ARTIKEL

Nicolai Brix' eerste indruk van filmen met het EOS R System van Canon

Filmmaker Nicolai Brix, seen out-of-focus from the chin down, holds a Canon EOS R with a microphone attached to the flash shoe at its top and an external display mounted at the side.
Filmmaker Nicolai Brix probeerde het Canon EOS R System uit bij het vastleggen van het creatieve proces van de Deense stoffenontwerpster Susanne Nielsen. © Paul Hackett

Nicolai Brix oogt opgelucht wanneer hij voor de set gaat zitten, die langzaam wordt afgebroken door de setontwerper. Het is een lange en bijzondere opnamedag geweest. Canon had hem gevraagd om als eerste filmmaker het full-frame EOS R System uit te proberen, en Nicolai geeft toe dat hij aan het begin van de dag wat nerveus was.

"Natuurlijk voelde ik de druk", zegt de ervaren videograaf, die onder meer BMW, Maersk, de BBC en Warner Bros als klanten heeft. "Mijn drijfveer is verhalen vertellen. Ik kan niet zomaar iets doen, ik moet een verhaal vertellen."

We spreken hem op de set van een korte film die hij net heeft gemaakt, in een groot, oud pakhuis bij de haven in zijn thuisstad Odense, Denemarken. De film volgt Susanne Nielsen, een Deense grafisch ontwerper die is gespecialiseerd in textielprinten, terwijl ze werkt aan nieuwe stofontwerpen. De focus ligt op hoe ze op een creatieve manier nieuwe trends en stijlen ontwikkelt, terwijl ze het tegelijkertijd naar haar zin heeft, zichzelf blijft en zich aan haar waarden houdt.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Normaal gesproken werkt Nicolai met de Canon Cinema EOS-serie, maar voor dit persoonlijke project gebruikte hij alleen de EOS R-body in combinatie met de RF 50mm f/1.2L USM- en RF 24-105mm f/F4L IS USM-objectieven. Hij gebruikte ook zijn bestaande objectieven uit de L-serie van Canon, die allemaal compatibel zijn met het EOS R System in combinatie met de Control Ring-vattingadapter EF-EOS R.

"Het is een kleine camera, maar dat gaf me juist de mogelijkheid om vanuit nieuwe hoeken opnamen te maken. Het beïnvloedde mijn visie op een goede manier", zegt Nicolai enthousiast. Dit is wat hij als verhalenverteller belangrijk vindt: de mogelijkheid om zich uit te drukken en een boodschap over te brengen.

De 40-jarige Canon Ambassador bouwt voort op een kleurrijk verleden met verschillende banen, die allemaal op een bepaalde manier te maken hadden met een verhaal vertellen aan een publiek. Als 17-jarige ging Nicolai in de leer als boswachter op het Deense eiland Bornholm. Een van zijn taken was om bezoekende schoolklassen te vertellen over de natuur om ze heen. Later, nadat zijn militaire dienst erop zat, werd hij een sergeant wiens taak het was om nieuwe rekruten te trainen. Maar zijn droom was altijd om fotograaf te worden. Hij maakt van die droom werkelijkheid door als freelancer aan de slag te gaan. Later kwam hij als fotograaf vast in dienst van Politiken, een toonaangevende Deense krant.

Toen Politiken begon met het produceren van online video-inhoud was Nicolai een van de eersten die zich daarvoor aanbood. Hij noemt zijn vroege kennismaking met video als een van de redenen dat hij relatief goed uit een zwaar decennium in de krantenwereld kwam. In die periode moesten veel fotografen op zoek gaan naar een andere carrière. Nu leidt Nicolai het productiebedrijf B-Visuals en heeft hij een mix van commerciële klanten en klanten uit de gedrukte media.

De ervaren verhalenverteller, fotograaf en filmmaker Nicolai vertelt over zijn nieuwste persoonlijke project en zijn eerste ervaringen met het Canon EOS R System.

Wat biedt video je dat foto's je niet bieden?

"Ik vond video's leuker om te doen omdat ik complete verhalen kon vertellen, en dat is wat mij motiveert. De algemene vaardigheden om een verhaal te herkennen, onderzoek te doen en te kiezen hoe je het presenteert: dat is iets wat je veel doet als fotojournalist, en daar heb ik mijn voordeel mee kunnen doen.

"De filmbranche is enorm in opkomst, maar soms leidt de groeiende vraag naar videocontent ertoe dat zolang het bewegende beelden zijn, het goed genoeg wordt geacht. Het is een grote uitdaging om klanten te laten inzien hoe belangrijk het is om ook met je boodschap te werken."

Fine art photographer Guia Besana's first shoot with EOS R

De eerste shoot met EOS R van kunstfotografe Guia Besana

De voormalige fotojournaliste legt uit hoe Canon's kleinste professionele camera haar 'Rummage of Flowers' tot leven bracht.

Wat was je eerste indruk toen je het Canon EOS R System uitprobeerde?

Toen Canon contact met me opnam over het EOS R System was ik best verrast, want ik verwachtte misschien een systeemcamera, maar niet een compleet nieuw systeem met objectieven en adapters. Met de Canon Control Ring-vattingadapter EF-EOS R kan ik mijn hele serie Canon EF-objectieven gebruiken op de nieuwe body. En de adapter heeft een ring, zodat je functies kunt programmeren op je oude EF-objectieven, net als met de nieuwe Canon RF 50mm f/F1.2L USM- en Canon RF 24-105mm f/F4L IS USM-objectieven.

"Ik programmeerde hem voor mijn diafragma, zodat ik zo met mijn duim de automatische scherpstelling, handmatige scherpstelling, de scherpstelring en het diafragma kon aanpassen. Het is een compleet nieuwe manier van werken. Het betekende dat ik mijn instellingen razendsnel kon aanpassen. En als je een oud EF-objectief zonder stabilisatie gebruikt, profiteer je van de digitale beeldstabilisatie van de EOS R. Dat is een enorm voordeel: de camera verbetert echt mijn bestaande objectieven."

In a large, deserted warehouse, with wooden walkways at one side and directly above, a woman works at a cluttered table in the middle distance in front of a vertical board filled with pictures.
De opnamen vonden plaats in een groot pakhuis, waar de toonaangevende prestaties bij weinig licht van het EOS R System leidden tot helderder beelden dan Nicolai had verwacht. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief ingesteld op 1/80 sec, f/2.8 en ISO640. © Nicolai Brix

Hoe was het om met zo'n kleine body te werken?

"De EOS R is een kleine camera vergeleken met een DSLR, maar hij biedt echt een goede grip. Ik heb lang niet een body gebruikt dat zo goed in mijn hand paste, dus de camera is gemakkelijk te gebruiken ondanks het kleine formaat. Ook de lay-out is belangrijk. Met de nieuwe multifunctionele balk kun je sneller werken, omdat je er elke functie aan kunt toewijzen. Ik heb de ISO op de multifunctionele balk gezet, zodat ik met de ring op de lens het diafragma kon aanpassen en vervolgens met mijn duim op de grip de ISO kon aanpassen. Ik word dus niet beperkt door mijn camera, wat bijzonder belangrijk is bij een opdracht als deze, waarbij ik iemand film die aan het werk is."

Hoe kwam je op het verhaal voor de film?

"Het is een korte commerciële film over een grafisch ontwerper, Susanne Nielsen, die textielprinten voor verschillende modehuizen over de hele wereld maakt. Wanneer ik een verhaal over iemand maak, probeer ik altijd diepgang te vinden. Daarom heb ik Susanne tijdens onze eerste ontmoeting drie tot vier uur vragen gesteld. Ik kwam erachter dat haar belangrijkste hulpmiddel bij het voorbereiden en presenteren van werk aan haar klanten een moodboard is, dus mijn idee was om haar een enorm moodboard over zichzelf te laten maken. Wanneer je aan het eind het voltooide moodboard ziet, onthult het een boodschap."

A view over Nicolai Brix’s right shoulder as he looks at the screen on the back of a Canon EOS R, with his right thumb on the controls. The same image also appears on a larger additional screen attached to the camera. In the background is a cluttered craft table, with Susanne Nielsen standing behind it.
Nicolai vond het bijzonder waardevol dat de full-frame Canon EOS R-systeemcamera zowel 10-bits Canon Log-beelden als 4K-videobeelden kan vastleggen. © Paul Hackett

Wat was de installatie van de Canon EOS R tijdens de shoot?

"Ik had een heel eenvoudige installatie gemaakt. Ik had een recorder met een eenvoudige beugel vastgemaakt op een grondplaat en de camera voorzien van een snelsluiting, zodat ik de camera tijdens de opnamen makkelijk los kon halen om foto's te maken. Ik heb 90% van de film met een statief gemaakt, zodat ik opnamen kon maken als met een handheld maar met meer stabiliteit. Het was een handige en efficiënte manier van werken."

Wat was de grootste uitdaging tijdens het opnemen?

"We hadden ervoor gekozen om de film in een groot, oud pakhuis op te nemen. Ik had gehoopt dat er veel natuurlijk licht deze grote ruimte binnen zou stromen, maar het was een uitdaging om het er natuurlijk uit te laten zien. We losten het probleem op met een combinatie van belichting en cameratechniek. We gebruikten twee grote lampen achter diffusers die werkten als natuurlijk zonlicht, en ik gebruikte een hoge ISO wanneer ik een klein diafragma moest gebruiken. Ik heb alles tussen ISO 100 en 10000 gebruikt, en het ziet er natuurlijk uit, ondanks wat je zou verwachten met zulke hoge ISO-waarden."

A view from almost directly above Susanne Nielsen, looking down on her craft table as she works at it, standing to the left. The table is filled with craft and drawing materials, sketches, colourful ribbons and objects.
Dankzij ingebouwde beeldstabilisatie en zeer effectieve scherpstelling is het eenvoudig om met de EOS R vanuit ongebruikelijke hoeken opnamen te maken. "Ik kon Susanne, die onder aan het werk was, markeren door het scherm aan te raken. En zelfs wanneer ik over de houten balken van de loopbrug liep, pikte de volgfunctie haar gewoon weer op", zegt Nicolai. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/4.0 en ISO6400. © Nicolai Brix

Een van de opnamen is van bovenaf gemaakt. Hoe heb je dat gedaan?

"We konden op een loopbrug onder het plafond komen voor een beeld vanaf boven, maar het was best krap daar en ik moest handheld opnamen maken. De in de body geïntegreerde stabilisatie van de Canon EOS R was daarbij echt een uitkomst. Ik kan zien dat, met name wanneer ik langere objectieven gebruik, het me helpt ze stil te houden. De opname vanaf boven is mijn favoriete opname van de hele dag. Het ziet er zo goed uit, en de camera hielp me om deze te maken.

"Wat me verder opviel bij het filmen vanaf boven, was hoe handig de volgfunctie voor scherpstellen is. "Ik kon Susanne, die onder aan het werk was, markeren door het scherm aan te raken. En zelfs wanneer ik over de houten balken van de loopbrug liep, pikte de volgfunctie haar gewoon weer op."

A filmmaker’s right-hand index finger taps the screen on the back of a Canon EOS R; the image of Susanne Nielsen working at her craft table is seen also on a larger additional monitor attached to the left-hand side.
De Canon EOS R beschikt niet alleen over Dual Pixel CMOS AF, maar biedt filmmakers ook de mogelijkheid om buitengewoon eenvoudig de scherpstelling aan te passen door het scherm aan te raken. "Dual Pixel autofocus is misschien wel een van de belangrijkste veranderingen voor mijn manier van werken", zegt Nicolai. © Paul Hackett

Je vond het dus niet eng om automatische scherpstelling te gebruiken bij een opdracht?

"Ik was de Dual Pixel autofocus gaan gebruiken op mijn andere filmcamera's, en het is zo'n geweldig hulpmiddel om dezelfde autofocus op een kleine body als de Canon EOS R te hebben.

"Ik denk dat 90% van de opnamen voor dit project met autofocus zijn gemaakt. Het is gewoon verbijsterend dat je kunt scherpstellen door het touchscreen aan te raken. Het gaat echt soepel en je kunt de snelheden aanpassen. "Ik zie Dual Pixel autofocus als een van de belangrijkste veranderingen voor mijn manier van werken."

A Canon EOS R viewed from the front left as Nicolai Brix stands behind it changing its lens. He is holding the lensless camera steady on its stand with his left hand while he holds a lens in his right.
Tijdens de opnamen van objectief wisselen is geen probleem met de full-frame Canon EOS R. In tegenstelling tot bij andere systeemcamera's wordt de sensor automatisch beschermd wanneer je de camera uitschakelt en het objectief verwijdert. © Paul Hackett

Wat was je indruk van de RF 50mm f/1.2L USM- en RF 24-105mm f/4L IS USM-objectieven?

"Ik had gehoord dat het Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief speciaal was en ik keek ernaar uit om het uit te proberen. En ik moet zeggen: ik heb in mijn hele carrière nog nooit een f/1.2-objectief zo zien presteren. Het is een heel snel objectief, en de kwaliteit en het ontwerp zijn prachtig. Ik wilde eerste alleen maar dat objectief gebruiken, omdat ik als fotograaf van zo'n geringe scherptediepte houdt.

Maar bij het filmen vanaf de loopbrug heb ik het Canon RF 24-105mm f/4L IS USM-objectief gebruikt. Het objectief is heel scherp, en de manier waarop het beeld werd gecomprimeerd was echt een openbaring. Dus in het begin gebruikte ik vooral de Canon RF 50mm f/1.2L USM, maar later gebruikte ik de Canon RF 24-105mm f/4L IS USM ook veel. Ik denk dat het een heel goede lens is voor mijn dagelijkse werk."

Hoe beoordeel je de kwaliteit van de beelden, vanuit je oogpunt als professional?

"Als je opnamen maakt met Canon Log, krijg je heel mooie 10-bits bestanden. De huidtinten zijn echt fenomenaal. Je kunt de instellingen niet voor elk shot helemaal goed krijgen. Bij het bewerken zie je pas hoeveel elk bestand bevat en hoe ver je ermee kunt gaan om eruit te halen wat je wilt. Ik maakte wat testopnamen en we probeerden ze op te breken in een programma voor kleurcorrectie. We moesten erg ver gaan voordat er iets gebeurde.

"En nu ik de uiteindelijke film met kleurcorrecties heb gezien, zou ik de EOS R zonder enige twijfel als tweede camera gebruiken, of zelfs als eerste camera bij opdrachten waarbij ik moet reizen of discreet wil zijn."

A close-up view from behind and to the right of a Canon EOS R, with the photographer’s right hand at its side.
Het grensverleggende, nieuwe Canon EOS R System is onderdeel van de EOS-serie en biedt dan ook alle voordelen van de vertrouwde EOS-bediening en -menusystemen. © Paul Hackett

Waarom zou een professionele videograaf een full-frame systeemcamera gebruiken?

"Ik werk doorgaans met de Canon Cinema EOS-serie, maar ik zie zeker een toepassing voor het EOS R System, omdat het kleiner is en je ermee kunt fotograferen én filmen. Ik heb soms opdrachten waarbij ik onderweg ben of gewoon heel snel moet werken, en de Canon EOS R zou daar perfect voor zijn, omdat het de filmmogelijkheden heeft die ik nodig heb, zoals het 10-bits C-Log dat ik niet heb op mijn DSLR's.

"Ik wil de best mogelijke kwaliteit, dus ik werk niet met camera's die geen 10-bits opnamen kunnen maken en geen Canon Log hebben, want ik heb het dynamische bereik dat ze bieden nodig. De Canon EOS R is klaar voor de toekomst, omdat 4K steeds gewilder wordt bij klanten, dus het gaat zeker een nuttig systeem voor me zijn."

Wat zou je hierna graag gaan doen met het EOS R System?

"Ik heb al een verhaal in de planning staan over een aantal cool uitziende makers van speciale motoren. Een kleine en gebruiksvriendelijke camera zou me helpen om het verhaal vast te leggen. Ik zou de camera op een kleine gimbal bevestigen en meerijden met de motorrijders om actieopnamen te maken, waarbij werken met een grotere camera erg lastig zou zijn. Zelfs bij 80 tot 100 kilometer per uur zou ik nog scherpe opnamen kunnen maken, dat weet ik zeker."



Nicolai Brix geeft vijf tips voor filmen met het EOS R System


  1. "Gebruik het Live View-scherm voor foto's. Ik ben niet zo lang en dankzij het kantelbare scherm kan ik de camera heel hoog houden en nog steeds zien wat ik in beeld heb, terwijl ik het touchscreen kan gebruiken om scherp te stellen."
  2. "Gebruik de volgfunctie voor scherpstellen. Dit is een functie die ik echt heb gemist op andere filmcamera's. Scherpstellen door het scherm aan te raken is heel eenvoudig, en het werkt."
  3. "Als je een externe recorder gebruikt, maak er dan niet te veel aan vast. Als je dat doet, wordt je camera ingesloten en heb je niet meer de flexibiliteit om deze voor zowel video's als foto's te gebruiken."
  4. "Neem de tijd om je camera te programmeren. Je kunt op de Canon EOS R zo'n beetje alles aanpassen. Ik heb de knop naast de sluiterknop geprogrammeerd om te schakelen tussen Live View en de elektronische zoeker. Ik heb ook de witbalans op de belichtingsknop aan de achterkant van de camera geprogrammeerd."
  5. "Een groot probleem bij andere systeemcamera's is dat de sluiter niet wordt gesloten wanneer je van objectief wisselt. Bij de Canon EOS R sluit deze wel, zolang je er maar aan denkt om eerst de camera uit te schakelen voordat je het objectief gaat vervangen. Dit maakt een groot verschil op locatie, omdat het helpt voorkomen dat er stof en vuil in het systeem komt."

A Canon EOS R, along with various lenses and accessories laid out on a table-top.
De compacte Canon EOS R is niet alleen compatibel met een nieuwe serie geavanceerde RF-objectieven, maar ook met alle EF- en EF-S-objectieven, dankzij de gebruiksvriendelijke adapters. © Paul Hackett

Sinds Nicolai bij deze shoot met de EOS R werkte, voordat de camera in september 2018 op de markt kwam, is er een firmwareupdate doorgevoerd die extra functies voor filmmakers bevat. De functies bevatten AF-oogdetectie die Servo AF ondersteunt, waarmee de ogen van het onderwerp altijd scherp in beeld blijven. Ook kun je een kleine autofocusgrootte te kiezen, ongeacht of je de Movie Servo AF-instelling gebruikt.

Geschreven door Kathrine Anker


De uitrusting van Nicolai Brix

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Nicolai Brix’s kitbag

Camera

Objectieven

Adapter

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan