UITRUSTING

De beste Canon PTZ-controllers: RC-IP1000 versus RC-IP100

Welke Canon PTZ-controller is de beste optie voor je productievereisten en budget? Hier vergelijken we de belangrijkste functies van de RC-IP1000 met die van de RC-IP100 om je te helpen de juiste keuze te maken.
Twee Canon PTZ-camera's die zijn opgesteld voor een live broadcast in een sportstudio.

Canon's PTZ-systeem bevat meerdere opties voor het op afstand bedienen van meerdere PTZ-camera's, met behulp van gratis software of hardware-controllers. Dankzij deze toegenomen functionaliteit zijn PTZ-camera's ideaal voor een groot aantal uiteenlopende toepassingen, bijvoorbeeld als onderdeel van een groter imaging-ecosysteem.

De PTZ-controllers van Canon zorgen voor gestroomlijnde bediening van je camera's op afstand. Met de Canon RC-IP1000- of RC-IP100-hardware-controller of de gratis app voor camerabediening op afstand voor Windows en Mac, kan één gebruiker nu nauwkeurige aanpassingen maken in de beweging en de instellingen van meerdere PTZ-camera's.

Maar welke PTZ-controller van Canon sluit het beste aan op je behoeften? Wat kun je met de hardwarecontrollers doen dat met een softwareoplossing niet mogelijk is? En waarom zou je kiezen voor de RC-IP1000 in plaats van de RC-IP100?

Een computerscherm waarop de software van de Canon-app voor camerabediening op afstand voor PTZ-camera's wordt weergegeven.

Met de gratis software voor camerabediening op afstand kun je previews voor maximaal negen camera's op het scherm weergeven en in realtime instellingen aanpassen voor scherpstellen, pannen, zoomen en kantelen - rechtstreeks via je computer.

Zo kies je de Canon PTZ-controller die het beste aansluit op je behoeften

Matthew Koshy, Product Marketing Specialist bij Canon Europe, legt uit dat de hardwareopties van Canon de precisie, snelheid en controle voor een opstelling met meerdere camera's bieden die professionals nodig hebben – maar dat de softwareoptie een goede manier is voor beginnende gebruikers om aan de slag te gaan.

"De Remote Camera Control-app is een goede keuze voor iemand die net begint met PTZ-video en nog niet wil investeren in een controller. Met deze gratis software hebben ze volledige controle over maximaal 20 Canon PTZ-camera's en kunnen ze negen live feeds van tevoren bekijken, en dat allemaal via hun PC.

"Deze mate van functionaliteit kan geschikt zijn voor toepassingen met een klein budget, zoals bedrijven die net zijn begonnen met het maken van content, individuele contentcreators of kleine afdelingen in onderwijsinstellingen."

Maar als je een stap verder gaat en een hardware-controller zoals de Canon RC-IP1000 of RC-IP100 gaat gebruiken, beschik je over naadloze bediening van PTZ-camera's. Als je een aanpassing maakt op een camera kun je meteen, zonder vertraging, het resultaat zien en de joystick van de hardware-controller gebruiken om subtiele en vloeiende camerabewegingen te maken.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een bovenaanzicht van de RC-IP1000 PTZ-controller van Canon.

Dankzij het aantal fysieke knoppen en keuzewielen op de Canon RC-IP1000 is dit de perfect keuze voor TV-studio's, hoogwaardige live-evenementen en andere omgevingen waarin snelle camera-aanpassingen nodig zijn.

De achterkant van de Canon RC-IP1000 PTZ-controller.

De Canon RC-IP1000 biedt een grotere reeks connectiviteitsopties dan de Canon RC-IP100. "Beide controllers beschikken over RS-422 seriële poorten voor het aansluiten van camera's zoals de Canon CR-X500", vertelt Matthew. "Maar de RC-IP1000 heeft er vijf terwijl de RC-IP100 maar één poort heeft." De RC-IP1000 beschikt over een SDI-ingang/-uitgang, HDMI-uitgang en een LAN-verbinding met ondersteuning voor POE+ die videosignalen aankan.

Beste PTZ controller voor geavanceerde broadcasts: Canon RC-IP1000

De Canon RC-IP1000 is een krachtige PTZ-controller voor beelden van broadcastkwaliteit voor hoogwaardige toepassingen. De RC-IP1000 kan moeiteloos worden gebruikt in combinatie met professionele PTZ-camera's zoals de Canon CR-N700 en de CR-N500, en biedt de ergonomische bediening die cameramensen voor hun werk bij hoogwaardige live-evenementen en in TV-studio's nodig hebben.

Tot de hoogtepunten van de RC-IP1000 PTZ-controller behoren IP-video- en ingangsmonitoring, camera-instelling zonder PC, een uitgebreide reeks professionele cconnectiviteitsopties (waaronder SDI- en HDMI-uitgang) en een nieuw ontworpen multifunctionele joystick.

De RC-IP1000 biedt naast SDI- en HDMI-connectiviteit ook ondersteuning voor POE+ via LAN, zodat de controller stroom kan ontvangen zonder 12V-voeding. De controller beschikt over vijf poorten voor RS-422 seriële communicatie, een SDI-ingang en GPIO-ingangen voor de bediening van tally-lampen.

Als 's werelds eerste PTZ-controller met IP-video en ingangsmonitoring staat de RC-IP1000 garant voor een efficiëntere workflow voor camerabediening op afstand, legt Matthew uit. "Tot nu toe moest je een externe monitor aansluiten om de feed te kunnen zien. Maar met de RC-IP1000-controller kun je al je feeds bekijken op het 7-inch LCD-touchscreen. Er zijn ook verschillende weergaven mogelijk, dus je kunt kiezen uit weergave op een volledig scherm, of 2x2- en 3x3-weergave. Dankzij de SDI- en HDMI-uitgangen van de RC-IP1000 kun je bovendien de volledige feed live op een extern scherm bekijken, als je dat wilt."

Het touchscreen biedt ook extra functionaliteit; je kunt bijvoorbeeld het AF-punt kiezen met Touch AF. "Canon PTZ-camera's beschikken over Dual Pixel CMOS AF of Hybrid AF, en dat is een van hun belangrijkste voordelen", zegt Matthew. "Een PTZ-camera heeft natuurlijk geen zoeker of scherm om handmatig een AF-punt te selecteren, zoals je dat kunt doen op een systeemcamera of een spiegelreflexcamera, maar dat probleem is opgelost met het touchscreen van de RC-IP1000."

Naast de autofocusbediening kun je met de RC-IP1000 ook specifieke instellingen gebruiken binnen de optionele Auto Tracking-app die beschikbaar is voor bepaalde PTZ-camera's. Je kunt ook het bijsnijdgebied voor video aanpassen via het touchscreen. "Dit betekent dat er in feite twee aparte feeds mogelijk zijn vanaf één PTZ-camera", legt Matthew uit. "Je kunt dus bijvoorbeeld een CR-N700 aansluiten via 12G-SDI en 3G-SDI, en dan op het touchscreen een vak tekenen rond dat wat je primaire feed moet worden, en dat wat je als secundaire feed wilt gebruiken.

"Tot nu toe moest je naar de instellingenpagina in de webbrowser gaan om dat te doen, maar nu is dat allemaal mogelijk op de RC-IP1000."

Een man bedient een Canon RC-IP100 PTZ-controller naast een Canon CR-N300 PTZ-camera in een collegezaal.

"De Canon RC-IP100 heeft niet veel knoppen, en maar een paar knoppen die de gebruiker kan toewijzen", zegt Matthew. "Maar deze gestroomlijnde opstelling is waarschijnlijk aantrekkelijker voor gebruikers die op zoek zijn naar een entry-level controller."

Beste entry-level PTZ-controller: Canon RC-IP100

Met de compacte Canon RC-IP100 kunnen tot wel 100 camera's worden bediend via een IP-verbinding. Deze controller is, net als de RC-IP1000, voorzien van een 7-inch touchscreen waarmee in een handomdraai van camera kan worden gewisseld en instellingen kunnen worden aangepast. Dankzij twee knoppen die de gebruiker kan toewijzen, twee speciale functieknoppen en een aanpasbare regelknop op de joystick kan de RC-IP100 worden geconfigureerd voor verschillende opnamescenario's. Een professionele zoom-rocker zorgt voor soepele aanpassingen van groothoek naar tele.

"De RC-IP100 is echt een goede controller voor een kleine tot middelgrote opstelling met meerdere camera's waarvoor alleen basisfunctionaliteit nodig is, zoals de camera bewegen, van camera wisselen en een paar voorinstellingen activeren", legt Matthew uit.

"Deze PTZ-controller is ideaal voor dit soort werk omdat de gebruikersinterface ervan zo overzichtelijk en gestroomlijnd is. Via het touchscreen-bedieningspaneel krijg je gemakkelijk toegang tot menu's, en er zijn vijf aanpasbare knoppen waarmee je de controller kunt afstemmen op de manier waarop je graag werkt – of je hem nu gebruikt voor bedrijfsvideo's, onderwijsdoeleinden, live evenementen of in gebedshuizen."

Matthew voegt eraan toe dat de controller ook helemaal thuis is in kleinere TV-studio's, wat wel blijkt uit het gebruik ervan door de Slowaakse zender, TV JOJ.

Een Canon RC-IP100 PTZ-controller

"Je hebt geen computer nodig met aparte software om het IP-netwerk en de camera's te vinden", legt Matthew uit. "Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de RC-IP1000 zich in hetzelfde netwerk bevindt als je PTZ-camera, en de controller kan dan probleemloos de eerste set-up voor je uitvoeren."

Een Canon RC-IP100 PTZ-controller.

"Voor broadcasters die werken met beperkte ruimte, en die het misschien afkunnen met PTZ-camera's met minder functionaliteit, is de Canon RC-IP100 een goede keuze. Het komt echt neer op het budget en of voor het type productie en de omvang ervan die extra functionaliteit van de RC-IP1000 nodig is", zegt Matthew.

Vergelijking van PTZ-controllers: Canon RC-IP1000 versus RC-IP100

In principe is met beide hardwareopties bediening van meerdere camera's op afstand mogelijk. Als we het budget buiten beschouwing laten, waarom zou je dan kiezen voor de Canon RC-IP1000 in plaats van de RC-IP100?

Een van de belangrijkste voordelen van de RC-IP1000 ten opzichte van de RC-IP100 is de hoeveelheid fysieke bedieningsmogelijkheden die hij biedt. "De RC-IP1000-controller heeft meer fysieke knoppen en keuzewielen dan de RC-IP100", zegt Matthew. "De RC-IP100 heeft een zoom-rocker, een joystick en vijf toewijsbare knoppen, terwijl de RC-IP1000 42 speciale fysieke knoppen, 14 keuzewielen en 66 LED's heeft, plus een verbeterde zoom-rocker en een ergonomisch ontworpen joystick die precies is afgestemd op een menselijke hand.

"Het aantal bedieningsmogelijkheden is voor sommige mensen misschien overweldigend, maar gebruikers in de broadcastindustrie hebben die snelle toegang juist nodig om alle aspecten van de camera's te kunnen aanpassen."

De RC-IP1000 heeft speciale knoppen voor het instellen van de zoomsnelheid en de beeldkwaliteit - waaronder iris en witbalans - en aanpasbare knoppen die op basis van de voorkeur van de gebruiker aan functies kunnen worden toegewezen.

"Om al deze functies op de RC-IP100 te gebruiken, moet je door menu's op het touchscreen scrollen", voegt Matthew toe. "En als je werkt aan een high-end TV-productie, kan dat te veel tijd in beslag nemen."

Pijlknoppen in vier richtingen zorgen ook voor snelle navigatie door de menu's van de RC-IP1000. "Op systeemcamera's heb je niet alleen fysieke knoppen om door de menu's te navigeren, maar ook een touchscreen, en dat geldt ook voor de RC-IP1000", zegt Matthew.

Een ander belangrijk verschil tussen de Canon RC-IP1000 en de RC-IP100 is het aantal PTZ-camera's dat je kunt bedienen. Met de RC-IP100 kun je tot 100 externe camera's bedienen, maar met de RC-IP1000 zijn dat er maar liefst 200.

Matthew legt uit dat met de RC-IP1000 bediening voor meerdere camera's en instellingswijzigingen mogelijk zijn voor efficiënte en snelle bediening van belangrijke functies, zoals PTZ-bediening/voorinstellingen/belichtingsinstellingen.

Een Canon CR-N300 PTZ-camera op een statief, met een bureau vol AV-apparatuur op de achtergrond.

Innoveren onder druk: het streamen van colleges met Canon's PTZ-camera's

Canon's PTZ-systemen met meerdere camera's luiden een nieuw tijdperk in bij de Università IULM in Milaan.

"En je kunt verbonden PTZ-camera's ook groeperen", vervolgt hij. "Er zijn maximaal tien camera's mogelijk in 20 verschillende groepen, en de camera's in elke groep kunnen gelijktijdig worden bediend."

De RC-IP1000 heeft ook een nieuwe, grotere joystick voor subtielere bediening van de PTZ-bewegingen. "De hoogte is aangepast, zodat deze beter in de hand ligt," zegt Matthew. “In- en uitzoomen, scherpstellen en iris kunnen worden toegewezen aan de draaibewegingen van de joystick, zodat je de joystick kunt gebruiken als een aanpasbare functieknop..”

"Boven op de controller vind je een knop waaraan je functies kunt toewijzen, zoals One Shot AF en terugkeren naar de standaardpositie. Met de joystick van de RC-IP100 kun je ook draaibewegingen uitvoeren, maar de extra aanpasbare knop boven op de controller ontbreekt."

Max. aantal verbonden camera's

200

100

Aantal cameragroepen

20 (met maximaal 10 camera's per groep)

10 (met maximaal 10 camera's per groep)

Voorinstellingen voor elke camera

Maximaal 100

Maximaal 100

Bedieningsknoppen/
keuzewielen

56

6

LCD-scherm

7-inch kleurentouchscreen

7-inch kleurentouchscreen

Videoweergave op touchscreen

Ja

Nee

Touch focus vanaf het scherm

Ja

Nee

Video I/O

IP IN
12G-SDI IN / OUT
HDMI OUT
RS-422 x 5 serieel

IP IN
RS-422 serieel

USB-aansluiting(en)

2 x type A (service)

Type A (alleen service)

Afmetingen (b x h x d)

342 x 115 x 245 mm

350x110x182mm

Gewicht

Ca. 3,5 kg

Ca. 2,1kg

Uiteindelijk gaat het bij de keuze tussen de Canon RC-IP1000 en de RC-IP100 om je budget en de vraag of voor het type productie waaraan je werkt de geavanceerde bediening en uitbreidingsmogelijkheden van de RC-IP1000 nodig zijn.

Welke van de twee controllers je ook kiest, je kunt er zeker van zijn dat je met een PTZ-hardwarecontroller van Canon een opstelling met meerdere camera's preciezer en efficiënter kunt bedienen dan met alleen een softwareoplossing.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro