ARTIKEL

Vrede en zwangerschap: Catalina Martin-Chico documenteert de babyboom onder voormalige opstandelingen in Colombia

A heavily pregnant woman sits on a chair next to a man lying on a bed, her top rolled up to expose her stomach. They are in a brightly-lit room decorated with colourful posters and a shelf unit holding cosmetics bottles and small stuffed toys.
Catalina Martin-Chico heeft in 2017 de Canon Female Photojournalist Award gewonnen door vast te leggen hoe voormalige FARC-guerrillastrijders een nieuw leven opbouwen in een vredig Colombia. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Catalina Martin-Chico

Negen maanden nadat zij haar eerste foto's had gemaakt van de babyboom onder voormalige vrouwelijke rebellen in Colombia zette Catalina Martin-Chico opnieuw voet in een junglekamp.

De terugkeer van de Frans-Spaanse fotografe naar Colombia was mogelijk gemaakt doordat ze in 2017 de Canon Female Photojournalist Award won bij Visa pour l'Image te Perpignan in Frankrijk. De jaarlijkse award die wordt ondersteund door het tijdschrift Elle wordt uitgereikt aan "een voortreffelijke fotografe als erkenning voor haar bijdrage aan fotojournalistiek" en verschafte Catalina een toelage van € 8000 om een nieuwe fotoserie te maken die zou worden vertoond op Visa pour l'Image, het festival voor fotojournalistiek in 2018.

Haar winnende project concentreerde zich op de levens van voormalige vrouwelijke leden van de links-militante Colombiaanse FARC-groepering, die officieel de wapens heeft neergelegd in juni 2017 nadat een historisch staakt-het-vuren was overeengekomen met de regering. Haar beelden verkennen het vredesproces en de hergeboorte van de natie door de bijkomende toename van zwangerschappen onder voormalige strijders te tonen. Tijdens de 53 jaar durende revolte mochten FARC-leden geen kinderen krijgen maar nu zijn 300 onder hen in verwachting geraakt. In dit interview vertelt Catalina ons alles over haar project.

A young woman applies makeup in a mirror in front of an open window, through which can be seen a parched landscape, with a satellite dish in the mid-ground and dense forest in the distance.
Catalina bracht oorspronkelijk twee weken door in drie FARC-kampen en keerde, dankzij haar onderscheiding, negen maanden later terug om vast te leggen hoe het leven verandert. Omstreeks de helft van de voormalige strijders heeft de kampen nu verlaten. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Catalina Martin-Chico
Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Slechts enkele maanden nadat de vredesovereenkomst was getekend, raakten al veel vrouwelijke strijders zwanger", zegt Catalina. "Er was een babyboom in de gemeenschappen en dit ging zo snel dat de baby's als het ware de plaats innamen van de wapens." Toen Catalina dit verhaal opving, wist ze dat ze deze vrouwen zelf wilde ontmoeten. Daarom bekostigde ze haar eerste reis naar Colombia in mei 2017 zelf. Ze bracht er twee weken door in drie FARC-kampen op verschillende plaatsen.

"Het was belangrijk voor mij om te gaan voordat ze de wapens zouden inleveren, wat eind mei zou gebeuren. Op die manier kon ik een beter beeld van hun verleden krijgen. Ze leefden in de jungle, in tenten, en droegen uniformen – het leven van een guerrillastrijder. Veel vrouwen waren in verwachting. Op die manier vond ik mijn hoofdpersonen en ik begon hen te volgen."

A young woman cradles her child to her breast; she stands on a muddy track in a dense jungle with tents on both sides.
Tijdens de 53 jaar durende oorlog heeft de FARC vrouwelijke strijders verboden kinderen te krijgen, maar sinds de vredesovereenkomst vindt er een babyboom plaats: ongeveer 300 voormalige guerillakrijgers zijn in verwachting geraakt. Gemaakt met een EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief. © Catalina Martin-Chico

Toen zij met haar Canon EOS 5D Mark III en Canon EOS 5D Mark IV terugkwam in de kampen in de hooglanden, kon Catalina zien hoe de vrouwen een nieuw leven opbouwden. "Het was fascinerend om terug te keren. Ik kon dezelfde plek nauwelijks herkennen. De eerste keer moest ik drie bussen nemen en een stuk door de bergen lopen. Nu kon ik er over de weg komen. Er waren geen tenten of uniformen meer, maar huizen en een restaurant. Het leven voltrok zich op een heel andere manier."

Ongeveer de helft van de krijgers heeft de kampen nu verlaten, dus ze kon hen ook in hun nieuwe huizen fotograferen. Sommigen zijn ingetrokken bij hun ouders of zoeken het land af naar verloren familieleden, terwijl anderen als landbouwer werken of anoniem in dorpen wonen waar mensen hun verleden niet kennen.

"Ik kon al mijn hoofdpersonen in hun nieuwe levens volgen, wat voor mij het verhaal vormgeeft", vertelt Catalina. "Toen ik aankwam dacht ik dat het perfect voor mij was om deze reportage in twee delen te doen."

A young man lovingly lifts an infant with both hands to kiss it; he is standing in a clearing in a dense jungle with a crowd of tents in the background.
De vrede brengt de voormalige mannelijke strijders een nieuw leven en hetzelfde geldt voor de moeders die Catalina volgt. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 35mm f/1.4L USM-objectief. © Catalina Martin-Chico

Het is een bijzonder persoonlijk project geworden waarin Catalina een hechte band heeft opgebouwd met de vele personen die haar onderwerp vormen. Ze houdt contact met hen via sms'jes en hoort alles over hun groeiende gezinnen. Tijdens de langdurige burgeroorlog en het bijbehorende verbod voor vrouwelijke FARC-strijders om kinderen te krijgen, hebben veel vrouwen een abortus ondergaan of moesten zij hun baby's bij de geboorte afstaan. Eén vrouw, Yorladis, beschreef voor Catalina het leed dat ze had doorstaan op weg naar het moederschap.

"Ze was acht maanden zwanger en ze vertelde me, 'Ik verdien het echt om dit kind te krijgen', omdat dit haar eerste baby zou worden maar haar zesde zwangerschap was", aldus Catalina. Haar vijf zwangerschappen tijdens de guerrillaoorlog in de jungle waren allemaal geëindigd in abortus. Ze had gepoogd om haar laatste zwangerschap te verbergen voor hogere commandanten. Andere commandanten uit haar divisie hielpen haar aan extra grote uniformen die ze droeg als de bevelhebbers in de buurt waren. Op een dag kwam een hogere commandant echter onverwacht langs en zag dat zij in verwachting was. Ze werd naar de verpleegkundige gestuurd voor een late abortus bij zes maanden.

"Ze vertellen zulke verhalen zonder dramatisch te zijn of zich slachtoffer te voelen – dat maakt het zo ongelooflijk", zegt Catalina. "Ik vroeg of ze boos waren op de gevestigde orde of de commandanten, maar ze zeggen dat ze er nog steeds trots op zijn tot de FARC te behoren en dat ze wisten dat een zwangerschap tegen de regels was, omdat dit heel duidelijk was vanaf het begin: 'Als je hier komt, zit je in een leger en een leger heeft geen kinderen.'"

A young woman sits with both legs drawn up beside her at the end of a camp bed, next to another young woman lying casually on her back with one leg resting on the wooden wall behind.
Liliana bezocht haar broer Jairo en schoonzus Dayana, twee FARC-veteranen die zich in de jungle hadden gevestigd en probeerden te leven van het land. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Catalina Martin-Chico

"Het beste wat je kon gebeuren als je zwanger raakte, was dat je het kind ter wereld kon brengen. [Dan kon je misschien] de baby achterlaten bij je moeder, als je nog contact met haar had – wat zeldzaam was, want ze hadden geen mobiele telefoons en het was riskant voor deze vrouwen om contact met [hun] familie te houden, die mogelijk in gevaar zou komen als de paramilitairen wisten dat een van hun verwanten bij de FARC zat. De anderen moesten de baby in dorpen achterlaten, en ze zijn nu op zoek naar deze kinderen."

Naast dit project heeft Catalina dit jaar in Pennsylvania in de VS een documentaire gemaakt over de Amish. Verder verbleef ze tijdens de winter in Bretagne in Frankrijk voor een reportage over tieners die op het platteland leven en reisde ze naar de Dominicaanse Republiek en Sint-Maarten in de Caraïben om de gevolgen van de orkanen Irma en Maria te fotograferen.

Maar ze heeft Colombia in haar hart gesloten – "de verhalen blijven zich afspelen in mijn hoofd" – en de verkiezing van een nieuwe president, die campagne tegen de vredesovereenkomst en de FARC heeft gevoerd, bedreigt de nog immer kwetsbare situatie. "Ik wil het vredesproces tot het einde volgen", zegt ze. "Het is heel interessant om te zien wat de toekomst brengt."

Geschreven door Lucy Fulford


De uitrusting van Catalina Martin-Chico

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Photographer Catalina Martin-Chico stands inside a tent with her arm around a female Iranian nomad and holding a camera. Both smile.

Camera's

Canon EOS 5D Mark IV

Deze full-frame 30,4 Megapixel DSLR legt ongelooflijk scherpe details vast, zelfs bij extreem contrast. Door de continue 7fps-opnamen wordt het perfecte moment gegarandeerd vastgelegd, terwijl de 4K-video ongekend scherp beeldmateriaal oplevert volgens de DCI-norm (4096x2160).

Canon EOS 5D Mark III

Met deze full-frame 22,3 Megapixel DSLR met 61-punts autofocus en continue opnamen met 6 fps kan alles met de hand worden ingesteld en de camera beschikt bovendien over een geïntegreerde HDR-modus.

Lenzen

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Dit standaard zoomobjectief van professionele kwaliteit biedt een uitstekende beeldscherpte en de robuuste constructie van een product uit de L-serie. Met zijn continue f/2.8-diafragma maak je zelfs bij weinig licht prachtige foto's en heb je alle controle over de scherptediepte.

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM

Dit standaardzoomobjectief gaat net dat beetje verder, of je nu fotografeert of video's opneemt. Dit is een ideaal objectief voor buitengewone beeldkwaliteit over een uitgebreid zoombereik als je niet met zware apparatuur wilt sjouwen.

Lens

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Deze klassieke brandpuntsafstand biedt een groothoekbereik met een natuurlijk perspectief waardoor deze geliefd is onder documentairefotografen. Dankzij een royaal grootste diafragma van f/1.4 is dit een ideaal objectief voor fotograferen vanuit de hand bij weinig licht.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan