Je winkelervaring verbeteren met een paspoort

4 min
Een jonge vrouw houdt een product in een doos in één hand en scant het met haar smartphone. Planken met producten voor persoonlijke verzorging of apotheekproducten zijn zichtbaar op de achtergrond.

Toen beleidsmakers de naam 'digitale productpaspoorten' bedachten, hadden ze goud in handen. Waarom? Want soms (oké, meestal!) kan juridisch taalgebruik voor mensen onbegrijpelijk zijn. Maar het concept van een paspoort? Dat is iets waar we allemaal bekend mee zijn.

Ze werken niet precies hetzelfde als de paspoorten die we gebruiken om te reizen, maar er zijn zeker een aantal belangrijke overeenkomsten. Onze persoonlijke paspoorten zijn in wezen een officieel document dat over de grens wordt erkend en vertrouwd om onze identiteit en waar we vandaan komen te bewijzen. Een digitaal productpaspoort (DPP) gaat een belangrijke stap verder en zit boordevol details over de gehele levensduur van een product. Niet slechts waar het vandaan komt, maar ook hoe het is gemaakt, welke materialen het bevat, hoe het moet worden onderhouden en zelfs hoe het op de juiste en verantwoorde wijze kan worden gerepareerd of afgevoerd.

En laat je niet misleiden door het woord 'digitaal'. Dit verwijst alleen naar het formaat van het paspoort, dat de vorm kan hebben van een QR-code die je naar een opslagplaats met informatie, een ingebouwde chip of zelfs een enorme online database leidt, afhankelijk van wie de informatie nodig heeft. In 2030, na een zorgvuldig gefaseerde implementatie, zal elk product dat in de Europese Unie wordt verkocht (met slechts enkele kleine uitzonderingen) een DPP vereisen en is het niet alleen een 'leuk hebbedingetje' meer. Producten die geen paspoort hebben, kunnen worden verboden in de EU en bedrijven die deze paspoorten niet leveren, kunnen verschillende boetes worden opgelegd.

Bovenaanzicht van mensen die winkelen in een kledingwinkel. Ze bekijken rekken met shirts en jasjes, met zichtbare displays van gevouwen kleding, accessoires en promotieborden.

De kledingindustrie is een van de eerste gebruikers van digitale productpaspoorten. Klanten krijgen hiermee beter inzicht in hun toeleveringsketen.

Dit klinkt wellicht als een uitdaging voor de miljoenen bedrijven die producten verkopen in de EU, maar deze verandering heeft een belangrijk doel, legt Wamda Saeid Elsirogi uit, onze Senior Sustainability Regulatory Affairs Manager voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, en de voorzitter van de Sustainability Policy Group van DIGITALEUROPE. "Dit is essentieel om echte circulariteit te bereiken", legt ze uit. "Deze handleiding is zeer gedetailleerd en geeft informatie over het ontstaan en het einde van de levensduur van een product. Daarnaast moet er bewijs zijn voor elk element. Dit betekent dat bedrijven precies moeten aangeven waar dat product van is gemaakt (zowel de goede als slechte materialen) en hoe het kan worden hergebruikt, gerepareerd, onderhouden of gereviseerd."

In de komende jaren zul je dus steeds meer producten met QR-codes zien. "De kledingindustrie is al op de helft", zegt Wamda, die heeft gezien dat de QR-codes al op waslabels van kleding staan en vaak veel details bevatten. Maar hoe vertaalt dit zich in verandering? Net als de eeuwenoude uitspraak: kennis is macht.

Verstoppen kan niet meer

Heb je ooit beweringen over een product op goed vertrouwen moeten aannemen? Misschien heb je op een label van een T-shirt gelezen dat het is gemaakt van '100% duurzaam katoen' of iets dergelijks en heb je dat T-shirt gekozen in plaats van een alternatief waarop dit niet stond. Maar hoe weet je zeker of zo'n bewering echt klopt? Het DPP zorgt voor een algemene standaard op het gebied van transparantie. Dit betekent dat als bedrijven iets beloven over een product, ze dit moeten kunnen onderbouwen.

Duurzamer winkelen is binnen handbereik

Uit de gegevens blijkt dat wanneer we winkelen, we echt informatie willen over materialen, arbeidspraktijken en of het product te repareren is. Als we deze informatie tot onze beschikking hebben, maken we betere en weloverwogen keuzes en investeren we vaak in goederen die kwaliteit en langetermijnbesparingen bieden. Dit is natuurlijk geweldig voor consumenten en de planeet.

Bedrijven moeten precies aangeven waar dat product van is gemaakt (zowel de goede als slechte materialen) en hoe het kan worden hergebruikt, gerepareerd, onderhouden of gereviseerd."

Moet je echt afscheid nemen?

Wie heeft er nooit iets weggegooid omdat we geen idee hebben of en hoe het gerepareerd kan worden? Of omdat dat gewoon makkelijk is en we geen onderzoek hoeven te doen op internet? Dit is een van de belangrijkste redenen waarom de DPP's bestaan. Klanten moeten de vraag naar producten die kunnen worden gerepareerd of gereviseerd verhogen in plaats van dat ze kiezen voor producten die moeten worden afgevoerd. En ze kunnen ons laten zien hoe we dat kunnen doen!

Tweedehands of verstandig recyclen?

Uiteindelijk zeggen we allemaal gedag tegen dingen die we hebben gekocht. Online tweedehandswinkels zijn de populairste manier om onze geliefde items een tweede leven te geven. Met het DPP kun je zoveel meer informatie delen als je je item gaat verkopen en het fungeert ook als een soort authenticator voor potentiële kopers. En als je dan toch voorgoed afscheid moet nemen van het item, dan kan het DPP je ook precies vertellen wat je moet doen zodat het niet op de vuilstort terechtkomt. 

Uiteindelijk betekenen digitale productpaspoorten drie dingen: verantwoordelijkheid, verantwoordelijkheid en meer verantwoordelijkheid. "Ten eerste zorgt het ervoor dat bedrijven het levensverhaal van hun producten kunnen vertellen", legt Wamda uit. "Ten tweede betekent dit dat klanten precies weten wat ze kopen. En ten slotte moedigt het bedrijven aan om ervoor te zorgen dat hun producten een duurzame levensduur hebben, zodat consumenten zelf kunnen bepalen wat er gebeurt met de dingen die ze kopen. DPP's helpen iedereen om deel uit te maken van een productverhaal."

Lees meer over hoe Canon omgaat met circulariteit en duurzaamheid.

Gerelateerd