PORTRET

Speedlite portretten: spelen met licht tijdens een urban dans-shoot

Van eenvoudige lichtopstellingen tot het vastleggen van beweging met meerdere flitsers, fotograaf David Newton laat zien hoe je creatief kunt werken met de Canon Speedlite EL-5.
Fotograaf David Newton hurkt om een foto te maken van een danspas van een danser voor een versleten betonnen muur.

Fotograaf David Newton is van mening dat een flitser een nuttig hulpmiddel is voor alle fotografen, professioneel of niet. "Het geheim en het doel van fotografie is het corrigeren van het licht. Alles wat wij als fotografen doen, heeft te maken met de invalshoek van dat licht. Of het nu gaat om zonlicht, een LED-lamp of een flitser, je wilt het kunnen wijzigen."

Veel fotografen, zelfs professionals, kunnen zich verwonderen over het gebruik van de flitser, maar er ook hun twijfels bij hebben. "Helaas lijkt dit een hindernis te zijn waar veel mensen simpelweg nooit overheen komen", zegt professioneel Canon-fotograaf en liefhebber van de flits, David Newton. "Ze kopen een flitser, maar gebruiken hem op de verkeerde momenten en op de verkeerde manier, waardoor het niet de resultaten geeft die ze willen. Vervolgens verzamelt hij stof in een tas.”

Flitsen hoeft echter niet ingewikkeld te zijn en kan gemakkelijk worden toegevoegd aan de uitrusting van een fotograaf. David weet dit als de beste: hij heeft namelijk jarenlang masterclasses over fotografie gegeven in het Verenigd Koninkrijk. "Het doel van fotografie is het beheersen van licht", zegt hij. "Een flitser is simpelweg een zeer krachtige, kleine, draagbare lichtbron die je de controle geeft over het licht in situaties waarin je die anders niet zou hebben."

Om te laten zien waarom elke professional een krachtige Speedlite in zijn of haar uitrusting zou moeten hebben, gebruikte David de Canon Speedlite EL-5 tijdens een fotoshoot met twee urban dansers. Hij wilde laten zien hoe de flitser kan worden gebruikt in verschillende opstellingen, van eenvoudig tot complex, om fotografen volledige creatieve controle te bieden, zelfs wanneer het licht het moeilijkst is. David begeleidt ons tijdens de shoot en legt de steeds ingewikkelder wordende lichtopstellingen uit die hij gebruikte om portretten en bewegingen vast te leggen.

Een danser in cargobroek en sneakers wordt zonder flitser vastgelegd door David Newton in een magazijn met weinig licht.

Om de voordelen van een eenvoudige flitsinstelling te laten zien, heeft David deze foto van de danser zonder flitser gemaakt in een magazijn met weinig licht. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II met een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/250 sec, f/1.2 en ISO 100. © David Newton

Een danser in cargobroek en sneakers wordt met één Speedlite EL-5 flitser vastgelegd door David Newton in een magazijn met weinig licht.

De ingebouwde flitser Speedlite EL-5, ingesteld op E-TTL-modus met -1/3 stop FEC (flitsbelichtingscompensatie), brengt de danser tot leven. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II, een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens en een Canon Speedlite EL-5-flitser, ingesteld op 1/250 sec, f/1.2 en ISO 100. © David Newton

Scenario 1: Single-zone flash

Davids eerste opstelling voor portretten maakte gebruik van één Canon Speedlite EL-5, boven op zijn Canon EOS R6 Mark II. "We zijn heel eenvoudig begonnen", legt hij uit, "door te testen hoe de EL-5 werkt op de camera en door het verschil te zien mét en zonder flitser. Zo kunnen we de mensen laten zien wat een flitser doet en waarom ze die moeten gebruiken."

Hoewel de Speedlite boven op zijn camera was gemonteerd, vermeed David het rechtstreeks flitsen op zijn onderwerpen. "On-camera flitsen is uitstekend maar beperkt je ook, omdat je licht afvuurt vanuit een positie waaruit je voor een creatief resultaat eigenlijk niet wilt flitsen", legt hij uit. "Licht dat recht van boven de lens komt, is niet geweldig, omdat je harde schaduwen krijgt met die 'konijn in de koplampen'-look, met mogelijk rode ogen omdat het licht weerkaatst op de achterkant van het met bloed gevulde netvlies van het oog."

In plaats daarvan weerkaatste David zijn flitser tegen een muur, waardoor het licht dat zijn onderwerpen trof, werd verspreid en er een esthetisch interessante achtergrond werd gecreëerd. "De muur had een oude, afbladderende whitewash-laag, dus hij was niet perfect wit, maar gaf ons wel een mooi zijlicht. Het pikte een beetje kleur op van de muur, dus er zat wat warmte in, wat best mooi was."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Fotograaf David Newton hurkt om twee dansers vast te leggen die langs achteren worden verlicht door twee randlichten met een hoofdlicht ervoor.

David gebruikte drie Speedlite EL-5’s voor deze foto: een groot licht op de dansers en twee achterliggende randlichten met afstandsbediening.

Een man en een vrouw dansen in een magazijn en worden verlicht door meerdere Canon Speedlite EL-5’s.

Door gebruik te maken van de ‘Group Firing (Gr)’-modus kon David voor elke groep een andere flitsmodus instellen. Hij selecteerde E-TTL voor het hoofdlicht en de handmatige modus voor de randlichten, met 1/64 vermogen voor rood en 1/32 voor blauw. “De gekleurde gels creëren randverlichting rond de onderwerpen, waarbij de dansers worden gescheiden van de achtergrond om de foto een urban gevoel te geven", zegt David. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II, een Canon RF 15-35mm f/F2.8L IS USM-lens en Canon Speedlite EL-5-flitsers, ingesteld op 22mm, 1/200 sec, f/2.8 en ISO 320. © David Newton

Scenario 2: Multi-zone flash

David ging vervolgens verder met een off-camera opstelling met meerdere flitsers, waarbij hij een hoofdlicht gebruikte op zijn onderwerpen, met twee randlichten die van achteren over elkaar heen flitsten. "Ik had een rode en een blauwe gel die elkaar kruisten en in het midden paars creëerden”, legt hij uit.

Als je met meerdere flitsers fotografeert, adviseert David om de flitsmodus te selecteren (automatische E-TTL of handmatig) op basis van waar de flitser op wordt afgevuurd en of deze statisch is.

David gebruikt de E-TTL-modus voor Speedlites die op bewegende onderwerpen zijn gericht. Deze meet het flitsvermogen voor elke opname en past het aan. "De dansers bewegen in het rond. Dit betekent dat hun onderlinge afstand en die tot de belichting iets zal wijzigen. Ik wil dat E-TTL die marge compenseert", zegt hij. "Ik gebruik E-TTL vaak in een opstelling met meerdere flitsers, waarbij ik meer dan één lichtgroep heb."

E-TTL wordt vaak niet goed begrepen, terwijl het in werkelijkheid echt heel eenvoudig is, aldus David. "In principe werkt E-TTL op dezelfde manier als omgevingslichtmeting. Het vuurt wat licht af en meet het licht dat door het onderwerp wordt gereflecteerd. Als het onderwerp lichter is dan een middentoon, wordt het waarschijnlijk onderbelicht. Als het donkerder is dan een middentoon, wordt het waarschijnlijk overbelicht."

Fotograaf David Newton leunt tegen een muur in een slecht verlichte hoek van een magazijn, om een danser te fotograferen met vier Speedlite EL-5’s.

"Het fijne aan de Speedlite EL-5 is de energiebesparende modus die onder 1/128 vermogen gaat", legt David uit. "Het biedt misschien slechts beperkte gebruikersscenario’s, maar kan toch heel nuttig zijn. We gebruikten het in een donkere hoek waar niet veel omgevingslicht was."

Twee urban dansers worden tijdens hun dans gefotografeerd door David Newton en verlicht door één Speedlite EL-5, gepositioneerd in een hoek van 45°, op één of twee meter afstand van de dansers.

David selecteerde de E-TTL-modus op de Speedlite en bediende het van een afstand met een Canon Speedlite Transmitter ST-E10 op -1/3 stop FEC.

Scenario 3: De voordelen van de energiezuinige modus van de EL-5

Om de fijne creatieve controle te laten zien die mogelijk is met de Canon Speedlite EL-5, maakte David ook gebruik van de energiezuinige modus. Hij gebruikte ook hier twee achterliggende Speedlites met gels. In plaats van ze als invullichten te gebruiken, stelde hij ze deze keer met de handmatige modus in op een vast vermogen van 1/64 en een brede zoom, waarbij hij ze op de achtergevel afvuurde om een gekleurde waas op de achtergrond te creëren. Hij plaatste zijn hoofdlicht, verspreid door een achthoekige softbox, direct boven zijn onderwerp om enkel het bovenlichaam zacht te verlichten, waarbij de schaduwen over het gezicht van de danser intact bleven. "Ik wilde het lichaam niet volledig belichten, maar het gelaat had vrij veel schaduw, omdat het licht van bovenaf kwam - er zat niet veel licht in de ogen en er was geen kin.”

Opname zonder flits, een danser is amper zichtbaar tegen een donkere achtergrond.

Opname zonder flits, de danser is amper zichtbaar tegen een donkere achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 52mm, 1/50 sec, f/2.8 en ISO 100. © David Newton

Een danser wordt van achteren verlicht door twee Canon Speedlite EL-5’s met gekleurde gels, van bovenaf door een andere Speedlite EL-5 en in het gezicht door nog een Speedlite EL-5 in de energiezuinige modus.

De energiezuinige modus van de Speedlite EL-5 voegt een subtiele hoeveelheid licht toe en helpt bij het transformeren van de opname. Het hoofdlicht is ingesteld op E-TTL en de Speedlite die wordt gebruikt om het gelaat subtiel te verlichten, is ingesteld op handmatige modus op 1/512 vermogen en afgevuurd door een raster. De achtergrondverlichting is ingesteld op handmatige modus op 1/64 vermogen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II, een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens en een Canon Speedlite EL-5, ingesteld op 52mm, 1/50 sec, f/2.8 en ISO 100. © David Newton

Er was slechts een erg subtiele hoeveelheid licht nodig om het gezicht tot leven te brengen. Daarom werd een vierde Speedlite uitgerust met een raster, ingesteld op 1/512 vermogen, waardoor precies de juiste hoeveelheid licht in dit gebied werd geleverd zonder dat de rest van de lichtopstellingen in gevaar werd gebracht.

"Ik gebruikte een vierde lichtzone die ik met een heel laag vermogen recht op het gelaat heb afgevuurd, gewoon om een beetje licht in de ogen te krijgen en om ervoor te zorgen dat ik het catchlight kon vangen. Als ik te veel vermogen gebruikte, zou het licht naar de achtergrond zijn geschoten en het effect hebben verpest dat ik van bovenaf probeerde te creëren: 1/512 vermogen was net genoeg om het licht op het gelaat te corrigeren, zodat de danser geen ingevallen ogen had. Ik heb een klein honeycombraster gebruikt, zodat het geen schijnwerper was, maar een zachte lichtstraal."

Een fotograaf hurkt om een foto te maken van een vrouw die danst in een magazijn. Zijn gezicht is niet goed zichtbaar door de flits van de Canon Speedlite EL-5 die wordt gebruikt.

Welke Speedlite past het beste bij jou?

Benieuwd welke flitser het beste bij je Canon-camera past? Je leest het allemaal in deze gids van Canon, van de beste Canon Speedlite voor beginnende gebruikers tot flitsers voor macrofotografie.
Twee urban dansers worden tijdens hun dans gefotografeerd door David Newton. Ze worden verlicht door één Speedlite EL-5-flitser - beeld 1 van een reeks van 8. © David Newton
Twee urban dansers worden tijdens hun dans gefotografeerd door David Newton. Ze worden verlicht door één Speedlite EL-5-flitser - beeld 2 van een reeks van 8. © David Newton
Twee urban dansers worden tijdens hun dans gefotografeerd door David Newton. Ze worden verlicht door één Speedlite EL-5-flitser - beeld 3 van een reeks van 8. © David Newton
Twee urban dansers worden tijdens hun dans gefotografeerd door David Newton. Ze worden verlicht door één Speedlite EL-5-flitser - beeld 4 van een reeks van 8. © David Newton
Twee urban dansers worden tijdens hun dans gefotografeerd door David Newton. Ze worden verlicht door één Speedlite EL-5-flitser - beeld 5 van een reeks van 8. © David Newton
Twee urban dansers worden tijdens hun dans gefotografeerd door David Newton. Ze worden verlicht door één Speedlite EL-5-flitser - beeld 6 van een reeks van 8. © David Newton
Twee urban dansers worden tijdens hun dans gefotografeerd door David Newton. Ze worden verlicht door één Speedlite EL-5-flitser - beeld 7 van een reeks van 8. © David Newton
Twee urban dansers worden tijdens hun dans gefotografeerd door David Newton. Ze worden verlicht door één Speedlite EL-5-flitser - beeld 8 van een reeks van 8. © David Newton

