FOOD

Neem een kijkje in de kitbag van een professionele foodfotograaf

Foodfotograaf Yasmin Albatoul toont haar uitrusting voor het maken van foto’s om van te watertanden.
Een bovenaanzicht van de kitbag van Yasmin Albatoul met Canon-camera's en -objectieven en verschillende props voor koken en bakken. Gemaakt met Canon.

Bij culinaire foto's gaat het nooit alleen om het eten.

Bij foodfotografie komt een speciale kunstzinnigheid kijken. Het gaat om de kwaliteit en de aantrekkingskracht van de foto, maar ook om de eetlust die hij opwekt bij iedereen die de foto bekijkt. Foodfotografie is nog steeds ontzettend populair, of het nu gaat om receptenboeken met heerlijke gerechten of foto’s voor sociale media. Maar door de continu groeiende markt wordt het wel steeds moeilijker om je foto's te laten opvallen tussen al die andere culinaire foto’s.

Yasmin Albatoul, een Canon Ambassador en een autodidacte foodfotograaf, staat bekend om haar opvallende visuele verhalen over eten.

Maar hoe maakt ze die geweldige foto's met haar dromerige, dynamische en kleurrijke stijl? Laten we eens kijken wat er allemaal in Yasmins kitbag zit.

Foodfotograaf Yasmin Albatoul zit aan een tafel met een wit linnen tafelkleed en bewerkt op het scherm van een tablet het woord pasta met een wattenstaafje. Naast haar staat een bord met pruimtomaten, een kom met eieren en kruiden. Gemaakt met Canon

Tijdens het creatieve proces verbetert Yasmin haar composities vaak nog verder door elementen op haar tablet te bewerken en toe te voegen.

Gele noedels, saus en gesneden uien vallen in een pan die in de lucht zweeft tegen een groenblauwe achtergrond. Boven de ingrediënten staat het woord pasta.

Met behulp van verschillende props en hulpmiddelen maakt Yasmin opvallende en unieke beelden die kijkers vaak laten nadenken over haar creatieve proces. Gefotografeerd met een Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

Wie is Yasmin Albatoul?

Yasmin, geboren en woonachtig in Batna (Algerije), leerde via tutorials op YouTube en online artikelen hoe ze haar allereerste camera, de Canon EOS 600D, het beste kon gebruiken. (Haar favoriete camera is nu de Canon EOS R5.)

Nadat Yasmin tijdens haar studie aan de universiteit haar affiniteit met foodfotografie had ontdekt, gebruikte ze Instagram om haar foto's met de wereld te delen en inmiddels heeft ze meer dan 105.000 volgers.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De geest van een fotograaf is complex en creatief. Fotografen vertellen vaak over hun fascinatie voor het vak en het geweldige gevoel dat ze ervaren als ze het eindresultaat zien. Wanneer Yasmin bijvoorbeeld kookt, denkt ze vaak eerst na over hoe haar gerechten er op een foto zullen uitzien in plaats van hoe ze smaken.

Door het tijdrovende proces achter foodfotografie en de moeite die het vergt om de perfecte opname te maken, kan Yasmin de culinaire creaties die ze vastlegt meestal niet proeven. Zo staan gerechten soms vaak lang op tafel waardoor ze afkoelen of niet meer smaken, maar voor Yasmin maakt dat niet uit: voor haar gaat het om de liefde die ze stopt in het creëren van een prachtige foto, niet om het proeven van de gerechten. En zoals Yasmin zegt: soms geeft het beeld meer voldoening dan het gerecht zelf.

Poedersuiker daalt neer op een vierkant stukje koffietaart met daarop een plakje aardbei, op een wit geribbeld gebaksbordje. Naast het bordje staat een glas cappuccino en het geheel staat op een groene ondergrond waarop een paar koffiebonen liggen. Gemaakt met Canon.

Zodra Yasmin tevreden is met de compositie en haar uitrusting heeft ingesteld, maakt ze een reeks opnamen, waarbij ze vaak elementen omwisselt, terwijl ze zorgt dat het overkoepelende thema hetzelfde blijft. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-105mm f/F4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/10 en ISO 160. © Yasmin Albatoul

Een wit geribbeld gebaksbordje met daarop een schuimgebakje met citroen. Naast het bordje staat een glas thee en het geheel staat op een groene ondergrond met een paar koffiebonen. Gemaakt met Canon.

Wat zit er in de kitbag van foodfotograaf Yasmin

De magie van fotografie ligt in de artistieke visie en vaardigheid van de fotograaf, maar niets is zo belangrijk als het kiezen van de juiste uitrusting om de perfecte foto te maken. Van de brandpuntsafstand tot de belichting, elk onderdeel van je uitrusting speelt een rol bij het creëren van het ideale beeld. Terwijl Yasmin haar kitbag laat zien, vertelt ze over de belangrijkste apparatuur die ze gebruikt en legt ze uit hoe elk apparaat haar helpt bij haar werk.


Camera: Canon EOS R5

Natuurlijk beginnen we met het belangrijkste: de camera.

"Ik gebruik de Canon EOS R5. Ik vind dit echt een fantastische camera en het is een geweldige upgrade ten opzichte van mijn EOS 600D. Met dit model in het bijzonder kun je de scherpte en details benadrukken, iets wat van cruciaal belang is bij foodfotografie.

"Veel restaurants willen beelden kunnen uitvergroten en printen voor menu's, posters en ander reclamemateriaal. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk details vast te leggen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dit is iets dat je niet kunt doen met de camera van je smartphone."

Foodfotograaf Yasmin Albatoul kijkt naar haar Canon-camera op een statief terwijl ze een plastic bekertje en houten snijplank vasthoudt. Gemaakt met Canon.

Yasmin gebruikt naast een statief een Canon EOS R5, zodat ze de flexibiliteit heeft om een optimale compositie te creëren, instellingen aan te passen en de opstelling te verfijnen zonder de framing te beïnvloeden. Zo zorgt ze ervoor dat elke opname consistent is.

Foodfotograaf Yasmin Albatoul kijkt naar haar Canon-camera op een statief terwijl ze een plastic bekertje en houten snijplank vasthoudt. Gemaakt met Canon.

Als je opnamen maakt van gerechten met een centraal focuspunt, is het belangrijk dat je let op de props die je op de achtergrond gebruikt. Yasmin kiest vaak voor subtiele props om de compositie niet te gecompliceerd te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon EF 100mm F/2.8L Macro IS USM-objectief (inmiddels opgevolgd door de Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM). © Yasmin Albatoul

Statief

Yasmin heeft een kenmerkende stijl van foodfotografie: ze fotografeert vaak gerechten waarbij de ingrediënten in de lucht zweven. Bij deze manier van fotograferen heb je zeker de stabiliteit van een statief nodig. De Canon EOS R5, de favoriete camera van Yasmin, biedt ook in-body stabilisatie waardoor langere sluitertijden geen probleem zijn als je geen statief gebruikt.

"Wat mensen misschien niet beseffen, is dat je niet maar één foto maakt. Voor elke foto met beweging maak je normaal gesproken 10-20 verschillende opnamen met de optie voor continue opname met hoge snelheid. Met deze optie kun je op de EOS R5 tot 12 opnamen per seconde maken.

"Deze foto's voeg je later samen in Photoshop of vergelijkbare bewerkingssoftware, maar met een statief weet je zeker dat je stabiel beeld krijgt."

Bovenaanzicht van een donkergroen bord met kleine nestjes spaghetti met plakjes champignons en groene blaadjes, met een kleurendocument in de rechterbenedenhoek. Gemaakt met Canon.

Yasmin heeft verschillende Canon-objectieven in haar kitbag waarmee ze gevarieerde opnamen kan maken of kan inzoomen of scherpstellen op afzonderlijke ingrediënten. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon EF 100mm F/2.8L Macro IS USM-objectief ingesteld op 1/250 sec, f/9 en ISO 100 (inmiddels opgevolgd door de Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM). © Yasmin Albatoul

Een goudkleurige vork met een nestje spaghetti waarop een plakje champignon ligt. Gemaakt met Canon.

lens

Voor veel van haar foto’s gebruikt Yasmin het Canon RF 100mm F/2.8L MACRO IS USM-objectief. Dit macro-objectief is ideaal om de kleinste details vast te leggen die vaak worden gemist of zelfs onzichtbaar zijn voor het blote oog. Bij foodfotografie zorgt dit voor een geweldige hoeveelheid details die het beeld als geheel nog aantrekkelijker maakt.

"Het gebruik van macro-objectieven is niet meer weg te denken uit de fotografie; het is echt een blijvende trend geworden. Details zijn superbelangrijk bij foodfotografie."

Deze details zijn vooral bij het fotograferen van eten erg belangrijk, omdat het daarbij vaak gaat om kleine onderwerpen waarvoor de close-updetails nodig zijn die een macro-objectief biedt. Of het nu gaat om de zaadjes op een aardbei, de reflecties in de schil van een appel of het frisse sap dat uit een citroen wordt geknepen, door op de details te focussen kun je je foto's dynamischer, kleurrijker en intrigerender maken. Een andere manier om de kijker in het beeld te trekken, is door scherp te stellen op bepaalde elementen. De zachte bokeh die je krijgt met Spherical Aberration Control in het Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM-objectief kan ook erg interessant zijn voor foodfotografie.

Als de geringe scherptediepte niet naar wens is of als je op het hele onderwerp wilt scherpstellen, kun je dit compenseren met focusbracketing. Je kunt dit in de camera doen (ook in de EOS R5) of tijdens de nabewerking met Digital Photo Professional (DPP).

Bovenaanzicht van een tablet met een macro-opname van zalm, met daarnaast een Canon-camera en SD-kaart. Alles ligt op een stenen vloer. Gemaakt met Canon.
Een man die een reflector vasthoudt zodat een schaduw in het frame ontstaat terwijl foodfotograaf Yasmin Albatoul een gerecht in de studio vastlegt met een Canon-camera. Gemaakt met Canon.

Als de geringe scherptediepte niet naar wens is of als je op het hele onderwerp wilt scherpstellen, kun je dit compenseren met focusbracketing. Je kunt dit in de camera doen (ook in de EOS R5) of tijdens de nabewerking met Digital Photo Professional (DPP).

Flitsers

Als je uit eten gaat, maak je vaak snel even een foto voordat je gaat genieten van het lekkers dat voor je op tafel staat. Voor een professional is de belichting van een onderwerp echter een ingewikkelder proces.

Zoals Yasmin heeft gemerkt, zijn restaurants niet altijd open wanneer het natuurlijk licht het beste is, dus een flitser is dan echt een must. Bij bepaalde flitserinstellingen is een korte sluitertijd mogelijk, terwijl ook het diafragma wordt verkleind om de scherptediepte te vergroten. Voor gelijkmatige belichting kun je ook een ringlicht gebruiken in plaats van een normale flitser.

"Een flitser helpt je zeker om de best mogelijke foto te maken. Bij natuurlijk licht krijg ik vaak een goede foto, maar met flitser wordt de foto geweldig. Met een flitser kan ik de details beter zichtbaar maken, de scherpte verbeteren en de kleuren versterken. De foto ziet er dan ook veel commerciëler uit. Bovendien kan ik met een flitser altijd en overal foto’s maken, ook buiten de openingstijden van een restaurant."

Opgerolde dunne linten schorseneer die samen een bol vormen, gegarneerd met groene blaadjes en puntjes puree. Gemaakt met Canon.

Macro-objectieven zijn ontzettend populair onder foodfotografen zoals Yasmin. Ze zijn ontworpen om extreme close-ups te maken en bieden uitzonderlijke details en helderheid. Met deze objectieven kun je de focus leggen op de structuren, kleuren en details van ingrediënten en een interessanter beeld creëren. Gefotografeerd met een Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

Een bolletje puree in een kleine hoeveelheid chili-limoensaus, gegarneerd met groene blaadjes op een wit bord. