The Platypus Guardian stimuleert natuurbehoud in heel Australië

4 min
Een grijsharige man hurkt naast een beekje en richt een Canon-camera met een lange witte lens op het stromende water.

Op de website staan sleutelhangers, stickerpakketten, ansichtkaarten en prachtige fotoprints van de vogelbekdieren in Hobart (Tasmanië, Australië). Elke print is vernoemd naar het vogelbekdier dat erop is afgebeeld: Little, Scoot, Rolo, Zoom, Fern en meer. Want als je van een dier houdt, geef je het een naam, toch? Deze dieren zijn echt geliefd. Daarom wil Pete Walsh, de oprichter van de Hobart Rivulet Platypus-organisatie (HRP), alles eraan doen om deze belangrijke bedreigde diersoort te beschermen en te behouden.

Zijn werk gaat veel verder dan geldinzameling, maar de prijs van $ 10.000 van het Canon Grants Programme in Australië heeft Pete en de Hobart-vogelbekdieren wel opnieuw in de spotlight gezet. Op organisaties zoals die van Pete stemmen al zeventien jaar lang de meeste mensen, waardoor er al meer dan een half miljoen dollar is geschonken aan dit soort organisaties. Vorig jaar heeft het publiek HRP gekozen als winnaar van het felbegeerde Content Development Package. Dit pakket bood apparatuur en financiering voor het maken van een korte film genaamd Becoming Platypus. Hiermee werd er nog meer bewustzijn gecreëerd voor deze geliefde, prachtige dieren die alleen in het wild in Australië te vinden zijn.

Pete ontdekte zijn passie voor vogelbekdieren in 2020, toen er reisbeperkingen werden opgelegd en hij werd beperkt tot een gebied met een straal van vijf kilometer rondom zijn huis. De Hobart Rivulet, een korte stroom water die door zijn stad loopt, werd dus een gebruikelijke wandelplek. Tijdens een van zijn wandelingen zag Pete echter iets verschrikkelijks: een vogelbekdier zat vast in een web van weggegooid plastic. Hij kon het dier voorzichtig bevrijden, maar de ervaring was zo schokkend dat hij de Hobart River Platypus-organisatie oprichtte om de toestand van deze stroom te verbeteren. Het vogelbekdier, dat nu Zoom heet, is nu vastgelegd en vereeuwigd in de prachtige prints van Pete in de HRP-winkel.

Een vogelbekdier zwemt door bruin water, langs de betonnen muren van de zijrivier.

De Hobart Rivulet stroomt door de stad en het is voor bewoners niet gek om een vogelbekdier voorbij te zien zwemmen.

In de jaren die volgden deed Pete zo veel mogelijk onderzoek naar de vogelbekdierpopulatie en deelde hij die kennis met zijn community om hen te inspireren om zich ook in te zetten voor zijn missie. Het vogelbekdier is een zeldzaam beest. Het is een zoetwatercarnivoor en een van de laatste overgebleven snaveldieren (zoogdieren die eieren leggen) op aarde. Ze zijn niet alleen fascinerend voor natuurbeschermers en dierenliefhebbers, maar ook hun vergif (ja, ze geven ook gif af!) kan wetenschappers helpen meer te weten te komen over de behandeling van diabetes.

De educatieve bezoeken van Pete aan scholen en bedrijven zijn dus van groot belang. Zijn campagnes zijn net zo belangrijk. Deze bevatten eenvoudige maar effectieve acties om te voorkomen dat afval in het water belandt en de vogelbekdieren, die Pete ondertussen allemaal een naam heeft gegeven, in gevaar brengt. De maatregelen die hij moet nemen zijn zo eenvoudig dat er een pakkende slogan voor is bedacht: Seize it, Snip it, Bin it! (Pak het, Knip het los, Gooi het weg!) Deze eenvoudige en noodzakelijke acties hadden kunnen voorkomen dat er een ongeluk was gebeurd toen een vogelbekdier genaamd Larila (het woord voor vogelbekdier in palawa kani, de Tasmaanse Aboriginaltaal) overleed in de beek doordat ze verstrikt was geraakt in afval.

Larila's Legacy en Seize it, Snip it, Bin it! zijn de kern van het educatieve programma van de organisatie geworden met betrekking tot veilige afvalverwijdering, waarbij inwoners worden gevraagd om afval op effectieve wijze af te voeren en alles wat schadelijk kan zijn voor een dier te verwijderen. Ze voeren ook campagne voor afsluitbare vuilnisbakken om te voorkomen dat gevaarlijk afval in de beek terechtkomt. Pete heeft zelf altijd een schaar bij zich, waar hij ook naartoe gaat. Hij pakt regelmatig afval op en gooit alles weg, van afgedankte haarbanden tot plastic zakken, zodat vogelbekdieren en andere dieren er niet in verstrikt kunnen raken.

Een vogelbekdier wordt vastgehouden in de linkerhand van een niet-herkenbaar persoon in een blauwe overall.

Het verlies van Larila was de reden voor het opzetten van het Larila's Legacy-programma van HRP en de Seize it, Snip it, Bin it!- campagne (Pak het, Knip het los, Gooi het weg!).

Het hoofd en de poot van een vogelbekdier terwijl hij over een boomstam heen kijkt.

Zoom is slechts een van de vele vogelbekdieren die de harten van Australië heeft gestolen naar aanleiding van Petes werk om het bewustzijn te vergroten.

Vorig jaar groeiden de fanbase van Pete en de Hobart Rivulet Platypus-organisatie enorm vanwege de populaire ABC-documentaire The Platypus Guardian. Dankzij deze documentaire en het grote aantal stemmen dat zijn organisatie kreeg in het Canon Grants Programme, werd het duidelijk dat de liefde voor deze dieren in heel Australië aanwezig was. "De vele stemmen voor het Canon Grants Programme toonden aan dat mensen overal in Australië dol zijn op vogelbekdieren", aldus Pete in de Tasmania-podcast. "Ik denk dat mensen ze mysterieus vinden. Het is zo'n zeldzaam dier dat de meesten er nooit een zullen zien."

De beurs betekent dat Pete nog meer bewustzijn kan creëren met zijn foto- en videografie. Hij gebruikt hiervoor de Canon-producten die ook onderdeel zijn van de beurs om vervuiling en schade aan habitats onder de aandacht te brengen op social media, maar ook om aan de slag te gaan met nog meer ambitieuze projecten, zoals het afronden van de korte film Becoming Platypus. Deze gaat verder op het punt waar The Platypus Guardian was gebleven, en geeft een nieuw zeldzaam kijkje in de geheime wereld van het vogelbekdier en vertelt het verhaal van twee volwassen vrouwelijke vogelbekdieren en de uitdagingen die hun nageslacht met zich meebrengt. 

Met de steun van de Canon-beurs wordt Becoming Platypus nu in 2024 uitgebracht en Pete is natuurlijk erg benieuwd naar de reacties van het publiek nu hij zo veel positieve geluiden heeft gehoord naar aanleiding van zijn eerdere werken. "We hopen dat Becoming Platypus na de release een belangrijke rol zal spelen in educatieve programma's over vogelbekdieren in Australië", zegt hij. "We zijn de community en Canon Oceania dankbaar voor deze eer. Ook namens onze snavelvrienden: hartelijk dank!" 

Het Canon Oceania Grants Programme ondersteunt al zeventien jaar organisaties die streven naar een betere toekomst in community's en op het gebied van onderwijs en milieu. Dit jaar is er een recordaantal inzendingen binnengekomen, omdat we 50 jaar aanwezigheid van Canon in Oceanië vierden.

Alle winnaars van dit jaar, waaronder HRP, behoren tot een groot aantal geweldige organisaties die een verschil maken in hun lokale community's. De subsidies van Canon Oceania helpen hen om hun geweldige werk voort te zetten. De Canon-producten die ze ontvangen helpen hen hun stem te laten horen en hun boodschap te delen met een veel breder publiek.

Verwant

  • Een Canon Medical Aquilion ONE / PRISM Edition CT-scanner. Op de scanner liggen met plastic bedekte kussens waarop de versteende botten van een dinosaurus liggen.

    Ontdek het geheime leven van dinosaurussen

    Paleontologen in het Belgisch Museum voor Natuurwetenschappen gebruiken CT-scanners van Canon Medical om ziekte en letsel bij fossiele dinosaurussen te onderzoeken.

  • Een surfer in de schaduw glijdt over een indrukwekkende golf

    Laat er LEVEN zijn

    Canon heeft meer te bieden dan je zou denken Lees door en ontdek hoe onze technologie veel verder gaat dan printers en camera's om je dagelijkse leven te ondersteunen

  • Een close-up van vijf koraalpoliepen. Ze hebben korte, zacht uitziende groene tentakels met fluorescerende blauwe uiteinden die de indruk geven van beweging onder water.

    Van voorstad tot koraalrif

    Een team buitengewone mensen zit veilig verstopt in een magazijn waar ze koraal tot leven brengen, letterlijk én figuurlijk.