Canon RF- versus EF-objectieven: vijf belangrijke redenen om te upgraden

Gebruik je een spiegelreflexcamera en overweeg je over te stappen op een systeemcamera? Of misschien heb je een EOS R-systeemcamera maar gebruik je nog jouw oude EF-objectieven via een adapter? Hier vind je vijf overtuigende redenen om over te stappen op RF-objectieven van Canon.
Een rijstboer draagt manden op zijn schouders in een rijstveld in Indonesië. Gefotografeerd door Joel Santos.

Deze opname van een rijstboer werd genomen in een rijstveld in Indonesië door reisfotograaf en Canon Ambassador Joel Santos, met een van de drie objectieven uit het 'trio f/2.8' RF zooms van Canon. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 27mm, 1/400 sec, f/2.8 en ISO 100. © Joel Santos

Het gestaag groeiende assortiment RF-objectieven van Canon biedt fotografen en hybride professionals meer opties dan ooit. Het kan echter zijn dat je beter bekend bent met de gerenommeerde EF-objectieven van Canon, die zich al vele jaren hebben bewezen in de praktijk. Wat is het verschil tussen Canon's EF- en RF-objectieven, en moet je een EF- of een RF-objectief kiezen wanneer je een EOS R-systeemcamera aanschaft?

De innovatieve RF-vatting vormt het hart van Canon's EOS R System en heeft gezorgd voor een nieuwe generatie optische technologie, waardoor gebruikers nieuwe creatieve mogelijkheden krijgen. Het assortiment RF-objectieven van Canon omvat bijvoorbeeld de RF 85mm F1.2L USM DS, het eerste objectief met de unieke Defocus Smoothing-coating van Canon, die zorgt voor een ongekende vloeiende bokeh in onscherpe gebieden. De RF-vatting biedt ook ondersteuning voor baanbrekende 3D/VR-objectieven van Canon voor het maken van fascinerende content, en hybride objectieven die compromisloze prestaties bieden voor zowel video als foto's.

Als je de afweging maakt of je helemaal moet gaan voor RF-prime- en zoomobjectieven wanneer je overstapt op een systeemcamera, of als je al een systeemcamera gebruikt en nog steeds EF-objectieven gebruikt via een vattingadapter, vind je in deze gids voor EF- versus RF-objectieven van Canon vijf redenen waarom nu het beste moment is om te upgraden.

Het assortiment Canon RF- en RF-S-objectieven afgebeeld op een zwarte achtergrond.

Met de baanbrekende RF-objectiefvatting kunnen de ontwikkelaars van Canon's objectieven een groot aantal nieuwe generatie RF- en RF-S-objectieven maken met toonaangevende optische ontwerpen, betere prestaties en meer functionaliteit dan hun tegenhangers uit de EF-serie.

1. Canon RF- versus EF-objectieven: nieuwe mogelijkheden

"De RF-objectieven van Canon zijn niet gemaakt als nabootsing van de EF-serie, maar om iets nieuws te brengen", zegt John Maurice, European Product Marketing Manager bij Canon Europe. "Neem bijvoorbeeld het 'trio f/2.8' RF-zooms van Canon" – drie RF-objectieven met ultragroothoek-, standaard- en telezoombereik, die samen alle brandpuntsafstanden bestrijken die actieve fotografen nodig hebben om in vrijwel elke situatie te fotograferen. Alle drie hebben Image Stabilizers, waaronder de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM en RF 24-70mm F2.8L IS USM, terwijl de betreffende EF-objectieven dat niet hebben.

De hoge snelheid waarmee de camera en het objectief met elkaar communiceren via de RF-vatting heeft objectiefontwerpers in staat gesteld nieuwe mogelijkheden voor objectieven te introduceren die eerder niet uitvoerbaar waren. Veel RF-objectieven hebben bijvoorbeeld een speciale bedieningsring waarmee belangrijke camera-instellingen intuïtief en snel zijn aan te passen, zoals het diafragma of AF-gebied. Canon's hybride RF-objectieven hebben een extra irisring om het diafragma soepel en stil te kunnen veranderen tijdens het opnemen van video.

Het diafragma in een RF-objectief kan sneller worden aangepast en in kleinere stops van 1/8 vergeleken met de standaardstops van 1/3 in EF-objectiefontwerpen. Dit is nuttig wanneer je video-opnamen maakt en geen plotselinge sprongen in helderheid wilt krijgen.

RF-objectieven zijn geweldig voor zowel video als foto's. Ze zijn steeds vaker uitgerust met twee scherpstelmotoren om focus breathing te onderdrukken, waarbij het kadreren van je beeld verandert terwijl het objectief wordt scherpgesteld. Dit kan storend zijn in videobeelden, maar is ook een probleem voor fotografen die focus stacking gebruiken om de scherptediepte van een foto te vergroten.

Canon Ambassador en documentairemaker Joel Santos zegt dat het Canon EOS R System met RF-objectieven een groot verschil heeft gemaakt in zijn werk. "Ik had veel geld geïnvesteerd in EF-objectieven, en hun ontwerp was echt superieur. Maar er zijn twee redenen waarom ik ben overgestapt naar het EOS R System: betere prestaties en de unieke kwaliteiten van de RF-objectieven. De grootste verbeteringen voor mij zijn beeldstabilisatie, regeling van chromatische aberratie, scherpte, microcontrast, kleurweergave en – natuurlijk – de extra functies die ik nog niet had."

Een technicus met paarse handschoenen werkt aan de bedrading van een Canon-camera op een tafel.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een gebruiker houdt een Canon EOS R8 in één hand en een RF 28mm F2.8 STM-objectief in de andere hand.

Omdat systeemcamera's geen spiegelmechanisme nodig hebben zoals het geval is bij spiegelreflexcamera's, kunnen camera's zoals deze EOS R8 compacter zijn. Dankzij de grote diameter, kortere backfocus en grotere gegevensdoorvoer van de RF-vatting konden ontwikkelaars van Canon's objectieven bovendien compactere objectieven leveren dan hun tegenhangers uit de EF-serie. Deze nieuwe objectieven zijn van dezelfde kwaliteit, presteren optisch beter en zijn voorzien van extra functies. Voorheen was het niet mogelijk deze objectieven te maken.

Een Canon EOS 5D Mark IV met een EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief naast een EOS R met een RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief.

Een illustratie van het gewichts- en formaatvoordeel dat is geïntroduceerd met EOS R-systeemcamera's en RF-objectieven. Het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief bevestigd op een EOS R (rechts) is aanzienlijk korter (indien ingetrokken) en lichter dan het vergelijkbare EF-objectief, de EF 70-200mm f/2.8L IS III USM, op een EOS 5D Mark IV (links). De systeemcamera set-up is ook ongeveer 630 gram lichter. Dat betekent dat je een extra drankje of een extra objectief kunt meenemen voor een breder perspectief, zoals de RF 28-70 mm F2.8 IS STM, die slechts 490 gram weegt, of de RF 24-105 mm F4L IS USM van 700 gram, en dan ongeveer hetzelfde gewicht draagt als één Ef-objectief en spiegelreflexcamera samen.

2. Canon RF- versus EF-objectieven: besparingen op grootte en gewicht

Een ander voordeel van het upgraden van EF- naar RF-objectieven wanneer je overstapt op een EOS R-systeemcamera zijn de mogelijke besparingen op grootte en gewicht. Ofschoon je jouw EF- en EF-S-objectieven kunt blijven gebruiken via een vattingadapter, maakt de adapter zelf de combinatie van de camerabehuizing en het EF-objectief 110 g zwaarder. Het geheel wordt ook aan de voorkant zwaarder, aangezien de grotere elementen aan de voorzijde van het objectief verder zijn verwijderd van de camerabehuizing.

Veel RF-objectieven zijn kleiner en lichter dan hun tegenhangers uit de EF-serie. De Canon RF 24-105mm F4L IS USM weegt bijvoorbeeld 700 g, terwijl het EF-equivalent ervan met 795 g bijna 100 g zwaarder is. De Canon RF 10-20mm F4L IS STM (570 g) is meer dan 50% lichter dan the Canon EF 11-24mm f/4L USM (1180 g), is korter, gaat breder en is bovendien uitgerust met een Image Stabilizer.

