Negen tips voor een succesvol fotografiebedrijf, met Martina Wärenfeldt

Bijna dertig jaar lang een succesvol fotografiebedrijf runnen, vraagt om meer dan alleen goede fotografie. Martina Wärenfeldt, expert in fine art-portretten, deelt haar advies over fotografiebedrijven en in het bijzonder de waarde van print voor jouw service.
Een schilderachtig portret door Martina Wärenfeldt van een vrouw met een hoofdstuk met bloemen en een geborduurde jurk, met in haar hand met kanten handschoen een waaier. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een RF 24-105mm F4L IS USM-objectief.

Martina Wärenfeldt begon met fotografie toen ze als tiener vanuit haar thuisland Zweden naar de VS verhuisde om te studeren. Toen ze na haar studie terugkwam in Zweden zorgde haar unieke fine art-portretstijl ervoor dat ze opviel. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 61mm, 1/160 sec, f/6.3 en ISO 160. © Martina Wärenfeldt

Tijdens haar carrière van meer dan 27 jaar in de fotografie-industrie, heeft fine art-fotograaf en Canon Ambassador Martina Wärenfeldt veel geleerd over zowel de kunst van fotografie als de praktische kant van het runnen van een fotografiebedrijf.

"Ik vind de creatieve kant van fotografie geweldig, maar dat moet wel samengaan met het betalen van de rekeningen", zegt ze. Dit zijn Martina’s tips voor het onderhouden en laten groeien van een fotografiebedrijf, of je nu net begint, op zoek bent naar de volgende stap, of je zorgen maakt over onzekere tijden. Ze vertelt ook hoe printen haar bedrijf naar een hoger niveau heeft getild, zodat ze niet alleen de foto’s maakt, maar ook iets tastbaars en waardevols levert wat haar klanten kunnen bewaren.

1. Vind jouw niche

"De concurrentie is sterk, dus zoek iets dat jou uniek maakt", adviseert Martina. "Onderzoek waar jij goed in bent. Het kostte mij jaren om mijn niche te vinden, maar het zit in mij. Mijn specialisatie is mensen laten poseren en dan spelen met de kleuren en de harmonie. Ik zie het schilderij voor me.

"Dus je moet echt op zoek in jezelf. Houd je van katten? Het kunnen ook honden of baby’s zijn, of misschien motoren of auto’s. Wat het ook is, dat zou jouw markt kunnen zijn. Maar het moet echt vanuit jou komen, anders wordt je er nooit ontzettend goed in. Je moet dat stukje van jezelf vinden en dan heel hard werken aan je vakmanschap."

2. Bepaal realistische prijzen

Stel jezelf de vraag: "Hoeveel geld moet ik vragen om van te kunnen leven? Als ik mijn kinderen om 9 uur ‘s ochtends moet wegbrengen en om 2 uur weer ophalen, dan zijn dat de uren die ik heb om voor mijn klant te werken. Heb ik een man die op zaterdagen voor de kinderen kan zorgen? Dat is allemaal zo persoonlijk, maar je moet er even voor gaan zitten en alles op een rij zetten.

"Veel creatievelingen willen zich niet bezighouden met de cijfertjes. Ze willen geen tijd besteden aan de onderneming, maar gewoon fotograferen. Van mijn leven bestaat 20% uit fotograferen. Ik ben ontzettend blij dat ik dat heb, maar als je gewoon creatief wil zijn zou ik je aanraden een andere baan te zoeken en je vrije tijd te gebruiken voor je creativiteit. Daar is helemaal niks mis mee. Maar als je er een bedrijf van wilt maken, dan moet je ondernemer zijn."

Martina zegt dat ze wordt gemotiveerd door haar liefde voor fotograferen en werken met mensen, maar benadrukt dat een succesvol fotografiebedrijf veel werk kost, zowel het runnen van het bedrijf als het fotografen. "Ik maak veel uren," zegt ze, "maar ik houd van wat ik doe. Ik ben dankbaar voor de energie die in mijn DNA zit en die gebruik ik om met de huidige instabiele markt om te gaan."

Een technicus met paarse handschoenen werkt aan de bedrading van een Canon-camera op een tafel.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een vrouw in zijden stof houdt een viool aan haar zijde en er ligt bladmuziek op de grond. Een grote bloem op haar hoofd is dezelfde als enorme bloemen naast haar. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een RF 24-105mm F4L IS USM-objectief.

Bloemen, ruches en een schilderachtige afwerking. Wanneer klanten haar foto's als prints zien, vragen ze zich vaak af of het echt foto's zijn of schilderijen, vertelt Martina. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 39mm, 1/160 sec, f/7.1 en ISO 200. © Martina Wärenfeldt

Een portret van een vrouw met donker haar die een lange bruine jurk draagt met veel lagen ruches. Ze staat in een ruimte met een houten ladder, gedroogde bloemstukken en gedrapeerde stof. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een RF 24-105mm F4L IS USM-objectief.

Martina ontdekt graag kleuren, gevoelens en emoties met zachte tinten. Daarom is het voor haar erg belangrijk dat haar printer subtiele schaduwen kan reproduceren en volgens haar is de Canon imagePROGRAF PRO-1000 daar erg goed in. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 50mm, 1/160 sec, f/5.6 en ISO 100. © Martina Wärenfeldt

3. Lever een dienst

Martina geeft toe dat ze door overheadkosten, zoals de huur van haar studio, geen lage prijs kan vragen. Vraag jezelf dus in plaats daarvan waarom een klant jou moet kiezen, zegt ze. Kun jij een specifieke specialisatie bieden, of de beste service? "Wat het ook is dat mij speciaal maakt, dat moet ik laten zien." Martina vergelijkt het met naar een restaurant gaan: je favoriete restaurant is niet per se het goedkoopste of die met het beste eten, maar biedt de beste service en een onvergetelijke ervaring. Dat geldt ook voor jouw fotografiebedrijf: "Hoe kun je de ervaring zo speciaal mogelijk maken voor je klant?"

In haar geval is het leveren van geweldige prints een belangrijk onderdeel van de gehele service die ze biedt, vertelt Martina. "Zeker voor mij als fine-art fotograaf biedt het krijgen van een fysieke print op fine art-papier of canvas klanten een compleet andere ervaring dan wanneer ze de afbeelding enkel op een scherm zien."

4. Investeer in een printer van topkwaliteit

Martina benadrukt hoe belangrijk het is om je eigen printer te hebben. "Dat geeft je controle over wat je levert. Vroeger gebruikte ik een lab, maar mijn prints werden te magenta of te groen of hadden een vlek… De kosten om opnieuw te printen liepen op en ik raakte zo gefrustreerd, omdat de mensen van het lab het natuurlijk niet zo belangrijk vonden als ik. Dus ik besloot te investeren in mijn eerste imagePROGRAF-printer van Canon en dat was een geweldige keuze.

"Als je jouw professionalisme en service aan je klant echt belangrijk vindt, scheelt het hebben van je eigen printer tijd en geld. En daarbij kun je jezelf uitdagen, nieuwe papiersoorten proberen, experimenteren en een unieke dienst bedenken."

Maar Martina geeft wel aan dat gebruiksgemak van een printer voor haar een vereiste is. "Ik wil niet zes maanden in de schoolbanken zitten om te leren hoe ik moet printen." Dat is een van de redenen dat ze haar imagePROGRAF PRO-1000 van Canon zo waardeert: de printer is gebruiksvriendelijk, ontzettend betrouwbaar en "natuurlijk van goede kwaliteit, want ik wil altijd hoge kwaliteit leveren aan mijn klanten. Ik vind 'm geweldig!"

Martina Wärenfeldt houdt een fotoprint vast van een Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer op een bureau op de achtergrond, met grote ingelijste fotoprints op de muur erachter.

Martina bestudeert een fotoprint van haar Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer. Hoewel ze niet technisch ingesteld is, zegt ze, geeft haar printer haar controle over het product dat ze aan haar klanten levert.

In een zakelijke portretfoto door Martina Wärenfeldt zit een lachende man in een tweed pak op een leren bank in een modern kantoor. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief.

"Ik zou op dit moment graaf wat meer fine art-opdrachten willen," vertelt Martina, "maar ik vind het niet erg om mijn tijd te vullen met zakelijke en bedrijfsfotografie, want ik vind het leuk om te doen." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 158mm, 1/160 sec, f/2.8 en ISO 1000. © Martina Wärenfeldt

5. Ga voor kwaliteit

Als je de vorige drie tips samenvoegt, wees dan niet bang om hogere prijzen te vragen voor service van hoge kwaliteit, voegt Martina toe. "Als jij jezelf niet op waarde schat, waarom zou de klant dat dan wel doen?" Ze begrijpt dat dit misschien betekent dat je minder klanten krijgt dan wanneer je voor extra lage prijzen zou gaan, maar geeft aan dat zowel jij als je klanten er gelukkiger van worden. "Lever niet simpelweg je foto's af, maar maak van jouw service een hele ervaring" Zorg er wel voor dat je prints van de beste kwaliteit biedt.

Daarover adviseert ze ook om helemaal eerlijk te zijn over wat je kunt leveren en wat het gaat kosten. "Praat direct vanaf het begin over de kosten, zodat er aan het eind geen vervelende verrassingen en ontevreden mensen zijn."

6. Wees flexibel en maak een strategie

Maar geef je klanten wel opties. Als klanten schrikken van haar prijzen, zegt Martina, "Ik heb een ander pakket dat ik ze kan bieden. Dat is niet dezelfde volledige ervaring, maar ik laat ze niet weglopen zonder een alternatief te bieden." En als het niks voor jou is, is dat prima, dan vind je wel iemand anders. Maar je moet wel flexibel blijven, zeker omdat "tijden veranderen, de vraag wordt hoger en lager en dezelfde dingen werken niet meer.

"Verbeter je vaardigheden natuurlijk. Het is geweldig als je binnen je niche kan blijven", vertelt Martina, maar met een verzadigde markt, AI als onvoorspelbare dreiging voor fotografen en een onzekere wereldsituatie, is het soms nodig om je aan te passen om geld te verdienen.

Voor Martina betekent dit dat ze, naast fine art-fotografie, is begonnen met bedrijfsfotografie en familieportretten. Maar ook hier gebruikt ze haar sterke kanten. "Ik vind het niet erg om bedrijfsfotografie te doen, want dankzij mijn sociale vaardigheden kan ik goed omgaan met onzeker personeel dat wordt gedwongen naar de fotograaf te gaan. Iedereen kan op dat knopje drukken of technieken leren, maar niet iedereen kan onzekere mensen ontmoeten en ze er fantastisch uit laten zien voor de camera."

Een sereen portret door Martina Wärenfeldt van een vrouw met lang, golvend bruin haar en blauwe ogen op een donkere achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een RF 24-105mm F4L IS USM-objectief.

Zelfs wanneer ze simpele portretten schiet, creëert Martina een schilderachtig beeld. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 70mm, 1/125 sec, f/6.3 en ISO 200. © Martina Wärenfeldt

7. Zet jezelf op de markt

Martina erkent dat de concurrentie in de fotografie-industrie nu harder is dan ooit en dat het ondernemingsklimaat zwaarder is. "Alles gaat zo snel en we worden overspoeld met beelden en muziek en TikToks. Vroeger kon ik bijvoorbeeld een post op Facebook zetten en mensen bereiken met promoties, maar dat zien ze nu niet meer." Daarom doet ze nu zelf haar best "om te netwerken, zoals een koffietje doen met mensen, mezelf laten zien, mezelf in de markt zetten. Dat was vroeger niet zo nodig. Ik krijg nog steeds opdrachten, maar dat gebeurt niet zomaar."

Pak de telefoon, doe het met passie, en verkoop je diensten, adviseert ze.

Martina raadt ook aan om naar galerijen, exposities en wedstrijden te gaan, "zorg dat je gezien wordt." Zij doet mee aan 'evenementen' in een plaatselijk winkelcentrum, maar je kunt ook een expositie van je foto's opzetten in een café of op je favoriete sociale media, "doe wat je kunt doen. Hoe kunnen mensen jou vinden tussen alle ruis door?"

8. Wees praktisch

En net zo belangrijk is het om bereikbaar te zijn. Als je opdrachten wilt krijgen, moeten mensen je kunnen bereiken. Martina vertelt vaak verbaasd te zijn door hoeveel fotografen niet duidelijk op hun website gegevens zoals een telefoonnummer hebben staan. "Soms weet ik niet eens in welk land ze zitten." Daarbij adviseert ze om daar ook praktische zaken bij te zetten, zoals basisprijzen, maar misschien niet je hele prijslijst.

Een vrouw met een donkere zijden rok zit met een langharige kat op haar schoot. Naast haar staat een tafel met planten, veren, boeken en een opgezette vogel. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een RF 24-105mm F4L IS USM-objectief.

Als het op printen aankomt, gaat zij er niet voor zitten om alle vereiste printinstellingen exact op een rijtje te zetten, vertelt Martina. "Ik wil prints van professionele kwaliteit zonder dat ik een expert moet zijn in printen." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 42mm, 1/160 sec, f/6.3 en ISO 200. © Martina Wärenfeldt

9. Versterk je veerkracht

Elke carrière en elk bedrijf krijgt onherroepelijk te maken met tegenslagen. "Ik ben net een groot project verloren en dat heeft zeker invloed gehad op mijn motivatie", geeft Martina toe. "Dat kan een klap zijn en misschien vermindert het je zelfvertrouwen, maar er is altijd een oplossing. Het is prima om een paar dagen verdrietig te zijn, maar zodra je mentaal weer oké bent, pak je jezelf in je nekvel en ga je door. Je moet de manier waarop vinden, hoe dat er ook uitziet voor jou."

Vroeger gaf ze wel eens gratis shoots weg of organiseerde ze een loting, vertelt Martina, "gewoon om mensen binnen te krijgen. Help ze met liefde en je voelt je vanzelf beter. Houd je hoofd boven water en dan komt het goed.

"En als het niet goed gaat en je echt te weinig geld verdient en je er niet van kunt leven, dan zoek je een andere baan. Op een bepaald moment maakte ik de helft van de tijd kantoren schoon om wat ademruimte te hebben, want als het zo zwaar wordt dat je niet meer kunt ademhalen, kun je ook niet meer denken.

"Dus zet je gedachten op een rij en klim uit dat gat."

De waarde van print

"Uiteindelijk is het belangrijk om flexibel en nieuwsgierig te blijven", adviseert Martina. Probeer nieuwe dingen, maar leg de focus op kwaliteit en service voor je klanten. "Zorg dat je een waarde levert, niet alleen foto's."

Prints van hoge kwaliteit toevoegen aan je service kan die waarde verhogen en voor meer opdrachten zorgen, en je hoeft geen expert te zijn in printen om het te overwegen. Het enige wat je nodig hebt, is de controle die je krijgt door je eigen Canon-fotoprinter te gebruiken en de bereidheid om je eigen visie tot leven te brengen in iets tastbaars.

"Mijn meest populaire product is een doos met afbeeldingen," sluit Martina af. "Het is geen album of kunst aan de muur, maar een mooie premium doos met fine art-prints. Het is prachtig. Het tilt mijn bedrijf en mij als kunstenaar naar een hoger niveau."

Mabinty Taylor-Kamara and Sarah Kay Bland

Gerelateerde artikelen

Hoe print je fine art-portretten?

Martina Wärenfeldt deelt haar belangrijkste tips om echte kunstwerken te maken van portretprints met de Canon imagePROGRAF PRO-1000.

Zo kies je het juiste papier voor je fine art-prints

Wil je graag fine art-prints van tentoonstellingsniveau, maar weet je niet welk papier je moet kiezen? Een Canon Ambassador en twee experts delen hun advies.

Hoe je geld verdient met het printen van foto's

Trouw- en portretfotograaf Sanjay Jogia deelt zijn zes beste tips voor het vergroten van je winst met de verkoop van prints.

Je bedrijf diversifiëren met print

Motorsportfotograaf Frits van Eldik over hoe het printen van zijn foto’s zijn bedrijf vooruit heeft geholpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro