EVENEMENT

De perfecte fotoportfolio samenstellen

A young photographer presents a selection of colour prints at a portfolio review run by Canon and Magnum Photos at the Visa pour l’Image photojournalism festival in Perpignan, France.
Een jonge fotograaf presenteert een selectie kleurenfoto's bij een portfoliobeoordeling die wordt georganiseerd door Canon en Magnum Photos tijdens Visa pour l’Image, het festival voor fotojournalistiek in Perpignan in Frankrijk. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Paul Hackett

Een geslaagde portfoliobeoordeling kan je carrière naar een hoger plan tillen, maar met weinig tijd om indruk te maken, heb je een onberispelijk vervaardigde portfolio nodig die met ware passie wordt gepresenteerd om op te vallen.

"Wanneer je iemand vertelt wat je werk voor je betekent, is dat een krachtige ervaring", zegt Andrea Kurland, hoofdredactrice van Huck Magazine. "Daarom vertellen we deze verhalen – ze betekenen iets voor ons. Stel je daarom kwetsbaar en rauw op, laat het vanuit je hart komen. Dat is iets wat voor altijd blijft hangen in het hoofd van redacteuren."

Canon organiseerde vorig jaar samen met Magnum Photos portfoliobeoordelingen voor 200 studenten uit heel Europa op Visa pour l’Image, het festival voor fotojournalistiek. De jonge fotografen presenteren hun werk aan gerenommeerde beeldvormers en belangrijke figuren uit de branche, waaronder Kurland, fotograaf Jérôme Sessini en Global Education Manager Shannon Ghannam van Magnum Photos. Hier delen Kurland en fotograaf Travis Hodges, die klanten heeft zoals Time Out, The Big Issue en Cancer Research UK, hun advies.

Een jonge fotograaf presenteert een selectie kleurenfoto's bij een portfoliobeoordeling die wordt georganiseerd door Canon en Magnum Photos tijdens Visa pour l’Image, het festival voor fotojournalistiek in Perpignan in Frankrijk. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Paul Hackett

Blijf relevant

"Mijn uitgangspunt is wat ik hoop te bereiken met het gesprek – het is afgeleid van de persoon aan wie ik mijn werk laat zien”, legt Hodges uit. Voor een redacteur die alleen opdracht geeft voor reportages, moet je geen foto's van commerciële evenementen opnemen in je portfolio. Maar om te zorgen dat je werk hyperrelevant is, kun je meerdere portfolio's maken voor verschillende situaties. Of één portfolio die je kunt aanpassen. "Ik wil graag foto's kunnen verwijderen en veranderen", zegt Hodges.

A photographer presents their portfolio in an educational programme for European students arranged by Canon and Magnum Photos at Visa pour l’Image.
Een fotograaf presenteert zijn portfolio in een educatief programma voor Europese studenten dat wordt georganiseerd door Canon en Magnum Photos bij Visa pour l’Image. © Paul Hackett

Een portfolio kiezen

Het type portfolio dat je kiest, is grotendeels afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar je moet er wel voor zorgen dat het er goed uitziet. Hodges heeft een leren portfolio van A3-formaat met schroefbinding zodat de foto's niet in plastic hoezen zitten, want dat "doet zoveel afbreuk aan de mooie foto waar je zo trots op bent", zegt hij. Print je foto's mooi op papier van goede kwaliteit. Breng een laptop of een tablet mee, zodat je meer kunt laten zien als de reviewer bijzonder enthousiast is over een bepaald project in je portfolio. "De tijd is voorbij dat je een alleen een geprinte of alleen een digitale portfolio maakte", voegt Kurland toe.

Huck Magazine Editor-in-Chief Andrea Kurland feeds back on photojournalism students’ work at a group portfolio review session at Visa pour l’Image 2017.
De hoofdredactrice van Huck Magazine, Andrea Kurland, geeft feedback over het werk van studenten fotojournalistiek bij een groepssessie voor de beoordeling van portfolio's bij Visa pour l’Image 2017. © Paul Hackett

De juiste selectie

"Toon recent werk waar je enthousiast over bent, misschien iets waar je mee bezig bent, omdat dat de interesse van een redacteur kan aanwakkeren", zegt Kurland. Neem alleen je beste werk op, geen opvulling, en verontschuldig je niet over iets wat je in je portfolio hebt opgenomen. Als je je verontschuldigt voor een foto, had je die niet moeten opnemen in je portfolio. "Ik heb gehoord dat mensen die een portfolio doorbladeren, hoeveel foto's er ook zijn, die ene foto onthouden die ze slecht vonden", zegt Hodges.

Het is een delicate balans tussen variatie en samenhang. Kurland herinnert zich een interview met de legendarische Amerikaanse documentairefotograaf Alec Soth waarin deze reageerde op de vraag: wat moeten studenten opnemen in hun portfolio? "Hij zei: 'Wat voor soort leven wil je hebben? Wil je een afwisselend leven of wil je gewoon elke dag opstaan en hetzelfde doen?" Ik denk dat dat heel interessant is en iets wat je in gedachten moet houden. Maar als je naar zijn werk en zijn carrière kijkt, heeft alles wat hij doet continuïteit en zin.”

"Begin sterk en eindig sterk. En denk eraan dat je niet alles kunt laten zien."

"De opbouw is belangrijk. Je kunt niet een continu stijgende lijn in je foto's laten zien", zegt Hodges. "Begin sterk en eindig sterk. En denk eraan dat je niet alles kunt laten zien – probeer een verhaal in maximaal zes pagina's samen te vatten." Het juiste totale aantal pagina's in je portfolio is afhankelijk van je werk, de lengte van de beoordeling en de aandachtsspanne van de reviewer. In het algemeen werkt een portfolio met 15-30 foto's goed. "Minder is altijd meer", zegt Hodges.

Prints taken by student photographers are laid out on a table at a portfolio review event run by Canon and Magnum Photos during the Visa pour l’Image photojournalism festival.
Foto's gemaakt door fotografiestudenten, zijn neergelegd op een tafel tijdens een portfoliobeoordeling die wordt georganiseerd door Canon en Magnum Photos tijdens Visa pour l’Image, het festival voor fotojournalistiek in Perpignan in Frankrijk. © Paul Hackett

Het belang van een beoordeling

Plan hoe je je werk wilt beschrijven en oefen van te voren tegen vrienden wat je wilt gaan zeggen, als je die mogelijkheid hebt. "Als je een fotograaf bent die graag verhalen vertelt, neem de kijker dan mee door het verhaal – breng tot leven wat jou motiveert en wat je hebt willen vastleggen", zegt Kurland. "Dit is jouw kans om jezelf te zijn en je werk onder de aandacht te brengen."

Geef de reviewer een kaart of een visitekaartje zodat ze later contact met je kunnen opnemen. Stuur na het bezoek via e-mail een bedankje. "Deze bijeenkomst is het begin van jullie relatie", zegt Kurland. "Wees dus voorkomend en laat regelmatig wat van je horen. Voel je niet steeds teleurgesteld als een bijeenkomst niet meteen vruchten afwerpt. De reviewer kan in de loop van de tijd contact met je opnemen om te zeggen dat hij een verhaal heeft dat perfect is voor jou."

Je vindt het team van Canon op Visa pour l'image 2018 in het Palais des Congres in Perpignan van 1-8 september.

Geschreven door Rachel Segal Hamilton