Groothoekobjectieven met een snel diafragma profiteren het meest van het ontwerp van de RF-vatting, maar teleobjectieven zijn doorgaans ook meer gestroomlijnd. "Het derde objectief van het Canon RF f/2.8 trio, de RF 70-200mm F2.8L IS USM, is veel kleiner en lichter dan zijn EF-tegenhanger", merkt John op. "Fotografen verwachten dat een 70-200mm f/2.8-objectief zwaar is, maar dat is echt niet het geval, en de scherpte van dit objectief is ook nog eens geweldig."

Joel legt uit: "De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is ongeveer een derde lichter dan het equivalente EF-objectief. In ingetrokken stand is het erg kort, zodat het makkelijk in te pakken is. Het trekt ook minder de aandacht wanneer je rondloopt, wat belangrijk is voor mijn stijl van fotograferen." Gecombineerd met de compactere Canon EOS R System-behuizingen, zijn RF-objectieven een geweldige keuze voor reisfotografie, en ook voor wildlife- en straatfotografie, en andere genres waarbij lichtgewicht en draagbaarheid belangrijk zijn.

Joel voegt hieraan toe: "Mijn belangrijkste zorg bij het reizen – vooral gezien de beperkingen van luchtvaartmaatschappijen – is hoe ik het gewicht en volume zo klein mogelijk kan houden zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties of een doel waarvoor ik op pad ga. Op een reis als fotograaf voor het Voodoo Festival in Benin kon ik bijvoorbeeld alleen maar mijn belangrijkste objectieven meenemen – een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, een RF 24-70mm F2.8L IS USM en een RF 70-200mm F2.8L IS USM. Maar het feit dat deze objectieven zo compact zijn, betekende dat ik twee camera's met eigen objectief erop bevestigd in mijn tas kon houden, klaar voor gebruik."

Een man in wapperende kleding met een pet op loopt blootsvoets door een donkere kamer in Niger. Het enige licht komt van de deuropening waar hij naartoe loopt.

Joel heeft dit omgevingsportret in Niger vastgelegd, waarbij hij profiteerde van de uitzonderlijke prestaties bij weinig licht en het dynamische bereik van het EOS R-systeem met RF-objectieven. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief, ingesteld op 28mm, 1/160 sec, f/4 en ISO 6400. © Joel Santos

Rookwolken en lava bij een uitbarsting van de vulcaan Fuego in Guatemala. Gefotografeerd door Joel Santos.

Joel was ongeveer op 1 km van de uitbarstende vulkaan Fuego in Guatemala. Hij had zijn objectief helemaal open om zoveel mogelijk licht op te vangen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 50mm, 30 sec, f/2 en ISO 160. © Joel Santos

3. Canon RF- versus EF-objectieven: betere kwaliteit glas

Canon EOS R-systeemcamera's hebben objectiefkaarten voor elk EF-objectief, zodat ze zeer efficiënt objectiefafwijkingen kunnen corrigeren zoals diffractie en chromatische aberratie. Systeemeigen RF-objectieven bieden echter een betere beeldkwaliteit. Het ontwerp van de RF-vatting maakt dat de objectiefelementen met een grote diameter aan de achterkant van het objectief kunnen worden geplaatst, dichter bij de beeldsensor van de camera. Lichtstralen hoeven niet zoveel te buigen als ze door het objectief gaan, waardoor grotere maximale diafragma's mogelijk zijn en een betere beeldkwaliteit wordt verkregen van hoek tot hoek.

Dankzij de verbeterde communicatie tussen een RF-objectief en een EOS R-systeemcamera kunnen objectiefafwijkingen op hoge snelheid worden gecorrigeerd met behulp van DLO-verwerking, wat de beeldkwaliteit verder verbetert. Er is ook geen vermindering van prestaties, waardoor de Canon EOS R1 dit proces 40 keer per seconde kan uitvoeren. Digitale correctie is een integraal onderdeel van het ontwerp van moderne RF-objectieven. Geavanceerde elektronische correcties van vertekeningen en afwijkingen kunnen direct vanaf het begin worden ingecalculeerd, zodat ontwerpers flexibel kunnen focussen op het optimaliseren van scherpte, contrast en efficiëntie van grootte in hun optische ontwerp.

De verbeteringen in optische technologie en digitale verwerking zorgen ervoor dat de huidige RF-objectieven hun tegenhangers uit de EF-serie in veel situaties overtreffen. Met twee asferische elementen en vier UD, plus een snel maximaal diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik, biedt de Canon RF 16-28mm F2.8 IS STM de beeldkwaliteit die je zou verwachten van een EF-objectief uit de L-serie. De RF 24mm F1.8 MACRO IS STM levert betere beeldkwaliteit dan de EF 24mm f/1.4L II USM in een compact, lichtgewicht objectief dat ook is uitgerust met een Image Stabilizer, 0,5x macro-ondersteuning tot op 14 cm van een onderwerp, een aanpasbare objectiefbedieningsring waarmee je ISO, diafragma of AF-methode nauwkeurig kunt instellen, en ook een speciale scherpstelring voor precies handmatig scherpstellen.

"De Canon RF 28-70mm F2L USM is als objectief veel voor mij gaan betekenen", aldus Joel. "Ik zie het als een reeks f/2 primes – een 28mm, een 35mm, een 50mm en een 70mm – in één enkele zoom. Als je het gewicht van al deze afzonderlijke prime-objectieven optelt en de tijd die je kwijt zou zijn aan het steeds verwisselen – om nog maar te zwijgen over het geld dat je zou moeten uitgeven – zie je wel wat voor praktische optie het is.

"Ik heb een documentaire gemaakt in Niger tijdens een zandstorm, dus ik kon het risico niet nemen om van objectief te wisselen – met één objectief is het allemaal gelukt. Uiteindelijk heb ik al mijn fotografie- en videowerk bijna uitsluitend gedaan met de RF 28-70mm F2L USM. Voor mij rechtvaardigt alleen al dit objectief de overstap naar het RF-systeem."

Een close-up van een roodoogmakikikker in Costa Rica. Gefotografeerd door Joel Santos.

Wil je iets kleins van dichtbij fotograferen? Er is een ruime keuze aan superieure RF-objectieven voor macrofotografie. Deze roodoogmakikikker is gefotografeerd in Costa Rica met een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief. Joel prijst dit objectief om zijn effectieve beeldstabilisatie en compacte formaat. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief, ingesteld op 1/320 sec, f/4.5 en ISO 1250. © Joel Santos

Het gezicht van een roofvogel met zwarte en witte markeringen op zijn kop, van afstand gefotografeerd met een Canon RF 1200mm F8 L IS USM-teleobjectief met RF 2x Extender.

Wil je iets vastleggen wat ver weg is? Ook daarvoor bestaat er een uitgebreid assortiment geavanceerde RF-teleobjectieven. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 1200mm F8 L IS USM-objectief met RF 2x Extender, ingesteld op 2400mm, 1/500 sec, f/16 en ISO 8000.

4. Canon RF- versus EF-objectieven: meer keuze in brandpuntsafstanden (en de keuze neemt nog toe)

Nu het assortiment RF-objectieven verder is ontwikkeld, biedt het een uitgebreider scala aan brandpuntsafstanden dan het assortiment EF-objectieven. Het huidige assortiment RF-objectieven loopt van 3,9 mm tot 1200 mm en kan worden uitgebreid tot 2400 mm door RF-extenders te gebruiken.

Lichtgewicht ultragroothoekobjectieven zoals de Canon RF 10-20mm F4L IS STM (het grootste AF-groothoekzoomobjectief ter wereld 1) en de ultra-draagbare RF 16mm F2.8 STM geven fotografen ongekende creatieve vrijheid, terwijl tweeledige objectieven zoals het RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE contentcreators in staat stellen de wereld van 180 graden VR-filmproductie te ontdekken.

EOS R-systeemcamera's kunnen scherpstellen bij kleinere maximale diafragma's dan EOS-spiegelreflexcamera's, wat de weg heeft vrijgemaakt voor revolutionaire ontwerpen van superteleobjectieven die voorheen niet praktisch of mogelijk waren. Objectieven zoals de Canon RF 1200mm F8L IS USM en RF 800mm F11 IS STM zijn ongelofelijk lichtgewicht en bieden responsieve autofocus zelfs in combinatie met een 2x RF Extender (waarbij de maximale diafragma's zijn verminderd tot respectievelijk f/16 en f/22).

Een gebruiker stelt een Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-objectief in, dat is bevestigd aan een Canon EOS R5-camera op een verlengde zwenkarm.

Canon's innovatieve tweeledige objectieven, zoals de RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE, maken het mogelijk om de twee licht afwijkende, afzonderlijke beelden vast te leggen die nodig zijn om meeslepende stereoscopische content en 180° VR-content te genereren. De twee beelden worden naast elkaar vastgelegd op de camerasensor en kunnen vervolgens worden verwerkt met de software die de tweede stap vormt van het EOS VR SYSTEM van Canon. Dit vereenvoudigt de VR-workflow en zorgt dat fascinerende contentproductie binnen het bereik komt van veel meer mensen.

Een gebruiker houdt een Canon-camera vast met een Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z-objectief waarop een Power Zoom-adapter is bevestigd. Op de achtergrond is een roeier op een rivier zichtbaar.

Canon's hybride RF-objectieven zijn ontworpen met op video gerichte functies voor de huidige contentcreators voor wie video steeds belangrijker wordt. De RF 24-105mm F2.8L IS USM Z van Canon heeft niet alleen een soepel werkende scherpstelring en een brede zoomring, maar is ook voorzien van een irisring, een bedieningsring en twee door de gebruiker toe te wijzen objectieffunctieknoppen. Het is ook compatibel met Canon Power Zoom-adapters, optionele accessoires voor nauwkeurige, beheerste zoombewegingen en afstandsbediening bij het maken van video-opnamen met hybride RF-zoomobjectieven.

5. Canon RF- versus EF-objectieven: objectieven volgens nieuwe concepten

Het assortiment RF-objectieven betekent niet alleen winst op het gebied van prestaties en draagbaarheid, maar biedt ook de mogelijkheid om baanbrekende nieuwe objectiefontwerpen te gebruiken die nog nooit beschikbaar zijn geweest in de EF-vatting.

Neem bijvoorbeeld het EOS VR System. In deze complete oplossing voor het maken van meeslepende 3D- en virtual-realitycontent met behulp van geselecteerde EOS R-systeemcamera's zijn Canon's stereoscopische en VR-objectieven opgenomen. Met deze innovatieve optica kun je de wereld vastleggen op epische nieuwe manieren en twee beelden gelijktijdig opnemen met een enkele camerasensor voor een soepelere workflow tijdens het fotograferen en de postproductie.

En terwijl RF-objectieven zijn ontworpen voor zowel foto- als video-opnamen, bieden hybride RF-objectieven verbeterde filmmogelijkheden naast uitstekende fotografieprestaties. Voor video geoptimaliseerde functies zijn onder andere een irisring die je kunt gebruiken voor nog kleinere handmatige aanpassingen van het diafragma in stops van 1/32 bij het opnemen van filmbeelden, minimale focus breathing, en de optie om Canon Power Zoom-adapters te gebruiken voor meer controle met hybride RF-zoomobjectieven.

Ben je geïnteresseerd in een bepaald genre? Kijk eens naar dit advies van experts over de beste objectieven voor landschappen, beste objectieven voor portretten, beste objectieven voor macrofotografie, beste RF-objectieven voor video en beste camera's en objectieven voor wildlifefotografie. Je kunt het volledige assortiment van Canon's RF-objectieven verkennen met de selectietool voor objectieven van Canon waarmee je de perfecte match voor je EOS R-systeemcamera en je favoriete genre fotografie kunt vinden.

  1. Gebaseerd op Canon-onderzoek op het gebied van full-frame objectieven met automatische scherpstelling, met uitzondering van fisheye-objectieven, van 11 oktober 2023.
Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

De natuur fotograferen met een ultragroothoekobjectief

Ontdek hoe Joel Santos de Faeröer heeft vastgelegd als nooit tevoren met het Canon RF 10-20mm F4L IS STM-objectief.

Deskundige mening: moet je overstappen op RF-objectieven?

Waarom zou je overstappen van EF- naar RF-objectieven? Canon-expert Mike Burnhill licht enkele van de voordelen toe en vergelijkt EF-objectieven met equivalente RF-objectieven.

Maak kennis met de RF 800mm- en RF 1200mm-objectieven uit de L-serie van Canon

Ontdek de bijzondere innovaties achter deze supercompacte, geavanceerde superteleobjectieven.

De beste RF-objectieven van Canon voor video-opnamen

Welke prime- en zoomobjectieven met RF-vatting moeten filmmakers en videografen kiezen bij het maken van video's?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro