Paddling-Johnny-Haglund.jpg

Nieuwe dynamiek maken met mensen op de foto

De Noorse fotograaf Johnny Haglund heeft altijd al interesse gehad in wilde, afgelegen en mysterieuze plekken. Na zijn technische opleiding kwam hij er maar al te snel achter dat een leven tussen vier muren niets voor hem was.

In 1994 bracht hij 42 dagen in het oerwoud van Nieuw-Guinea door. Dat verblijf leidde uiteindelijk tot de publicatie van zijn eerste artikel. Sindsdien zit zijn carrière continu in de lift. Vijfhonderd artikelen en vijf boeken later werkt hij fulltime als freelance fotograaf en schrijver.

In zijn werk legt hij intieme menselijke gevoelens en adembenemende panorama's vast. Hij laat details en texturen tot leven komen die een ander niet zou zien. Zijn werk vormt een toegangspoort tot een verre, vreemde wereld. Hier licht hij de denkwijze achter een aantal van zijn foto's toe. Ook vertelt hij hoe je je compositie dynamischer kunt maken als je er mensen bij betrekt.

© Johnny Haglund - Canon Explorer. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III met een EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, met belichting ingesteld op 1/250 sec met f/13, ISO 125.

"Helder water, blauwe zee. Een mediterraan tafereel, toch? Niet helemaal – dit is het Noorse Lofoten, een plaats die bekendstaat om zijn barre weer. Op deze foto zie je hoe mijn jongste dochter zich aan het ijskoude water waagt."

© Johnny Haglund - Canon Explorer. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III met een EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, met belichting ingesteld op 1/200 sec met f/14, ISO 500.

"Op deze foto van de MS Polarlys was ik op zoek naar dynamiek. Ik heb mijn jongste kinderen links in de compositie gefotografeerd om het geheel wat levendiger te maken. Boven ze vlogen er wat meeuwen door de lucht. Ik heb gewacht tot er een meeuw op de juiste plek zat en toen het plaatje geschoten. Dit schip is een bekend onderdeel van de Svolvær-haven, in Noorwegen."

© Johnny Haglund - Canon Explorer. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III met een EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, met belichting ingesteld op 1/80 sec met f/13, ISO 800.

"Als in de Noorse provincie Troms 's zomers bij heldere hemel de zon de hele nacht door schijnt, val je niet zo snel in slaap. Ik ben toen een keer 's nachts gaan vissen met mijn vrouw. Hier zie je haar over de rotsen lopen, op zoek naar een goede stek. De lage midzomernachtzon heb ik rechts in beeld geplaatst, om te laten zien hoe exotisch en mooi Noorwegen kan zijn."