Wat hebben banken, ziekenhuizen en autobedrijven met elkaar gemeen?
Binnen organisaties worden steeds vaker gegevens verzameld, vooral als gevolg van wijdverbreide digitalisering na de pandemie. Maar te vaak vertegenwoordigt deze informatie waarde die is blijven liggen. Organisaties weten dat ze gegevens moeten verzamelen en er inzichten uit moeten halen. Maar vaak missen zij efficiënte manieren om al hun informatie te beheren en te analyseren.
IT-leiders moeten de juiste vragen stellen. Hoe worden gegevens verzameld? Hoe worden ze geanalyseerd? En worden ze gebruikt om een betere besluitvorming te stimuleren?
Er moet echter eerst een verandering in mindset plaatsvinden. Organisaties hebben informatiemanagementsystemen geïmplementeerd, voornamelijk om compliance- en beveiligingsredenen. Het is een reactieve aanpak waarmee IT-teams in een positie van achterstand worden gedwongen.
Nu opkomende technologieën als AI zich verder uitbreiden en organisaties grotere en complexere gegevenssets verwerken, verandert de rol van informatie.
IT-leiders worden zich steeds bewuster dat het investeren in informatiemanagement niet alleen een kwestie van het aanvinken van vakjes is, maar ook verborgen waarde binnen organisaties kan ontgrendelen en processen sneller, veiliger en waardevoller kan maken voor medewerkers.
Goed informatiemanagement begint met het optimaliseren van informatieworkflows binnen een organisatie. Waar het heen leidt, hangt af van hoe ambitieus de besluitvormers van de organisatie zijn.