ARTIKEL

Full-frame systeemcamera vs. Full-frame DSLR: wat is het beste?

Action photographer Richard Walch shooting with a Canon EOS R, one leg on each side of a steep coastal cliff.
Tijdens sommige opdrachten vindt Richard Walch het lichte gewicht van de Canon EOS R echt een uitkomst. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief. © Richard Walch

Wat is beter, een traditionele full-frame DSLR of het nieuwe standaard full-frame Canon EOS R System? Canon vroeg toonaangevend fotograaf van extreme sporten en Canon-ambassadeur Richard Walch om zijn full-frame vergelijking van Canon.

Richard Walch is een van de meest ervaren actiefotografen ter wereld. Hij gebruikt al meer dan 25 jaar professionele camera's van Canon. Richard staat bekend om zijn foto's van sneeuwsporten en de zeilsport, en hij werkt in de meest extreme gebieden aan snelle fotosessies waarbij het geen optie is om een foto te missen. Daarom kiest hij per opdracht voor de juiste camera.

A tightly-packed group of racehorses thunder around a track in snowy conditions.
Richard wordt geroemd om zijn gave om actie te kunnen vastleggen in lastige situaties, zoals bij deze foto van paardenraces die hij maakte onder zeer uitzonderlijke omstandigheden. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II ingesteld op 1/2500 sec, f/4.0, ISO250. © Richard Walch

"Voordat ik aan het werk ga, bepaal ik eerst wat voor mij het perfecte camerasysteem is om mee te nemen", legt hij uit. "Voor een full-frame DSLR heeft Canon een enorm assortiment aan camera's en objectieven waaruit je kunt kiezen. Ik ben gek op de robuuste kwaliteit en de lange gebruiksduur van de accu's."

Richard is een van de besten in zijn vak omdat hij altijd de grens van zijn kunnen opzoekt en zo zijn beelden naar een hoger niveau kan tillen. En voor sommige opdrachten wordt die grens bepaalt door de nieuwe technologie in het Canon EOS R System en de baanbrekende RF-objectieven.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Ik ben afhankelijk van technologie. Ik zie het als ondersteuning voor wat ik met mijn foto's probeer te doen. De Canon EOS R heeft zeker een plekje in mijn tas verdiend en is spannend om mee te werken", vertelt Richard. "Zodra je de specificaties hebt doorgenomen en de camera gaat gebruiken, besef je dat deze functies heeft die je creativiteit een boost kunnen geven.

"Voor mij zijn de beste foto's spontane beelden en de EOS R biedt een verbluffende full-frame kwaliteit en is ook nog eens super handzaam. Maar je mag niet vergeten dat Canon al 30 jaar aan de EOS DSLR-serie heeft gewerkt. EOS-camera's zijn zeer betrouwbaar en robuust. Dus ik kan nu kiezen."

Dus welke kiest hij? Wat is het verschil tussen full-frame DSLR's en het full-frame EOS R System? Welke voordelen biedt elk product vanuit zijn perspectief als expert, en wanneer zou hij de ene camera gebruiken in plaats van de andere?

Hoe kies je welke uitrusting je wilt gebruiken voor een shoot?

"Als het om actie op hoge snelheid gaat, is een Canon DSLR zoals de EOS-1D X Mark II moeilijk te verslaan. De camera maakt foto's met 14 fps en bliksemsnelle autofocus, zodat je nooit een opname mist. Er is een enorme keuze aan objectieven en alle bedieningselementen zijn binnen handbereik. Door met een optische zoeker te werken, kun je op een zuivere en natuurlijke manier verbinding maken met het onderwerp. Je voelt het moment, je ziet de opname en maakt het beeld. Zo fotografeert Canon al tientallen jaren.

"Als ik naar de bergen ga om te skiën, gaat de accu van de EOS-1D X Mark II altijd lang mee, zelfs als het erg koud is. Als ik foto's van een skiwedstrijd met afdaling maak, vliegt de skiër in slechts een fractie van een seconde door het beeld. Het is van essentieel belang dat de camera supersnel is, en de EOS-1D X Mark II is perfect.

"Maar als ik de hoogste resolutie voor een reclamecampagne of een grote aangepaste print wil hebben, dan gebruik ik de 50,6 Megapixel EOS 5DS R. Deze is onverslaanbaar, vooral als er voldoende licht is in een studio of voor werk met een flitser.

De EOS R is vergelijkbaar met de EOS 5D Mark IV, met een sensor met ongeveer 30,3 Megapixel en Dual Pixel CMOS AF. Beide zijn geweldige allroundcamera's. Als je een traditionele fotograaf bent die al jaren DSLR's gebruikt en niet wil veranderen, is de DSLR nog steeds perfect. Maar ik sta erg open voor nieuwe technologieën en voor het meenemen van een nieuw product en te ontdekken wat het voor mij kan betekenen. Ik ben bereid om de camera een dag of twee uit te proberen. Dat maakt mij de perfecte gebruiker voor de EOS R."

A multiple-exposure view of a skier executing a jump from a ramp, viewed from above.
Een opvallend beeld met meervoudige belichting van een skiër die een sprong maakt. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief bij 1/2000 sec, f/7.1, ISO200. © Richard Walch
A slackline walker holds a blazing torch overhead with both hands.
Het EOS R System laat zijn uitzonderlijke mogelijkheden bij weinig licht zien op deze foto van iemand die aan het slacklinen is en daarbij alleen wordt verlicht door de zaklamp die hij bij zich draagt. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief ingesteld op 1/500 sec, f/3.5, ISO1000. © Richard Walch

Wat zijn de grootste voordelen van de Canon EOS R ten opzichte van een full-frame DSLR, zoals de EOS 5D Mark IV?

"De prestaties van de EOS R bij weinig licht zijn fenomenaal. Deze camera kan in het donker zien! Dat is te danken aan de elektronische zoeker [EVF] en het LCD-scherm, maar ook aan de autofocus bij weinig licht, waardoor je kunt blijven fotograferen als het allang donker is.

"Bovendien kunnen de EOS R-bedieningselementen bijna eindeloos worden aangepast, waardoor je heel snel en op jouw manier kunt fotograferen. Er zijn twee extra bedieningselementen, de multifunctionele balk en de Lens Control Ring, die aan vrijwel alles kunnen worden toegewezen, zoals de belichtingscompensatie.

"Foto's maken met een elektronische zoeker was een openbaring. Je krijgt echt waardering voor 'What You See Is What You Get' wat betreft belichting en scherptediepte. Je hoeft veel minder naar de achterkant van de camera te kijken om de scherpstelling en belichting te controleren. Het maakt het fotograferen veel sneller en je kunt je volledig concentreren op je onderwerp omdat er niets in de weg zit.

"Omdat de EOS R een systeemcamera is, heeft deze een volledig stille sluitermodus, waardoor je zelfs foto's kunt maken in lastige situaties.

"Wanneer je het objectief verwisselt terwijl de camera is uitgeschakeld, sluit de EOS R automatisch een sluiter om de sensor te beschermen. Dit is ideaal voor het maken van foto's op plekken waar het stoffig is of sneeuw ligt."

Four kayakers racing in rough water.
Een full-frame DSLR die het groot dynamisch bereik van dit watersportevenement perfect vastlegt. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II ingesteld op 1/2000 sec, f/5.0 en ISO800. © Richard Walch

Zijn er nadelen verbonden aan het maken van opnamen met de EOS R?

"Als je overstapt van een Canon DSLR naar een nieuwe Canon DSLR, hoef je natuurlijk niets nieuws te leren. Op de EOS R zijn sommige dingen anders [zoals de nieuwe bedieningselementen] en daar moet je even aan wennen. Maar als je jezelf verder wilt ontwikkelen, moet je het wat tijd geven.

"De EOS R heeft slechts één geheugenkaartsleuf. Als je een shoot hebt waarbij je absoluut geen gegevens mag verliezen en het je meer vertrouwen geeft als je twee kaartsleuven hebt, gebruik dan een EOS-1D X Mark II of EOS 5D Mark IV. Maar ik ben nooit beelden in de camera kwijtgeraakt en ik maak me er niet meer zo druk om."

Hoe zit het met de keuze van een objectief?

"Canon heeft een enorm assortiment aan EF- en EF-S-objectieven voor DSLR's. Maar je kunt ze ook gebruiken op de EOS R-systeemcamera's met een reeks slimme EF-EOS R-vattingadapters. Dit zijn geen adapters die licht weghalen of de brandpuntsafstand veranderen, zoals een teleconverter. Dezelfde ingenieurs die de EF- en RF-objectieven hebben ontworpen, hebben ook deze adapters ontworpen. Ze hebben ervoor gezorgd dat de ervaring naadloos verloopt, zonder dat dit ten koste gaat van functionaliteit of kwaliteit.

A slackline walker balancing on a line between rocky cliffs over water.

Onverschrokken koorddansers en de full-frame EOS R

Hangend aan een rots bij de Ierse kust stelt redactioneel fotograaf Richard Walch de EOS R op de proef.

"Ze hebben hem zelfs nog slimmer gemaakt met de adapter met Control Ring, die een nieuwe interface heeft voor EF- en EF-S-objectieven.

"Er is ook een vattingadapter met drop-in-filter, zodat je bijvoorbeeld variabele neutrale dichtheid of een circulair polariserend filter kunt gebruiken.

"Ik heb op safari de EOS R gebruikt met lange objectieven zoals de EF 600mm f/4L IS III USM en de EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x en dat was perfect. Je moet op de adapter vertrouwen."

Wat vond je van de nieuwe RF-objectieven?

"Het Canon EOS R System heeft een nieuwe, grotere RF-vatting waarvoor objectieven kunnen worden ontworpen die voorheen niet mogelijk waren. En de kwaliteit van de objectieven is opzienbarend. De nieuwe glaselementen vergroten het bereik van wat mogelijk is, met name het RF 28-70mm F2L USM-zoomobjectief. Dit is een objectief uit de L-serie met een fantastische kwaliteit die mogelijk wordt gemaakt door het nieuwe ontwerp van de vatting.

"Het is redelijk zwaar, maar het kan drie prime-objectieven vervangen. Als je meestal een 28 mm, een 50 mm en een 85 mm-objectief meeneemt, kun je deze drie objectieven gewoon thuislaten en dit ene zoomobjectief gebruiken.

"Een trouwfotograaf kan bijvoorbeeld één camera en één zoom meenemen. Ze zijn daarmee sneller en kunnen volledig geruisloos werken.

"De serie van snelle RF-objectieven, zoals de RF 50mm F1.2L USM, ondersteunt het feit dat het EOS R System zo goed is bij weinig licht. Je kunt echt werken met de geringe scherptediepte. En het optische ontwerp is zo goed dat je ze echt wijd open kunt gebruiken. Je hoeft het diafragma niet te verkleinen om scherpe foto's te maken. Natuurlijk is de scherptediepte dan zo klein dat je een nauwkeurige autofocus nodig hebt."

A view from some distance of a slackline walker on a line between rocky cliffs over swirling water.
Richard gebruikte een EOS R om de Duitse slackline-atleten van One Inch Dreams aan de noordwestkust van Ierland te fotograferen. Elke manoeuvre was een levensgevaarlijke uitdaging en moest in één keer perfect zijn, dus Richard moest alles in een keer goed doen. Daarbij vertrouwde hij op de autofocus van de EOS R bij weinig licht zoals hier. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een EF 11-24mm f/4L USM-objectief ingesteld op 1/640 sec, f/5.6, ISO640. © Richard Walch

Hoe verhoudt de automatische scherpstelling zich tot de concurrentie?

"Voor sport en actie bestaat er niets beters dan de EOS-1D X Mark II. Maar op de EOS R zitten veel meer focuspunten. Dit maakt een enorm verschil, vooral bij het scherpstellen met de touch-and-drag AF-functie via het touchscreen.

"Wanneer ik de EOS-1D X Mark II gebruik, wijzig ik het AF-punt telkens wanneer ik de camera pak. Ik ben gewend aan het proces, maar voor elke foto moet ik bedenken waar het focuspunt moet liggen. Bij de EOS R kun je het punt met je vinger selecteren achter op het scherm.

"Het duurt even voordat je eraan gewend bent, en het is niet handig met handschoenen aan op een besneeuwde berg! Maar bij de meeste andere fotoshoots, gaat het erg soepel. Je kunt een krachtig objectief nemen dat helemaal is geopend en vervolgens je scherpstelpunt gebruiken, en je bent klaar."

Photographer Richard Walch on a cliff holding a Canon EOS R, with a slackline walker on a line behind.
Nu Richard de EOS R onder de meest uitdagende omstandigheden heeft getest, is deze camera inmiddels een vaste waarde geworden voor vele opdrachten. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark IV. © Richard Walch
Two young red-haired girls by the sea, their hair blown by the wind.
De EOS R presteert ook uitzonderlijk als een full-frame camera voor algemeen gebruik voor portretshoots. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een RF 50mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/4.0, ISO200. © Richard Walch

Welk type camera is beter geschikt voor het maken van video's?

"Het maakt niet uit of een camera een systeemcamera is of een DSLR. Vergeleken met de EOS 5D Mark IV kun je met de EOS R heel eenvoudig om foto's maken vanuit verschillende hoeken, dankzij het variangle scherm. Beide zijn voorzien van Dual Pixel CMOS AF, waarmee je vloeiend en nauwkeurig kunt scherpstellen tijdens het maken van video-opnamen. Maar het touchscreen met autofocus is eenvoudiger te bedienen op het kantelbare scherm van de EOS R, met maar liefst 5655 handmatig selecteerbare AF-punten.

"Als je een film moet schieten in 4K met 60 fps, is de EOS-1D X Mark II de enige camera die dit kan. De EOS R en de EOS 5D Mark IV kunnen alleen in 4K filmen met maximaal 30 fps. De EOS R maakt enigszins smallere 16:9 4K-video's, en de andere twee camera's filmen met een 17:9 beeldverhouding. Maar de EOS R blijkt een zeer krachtige optie als je deze aansluit op een extern opnameapparaat, omdat de camera 10-bits 4:2:2 kan uitvoeren en de Canon Log ondersteunt voor een breed 12-stops dynamisch bereik. Daarom is deze camera een geweldige keuze voor een professionele workflow voor video.

"En wat betreft objectieven, is het RF 24-105mm F4L IS USM-objectief met ingebouwde beeldstabilisatie dus ideaal voor het maken van video's, zelfs als je opnamen maakt zonder statief. De camera werkt naadloos samen met de eigen Movie Digital IS 5-assige beeldstabilisatie van de camera. Het is een verbluffende combinatie."

Wat is je ideale opstelling?

"Dat is de EOS-1D X Mark II voor snelle sporten en een EOS R als tweede camera, omdat deze uitblinkt in verschillende dingen. Als het gaat om harde actie/sport, dan is er de voorbereiding op de sport en de afterparty's. Daarvoor is de EOS R bij uitstek geschikt. Je wilt snel en discreet zijn en bij weinig licht foto's kunnen maken.

"Als je het RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief op de EOS R plaatst, is de camera echt compact. Met een full-frame Canon kun je foto's maken in een stijl kunt waarin je nog nooit eerder hebt gefotografeerd."

"Met het gebruik van een EOS-1D X Mark II en de EOS R kan een professional dus leren en meegroeien met het systeem voor systeemcamera's, maar toch profiteren van de zekerheid van een bewezen sportcamera voor de actie."

"Ben je een enthousiaste fotograaf, dan kan de EOS R alles wat je nodig hebt. De camera is vergelijkbaar met de EOS 5D Mark IV, maar heeft meer opties. De EOS R is toonaangevend op het gebied van technologie. Als je jezelf de camera eigen kunt maken, ben je klaar voor de toekomst met dit nieuwe camerasysteem."

Geschreven door Adam Duckworth


De uitrusting van Richard Walch

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

The contents of Richard Walch's kitbag, including a Canon EOS-1D X Mark II, EOS R, and several lenses.

Camera's

Canon EOS R

Full-frame systeemcamera die nieuwe creatieve mogelijkheden brengt voor fotografen en filmmakers. "Deze camera biedt een verbluffende full-frame kwaliteit, is bijzonder handzaam en heeft functies die je creativiteit een boost kunnen geven", vertelt Richard.

Canon EOS 5D Mark IV

Deze full-frame 30,4 Megapixel DSLR legt ongelooflijk scherpe details vast, zelfs bij extreem contrast. Door de continue 7fps-opnamen wordt het perfecte moment gegarandeerd vastgelegd, terwijl de 4K-video ongekend scherp beeldmateriaal oplevert volgens de DCI-norm (4096x2160). "Een geweldige allroundcamera," zegt Richard.

Canon EOS-1D X Mark II

Dankzij de zeer gevoelige 20,2 Megapixel full-frame CMOS-sensor, het uitgebreide 61-punts Dual Pixel AF-systeem en 4K-video-opnamen biedt de Canon EOS-1D X Mark II toonaangevende prestaties. "Als het om actie op hoge snelheid gaat, is deze camera moeilijk te verslaan", zegt Richard. "De camera maakt foto's met 14 fps en bliksemsnelle autofocus, zodat je nooit een opname mist."

Objectieven

RF 28-70mm F2L USM

Een 28-70mm f/2 lens die de beeldkwaliteit biedt die je van prime-lenzen verwacht. Met een supersnel, helder f/2-diafragma over het gehele zoombereik kun je fantastische resultaten krijgen bij weinig licht. "Een objectief uit de L-serie met een fantastische kwaliteit die mogelijk wordt gemaakt door het nieuwe ontwerp van de RF-vatting", zegt Richard.

RF 50mm F1.2L USM

Deze 50mm f/1.2 prime lens stelt de nieuwe norm voor optische kwaliteit en snelheid en biedt superieure scherpte, plus fantastische resultaten bij weinig licht. "Het optische ontwerp is zo goed dat je deze echt wijd open kunt gebruiken," vertelt Richard. "Je hoeft het diafragma niet te verkleinen om scherpe foto's te maken."

RF 24-105mm F4L IS USM

Dit 24-105mm f/4-objectief beschikt over snelle, stille Nano USM-technologie en biedt fotografen en filmmakers een klein, licht objectief voor algemeen gebruik met 5-stops beeldstabilisatie. "Het is ideaal voor het opnemen van video's", zegt Richard. Met de EOS R, "is het een verbluffende combinatie".

RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

De 35mm f/1.8 macrolens met snel diafragma biedt een natuurlijk groothoekperspectief en maakt dichtbij scherpstellen mogelijk. Perfect voor alledaagse creativiteit waarbij flexibiliteit van belang is. "Het objectief is echt klein," vertelt Richard, "zodat je in een stijl kunt fotograferen waarin je nog nooit eerder hebt gefotografeerd."

EF 600mm f/4L IS III USM

Uitstekende prestaties van de supertelelens in 's werelds lichtste 600mm f/4-objectief levert uitstekende beeldkwaliteit en gepolijste professionele prestaties. Met een 5-stops beeldstabilisator kun je uit de hand fotograferen en sneller reageren.

Accessoire

Vattingadapter EF-EOS R

De adapters van het EOS R System zijn volledig compatibel met de serie EF- en EF-S-objectieven van Canon, zodat bezitters van een Canon EOS R die ook een EOS-camera hebben hun bestaande objectieven kunnen gebruiken. "De ervaring is naadloos", zegt Richard, "zonder dat dit ten koste gaat van functionaliteit of kwaliteit."

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan