ARTIKEL

Canon EOS R5 vs. Canon EOS R6: welke camera is geschikt voor jou?

Een man houdt een Canon EOS R6 met een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ontspannen langs zijn zij.

Canon introduceert niet één maar twee nieuwe generatie full-frame systeemcamera's. Ontdek welke het beste bij jou past. We bekijken de EOS R5 en de EOS R6 naast elkaar.

Voortbouwend op de baanbrekende full-frame systeemtechnologie die is geïntroduceerd in de Canon EOS R- en RF-objectieven, brengen twee krachtige nieuwe full-frame systeemcamera's de EOS-prestaties naar een volgend niveau. Beide camera's bieden uitgebreide mogelijkheden en grenzeloze creativiteit, maar welke is het meest geschikt voor jou?

De Canon EOS R5, het hoogtepunt van een jarenlange ontwikkeling, is het vlaggenschip van de EOS R systeemcamera's voor professionals, en herdefinieert de systeemcamera volledig. De Canon EOS R6 is een hybride krachtpatser en biedt de beste prestaties tot nu toe bij weinig licht, zowel bij foto's als bij video's.

De twee camera's delen een toonaangevend niveau van beeldstabilisatie met maximaal 8 stops dankzij een combinatie van objectief en het in-body IS-systeem, snelle continue opnamesnelheden tot 20 fps en geavanceerde tracking met het Dual Pixel CMOS AF II-systeem. Elke camera heeft ook zijn eigen unieke voordelen, van de ongelooflijke 8K RAW-video van de Canon EOS R5 tot het hoge ISO-bereik van de Canon EOS R6.

Hier verkennen we de belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R5 en de Canon EOS R6, waarbij European Product Marketing Manager John Maurice en Product Specialist Mike Burnhill van Canon Europe de gemeenschappelijke sterke punten en belangrijkste verschillen van de camera's uitlichten.

Deze audio is alleen beschikbaar in het Engels.

De Canon EOS R6 en Canon EOS R5.

De Canon EOS R6 en de Canon EOS R5 zijn krachtige nieuwe toevoegingen aan het assortiment full-frame systeemcamera's van Canon en het baanbrekende EOS R System.

1. Krachtige Image Stabilizer

De Canon EOS R5 en de Canon EOS R6 zijn de eerste Canon-camera's met in-body beeldstabilisatie. Het innovatieve nieuwe systeem levert een toonaangevende 8-stops van gecombineerde IS.2 Dit betekent scherpere beelden en vloeiender, stabieler beeldmateriaal, waardoor de beeldonscherpte als gevolg van camerabewegingen drastisch wordt verminderd.

Dankzij de innovatieve RF-objectiefvatting, geïntroduceerd op de Canon EOS R, kunnen camera en objectief veel sneller communiceren, en wanneer de Canon EOS R5 en de EOS R6 worden gebruikt met RF-objectieven die zijn uitgerust met IS (met uitzondering van de RF 800mm F11 IS STM en RF 600mm IS STM), zowel RF als EF, corrigeren camera en objectief parallel bewegingen en delen ze informatie tijdens het hele proces. Ook objectieven zonder optische IS profiteren van het in-body IS-systeem.

"Het praktische voordeel is dat je langere sluitertijden kunt gebruiken, bijvoorbeeld bij weinig licht, zelfs uit de hand,” zegt John. De vuistregel is gewoonlijk dat voor scherpe resultaten een sluitertijd moet worden gebruikt die gelijk is aan 1 gedeeld door de brandpuntsafstand. Bij 50 mm kun je dus 1/50 seconden of sneller fotograferen, bij 100 mm opnemen in 1/100 seconden, enzovoort, maar niet meer. "Als je bijvoorbeeld met een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief aan de 105mm-kant uit de hand fotografeert, kun je deze vuistregel doorbreken en nog steeds een scherpe foto maken, zelfs bij sluitertijden van een seconde of meer. Dit is een enorme verandering ten opzichte van het traditionele denken.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Veel mensen willen profiteren van het grotere diafragma van snelle f/1.2- of f/1.8-primes, die vaak geen ingebouwde optische IS hebben,” voegt John eraan toe. "Met deze camera's stabiliseer je het resultaat, zowel bij video als bij foto's, zelfs als je geen IS in het objectief hebt, en je kunt tot 8-stops maken met een objectief als de RF 85mm F1.2L USM (volgens de CIPA-standaardtest).”

