Praktisch duurzaamheidsadvies, van onze organisatie voor die van jou

4 min
Twee zakelijke professionals in witte overhemden die van bovenaf gefotografeerd zijn terwijl ze elkaar de hand schudden op een grijze tegelvloer.

"Organisaties worden niet gevormd door wat ze zeggen te doen, ze worden gevormd door wat ze steeds opnieuw doen", schrijft Paolo Taticchi, professor in Strategy and Sustainability aan de UCL School of Management. Maar hoe beslis je wat je eerste stap wordt?

Voor zijn boek How to Be Sustainable - Business strategies for leading change ging Paolo in gesprek met een aantal van 's werelds meest toonaangevende namen uit het bedrijfsleven over duurzaamheid, waaronder Peter Bragg, onze eigen EMEA Sustainability and Government Affairs Director. Mogelijk komt het als een verrassing, maar er waren genoeg haalbare duurzaamheidsstrategieën voor organisaties van elke omvang. Peter legt uit: "Het is voor veel mensen een bekende uitspraak, maar deze is zo breed geworden dat je moet proberen alle verschillende aspecten samen te brengen en ze tot iets zinvols voor je organisatie moet maken." We vroegen Peter daarom wat hij als cruciaal beschouwt voor de duurzaamheidsinspanningen van elke organisatie.

Samen doelen stellen

Of het nu gaat om het verminderen van de CO2-uitstoot, het werken aan een circulair bedrijfsmodel of de sociale impact van je organisaties, build-in is buy-in. "Iedereen weet dat ze duurzaamheid moeten opnemen in hun bedrijfsplannen, maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe zet je dat om in iets zinvols?" vraagt Peter zich af. Hij weet dat een organisatie in een concurrerende markt te maken krijgt met veel uitdagingen, maar de verantwoordelijkheid kan niet bij één persoon of functie liggen. Zelfs in een circus zijn er verschillende rollen: iemand houdt de hoepel vast, iemand verkoopt tickets en de acrobaat moet leren hoe hij veilig landt. Iedereen heeft zijn eigen doelstellingen om te voldoen aan veranderende prioriteiten van klanten of om succesvolle aanbestedingen te doen, van directiekamer tot het secretariaat. Deze doelstellingen moeten acties omvatten om een duurzame zakelijke richting te ondersteunen met een duidelijk inzicht in hoe dit bijdraagt aan succes voor iedereen. Wat vervolgens leidt tot...

Effectieve communicatie

"Het ene moment ben je in gesprek over Net Zero. Het volgende moment gaat het over mensenrechten in de toeleveringsketen, circulaire economie, efficiënt gebruik van hulpbronnen..." zegt Peter. "We hebben veel functies die allemaal verschillend werken." Kwesties die in een aantal verschillende bedrijfsgebieden moeten worden behandeld, kunnen het moeilijk maken om een samenhangend gesprek met je stakeholders te voeren. Daarom vindt Peter dat het Sustainability Steering Committee van Canon een effectieve manier van communiceren is. Hij krijgt zo inzicht in alles wat er binnen de organisatie gebeurt, maar hij kan ook de meest recente informatie, beleidsregels en strategieën duidelijk en snel delen. Het is echter niet alleen een nuttige structuur voor grote organisaties. Veel kleinere bedrijven gebruiken stuurgroepen routinematig voor verandermanagementprojecten. Het is dus eenvoudig te implementeren en zorgt voor sterke tweerichtingsgesprekken over duurzaamheidsproblemen.

Zes teamleden zitten in een vergadering in een modern kantoor met grote ramen en uitzicht op de stad.

Meten, meten, meten...

Het idee om zo veel gegevens te verzamelen kan beangstigend zijn, maar met een nieuwe stuurgroep krijgen jij en je stakeholders duidelijk inzicht in wat er moet worden geleverd. Elk gebied kan vervolgens beoordelen wat er nodig is om deze informatie te verzamelen. Of het nu gaat om training, het opbouwen van relaties of zelfs het investeren in technologie, elke functie heeft een iets andere aanpak, maar dit betekent dat je ook een kader moet creëren voor het stellen van doelen en het meten van de voortgang. "We hebben nu statusrapporten en dashboards, zodat we alle verschillende activiteiten kunnen monitoren", legt Peter uit.

Zonder je collega's ben je nergens

Als je medewerkers niet betrokken lijken te zijn bij hun werk of weinig interesse tonen, is dit misschien een teken dat ze zich geen onderdeel voelen van de transformatie van je organisatie of niet weten wat hun rol daarin is. Dit kan betekenen dat ze zich niet gewaardeerd, gerespecteerd of gehoord voelen. Zo hoeft het niet te zijn. Maken je collega's deel uit van een gemeenschap? Is er een gevoel van kameraadschap en een gemeenschappelijke doel binnen je organisatie? "Canon's bedrijfsfilosofie van Kyosei - samen leven en werken voor het algemeen belang - is de basis voor alles wat je organisatie doet, of het nu gaat om uitmuntendheid in onze producten of de manier waarop we onze klanten en elkaar behandelen", legt Peter uit. "We vragen onze teams om na te denken over en te delen hoe ze denken over hun vermogen om de organisatie te ondersteunen op weg naar een duurzamere toekomst. Omdat we willen dat ze begrijpen dat elke rol, hoe groot of klein ook, een belangrijke rol speelt."

Houd rekening met tegenvallers

Duurzaamheid voor organisaties is geen eenmalige gelukstreffer. Het is een blijvende inspanning en het vergt uithoudingsvermogen om een organisatie van welke omvang dan ook de doelen te laten begrijpen en deze blijvend te laten nastreven. Peter omschrijft de rol van Chief Sustainability Officer vaak als 'Chief Change Maker' of 'Chief Influencer'. "Je kunt hier ook 'Chief Knowledge Demystifier' nog aan toevoegen." Hij bedoelt dat als je de koers van een organisatie wilt veranderen, je veel verschillende taken moet uitvoeren, de handen uit de mouwen moet steken en je moet verdiepen in de kern van je organisatie. Je moet inzicht hebben in alle perspectieven en je voorbereiden op eventuele weerstand.

Het klinkt misschien wat cliché, maar bij duurzaamheid gaat het niet om het einddoel, maar om voortdurende inspanningen. "Het vereist geduld en pragmatisch inzicht", zegt Peter. "Vier de overwinningen. Je hebt die capaciteit ook nodig voor verandering."

How to Be Sustainable – Business strategies for leading change van Paolo Taticchi en Melina Corvaglia-Charrey is uitgegeven door Kogan Page.

Gerelateerd