattingconversie als de EF-EOS R-vattingadapter, maar beschikt ook over een Lens Control Ring.

 • Lensvattingadapter EF-EOS R met drop-infilter, weergegeven vanaf de zijkant.

  Vattingadapter EF-EOS R met drop-in filter

  De EF-EOS R vattingadapter met drop-in filter biedt dezelfde functionaliteit als de EF-EOS R vattingadapter, met de mogelijkheid om drop-in filters te gebruiken.

 • Lensvattingadapter EF-EOS M, weergegeven vanaf de zijkant.

  Vattingadapter EF-EOS M

  Bevestig elke lens uit Canon's enorme assortiment EF-, EF-S-, TS-E- en MP-E-lenzen op camera's uit de EOS M-serie met deze kleine, lichtgewicht EF-M-vattingadapter.

 • Welke typen lenzen zijn verkrijgbaar?

  Ontdek Canon's uitgebreide assortiment verwisselbare lenzen voor EOS-spiegelreflexcamera's en -systeemcamera's.

  RF

  RF-lenzen zijn gemaakt voor R System-camera's. Ze bieden een betere kwaliteit, een hogere snelheid en een betere werking dankzij de uitstekende optische technologie en het design. De unieke 12-pins aansluiting van EOS R System zorgt voor een radicale verbetering van de communicatie tussen de lens en de body van de camera, waardoor deze sneller is dan ooit. De RF-lensvatting is 54 mm breed, met nauwelijks diepte tussen de vatting en de sensor. Door dit ontwerp bevinden de lenzen zich dichter bij de sensor, zodat er lenzen kunnen worden gemaakt die sneller, helderder en hoogwaardiger zijn, met onovertroffen prestaties. RF-lenzen hebben verbeterde videomogelijkheden en handige kenmerken zoals de Control Ring en een compacter formaat.

  Lens RF100mm f/2.8 L MACRO IS USM die staat op de houten tafel waarop een vlinder zit.

  EF, TS-E, MP-E

  Het oorspronkelijke EOS-camerasysteem werd in 1987 geïntroduceerd. Het was gebaseerd op de Canon EF-lensvatting. Voor het eerst waren lenzen geheel elektronisch verbonden met de camera. De bevestiging is fysiek, maar alle communicatie tussen de twee componenten is elektronisch, waardoor de gegevensoverdracht zeer nauwkeurig en in realtime verloopt. Canon bouwde als eerste de motor die de scherpstelling aanstuurt in de lens in plaats van een motor in de camera. Zelfs bij de voortdurende ontwikkeling van scherpstelsysteem, Image Stabilizer-technologieën, specialistische lenselementen en weerbestendige afdichting, blijft het ontwerp van de oorspronkelijke EF-vatting onveranderd. Speciale TS-E- en MP-E-lenzen hebben een EF-vatting. Alle lenzen met EF-vatting zijn compatibel met elke EOS-camera die ooit is gemaakt, inclusief de nieuwe EOS R System-camera's en de EOS M-serie, wanneer ze worden gebruikt met de juiste lensadapter.

  Canon-lens EF 24-105mm f/4L IS II USM geplaatst in de sneeuw met een blauwe lucht als achtergrond.

  EF-S

  EF-S-lenzen zijn specifiek ontworpen voor EOS-spiegelreflexcamera-modellen met een compacter formaat sensor. Deze zijn licht van gewicht, veelzijdig en uiterst draagbaar. Bij de EF-S-reeks grepen de Canon-ingenieurs het formaat van de APS-C-sensor aan om lichtere, kleinere lenzen te maken die de fotograaf bovendien een ruimere groothoekkeuze bieden. Lichtgewicht EF-S-lenzen zijn verkrijgbaar in een groot aantal brandpuntsafstanden, variërend van 10 mm tot 250 mm (16 mm tot 400 mm als rekening wordt gehouden met een cropfactor van 1,6).

  Iemand die een macrofoto maakt met een Canon-camera en de EF-S 35mm f/2.8 IS STM MACRO-lens met geactiveerde Macro Lite.

  EF-M

  EF-M-vattinglenzen werden in 2012 geïntroduceerd met de oorspronkelijke serie EOS M-camera's. Ze zijn nog compacter dan de EF- en EF-S-serie en zijn uitsluitend ontworpen voor camera's uit de EOS M-serie. Ze bieden een bereik van ultragroothoek, tot telefoto tot macro en zijn zo draagbaar dat je ze altijd kunt meenemen – een uitstekende keuze als je alledaagse fotografie creatiever wilt aanpakken. Compacte EF-M-lenzen zijn verkrijgbaar in brandpuntsafstanden van 11 mm tot 200 mm (17,6 mm tot 320 mm als rekening wordt gehouden met een cropfactor van 1,6).

  Een hand die de EF-M 32mm f/1.4 STM-lens vasthoudt op straat waarbij dezelfde straat ondersteboven door de lens te zien is.

  Zoeken op type lens

  Leg van veraf alleen de atleet in actie vast. Vang met groothoeklenzen hele landschappen en straten in je beeld. Ontdek ongekende details bij macrofotografie van wildlife. Canon heeft een assortiment aan lenzen klaarliggen om alle soorten fotografie naar een hoger niveau te tillen en je verhalen tot leven te brengen.
  NU ZOEKEN
  RF-lensassortiment tegen een zwarte achtergrond.