Een Canon EOS R5, klaar om te gaan filmen, met een externe microfoon bovenop.

De Canon EOS R5 legt de lat hoger voor videofilmers met de mogelijkheid om intern 8K RAW op te nemen tot 30p en 4K tot 120p.

Een Canon EOS R6 waarmee wordt gefilmd in een gimbal die aan beide kanten door de handen van een man wordt vastgehouden.

De Canon EOS R5 is ook een uitstekende keuze voor filmmakers, dankzij een reeks professionele videofuncties waaronder 4K UHD op 60p, de optie om 'zebra's weer te geven als belichtingshulp en ondersteuning voor Canon Log.

2. Baanbrekende videomogelijkheden

Met de baanbrekende videomogelijkheden is de Canon EOS R5 de eerste full-frame systeemcamera die intern 8K RAW-opnamen maakt en 4K-opnamen maakt met 120p. Opnamen maken met de volledige breedte van de sensor met een resolutie van 8K in RAW met een snelheid tot 30p legt vier keer zoveel details vast als 4K en biedt de flexibiliteit om enorm bij te snijden in de nabewerking, vooral bij uitvoer in Full HD.

"De Canon EOS R5 heeft een zeer hoge resolutie en biedt ook functies waar serieuze videogebruikers naar kijken, zoals meer compressieopties, waaronder All-I en IPB, de DCI-aspect ratio, en tot 4K 120p en 24p naast 23.98,” aldus Mike. "Deze combinatie biedt je de videoflexibiliteit die je vandaag de dag nodig hebt, en mogelijk ook in de toekomst.”

Bovendien maakt de EOS R5 het mogelijk om verschillende filmindelingen op twee kaarten op te nemen, waardoor een RAW-bestand met volledige resolutie en een 8K MP4-proxybestand naast elkaar worden opgeslagen, waardoor de workflow voor professionele videoproductie wordt versneld.

Dual Pixel CMOS AF II werkt perfect tijdens het opnemen in alle 8K-modi, zodat onderwerpen haarscherp worden bij zulke hoge resoluties. In combinatie met het geavanceerde IS-systeem van de camera levert dit fenomenale videoprestaties op die elders niet mogelijk zijn met iets minder dan een professionele bioscoopcamera. De Canon EOS R5 neemt ook tot 120p op in 4K voor superslow motion, plus time-lapse-opnamen in 8K UHD- of 4K UHD-indeling, en 4K 30p-oversampling van 8K-opnamen voor de hoogste kwaliteit.

Een ballerina danst in een tempelruïne in de buurt van Palermo, Sicilië.

Schoonheid in beweging: eerste videoshoot met de EOS R6

Filmmaker en Canon Ambassador Javier Cortés filmt een dansreis door Sicilië met Canon's hybride systeemcamera.

Zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 bieden opnamen met Canon Log voor een maximaal dynamisch bereik, waardoor het eenvoudig is om een van beide camera's in te passen in een professionele productieworkflow. Voor het eerst in een EOS-camera introduceren beide de optie om 'zebra's' weer te geven om de belichting te geleiden en geven ze elke overbelichting aan tijdens het filmen, naast de scherpstelhulp voor handmatig scherpstellen. Voor audio-opnamen en -controle zijn er poorten voor een microfoon en een paar hoofdtelefoons, die optimaal zijn geplaatst voor montage in een flitsschoen en gescheiden zijn om te voorkomen dat de kabels elkaar storen.

De Canon EOS R6 biedt ook diverse video-opties, zoals het opnemen van films in 4K UHD met een snelheid tot 60p, waardoor de 4K 30p van de Canon EOS R wordt verbeterd, en het bijsnijden van video wordt verminderd om vrijwel het gehele horizontale gebied van de sensor 94%) te dekken. Beeldmateriaal kan intern worden opgenomen in de veelgebruikte 8-bits H.264-indeling of in de H.265-codec bij gebruik in de 10-bits YCbCr 4:2:2-indeling voor een enorme diepte aan kleurinformatie. De Canon EOS R6 heeft ook de optie HDR PQ-films als alternatief voor Canon Log voor een HDR-workflow. Bovendien kun je met de zelfontspanner van de film een korte pauze inlassen voordat de opname begint en nadat je op de knop hebt gedrukt, zodat je zeker weet dat je klaar bent om te starten en je later minder tijd nodig hebt om die eerste momenten te bewerken.

De beeldsensor van de Canon EOS R5.

De Canon EOS R5 biedt een nieuwe standaard voor hogeresolutiefoto's met zijn 45 megapixel CMOS-sensor in combinatie met een toonaangevend AF-systeem, een verbluffende 20 fps snelheid voor continuopnamen en tot 8 stops beeldstabilisatie.

Een fotograaf houdt een Canon EOS R6 in zijn hand met een beeld van een kleurrijke papegaai op het scherm.

Zowel de EOS R5 als de EOS R6 zijn voorzien van Dual Pixel CMOS AF II, waarmee hoofd-, gezicht- en oogbewegingen kunnen worden gevolgd, zelfs wanneer je dieren fotografeert, zoals katten, honden en vogels.

3. Intelligente autofocus met een toonaangevende DIGIC X-processor

Zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 beschikken over de geavanceerde technologie van Canon's vlaggenschip van de spiegelreflexcamera's voor sport- en actiefotografie, de Canon EOS-1D X Mark III. Deze technologie omvat de krachtige DIGIC X-processor en de intelligente verbeteringen van de autofocus.

"De Canon EOS R5 en de Canon EOS R6 hebben veel gemeen, omdat ze de DIGIC X-processor delen, het brein achter de camera dat de prestaties controleert,” aldus John. "Met de Canon EOS-1D X Mark III zagen veel mensen de nieuwe mogelijkheden van de DIGIC X-processor. De automatische scherpstelling is veel beter bij het detecteren van onderwerpen en is voorzien van een ingebouwde technologie voor deep-learning.”

Het geavanceerde AF-systeem kan ogen, gezichten en hoofden detecteren – vooral handig voor sportfotografen die onderwerpen zoals skiërs en coureurs volgen van wie je de gezichten niet ziet – en voor het eerst dieren, zowel in foto's als in video's. Ook is Spot AF toegevoegd voor een nauwkeurigere autofocus voor macro- en productfotografie.

Zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 hebben 1.053 automatisch geselecteerde AF-gebieden, vergeleken met 143 van de Canon EOS R. De EOS R6 heeft ongeveer 6.072 selecteerbare AF-punten, vergeleken met 5.655 op de EOS R, en de EOS R5 heeft er 5.940, die 100% van het beeld in beide richtingen bestrijken op zowel de EOS R5 als de EOS R6 in de Face + Tracking-modus. Naast deze verfijnde controle bieden beide camera's een razendsnelle AF-snelheid: in combinatie met een objectief als de Canon RF 24-105MM F4L IS USM van 105mm kunnen beide camera's binnen 0,05 seconden scherpstellen.

Een Canon EOS R5 met Canon RF 24-70mm f/F2.8L IS USM-lens. Het Vari-angle-scherm is naar de zijkant gedraaid.

Het Vari-angle-aanraakscherm op de Canon EOS R5 geeft filmmakers de mogelijkheid om met gemak pull-focuseffecten te creëren, ongeacht de hoek waaronder ze filmen.

Achteraanzicht van een Canon EOS R5.

De AF-knop en de joystick van de AF-controller zijn waar je ze verwacht op de Canon EOS R5. Dual Pixel CMOS AF II werkt perfect in alle 4K- en 8K-videomodi, zodat onderwerpen ook bij hoge resoluties haarscherp blijven.

4. Snelle continu-opnamen tot 20 fps

Zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 bieden nieuwe opnamemogelijkheden, met verbluffende continue opnamesnelheden tot 20 fps bij gebruik van de elektronische sluiter of 12 fps bij gebruik van de mechanische sluiter.1 AF-tracking is in beide gevallen beschikbaar. Dit tilt de prestaties naar een nieuw niveau en maakt beide camera's geschikt voor nog meer gebruiksdoeleinden.

In combinatie met hun sensoren van de volgende generatie en volledige AF-tracking bieden zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 een optimale combinatie van snelheid en kwaliteit voor liefhebbers en professionals. Een 'zachter' sluitermechanisme met minder ruis helpt voorkomen dat het geluid van de sluiter wildlife en andere gevoelige onderwerpen verstoort. Als er volledige stilte nodig is, is er een elektronische stille sluiteroptie beschikbaar met een minder rollende sluiter.

Wanda Martin gebruikt een Canon EOS R6 om een mannelijke danser in een grote spiegelkamer halverwege zijn sprong vast te leggen.

De Canon EOS R6 biedt dezelfde hoge snelheden bij continuopnamen als de EOS R5 – tot 20 fps bij gebruik van de elektronische sluiter of 12 fps bij gebruik van de mechanische sluiter – en bij beide volledige AF-tracking. Zoals fotograaf Wanda Martin heeft ontdekt, is dit een geweldige keuze voor het vastleggen van snelle actie, zelfs in lastige lichtsituaties.

5. Toonaangevende prestaties bij weinig licht

Dankzij de nieuwe generatie Dual Pixel CMOS AF II kunnen beide camera's verbluffende prestaties leveren bij weinig licht, scherpstellen op lichtniveaus tot -6EV op de Canon EOS R5 en een ongelooflijke -6,5 EV op de Canon EOS R6 met het Canon RF 50mm F1.2L USM- of RF 85mm F1.2L USM-objectief. Met hun fantastische EVF's (3,69 m dots op EOS R6 en 5,76 m dots op EOS R5) en de in-body IS zijn beide camera's in staat om scherp te stellen en opnamen te maken in bijna geheel donkere situaties waar camera's in het verleden niet automatisch konden scherpstellen.

De Canon EOS R5 biedt een ISO-bereik tot ISO 51200, uitbreidbaar tot ISO 102400, terwijl de Canon EOS R6 werkelijk uitblinkt qua prestaties bij weinig licht en in dynamisch bereik, met een uitstekende ISO tot ISO 102400, uitbreidbaar tot ISO 204800. Dankzij de vergelijkbare sensortechnologie en de DIGIC X-processor in beide modellen biedt de Canon EOS R6 dezelfde kwaliteit als de Canon EOS-1D X Mark III en levert de camera de hoogste kwaliteit bij weinig licht, van straatfotografie tot sport, wildlife, reportages en bruiloften.

Zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 ondersteunen ook HEIF-opnamen (High Efficiency Image File Format) voor uitzonderlijke HDR-opnamen.

Een man heeft een Canon EOS R6 vast en draait aan het programmakeuzewiel bovenop.

De Canon EOS R6 heeft een programmakeuzewiel aan de bovenkant en een joystick met AF-multicontroller, vertrouwde bedieningselementen voor gebruikers van andere Canon-camera's.

De Canon EOS R5 met de modusknop en het LCD-display aan de bovenzijde, rechts van de zoeker.

De Canon EOS R5 heeft ook een AF-joystick, maar in plaats van een programmakeuzewiel beschikt de camera over een modusknop en een LCD-display aan de bovenzijde, zoals op de EOS R.

6. Geavanceerde CMOS-sensoren

Met een geavanceerde sensor met een 45 Megapixel-resolutie en opnamesnelheden tot 20 fps biedt de Canon EOS R5 een ongekende combinatie van snelheid en resolutie. De full-frame CMOS-sensor combineert hoge resolutie, hoge snelheid en verbluffende videoprestaties, waardoor nieuwe detailniveaus worden vastgelegd in combinatie met hoogwaardige RF-objectieven. De sensor produceert ook RAW-opnamen met twee pixels, waarbij verschillende nieuwe functies zijn toegevoegd, zoals portretbelichting.

"De Canon EOS R5 biedt 45 Megapixel, dus als je reclameopnamen wilt maken of later wilt kunnen bijsnijden, is EOS R5 de beste keuze. EOS R5 biedt de extra flexibiliteit voor professionals die gewend zijn aan het werken met hogere resoluties en degenen van wie klanten extra nabewerking en details in de uiteindelijke output eisen,” aldus Mike. "Het is ook handig voor liefhebbers die het ultieme bestand willen om mee te werken en die over de hardware beschikken om deze resolutie aan te kunnen.”

De Canon EOS R6 heeft een full-frame CMOS-sensor met 20 MP die vergelijkbaar is met de Canon EOS-1D X Mark III professionele spiegelreflexcamera, waardoor handzamere bestandsgrootten mogelijk zijn, minder verwerkingstijd nodig is en betere prestaties mogelijk zijn bij weinig licht. Voor veel gebruikers betekent het een substantiële upgrade en een optimale balans, met een ruime resolutie voor grote afdrukformaten, mocht dat nodig zijn.

De Canon EOS R6 draadloos verbonden met een smartphone.

Met zowel de EOS R5 als de EOS R6 kun je onderweg foto's en video's doorsturen dankzij ingebouwde Wi-Fi waarmee verbinding met de gloednieuwe image.canon-service van Canon kan worden gemaakt. In combinatie met Auto Image Transfer-compatibiliteit kun je onderweg opnamen maken en bewerken of ze automatisch op je thuiscomputer laten downloaden.

Achteraanzicht van de Canon EOS R5 met de kleppen (voor de gebruiker links) waaronder zich een scala aan verbindingsopties bevinden.

Bovendien heeft de Canon EOS R5 als eerste EOS-camera ingebouwde 5GHz Wi-Fi en een nieuwe Wi-Fi-zender, de WFT-R103.

7. Ultieme allround connectiviteit

Zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 bieden verbeterde mogelijkheden voor beeldoverdracht, met ingebouwde 2,4 GHz Wi-Fi-verbinding voor eenvoudige verbinding met een smartphone of Wi-Fi-netwerk en USB 3.1 gen 2-verbindingen, waardoor de camera's aan een computer kunnen worden gekoppeld.

Beide omvatten ook ondersteuning voor Canon's nieuwe cloudservice image.canon, met een optie voor automatische overdracht om automatisch een back-up te maken van je foto's naar de Canon-cloud, om te worden gesynchroniseerd met andere services of om automatisch naar je computer thuis te downloaden.

Voor professionals introduceert de Canon EOS R5 voor de eerste keer ondersteuning voor ingebouwde 5 GHz3 Wi-Fi in een EOS-camera, en biedt deze ondersteuning ook rating en voice tagging. Ook wordt een nieuwe Wi-Fi-zender, de WFT-R10, ondersteund om professionele sportfotografen en fotojournalisten in staat te stellen beelden uit het veld over te brengen met Gigabit Ethernet en Secure FTP, met de mogelijkheid om netwerkconfiguraties op te slaan en te herstellen en deze te delen tussen de EOS R5 en de Canon EOS-1D X Mark III.

Een man plaatst een kaart in een van de twee SD-kaartsleuven van de Canon EOS R6.

Canon heeft rekening gehouden met feedback en de Canon EOS R6 voorzien van twee SD-kaartsleuven (UHS-II SD).

De Canon EOS R5, gezien vanuit de rechterkant van de gebruiker. De twee kaartsleuven bevinden zich onder een klepje aan de zijkant.

De Canon EOS R5 heeft ook twee kaartsleuven: een supersnelle CFexpress-kaartsleuf en een universeel compatibele SD-kaartsleuf.

8. Ergonomie en constructie

Canon heeft gereageerd op feedback na de introductie van de Canon EOS R, en zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 hebben een joystick met meerdere controllers voor snelle en eenvoudige AF-puntselectie – zoals te zien is op de Canon EOS 5D Mark IV – en een snelkeuzeknop aan de achterkant van de camera's voor het bekijken van opnamen en het aanpassen van instellingen zoals het diafragma. Beide hebben variangle LCD-schermen met hoge resolutie, ideaal voor vloggen en het maken van opnamen onder ongebruikelijke hoeken - 2,1 m dots bij de Canon EOS R5 en 1,62 m dots bij de Canon EOS R6.

"Qua ontwerp lijkt de EOS R5 meer op de Canon EOS R, omdat het een LCD-scherm op het bovenste paneel en een LCD-scherm met hoge resolutie heeft, en een programmaknop in plaats van een programmakeuzewiel zoals de EOS R6," aldus John. De body van magnesiumlegering en de weerbestendigheid van de Canon EOS R5 zijn vergelijkbaar met die van de 5D-serie en maken deze camera tot de ideale keuze als duurzaamheid van cruciaal belang is bij het maken van opnamen onder zware omstandigheden. De Canon EOS R6 is vergelijkbaar met de EOS 6D Mark II en is ontworpen voor liefhebbers en semi-professionele gebruikers, met een lichter totaalgewicht, maar toch met een chassis van magnesiumlegering voor robuustheid en warmtedissipatie, en externe onderdelen van polycarbonaat, voorkant, bovenkant en achterkant, zoals op de Canon EOS RP en de EOS 6D Mark II.

Verder voortbouwend op feedback hebben beide camera's dubbele kaartsleuven. De Canon EOS R5 heeft één supersnelle CFexpress-kaartsleuf – ter ondersteuning van de hogere schrijfsnelheden die samenhangen met de opnamesnelheid, resolutie en video-opties van de camera – en één universeel compatibele SD-kaartsleuf. De Canon EOS R6 heeft twee SD-kaartsleuven (UHS-II SD). Op beide camera's zorgen deze voor snelle schrijftijden, reactietijden en de mogelijkheid om afbeeldingen te dupliceren, RAW-bestanden en JPEG's afzonderlijk op te slaan of videobeelden los van foto's op te nemen, voor extra gemoedsrust of een specifieke workflow.

Bij het gebruik van studioflitsers zullen sommige fotografen de Flash PC-terminal op de EOS R5 waarderen, terwijl sommige gewone gebruikers of sportfotografen die de maximale framesnelheden gebruiken, liever de EOS R5 te gebruiken met zijn langere 500.000-shot sluitertijden in vergelijking met de 300.000 op de EOS R6.

Een diagram van het aanpassingsbereik van het Vari-angle-scherm op de Canon EOS R5 en EOS R6.

Zowel de EOS R5 als de EOS R6 heeft Canon's veelgeprezen Vari-angle-aanraakscherm: de eerste met 2,1 miljoen beeldpunten en de andere met 1,62 miljoen beeldpunten.

Een fotograaf houdt een EOS R6 dicht bij de grond en maakt gebruik van het Vari-angle-scherm om een danser te fotograferen die rekoefeningen doet.

In combinatie met het lichte gewicht van de camera maakt het Vari-angle-scherm de Canon EOS R6 tot een uitstekende keuze voor opnamen in krappe situaties of onder ongebruikelijke hoeken, maar ook voor het maken van foto's en selfies.

9. Duidelijk zicht met EVF's

Dankzij de hoogwaardige elektronische zoeker van 0,5 inch die 100% dekking van de scène biedt, staan zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 garant voor een heldere en vloeiende opname-ervaring. De Canon EOS R6 heeft een 3,69 m-dotzoeker met een vernieuwingsfrequentie tot 120 fps, met dezelfde helderheid als de Canon EOS R, maar met een hogere vernieuwingsfrequentie. De Canon EOS R5 heeft een nieuwe elektronische beeldzoeker met een beelddiepte van 5,76 m en een vernieuwingsfrequentie van 120 fps, waardoor je een kijkervaring hebt die zo dicht mogelijk bij een optische beeldzoeker ligt.

"Voor mensen die gewend zijn om te fotograferen met de allerbeste optische zoekers is de overstap naar een spiegelloze zoeker een uiterst belangrijk onderdeel van de ervaring,” aldus John. "Je hebt iets nodig dat een hoge resolutie en een hoge framerate heeft, waarbij het kijken door de zoeker bijna levensecht is en je in staat stelt om verbinding te maken met je onderwerp zonder de frustratie van een vertraging. De Canon EOS R5 verlegt in dat opzicht de grenzen – het lijkt steeds meer op wat je door een optische zoeker ziet. De technologie heeft een niveau bereikt dat acceptabeler is voor professionele fotografen.”

10. Een krachtige nieuwe accu

De Canon EOS R5 en de Canon EOS R6 zijn voorzien van een nieuwe lithium-ionaccu met een grotere capaciteit. De LP-E6NH is een evolutie van de LP-E6-accuserie, met een capaciteit die ongeveer 14% groter is dan die van de LP-E6N. Met dezelfde LC-E6-lader die is geïntroduceerd bij de Canon 5D Mark II, is de nieuwe accu ook compatibel met alle camera's die gebruikmaken van de LP-E6-batterij vanaf de introductie van de EOS 5D Mark II, waaronder camera's als de Canon EOS 6D Mark II, de Canon EOS 5D Mark IV en de Canon EOS R.

Zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 ondersteunen ook het opladen via USB, of het voeden via de USB-C-connector met behulp van de PD-E1 USB-voedingsadapter of andere compatibele USB-PD-gecertificeerde apparaten met een hoog uitgangsvermogen en een USB-C naar C-kabel.

Adam Duckworth and Lucy Fulford
 1. Continu-opnamesnelheid: tot ca. 12 fps met AF/AE-tracking*
  Bij gebruik van RF-objectieven en sommige EF-objectieven. Ga naar de Canon-website voor een lijst met compatibele lenzen. De snelheid van burstopnamen varieert in maximaal 3 fasen, afhankelijk van het type accu, de resterende acculading, het aantal accu's, het gebruikte objectief, de temperatuur, de instelling van de ingebouwde Wi-Fi (aan/uit) en of je een battery grip en WFT-eenheid (alleen EOS R5), DC-koppelstuk of USB-voedingsadapter gebruikt. Naast de bovenstaande factoren kan de maximale snelheid van continu-opnamen afnemen als gevolg van de sluitertijd, het diafragma, het gebruik van de flitser, de verwerking van reductie van flikkering, de omstandigheden van het onderwerp en de helderheid (vooral in een donkere omgeving).

  Elektronische sluiter: tot ca. 20 fps met AF/AE-tracking
  Van toepassing op sommige RF/EF-objectieven, wanneer het diafragma volledig open is. Ga naar de Canon-website voor een lijst met compatibele lenzen. De snelheid van burstopnamen is afhankelijk van de sluitertijd, de diafragma-instelling, de diafragmawaarde tijdens continu-opnamen, de omstandigheden van het onderwerp, de helderheid (met name bij weinig licht) en het type lens.

   

 2. 8 stops gebaseerd op de CIPA-standaard met RF 24-105mm F4 L IS USM op een brandpuntsafstand van 105 mm

   

 3. 5 Ghz is niet beschikbaar voor alle regio's.

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Dansen in het licht: fotograferen met de Canon EOS R6

  Canon Ambassador Wanda Martin over haar op kunst geïnspireerde fashionshoot, de eerste foto's met de Canon EOS R6.

 • ARTIKEL

  Maak kennis met de volgende generatie: Canon EOS R6

  De Canon EOS R6, Canon's volgende generatie full-frame systeemcamera, biedt allround uitmuntendheid in foto's en video's, met maximaal 20 fps, 8 stops IS, 4K 60p en verbluffende prestaties bij weinig licht.

 • ARTIKEL

  Hoe 8K-video van de Canon EOS R5 alles verandert

  Ontdek hoe de videomogelijkheden van deze toonaangevende full frame systeemcamera de camera een toekomstbestendige keuze voor creatieve filmmakers en fotografen maken.

 • ARTIKEL

  Canon RF versus EF-objectieven: wat moet je kiezen?

  Voor reisfotograaf Joel Santos maakt het Canon EOS R-systeem een groot verschil, maar het combineren van RF- en EF-objectieven vergroot zijn creatieve horizon. Hieronder staat hoe...

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro