ARTIKEL

5 redenen waarom ik graag met de Canon XA45 werk

DoP Peter Demetris gebruikte de Canon XA45 voor de opname van een muziekvideo en had daardoor alle tijd om de functies te ontdekken — nu onthult hij zijn vijf favorieten.
Een man hurkt neer om te filmen met een Canon XA45 professionele videocamera.

DoP Peter Demetris stelde de Canon XA45 professionele videocamera op de proef tijdens de opname van een muziekvideo in Londen, Verenigd Koninkrijk. © Phil Hall

Voor een DoP die zich helemaal thuis voelt achter een full-size Cinema EOS-rig, is Peter Demetris zeer onder de indruk van de mogelijkheden van Canon’s nieuwste videocamera: de Canon XA45. "Het is gewoon fantastisch dat zo'n compacte videocamera zoveel professionele functies heeft,” zegt hij.

De nieuwste videocamera uit de XA-serie is duidelijk compacter dan de Canon EOS C300 Mark III, maar een compacter formaat betekent niet dat de prestaties daaronder lijden. Dankzij zijn uitgebreide professionele functies, waaronder een lens met 20x optische zoom, XF-AVC-codec en XLR- en 3G-SDI-connectors, presteert de Canon XA45 ongelooflijk goed.

Gezien zijn ervaring met live-uitzendingen en verhalende producties was Peter de ideale kandidaat om de XA45 te testen tijdens de opname van een muziekvideo. Zijn pad naar zelfstandig DoP begon in zijn geboorteland Australië, waar hij werkzaam was als videospecialist, beeld-editor en regisseur met een specialisatie in amusementsprogramma's en evenementen waarbij meerdere camera's worden ingezet. Nadat hij naar Londen was verhuisd, richtte hij zich meer op verhalend werk. Zo is hij nog volop bezig met een documentaire over de totstandkoming van Lost in London — 's werelds eerste speelfilm die live werd uitgezonden — waar hij aan meewerkte als audiovisueel specialist.

Nu deelt Peter zijn visie over de vijf meest bijzondere kenmerken van de Canon XA45.

1. Professionele connectiviteit

Net als de Canon XA40 biedt de Canon XA45 een breed scala aan verbindingen in een compacte body. Bovendien beschikt hij naast HDMI, USB en remote-aansluitpunten over een 3G-SDI-uitvoer, waardoor hij gemakkelijk kan worden geïntegreerd in apparatuur van studiokwaliteit.

"Als je iets belangrijks naar een grote monitor wilt sturen om de verschillende niveaus te bekijken, is dat de beste manier om dit te doen: rechtstreeks via een 3G-SDI," legt Peter uit. "Een videocamera met een HDMI-aansluiting is fantastisch, maar HDMI-connectoren zijn voor huishoudelijk gebruik, en hoe kleiner ze worden, hoe kwetsbaarder ze zijn. Er gaat niets boven een BNC-connector en -kabel die op een monitor zijn aangesloten om voor een ongelooflijk sterke verbinding te zorgen. Ze kunnen ook vaak grotere afstanden overbruggen, wat het een geweldige optie maakt als je vanwege veiligheidsredenen ver van de camera staat."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Om ervoor te zorgen dat de hoogwaardige beelden worden gecombineerd met nauwkeurig gedetailleerd geluid, beschikt de Canon XA45 over twee XLR-ingangen op de afneembare handgreep. "Hierdoor is de XA45 bijzonder geschikt voor video-opnamen achter de schermen van een kleine filmproductie," zegt Peter. "Met de XLR-connectors kun je radiomicrofoons op de camera zetten. Bij filmopnames is er vaak een radiosignaal op de set waarmee de microfoons verbonden zijn. Dus als je een receiver van de geluidsman leent, kun je achter de schermen filmen en al het geluid vastleggen dat zij opnemen."

De XLR-ingangen op een Canon XA45 professionele videocamera.

Peter zegt dat de mogelijkheid om professionele microfoons aan te sluiten via de XLR-ingangen van de Canon XA45 een groot pluspunt is. "Als je op locatie opnamen maakt met de Canon EOS C300 Mark III, heb je vier audiokanalen en kun je er vier radiomicrofoons op zetten. Maar wat gebeurt er als een vijfde persoon de ruimte binnenkomt? Als je een tweede camera hebt, zoals de XA45, kun je daar de receiver van de radiomicrofoon op zetten en deze op de XLR aansluiten zodat je een extra audiokanaal hebt." © Phil Hall

De ND-filterinstelling op een Canon XA45 professionele videocamera.

De Canon XA45 is voorzien van ingebouwde ND-filters. "Dat is vooral fantastisch bij helder daglicht, omdat je dan kunt diafragmeren om een kleinere scherptediepte te krijgen," zegt Peter. © Phil Hall

2. Veelzijdige lens

De Canon XA45 is een ultracompacte videocamera en heeft tegelijkertijd een groot 4K-lens met 20x optische zoom, waardoor hij geschikt is voor een breed scala aan professionele vakgebieden en producties. "Lenzen zijn het allerbelangrijkst voor me," zegt Peter. "Je moet beginnen met de lens en dan van achter naar voren werken. Het is echt ongelooflijk om op zo'n compacte videocamera een lens te hebben die dezelfde kwaliteit als de 35mm-lens biedt met 29,3-601mm bij f/1.8-f/2.8."

Een 2x digitale teleconverter draagt bij aan de veelzijdigheid van de lens, terwijl de 5-assige optische beeldstabilisatie voor scherpe resultaten zorgt. "Het is erg handig om beeldstabilisatie op een videocamera als deze te hebben, vooral omdat de huidige trend is dat alles in beweging is in plaats van stilstaand," legt Peter uit. "Als je met de Canon XA45 een presentator filmt die aan het wandelen is, kun je de gezichtsdetectie in autofocus inschakelen en de 5-assige stabilisatie gebruiken om een vloeiende opname te maken terwijl je met hem meeloopt."

3. Verbluffende 4K UHD-beeldkwaliteit

Dankzij de combinatie van een 1/2.3-type CMOS-sensor en een DIGIC DV6-processor zorgt de Canon XA45 voor een scherp en gedetailleerd 4K UHD-beeld. De oversampling HD-beeldverwerkingstechnologie van Canon levert ook uitstekende Full HD-opnamen op. "Het meeste televisiewerk dat ik momenteel doe, is in Full HD, en ik ben dol op het scherpe beeld dat je krijgt als het wordt gedownsampled van 4K," zegt Peter. "Het feit dat je Full HD-opnamen kunt maken in 50p is een echte meerwaarde als je op locatie werkt. Je kunt in realtime opnamen maken in 50p, en als je vervolgens een slow motion-effect op halve snelheid wilt, kun je dat in je NLE doen."

De Canon XA45 ondersteunt niet alleen opnamen in het webvriendelijke MP4, maar ook 4K UHD XF-AVC met een bitrate van 160Mbps in 25p, en Full HD XF-AVC met 45Mbps. "Ik maak meestal opnamen in XF-AVC, omdat het een ijzersterke codec is. Het is fantastisch dat deze zeer compacte camera XF-AVC mogelijk maakt," zegt Peter. "Bovendien is de bitrate van 160Mbps in 25p meer dan genoeg voor televisie-uitzendingen. Ik denk dat veel andere fabrikanten geen aandacht besteden aan de bitrate, terwijl dat heel belangrijk is als je dynamische scènes wilt vastleggen. Camera's met een lage bitrate leveren vreselijke beelden op van snelle bewegingen."

A video still showing journalist and cinematographer Elisa Iannacone filming with the Canon XA55 camcorder while cliff camping in Wales.

Het nut van een videocamera voor journalisten

Journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone over wat zij belangrijk vindt aan een camera en haar ervaringen met de EOS C70 en de XA55.
Een dansende vrouw die wordt verlicht door zonnestralen die door de glas-in-loodramen vallen.

Het Hybrid AF-systeem maakt het voor een filmmaker gemakkelijker om onderwerpen te volgen terwijl ze zich door de ruimte bewegen. "Als de camera de gezichten volgt om ze scherp in beeld te houden, kun jij je op andere dingen concentreren," zegt Peter. “En hij is zo betrouwbaar dat je er maar weinig aandacht aan hoeft te besteden." © Phil Hall

Een man filmt met een Canon XA45 professionele videocamera in een ruimte met weinig licht.

"De Canon XA45 heeft een bevestigingspunt voor een statief en je kunt hem in een gimbal zetten,” zegt Peter. "Maar aangezien hij zo licht is en over 5-assige stabilisatie beschikt, is hij echt ideaal als je vanuit de hand filmt." © Phil Hall

4. Probleemloos scherpstellen

Een van de voordelen van het maken van opnamen met een professionele videocamera is dat het autofocussysteem is geoptimaliseerd voor de ingebouwde lens. De Canon XA45 biedt een groot aantal scherpstelmogelijkheden, zoals gezichtsdetectie en -tracking, AF alleen voor gezichten en handmatige scherpstelling via de lensring en het touchscreen.

Peter heeft steeds meer bewondering voor Canon's autofocus met gezichtstracking. "Toen ik mijn Canon EOS C300 Mark II net had, dacht ik dat ik de gezichtsdetectie AF niet echt nodig had. Maar toen ik er eenmaal aan gewend was, vond ik het geweldig.

"Hoewel de XA45 geen Dual Pixel CMOS AF heeft, beschikt hij over een uitstekend Hybrid AF-systeem. Het bespaart je stress als je met mensen op een set werkt, vooral als je aan het produceren bent, en zowel aan de inhoud als aan de compositie moet denken," zegt Peter.

Een externe monitor toont beelden van een man die een muziekvideo filmt met een Canon XA45-videocamera.

De Canon XA45 past naadloos in een opstelling met meerdere camera’s. "Hij zou geweldig zijn als tweede camera, vooral als iemand met de Canon XF705 of iets vergelijkbaars als hoofdcamera filmt," zegt Peter. "Hij is zo eenvoudig te gebruiken dat je hem gewoon kunt installeren, aan iemand kunt geven en de opnameknop kunt laten zien. Zij kunnen dan dingen vastleggen die je niet met de hoofdcamera kunt filmen." © Phil Hall

5. Compact en krachtig

Ondanks dat hij in de palm van je hand past, doet de Canon XA45 geen concessies op het gebied van bediening, en beschikt hij over een 3-inch touchscreen, een reeks toewijsbare knoppen en een handig instelbaar keuzewiel. "Ik probeer alles wat ik veel gebruik van een aangepaste knop te voorzien," zegt Peter. "Zo heb ik irisregeling op het keuzewiel gezet, en vergroting, witbalans en foto toegewezen aan drie van deze knoppen.

"Voor zo'n compact formaat is het heel veelzijdig. Als je een journalist bent die reportages maakt, of als je reisvideo's opneemt, kun je de XA45 de hele dag bij je dragen zonder dat je merkt dat je hem bij je hebt. Hij heeft twee SD-kaartsleuven, dus je kunt er een paar grote kaarten in stoppen en de hele dag opnamen maken met relay recording. De mogelijkheid om zoveel beeldmateriaal in de camera op te slaan zonder dat je kaarten hoeft te verwisselen is zeker een pluspunt voor een compacte videocamera. De accu's gaan ontzettend lang mee en zijn erg klein, zodat je gemakkelijk een paar reserve-accu's in je broekzak kunt meenemen.

"De Canon XA45 is ook perfect voor undercover journalistiek," voegt Peter toe. "Als je met deze camera rondloopt, denk ik niet dat iemand doorheeft wat je aan het doen bent. Hij is zo compact dat je hem bijna in je jas kunt verstoppen."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  De beste Canon-videocamera's: alles wat je moet weten

  Wat is de beste professionele Canon-videocamera voor livestreaming, verslaggeving en bedrijfsvideo's?

 • ARTIKEL

  Filmopname van een roadtrip van 13.000 km met de Canon XA55

  Filmmaker Clemens Boecker deelt het verhaal van zijn epische tocht van Berlijn naar Beijing met deze compact professionele videocamera van Canon.

 • ARTIKEL

  Zeven redenen waarom je met de Canon XF705 betere films kunt maken

  Van de grote sensor tot het grote dynamische bereik en de snelle automatische scherpstelfunctie, DoP Alfonso Parra vertelt hoe hij met de Canon XF705 zijn documentaire succesvol heeft vastgelegd.

 • FILMMAKING

  9 fouten bij het filmmaken en hoe je ze kunt vermijden

  Filmmakers Roberto Palozzi, Michael Zomer en Juan Luis Cabellos vertellen over hun grootste fouten als beginnend filmmaker en hoe je kunt voorkomen dat je hun fouten herhaalt

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro