TECHNOLOGIE

Hoe apps voor PTZ-camera's van Canon hielpen een belangrijke videoshoot te stroomlijnen

DoP Max Elgar legt uit hoe hij een Canon CR-N700 PTZ-camera met Auto Tracking heeft gebruikt voor het vastleggen van een belangrijke boodschap over klimaatverandering.
Een Canon CR-N700 PTZ-camera staat op een tafel terwijl een man op de achtergrond een Canon XF605 bedient.

De Canon CR-N700 was de eerste Canon PTZ-camera met Auto Tracking, maar deze functie kun je nu ook als betaalde app toevoegen aan de CR-N500 en CR-N300 via een firmware-update.

Toen filmmakers van livestreamingspecialist Kinura uit Londen de opdracht kregen een serie 'talking-head'-video's te maken voor het Climate Change Committee in het VK, gingen ze op zoek naar een cameraoplossing die zou passen bij de helderheid van de over te brengen boodschap.

Het Climate Change Committee adviseert het VK en gedecentraliseerde overheden over emissiedoelen en moest een videopresentatie filmen ter ondersteuning van de voortgangsrapportage van 2023 aan het parlement. Het vooraf opgenomen evenement, dat op een later moment zou worden gestreamd, moest de voortgang van de Britse overheid ten aanzien van de emissiedoelen laten zien.

In de briefing van de klant stonden een paar specifieke eisen, legt Director of Photography Max Elgar bij Kinura uit. "Drie verschillende mensen zouden minimaal 10 minuten lang aan het woord zijn, en we moesten elk van hen in één doorlopende take opnemen, zonder erin te snijden," zegt hij. "De klant wilde graag dat de opname het midden hield tussen een professionele en een wat cinematische opname. Daarom kozen we voor een opstelling met drie verlichtingspunten. Daarnaast wilde de klant dat de opname een studioachtig gevoel zou geven, met de achtergrondverlichting zichtbaar in beeld."

Voor Max zijn Canon-camera's niets nieuws. In het begin van zijn loopbaan gebruikte hij een Canon EOS 750D. Zijn werkpaard bij Kinura is de Canon XF605. "Ik vind het echt geweldig hoe Canon kleur weet vast te leggen," zegt hij. "De prachtige rijkheid ervan. Dat is iets dat me heel erg aanspreekt, vooral in de XF605. Van alle videocamera's die ik heb gebruikt, heeft deze een van de mooiste kleursystemen."

Terwijl Max de XF605 zou gebruiken als hoofdcamera, met opnamen van de luidsprekers aan de voorkant, had hij een B-camera nodig voor extra shots ('cutaways'). Een Canon CR-N700 PTZ-broadcastcamera met Auto Tracking- en Auto Loop-apps leverde zowel de beeldkwaliteit als de moeiteloze controle waar hij naar op zoek was. "De CR-N700 werkt goed als camera die je kunt opstellen en z'n gang kunt laten gaan, zonder er veel mee te hoeven doen," zegt hij. "Ik kon de XF605 bedienen terwijl de PTZ-camera z'n eigen ding deed."

Een hand steekt een kabel in de LAN-poort van een Canon CR-N700 PTZ-camera.

Maximaal 20 Canon PTZ-camera's kunnen worden bediend vanaf een PC via de Canon Remote Camera Control-app. In dit specifieke geval koos DoP Max Elgar echter voor afstandsbediening via een browser, waarbij de invoer werd verzonden naar vMix.

Een laptopscherm toont de Auto Loop-app in gebruik terwijl een man een Canon XF605 bedient op de achtergrond.

Max bediende een Canon XF605 als de hoofdcamera en een Canon CR-N700 met Auto Tracking- en Auto Loop-apps als de B-camera. Hij plaatste zijn laptop op zo'n manier dat hij kon zien welk shot de CR-N700 maakte, maar hij zegt dat hij erop kon vertrouwen dat de camera de shots maakte die hij wilde.

Add-on-apps voor PTZ-camera's van Canon

De Auto Tracking- en Auto Loop-apps zijn beschikbaar via Canon's systeem voor add-on-apps voor remote camera's. Deze verbeterde apps maken workflows makkelijker door met intelligente automatisering de productiviteit te verbeteren. Ook kunnen gebruikers zich focussen op shots met andere camera's in een productie met meerdere camera's.

Met de nieuwe Auto Tracking-app RA-AT001 kan een PTZ-camera mensen automatisch volgen terwijl ze zich door het beeld verplaatsen. De app heeft een geweldige trackingfunctie, van het volledige lichaam tot krappere shots vanaf de schouders, en heeft een uitgebreide serie instellingen om de responsiviteit van de camera aan te passen. De Auto Tracking-app biedt een grotere mate van vrijheid bij het streamen van lezingen, live-evenementen en commerciële presentaties. En dankzij de uitstekende mechanismen voor pannen, zoomen en tilten is het ook mogelijk trage en subtiele bewegingen te volgen tijdens hoogwaardige videoproducties.

Met de Auto Loop-app RA-AL001 kan de bediener van de camera automatische pan-, tilt- en zoombewegingen voorprogrammeren zonder handmatig de shot tijdens een opname te hoeven wijzigen. De PTZ-camera kan zo worden ingesteld dat deze beweegt tussen bepaalde locaties met heen en weer gaande of lusvormige bewegingen. Daardoor is de Auto Loop-app een veelzijdige aanvulling voor livemuziekevenementen, sportwedstrijden en interviews.

Voor deze verbeterde functies is geen extra hardware nodig; de Auto Tracking- en Auto Loop-apps kunnen direct aan een PTZ-camera worden toegevoegd via een eenvoudige firmware-update. Hoewel de betaalde apps in eerste instantie voor de CR-N700 werden uitgebracht, ondersteunen zowel de Canon CR-N500 als de CR-N300 nu ook de Auto Tracking-app via een firmware-update. De Auto Loop-app is beschikbaar voor de CR-N500 en CR-X300.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een laptopscherm toont hoe de Tracking Target Select-tool van de Auto Tracking-app op een vrouw wordt gebruikt.

De prestaties van de Canon Auto Tracking- en Auto Loop-apps kunnen worden aangepast met behulp van een intuïtieve interface. Je kunt bijvoorbeeld gebieden instellen waarvan je niet wilt dat de camera het onderwerp daarnaartoe volgt, en je kunt de bewegingssnelheid verfijnen om een handmatig bediende camera na te bootsen.

Een man met een laptop zit op een bank terwijl een Canon CR-N700 en Canon XF605 een vrouw opnemen die voor een stenen muur op de achtergrond staat.

"Zelfs als Auto Tracking is ingeschakeld, maakt voorbereiding alles net wat makkelijker," legt Max uit. "Test alles van tevoren, zorg ervoor dat alles de dag ervoor werkt, zorg dat je zoveel mogelijk weet van tevoren en repeteer. Als er dan iets fout gaat op de dag zelf, ben je beter in staat dit op te lossen."

PTZ-camera met Auto Tracking

Na de installatie in de camera kan de Auto Tracking-app worden voorgeprogrammeerd en bediend via een simpele interface op een computer. Met de functie Compositie kunnen cameramensen de persoon nauwkeurig in het beeld kaderen met behulp van een afbeelding van een silhouet dat in- en uitgeschakeld kan worden. De grootte en positie van de weergave kunnen handmatig worden ingesteld voor eventuele bewegingen van het onderwerp. "Ik heb de onderwerpen wat extra hoofdruimte gegeven, zodat er ruimte voor ze was om omhoog en omlaag in het kader te bewegen," legt Max uit. "En ik had daardoor de mogelijkheid om het beeld later bij te snijden als dat nodig was."

Er is een automatische zoomregelaar die ervoor zorgt dat de grootte van de persoon constant blijft in het kader wanneer Auto Tracking actief is. Het is ook mogelijk om in te stellen dat delen van de scène uit het Auto Tracking-gebied worden weggelaten. Daarnaast kan de trackinggevoeligheid worden ingesteld op 10 verschillende sterktes om bij de snelheid van het onderwerp te passen. "Intuïtief" is hoe Max de instelling van de compositie en tracking van de Auto Tracking-app noemt. "Je hoeft in principe alleen maar [het silhouet] te slepen en neer te zetten en de grootte aan te passen, zodat het overeenkomt met de persoon die je volgt.

"Hierna kun je instellen wat je niet wilt laten volgen en welke gebieden de camera niet moet filmen. Dus, als de persoon bijvoorbeeld het toneel verlaat en je niet wilt dat de camera deze persoon volgt tot aan het publiek of naar de kant van de studio die je niet zichtbaar in beeld wilt hebben, kun je dat gebied isoleren en voorkomen dat de camera te ver gaat."

Omdat deze shoot om een redelijk simpele hoek vroeg, hoefde Max niet bang te zijn dat de camera het onderwerp zou volgen tot in ongewenste gebieden, maar volgens hem is het vermogen van de Auto Tracking-app om het onderwerp centraal in het kader te houden van onschatbare waarde. "Een van onze talenten schommelde een beetje tijdens het praten, dus het was heel handig om te kunnen vertrouwen op een B-cam die de kadrering automatisch kon aanpassen om de persoon continu centraal te houden."

Dat de PTZ-camera gewoon kon worden achtergelaten om zijn eigen ding te doen, was een groot pluspunt. "Als je eenmaal een goede omgeving voor de camerasensor hebt gecreëerd, kan de camera prima zelf z'n gang gaan," voegt Max toe. "Dus als alles goed verlicht is en er sprake is van een redelijke scheiding, is het heel makkelijk voor de camera om de persoon automatisch te volgen."

Een laptopscherm toont hoe de Silhouette Manipulation-tool van de Auto Tracking-app op een vrouw wordt gebruikt.

"De grootste uitdagingen bij dit soort video's zijn vaak wijzigingen op het laatste moment," zegt Max. "De wensen van de klant kunnen plotseling veranderen, dus het is belangrijk om flexibel te zijn." De Auto Tracking-app biedt meerdere opties voor het verfijnen en aanpassen van de prestaties, zodat deze passen bij de eisen voor de opdracht.

Auto Loop verkennen met PTZ-camera's van Canon

Net als Auto Tracking biedt Auto Loop een nieuwe mate van geautomatiseerde vrijheid voor producties die live-evenementen verslaan met PTZ-camera's. Met de app kan de camera een voorgeprogrammeerde reeks bewegingen volgen, ofwel heen weer ofwel met een doorlopende lusbeweging door een scène heen. De gebruikersinterface geeft toegang tot alle bedieningselementen op één scherm, waar maximaal vijf bewegingspatronen vooraf kunnen worden geregistreerd voor maximaal vier cameraposities.

De bewegingsparameters kunnen worden verfijnd, zodat de beelden eenvoudig samengaan met de andere opnamen wanneer de PTZ-camera deel uitmaakt van een opstelling met meerdere camera's. Zowel de stoptijd tussen vooraf geregistreerde posities als de snelheid van versnelling en vertraging wanneer de camerabeweging begint en stopt, kan worden aangepast om een natuurlijke look te verkrijgen.

Ondanks de hoge mate van verfijnde controle, vindt Max dat de Auto Loop-app ongelooflijk eenvoudig in gebruik is. "Iedereen die ooit een niet te ingewikkelde videogame heeft gespeeld, zal het makkelijk vinden om uit te zoeken hoe de app werkt."

Max kijkt ernaar uit om de Auto Loop-functie te gebruiken voor minder statische opdrachten in de toekomst. "Voor een wat complexere shoot of een productie in een liveomgeving is het heel handig om een shot te hebben dat continu in beweging is en waar je naartoe kunt gaan," zegt hij. "Je kunt een PTZ-camera bijvoorbeeld opstellen als een reverse camera op een conferentie of zakelijk evenement, en deze naar voren en naar achteren in een lus door het publiek laten pannen. Dus in plaats van dat je de persoon achter de camera moet vertellen om even te draaien en een snelle panshot te maken, heb je er altijd één beschikbaar."

Een CR-N700 PTZ-camera van Canon bevestigd op een metalen balk.

Toekomstbestendige workflows met PTZ-camera's

Met pan-tilt-zoomcamera's, controllers, firmware en apps maakt Canon haar geïntegreerde beeldvormingssysteem nog diverser.
Een onbemande Canon CR-N700 en een bemande Canon XF605 zijn beide gericht op een vrouw die op een set staat.

"Normaal gesproken zou je misschien bang zijn dat een onbemande B-cam niet precies zou opnemen wat je nodig hebt, en zou je daarom het frame wat groter moeten maken," zegt Max. "Maar dankzij de Auto Tracking-app kon ik de CR-N700 dichterbij zetten dan ik normaal zou doen, omdat ik elke beweging kon volgen en het onderwerp centraal in beeld kon houden."

Het idee van Max snijdt een interessant punt aan: welke impact zal de beschikbaarheid van intelligente PTZ-automatisering hebben op de grootte van productieteams?

"Ik denk dat het op zo'n manier kan worden geïntegreerd dat cameramensen niet overbodig worden," zegt Max. "Het is altijd handig om de beschikking te hebben over een PTZ-camera als een B-cam als onderdeel van je uitrusting zonder dat je die direct zelf hoeft te bedienen. Het stroomlijnt de workflows van individuele cameramensen en geeft hen meer mogelijkheden zonder dat de meer cinematische kant van het bedienen van de camera voor videoproducties aan de kant geschoven hoeft te worden."

Canon's PTZ-apps geven ruimte aan nieuwe manieren voor het op afstand bedienen van camera's, die de werklast verminderen, tijd besparen en regisseurs en cameramensen de kans bieden om zich te concentreren op de creatieve aspecten van een shoot. Wil je meer weten over wat de apps te bieden hebben aan regisseurs en cameramensen, bekijk dan deze introductie tot de PTZ Auto Tracking- en Auto Loop-apps, en neem een kijkje achter de schermen van een PTZ-shoot met DoP Mark Moreve.

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro