De voetbalfamilie die de levens van jonge migranten verandert

4 min
Twee voetballers staan op een kunstgrasveld en zijn van de camera af gericht met hun armen om elkaars schouders. Achter hen aan de linkerkant staat een persoon in een blauw shirt en een lichtgekleurde korte broek met zijn rug naar de camera, terwijl een andere speler in een vergelijkbaar geel-groen uniform enigszins onscherp naar rechts beweegt. Met dank aan het Goals for Change-project. Gemaakt door Ofelia de Pablo, Javier Zurita en Pablo Tosco.

De meeste professionele fotografen zullen je vertellen dat beelden alles voor hen betekenen. Voetbalfans beschrijven hun geliefde sport vaak op dezelfde manier. Ze lijken heel ver uit elkaar te liggen, maar kijk eens naar de overeenkomsten. Voor beide zijn vaardigheden, creativiteit en toewijding nodig. En beide kunnen gelijkgestemde mensen samenbrengen voor een gedeeld doel.

Het is dus geen verrassing dat de gerenommeerde fotografen en filmmakers Ofelia de Pablo en Javier Zurita deze overeenkomsten hebben gezien, en de rol die voetbal speelt bij het opbouwen van sterke en ondersteunende gemeenschappen, vooral voor mensen die ver van huis zijn. Tijdens hun reizen hebben ze gezien dat de wereldwijde aantrekkingskracht van voetbal betekent dat je overal ter wereld je liefde met je kunt meenemen en dat je nooit ver verwijderd bent van anderen die jouw passie delen.

Door dit inzicht hebben ze kennisgemaakt met de voetballers van FC Darna, Barcelona, een club waar elke speler twee belangrijke dingen gemeen heeft: het prachtige spel en hoe ze in Spanje terecht zijn gekomen. Darna betekent 'thuis' in het Arabisch en de club begon als een manier om jonge migranten op te beuren en te ondersteunen die alleen in Barcelona waren aangekomen, op zoek naar een betere toekomst.

Een groep voetballers in geel-groene strepen tijdens een trainingsoefening. Eén speler is halverwege een sprong, anderen zitten gehurkt of zijn bezig met hurken. Achter hen bevinden zich netten, groene bomen en een deels bewolkte lucht. Met dank aan het Goals for Change-project. Gemaakt door Ofelia de Pablo, Javier Zurita en Pablo Tosco.

De club werd in 2019 opgericht met een overvloed aan hoop, maar beperkte middelen. Het team heeft alle verwachtingen overtroffen, de Quarta Catalana bereikt (de vierde Catalaanse voetbaldivisie) en, nog belangrijker, is de familie geworden die deze jonge mannen zo nodig hadden. Ofelia en Javier zagen de schoonheid in van deze club en lieten de jonge mannen deelnemen aan een project genaamd Football for Hope. Hiermee werd "de strijd tegen sociale uitsluiting via het medium van een voetbal" vastgelegd. Het was een groot succes, maar ze wisten dat ze niet het hele verhaal konden vertellen door ze slechts een spiegel voor te houden. De spelers moesten hun eigen ervaringen delen en open zijn over wat ze hadden meegemaakt. "We zijn het gewend om slechte verhalen over migranten te horen", zegt Ofelia in gesprek met RTVE (de publieke omroep in Spanje). "Het is altijd hetzelfde verhaal." Dit was een kans om een ander perspectief te tonen.

Met hun nieuwe project, Goals for Change, ondersteund door La Caixa Foundation en Canon Spanje, wordt de storytelling aan het team overgelaten. Begeleid door Ofelia en Javier, die docenten zijn in het Canon Young People Programme, kregen ze in samenwerking met Pablo Tosco een reeks Canon-camera's en mochten ze Canon's professionele printservices gebruiken voor een tentoonstelling van hun werk. "Dit is zo'n waardevol, op de gemeenschap gericht project. Zodra we erover hoorden, wisten we dat we iets wilden bijdragen", zegt Pilar González, Communications Director van Canon Spanje en Portugal. "Ofelia, Javier en Pablo zijn allemaal geweldige docenten. Ze richten zich niet alleen op het maken van perfecte foto's, maar ook op het vertellen van verhalen en het tot leven brengen van ervaringen, verwachtingen en dromen. Dit was een cadeau voor de spelers van FC Darna, die zo veel te delen hadden."

Een lichtgroene bank met drie decoratieve kussens staat tegen een witte muur onder een ingelijst schilderij van mensen in een groen landschap.
Een close-up van achteren toont het donkere, krullende haar van een persoon tegen een achtergrond van een heldere, licht bewolkte lucht.

Net als bij voetbal vonden de jonge mannen het proces verhelderend. Ze konden diep nadenken over hun reis, hun plaatsgevoel, familie en hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Sommige werken zijn zo persoonlijk dat ze zelfs Ofelia verrasten. "In het begin begrijp je ze niet", zegt ze. "Er is bijvoorbeeld een foto van een bank. Ik vroeg: 'Waarom heb je gewoon je kamer gefotografeerd?' Hij antwoordde: 'Alleen iemand die op straat heeft geleefd, die heeft meegemaakt wat wij hebben meegemaakt, weet hoe belangrijk het is om je eigen thuis te hebben.'" Deze jonge man, Hamza Marsou, is nu 22. Hij kwam als 13-jarige alleen aan in Spanje en heeft meerdere jaren in kraakpanden geleefd, totdat hij een plek voor zichzelf vond.

Deze ervaringen komen in een heel ander daglicht te staan als je ze in de context van een jong persoon, een kind, plaatst die alleen is en die zo'n enorme sprong in het diepe heeft gewaagd om een betere toekomst te vinden. De eenvoud van beelden van thuis en van nieuwe vrienden roept vragen op als: wat betekent 'thuis' als je alles hebt achtergelaten? Wie kun je familie noemen op een plek waar mensen je niet begrijpen of zelfs bang voor je zijn?

Een persoon staat op een onverharde weg met zijn handen over zijn oren terwijl een vliegtuig over hem heen vliegt in een heldere, blauwe lucht. Er zijn andere personen en groen op de achtergrond te zien.
De benen van een persoon die een blauwe korte broek, witte sokken en voetbalschoenen draagt. Ze staan op groen gras met een witte lijn en houden een waterfles vast. Dichtbij staat een doorzichtige plastic waterfles.

Het organiseren van de Goals for Change-tentoonstelling was een kans om deze vragen te stellen en, tijdens het proces, een gevoel van menselijkheid te geven aan een woord dat steeds minder menselijk wordt: migranten. De jonge spelers verwelkomden bezoekers bij de eerste tentoonstelling va Goals for Change in Nau Bostik Barcelona, waar hun foto's op groot formaat waren geprint met Canon Arizona- en Colorado-printers en vervolgens zorgvuldig waren samengesteld. De professionele presentatie was essentieel om de spelers aan te moedigen om eerlijk en zonder angst met bezoekers en de pers over hun beelden en ervaringen te praten. "Het was een voorrecht om hen te helpen hun sterke en hoopvolle boodschappen te delen met een breder publiek en het was echt leuk om te zien hoe zij hun eigen verhalen vertelden", zegt Pilar. "Het is zo'n belangrijk en inspirerend project."

Ofelia, Javier en Pablo gaan de komende maanden met hun multimedia-tentoonstelling op tournee door Spanje. De tentoonstelling heeft al veel aandacht van de pers gekregen en is uitgebreid geprezen voor het vertellen van het verhaal van de club aan nieuwe doelgroepen, zowel in Spanje en als ver daarbuiten. Maar dit is slechts het begin, ze willen de verhalen van veel meer vergelijkbare clubs toevoegen. "Dit project biedt mensen de kans om te horen hoe het is om een immigrant te zijn, om uit een ander land te komen", zegt aanvoerder Soufiane El Ahmadi in gesprek met El País uit Spanje.

Ze verwijzen lachend naar hun coach, Sergi Llamas, als een vaderfiguur en het is een gegeven dat ze familie zijn. FC Darna heet natuurlijk niet voor niets zo. Het is een plaats voor veiligheid en gemeenschap voor deze jonge mannen in een tijd die niet eenvoudig is. Of, om het in de woorden van de jonge speler Zakaria Ezzuvyn te zeggen: "Voetbal is liefde, het komt uit je ziel."=

Meer informatie over Goals for Change en hoe Canon de volgende generatie ondersteunt.

Gerelateerd

  • Twee kinderen en twee volwassenen zitten aan een tafel, kijken aandachtig en wijzen naar het scherm van een laptop.

    Stemettes x Canon = visie + magie

    Toen de jonge Stemettes zich bij onze Innovation Challenge voegden, zagen we hoe STEAM een krachtige community kan creëren, creativiteit kan stimuleren en iedereen kan inspireren.

  • Een jonge man houdt zijn hand omhoog en stuurt een jonge vrouw aan terwijl ze haar camera vasthoudt. Op de achtergrond bevinden zich gras, bomen en gebouwen.

    Lens on Life: van trauma naar hoop in een turbulente wereld

    Lens on Life heeft al veel bereikt sinds de oprichting in 2018. Vandaag de dag richt het team zich op continuïteit en succes voor de jonge mensen die ze lesgeven.

  • Een jonge vrouw met een lange paardenstaart houdt een camera voor haar gezicht en fotografeert een onscherpe figuur in de verte.

    Leren om te horen, leren om gehoord te worden

    Het Canon Young People Programme heeft Keniaanse studenten die onlangs een cochleair implantaat hebben gekregen, geholpen om verhalen over gehoorverlies te vertellen en een gemeenschapsgevoel op te bouwen.

  • Het handschrift van een kind op een geschilderde paars-blauwe achtergrond. Er staat 'Blijf lief voor elkaar!' op.

    De perfecte school, perfect geprint

    Meer dan 100 jongeren bezochten Canon Production Printing als onderdeel van een 'School van de toekomst'-wedstrijd. Hun ideeën werden in print tot leven gebracht.