begin

2 seconden achteraf

Scenario 4: Beweging vastleggen met de EL-5

Voor de vierde opstelling gebruikte David één off-camera flitser die in een hoek van 45° was geplaatst ten opzichte van de dansers. "Ik wilde de dramatiek van de dans vastleggen, de hoeken in de beweging van de dansers”, zegt David, “waarbij ik hét moment probeerde te vereeuwigen waarop ze als het ware met hun voeten boven de grond zweefden. Die dynamiek en lenigheid probeerde ik vast te leggen.” Hij gebruikte een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens en fotografeerde met een wijdopen diafragma om de dansers los te maken van hun achtergrond. Hij bleef verder naar achteren en gebruikte het telebereik van de lens om ervoor te zorgen dat hij de dansers volledig in focus kon houden. "De flitser bevond zich één of twee meter voor ze, waardoor er in feite een lichtstrook door het magazijn ontstond waarin ze konden dansen", zegt hij.

Om hun beweging te bevriezen en elk belangrijk moment vast te leggen, vertrouwde David op de snelle herlaadtijd van de Canon Speedlite EL-5 van 0,1-1,2 sec. "Ik wilde heel graag de kracht van de lithium-ionaccu gebruiken met de EL-5. Deze oplaadbare accu kan sneller meer stroom afgeven dan AA-batterijen dat vroeger konden, wat betekent dat we meer foto's kunnen maken in een burst", zegt David.

"Urban dans is vrij snel. Deze momenten wil je vastleggen. Als je wacht tot de flitser is opgeladen, mis je veel actie." De reeks afbeeldingen hierboven laat zien hoe snel de Speedlite EL-5 kan herladen en weer kan flitsen.

Fotograaf David Newton staat achter een softbox, dicht bij zijn onderwerpen geplaatst.

David maakt graag gebruik van zonlicht, maar zoals bij elk omgevingslicht is het belangrijk om het te balanceren met de flitser. "Het moet er bij flitsers uitzien alsof je geen flitser gebruikt”, adviseert hij. "Je moet ervoor zorgen dat je de flitsbelichting balanceert met de omgevingsbelichting."

Een close-up van de instellingen die David gebruikte om het portret van de twee dansers te maken. De flitser is ingesteld om het zonlicht tegen te gaan.

"Het eerste dat je moet regelen, is je omgevingslicht", voegt David toe. "Dit goed ingesteld krijgen, is al het halve werk. De flitser kan over- of onderbelichte onderwerpen niet noodzakelijk corrigeren.” David stelt een heel snelle sluitertijd in van 1/3200 sec met de Speedlite EL-5 in High-speed sync-modus. Zo compenseert hij het felle zonlicht en brengt hij de belichting in balans.

Scenario 5: Beheersing van het zonlicht bij buitenopnamen

Vervolgens nam David zijn onderwerpen mee naar buiten om zonovergoten portretten te maken met de Canon RF 50mm F1.2L USM-lens. "Ik houd ervan om de zon als tweede lichtbron te gebruiken", legt hij uit. "Ik plaats mijn onderwerpen zodanig dat ze met hun rug naar de zon staan. Op deze manier kan ik hun onverlichte kant fotograferen. Dit creëert silhouetten, maar we kunnen de flitser gebruiken om dat te compenseren. Zo krijg je het zonlicht onder controle zonder dat het gaat overheersen.”

Het was een ongelooflijk zonnige dag, met extreem hard licht. Ter compensatie fotografeerde David met een wijdopen diafragma, met sluitertijden tot 1/8000 sec (Speedlite ingesteld op high-speed sync). Hij plaatste ook één softbox dicht bij zijn onderwerpen. "Ik wilde zacht licht introduceren in een omgeving waar je hard licht zou verwachten", zegt hij.

Bijzonder genoeg gebruikte David twee Canon Speedlite EL-5’s in zijn softbox - "niet omdat je per se de kracht van twee flitsers nodig hebt, één flitser heeft immers genoeg kracht, maar omdat het helpt de E-TTL gelijkmatig te verdelen", legt hij uit. E-TTL vuurt een voorbereidende flits af om de hoofdflits te meten. Bij veel omgevingslicht kan de camera moeilijker het verschil zien tussen omgevings- en meetlicht, wat resulteert in te sterke flitsen. "Je krijgt dan onderwerpen met vuurrode ogen”, lacht David. "En natuurlijk zijn ze dan helemaal overbelicht." Een tweede flitser zorgt eigenlijk voor een krachtiger meetlicht voor E-TTL, om de omgevingscondities correct te interpreteren.

Een hand past de instellingen van de groepsmodus aan op de achterkant van een Canon-camera met een daarop bevestigde Canon Speedlite EL-5.

Je kunt de snelkoppelingsknoppen instellen om direct het Speedlite-menu of de functie Quick Flash Group Control te openen op het lcd-scherm van de camera. Zelfs in een donkere ruimte kon David de bedieningsknoppen makkelijk zien. "Het scherm van de Canon Speedlite EL-5 is mooi duidelijk", zegt hij. "Het is goed zichtbaar in een slecht verlichte ruimte. Dankzij de joystick kan ik sneller en makkelijker door de instellingen navigeren of ze wijzigen.”

Terugkijkend op de shoot zegt David dat één van zijn favoriete kenmerken van de Canon Speedlite EL-5 het gebruiksgemak was, "vooral in combinatie met enkele functies van de nieuwste systeemcamera's", voegt hij eraan toe. "Op de Canon EOS R6 Mark II kon ik de M-Fn [multi-function]-knop configureren om de Quick Flash Group Control-instellingen op het camerascherm weer te geven en van daaruit mijn wijzigingen door te voeren.

"Aanvankelijk was ik bang dat ik mijn flitsers niet zo snel zou kunnen aanpassen, maar in dit geval kon ik ze juist sneller wijzigen. Ik hoefde de camera niet weg van mijn oog te halen om naar beneden te kijken. Ik kon hem gewoon een klein beetje wegnemen en op een knop drukken met het scherm recht voor me. Dat was echt geweldig."

David genoot ook van het gebruik van de Flash Exposure Memory (FEM)-functie van de EL-5, die kan worden gebruikt met compatibele camera's om E-TTL-metingen toe te passen op meerdere groepen flitsers in de handmatige modus. Je moet gewoon een testopname maken met alle Speedlites in de E-TTL-modus en ze vervolgens allemaal instellen op handmatige modus om te zien hoeveel vermogen ze hebben gebruikt. Deze instellingen helpen de insteltijden te verkorten en kunnen worden bewaard voor alle volgende opnamen of nauwkeurig worden afgesteld om de door jou gewenste look te bereiken.

"Je weet dat elke foto in een reeks precies dezelfde instelling zal hebben: je zult geen E-TTL-variaties krijgen omdat de meting enigszins verandert. Het zal volledig consistent zijn", voegt David toe.

Camera- en flitserinstellingen waren nog nooit zo goed met elkaar verbonden, of het nu gaat om het wireless bedienen van maximaal 15 Speedlites met de ingebouwde radiozender of de Canon Camera Connect-app, die David bijzonder handig vond. "Als je bijvoorbeeld een hoge camera op afstand hebt ingesteld, kun je de camera en flitsers wireless bedienen via Canon Camera Connect. Dat kon ik voorheen niet. Geweldig!”

Pete Wolinski

David Newtons uitrusting

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Drie Canon Speedlite EL-5’s en een Canon EOS R6 Mark II staan naast elkaar op een zilverkleurige flightcase.

Camera

Lenzen

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

De Dual Nano USM-motoren zorgen voor ongelooflijke snelheid en geruisloze continue scherpstelling. De RF 70-200mm F2.8L IS USM beschikt ook over 5-stops beeldstabilisatie om gedetailleerde beelden vast te leggen, zelfs als er minder licht is.

Canon RF 50mm F1.2L USM

De lens is ideaal voor portretten. Hij heeft een brandpuntsafstand van 50mm en biedt zo een perspectief dat vergelijkbaar is met dat van een menselijk oog. Daarnaast heeft de lens een groot diafragma van f/1.2 die een zeer geringe scherptediepte mogelijk maakt. Dit is perfect voor het benadrukken van haarscherpe onderwerpen zoals ogen tegen een zachte, onscherpe achtergrond.

Accessoires

Canon Speedlite EL-5

De belangrijkste voordelen van de EL-5 zijn onder meer een lithium-ionaccu voor toonaangevende prestaties, geavanceerde functionaliteit zoals wireless tweede-gordijnsynchronisatie, FEM, en de mogelijkheid om terug te gaan tot 1/1024 vermogen, plus intuïtieve en snelle bediening met een eenvoudiger menusysteem en knoppen/joystick.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro