UITRUSTING

Wat maakt een camera geschikt voor livestreaming?

Van SDI- en IP-streaming tot XC-protocol en XLR-aansluitpunten: ontdek de kenmerken van Canon-camera's voor livestreaming die je broadcasts tot een succes kunnen maken.
Een persoon filmt met een Canon XA75-videocamera op een statief, met grote kantoorgebouwen op de achtergrond.

Met 3G-SDI-, HDMI- en USB-C-aansluitingen kunnen de Canon XA75 (afgebeeld) en de XA65 probleemloos worden toegevoegd aan je gewenste streamingworkflow.

De vraag naar livestreaming blijft groeien. Het is nu een essentieel onderdeel van het maken van content in elke branche, van het bedrijfsleven, het onderwijs en de sportwereld tot gebedshuizen, bruiloften en concerten.

"Het aantal verzoeken en de vereisten voor livestreaming zijn voor ons significant toegenomen in de afgelopen paar jaar", zegt Thorsten Rühle. Hij is managing director bij Delta Vision Studios, een Duits mediabedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfsvideo's, broadcasts van live-evenementen en webcasts.

"Afhankelijk van de vereisten van de klant hebben we twee tot tien camera's ter plekke. De uitvoer daarvan wordt verzonden of gestreamd via een satelliet- of internetverbinding met behulp van een televisiewagen of een mobiele controlekamer. De camera's en presentaties worden gemixt in de controlekamer, en de geproduceerde streams komen dan doorgaans op speciaal gehuurde servers terecht, die de content vervolgens verspreiden."

Delta Vision gebruikt verschillende Canon-camera's voor zijn producties, waaronder de Canon XF705, de Canon XC15, de Canon EOS C200 en de Canon EOS-1D X Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III). Maar als antwoord op de groei van livestreaming heeft Canon een aantal oplossingen op de markt gebracht voor videografen van elk niveau, zoals EOS Webcam Utility-software en een serie op afstand bedienbare PTZ-camera's. Andere opties zijn de Canon XF605-, XA75/XA70-, XA65/XA60- en LEGRIA HF G70-videocamera's met hun uitgebreide connectiviteitsopties.

Dus hoe kies je nou de beste camera voor jouw behoeften? "Een camera moet over vijf kenmerken beschikken om hoogwaardige livestreaming te kunnen bieden: betrouwbare en nauwkeurige autofocus, krachtige zoom, professioneel geluid, intuïtieve bediening en flexibele uitgangen", zegt Aron Randhawa, productspecialist bij Canon Europe.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Over sommige onderdelen van livestreaming heb je geen controle, zoals de platformcompressie en de bandbreedte van de doelgroep. Maar als je een specialistische camera als basis neemt, geef je jezelf de beste uitgangspositie voor de best mogelijke uitvoer."

Een Canon XF605-camera tegen een witte achtergrond.

De Canon XF605 is een videocamera van de nieuwe generatie. De videocamera is ideaal voor livestreaming dankzij de nauwkeurige autofocus met Dual Pixel AF (inclusief oogdetectie AF, dat voor het eerst wordt gebruikt in de XF-serie), een krachtige 15x optische zoom, XLR-aansluitpunten, 12G-SDI- en HDMI-uitgangen, en IP-streaming.

1. Nauwkeurige autofocus voor livestreaming

Bij livestreaming is er geen ruimte voor scherpstelfouten. Je kunt een slecht shot niet eruit knippen, en tenzij je een set-up met meerdere camera's hebt, kun je niet overschakelen naar een andere camera als er een probleem optreedt. Daarom is Canon's betrouwbare Dual Pixel CMOS AF-systeem een echte aanwinst voor live-broadcasts.

Dual Pixel CMOS AF-technologie wordt in de hele EOS-serie gebruikt, van systeemcamera's en spiegelreflexcamera's tot op afstand bestuurbare PTZ-camera's en Cinema EOS-camera's zoals de Canon EOS C70. De technologie wordt ook gebruikt in de Canon XA75 en XA70 en maakt de livestreamingmogelijkheden van deze professionele 1.0-type 4K-videocamera's nog veelzijdiger.

"De gezichtstracking is echt heel handig", aldus Ram Sarup, Product Marketing Specialist bij Canon Europe. "Je kunt deze videocamera's op een statief bevestigen voor een presentatie, bijvoorbeeld om colleges te streamen naar studenten. De mogelijkheid om de scherpstelling op je gezicht te vergrendelen terwijl je beweegt is echt geweldig."

Aron vervolgt: "Dual Pixel CMOS AF wordt voortdurend doorontwikkeld. De XF605 was Canon's eerste videocamera met oogdetectie AF en EOS iTR AF X (EOS Intelligent Tracking and Recognition). Deze functie tilt gezichtsdetectie naar een hoger niveau doordat de autofocus de persoon blijft volgen, ook als deze weg draait van de camera."

Een persoon zit voor twee schermen op een filmset waarop PTZ-camera's van Canon worden gebruikt.

Naast de 15x optische zoom die optimale 4K UHD beeldkwaliteit biedt, gaat de CR-N700-PTZ-camera nog een stap verder met de 30x geavanceerde zoom in Full HD.

Een presentator die een camera vasthoudt, wordt gefilmd in een studio met een Canon EOS C70 terwijl iemand anders de stream bekijkt op een laptop.

De Canon EOS C70 ondersteunt ook IP-streaming in Ultra HD en Full HD. Je hoeft de camera alleen maar via de USB-C-poort te verbinden met een ondersteunde decoder die geschikt is voor IP-streaming en met software, waarna je nieuws, presentaties en nog veel meer live kunt streamen.

2. Krachtige en snelle zoom

Als je werkt in een kleine studio of livestreamt vanuit je huis, heb je waarschijnlijk geen zoomobjectief met groot bereik nodig. Film je echter op een grotere locatie, dan kan een krachtige zoom, zoals de 15x optische zoom en 30x geavanceerde zoom van de Canon XF605, een enorm verschil maken.

"Hier komen Canon's XA65/XA60- en CR-N300-camera's, die tot 20x zoom bieden, echt tot hun recht", zegt Aron. "Ze bieden uitgebreide flexibiliteit bij het kadreren van een shot en kunnen ook subtiel, gemotoriseerd inzoomen tijdens live-broadcasts.

"Wanneer je één camera gebruikt, heb je niet de flexibiliteit van het schakelen naar een andere hoek, maar je kunt wel langzaam van een groothoekopname in een close-up overgaan, bijvoorbeeld wanneer je een bruiloft filmt."

De combinatie van een hoogwaardig 4K-objectief met geavanceerde 5-assige stabilisatie biedt stabielere beelden en zorgt ervoor dat je de vergroting van videocamera's zoals de XA65/XA60 (20x zoom) en XA75/XA70 (15x zoom) optimaal kunt benutten wanneer je je verplaatst.

Lees de gids over de beste videocamera's van Canon voor meer informatie over deze en andere professionele modellen.

Een man zit alleen in een donkere studio. Op de monitor die aan de camera vóór hem vastzit, zijn meerdere beelden van hem te zien.

Hoe filmmakers dankzij productie op afstand konden blijven werken

Twee filmmakers vertellen hoe ze door de wereldwijde lockdowns gedwongen waren om te innoveren om producties draaiende te houden, en wat dit betekent voor de toekomst.

Het assortiment Canon RF-objectieven omvat veel geschikte objectieven voor livestreaming met camera's zoals de Canon EOS C70 of de EOS R6 Mark II, en omvat o.a. de baanbrekende Canon RF 24-105 F2.8 L IS USM en POWER ZOOM-ADAPTER VOOR RF 24-105 F2.8 L IS USM.

"De full-frame RF 24-105 F2.8 L IS USM staat voor de volgende stap in optische techniek", aldus Aron. "Deze combineert uitstekende beeldkwaliteit met een snel diafragma van f/2.8, dat over de gehele brandpuntsafstand beschikbaar is.

"Tijdens live-events heb je niet altijd de controle over waar je je bevindt ten opzichte van het talent. Dan is het erg prettig om de beschikking te hebben over extra bereik, en toch een constante iris te behouden tijdens het zoomen."

Het is echter de 20-pens connector die de ware mogelijkheden van de RF 24-105 F2.8 L IS USM als broadcast-objectief ontsluit. "Met het aansluiten van de POWER ZOOM-ADAPTER VOOR RF 24-105 F2.8 L IS USM of een focuscontroller op het objectief krijgen broadcasters de bedieningsmogelijkheden waaraan ze gewend zijn in een professionele live-omgeving", voegt Aron toe. "Met een controller, bijvoorbeeld de Canon RC-IP1000, kun je niet alleen een compatibele camera als de EOS C70 of EOS R5 C op afstand bedienen, maar heb je tevens controle over het zoomen."

Een Canon XA75-videocamera tegen een witte achtergrond.

"Livestreaming is een goed voorbeeld van de voordelen van een All-in-One videocamera-oplossing zoals de Canon XA75", zegt Aron. "Je hoeft je geen zorgen te maken over het verwisselen van het objectief, je hebt al de XLR-aansluitpunten voor het opnemen van hoogwaardig geluid dat eenvoudig kan worden gemonitord, en je krijgt uitzonderlijke 4K-beeldkwaliteit dankzij de 1.0-type sensor."

Een zijaanzicht van een Canon XA65-camera tegen een witte achtergrond.

De Canon XA65/XA60 en LEGRIA HF G70 hebben een 20x optisch zoomobjectief in een compacte body, wat ze een veelzijdige keuze maken wanneer je camera niet al te groot mag zijn.

3. Geluidsopname van hoge kwaliteit

Bij streaming is helder geluid net zo belangrijk als een goede beeldkwaliteit. Dankzij de twee geïntegreerde XLR-aansluitpunten is de Canon XF605 compatibel met een groot aantal microfoons, zowel met als zonder eigen stroombron, en biedt de camera vierkanaals geluid. De multi-inferface-flitsschoen kan de XLR-functionaliteit nog verder uitbreiden met twee extra ingangen en controle van alle vier de audiokanalen op het scherm via een firmware-update.

Canon's videocamera's uit de XA- en XF-serie, evenals alle Cinema EOS-camera's, beschikken standaard over XLR-aansluitpunten. De Canon XA75/XA70 en XA65/XA60 hebben bijvoorbeeld allemaal een afneembare bovenste handgreep met dubbele XLR-ingangen waarmee gebruikers geluid van professionele kwaliteit kunnen opnemen. Het is een van de belangrijkste kenmerken waarop deze camera's verschillen van systeem- en spiegelreflexcamera's. Bovendien kan elke audio-invoer afzonderlijk worden bediend, wat gebruikers meer flexibiliteit geeft.

"Als je het geluid op de camera opneemt, betekent dat dat het geluid al met het beeld is gesynchroniseerd, zodat je meteen live kunt gaan. Als je het geluid afzonderlijk opneemt, moet je het geluid in postproductie synchroniseren, wat leidt tot een langere workflow," legt Aron uit.

Een scherm met de beelden van 16 verschillende camera's Canon-toepassing voor het beheer van meerdere camera's.

Met de Canon-toepassing voor het beheer van meerdere camera's beschik je over intuïtieve bediening van tot wel 200 verbonden camera's, die aan verschillende groepen kunnen worden toegewezen. "Deze camera's kun je tegelijkertijd monitoren en bedienen, in plaats van stuk voor stuk" legt Aron uit.

4. Camerabediening voor live-broadcasts

Veel Canon-camera's hebben een reeks toewijsbare knoppen om de gebruikservaring aan te passen. De professionele videocamera Canon XF605 heeft ook afzonderlijke bedieningsringen voor iris, scherpstelling en zoom, wat betekent dat gebruikers die filmen met een enkele camera het beeld eenvoudig en efficiënt kunnen aanpassen.

"Canon biedt ook veel andere manieren om Canon-camera's te besturen," zegt Aron. "Zo is er Browser Remote, waarmee je een preview van het beeld van Canon's professionele videocamera's en Cinema EOS-camera's kunt bekijken via een netwerk. Ook kun je zo de autofocus en belichtingsinstellingen op de camera aanpassen. Dit kan een efficiënte manier zijn om Canon-camera's op afstand te besturen."

De EOS Utility-software voor spiegelreflex- en systeemcamera's van Canon is vergelijkbaar met Browser Remote, en laat je de belichting, scherpstelling en andere opname-aspecten bedienen wanneer de camera via USB op een computer is aangesloten. "Je kunt ook direct vele EOS-spiegelreflexcamera's en -systeemcamera's omzetten in hoogwaardige webcams met behulp van EOS Webcam Utility-software," voegt Aron toe.

Canon biedt bedieningsoplossingen speciaal voor cameramensen die werken in professionele livestreaming of in live broadcasting. Zo kun je met de Canon Multi-Cam smartphone-app voor iOS intuïtief en eenvoudig tot wel vier camera's bedienen vanaf een smartphone. De app is compatibel met bepaalde Cinema EOS-camera's, zoals de EOS C70, EOS C300 Mark III en, na een firmware-update, de XF605.

Met de Canon-toepassing voor het beheer van meerdere camera's voor pc heb je nog veel meer mogelijkheden. Zo kun je tot wel 200 camera's bewaken, waaronder bijna alle Canon PTZ-camera's, verschillende Cinema EOS-camera's en de XF605.

"Dit zijn twee verschillende bedieningsoplossingen voor verschillende typen gebruikers", legt Aron uit. "De smartphone-app is ideaal voor relatief eenvoudige opstellingen waarbij één persoon meerdere camera's moet bedienen, terwijl de Canon-toepassing voor het beheer van meerdere camera's meer gericht is op een groter productie-ecosysteem, zoals een studio met een groot aantal onbemande camera's"

Een Canon EOS C300 Mark III-camera staat op de vleugel van een vliegtuig.

De Canon EOS C300 Mark III haalt het XC-protocol op via een firmware-update. Met dit protocol kan de camera in een opstelling met meerdere camera's op afstand worden bestuurd met de RC-IP100- of RC-IP1000-afstandsbediening, of met de oplossingen voor meerdere camera's.

Een vooraanzicht van de RC-IP1000-controller van Canon.

"De Canon RC-IP1000-controller is specifiek ontworpen voor geavanceerd, professioneel gebruik" vertelt Aron. "Hij is ongelooflijk intuïtief, in de zin dat je niet meer afhankelijk bent van software of zelfs een monitor, omdat je op de controller zelf meerdere camera's kunt bedienen en meerdere live-feeds tegelijk kunt bekijken."

Er bestaan ook speciale afstandsbedieningen voor Canon's videocamera's. "Canon Remote Control RC-V100 geeft gebruikers van professionele videocamera's uitgebreide opties voor het verfijnen van het beeld," legt Aron uit. "Dit is met name ideaal voor livestreaming, waarbij je het beeldmateriaal niet tijdens de nabewerking kunt aanpassen.

"Nog een interessante optie die Canon op haar op afstand bestuurbare PTZ-camera's heeft geïntroduceerd, is het XC-protocol. Sindsdien heeft Canon deze optie ook toegevoegd aan de Canon XF605 en haar Cinema EOS-serie, onder meer op de EOS C300 Mark III en de EOS C500 Mark II. Dit gaat via een firmware-update die via Canon's supportpagina's kan worden gedownload.

"Met het XC-protocol kunnen de Canon XF605, PTZ- en Cinema EOS-camera's probleemloos worden geïntegreerd in een workflow voor liveproductie. Met de Canon RC-IP100- of RC-IP1000-afstandsbediening kun je de instellingen voor pannen, tilten, zoomen, scherpstellen en belichting op een PTZ-camera aanpassen, en je kunt nu ook de andere camera's besturen."

De geavanceerdere RC-IP1000 beschikt over een 7-inch kleurentouchscreen en 56 knoppen en keuzewielen. Het is in feite een hardwareversie van de oplossingen voor het beheer van meerdere camera's, en maakt monitoring en bediening via een joystick van maximaal 200 camera's op afstand mogelijk. "Een hardwarecontroller met meerdere knoppen die zijn ingesteld op de manier van werken van de gebruiker biedt uitkomst in een professionele omgeving waarbij alles om snelheid draait", aldus Aron.

De camera-afstandsbediening Canon RC-IP100 ligt op een houten oppervlak en wordt door handen bediend.

De camera-afstandsbediening RC-IP100 heeft een multifunctionele joystick en een intuïtief touchscreen waarmee je met gemak tot 100 camera's kunt besturen via een IP-verbinding, seriële verbinding of beide.

Een crew filmt een band die optreedt op een witte set. De bandleden zijn zichtbaar op de twee schermen op de voorgrond.

Dankzij ondersteuning voor een uiteenlopende reeks protocollen kunnen Canon's op afstand bedienbare PTZ-camera's niet alleen worden gebruikt als onderdeel van een groter systeem maar ook direct 'out of the box'.

5. Geavanceerde connectiviteit voor livestreamingworkflows

Canon biedt cameraoplossingen die zonder problemen kunnen worden geïntegreerd in livestreamingworkflows met uiteenlopende uitgangen, zoals HDMI of robuustere verbindingen als SDI, voor het koppelen met switchers voor liveproductie.

"De aansluitingen van een camera zijn de basisvereisten voor integratie in een professionele productieomgeving, en SDI is noodzakelijk," aldus Thorsten. "De 12G-SDI-uitvoer van de Canon XF705 heeft erg weinig vertraging en biedt een veilige kabelverbinding." De Canon XF605 biedt ook 12G-SDI-uitvoer, die hoge resoluties en beeldsnelheden ondersteunt, waaronder 10-bits 4K 4:2:2-signalen tot 60p via één kabel.

Naast de 3G-SDI- en HDMI-aansluitingen zijn zowel de Canon XA65 als de Canon XA75 uitgerust met een USB-C-uitgang die Full HD UVC-streaming in Windows of macOS ondersteunt. De Canon XA60, Canon XA70 en Canon LEGRIA HF G70 hebben ook handige UVC-compatibele USB-C-aansluitingen, waardoor de camera's eenvoudig kunnen worden ingesteld en gebruikt met cameratoepassingen op je computer.

Veel Canon-camera's, waaronder de XF605, EOS C70 en EOS C300 Mark III, bieden ook IP-streamingmogelijkheden. "Hoewel het hiervoor nodig is om een decoder op de camera aan te sluiten, betekent dit dat het signaal al de vereiste indeling heeft om efficiënt via een netwerk te worden gestreamd," zegt Aron.

"Sommige mensen willen misschien gewoon de HDMI- of SDI-uitvoer naar een productieswitcher sturen, die vervolgens de uitvoer decodeert en livestreamt. Een alternatief waarvoor echter minder hardware nodig is, is om je camera's te verbinden met een lokaal netwerk en vervolgens een op IP gebaseerde software-oplossing voor livestreamen te gebruiken. Dat is nog een optie om te overwegen bij het kiezen van de workflow die het beste bij jouw vereisten past."

Ondersteuning voor SRT (Secure Reliable Transport), een broadcastprotocol dat streaming van hoge kwaliteit mogelijk maakt in instabiele of onvoorspelbare netwerkomstandigheden, is standaard beschikbaar op de CR-N700-PTZ-camera, en is via een firmware-upgrade ook beschikbaar op de CR-N500 en CR-N300. Aanpasbare bitrateondersteuning voor SRT is beschikbaar via aanvullende firmware.

De CR-X300, CR-N700, CR-N500 en CR-N300 ondersteunen ook RTMP/RTMPS (Real-Time Messaging Protocol en Real-Time Messaging Protocol Secure), waarmee content rechtstreeks kan worden gedeeld op platforms zoals YouTube en Facebook.

Met een firmware-update beschik je op de populaire professionele Canon XF605-videocamera tevens over ondersteuning voor het SRT-protocol, zodat crews op het gebied van elektronische nieuwsvergaring in het veld beschikken over een betrouwbare streamingoptie. De firmware voegt ook een functie voor deeloverdracht toe, zodat al tijdens het opnemen nieuwsbeelden kunnen worden geüpload naar de redactie.

"Op de kaart in de tweede kaartsleuf worden 'hapklare brokken' aan beeldmateriaal opgenomen, die vervolgens via FTP automatisch worden overgezet naar een nieuwsserver," legt Aron uit. "Hierdoor krijgt de redactie de beelden veel sneller binnen en kunnen deze al worden bewerkt terwijl er nog steeds beelden worden opgenomen."

Livestreaming blijft een essentieel onderdeel van het maken van content in elke sector, en Canon kijkt ernaar uit om deze groeiende productieniche te ondersteunen met tools die naadloos samenwerken, zodat gebruikers zich kunnen focussen op de inhoud.

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro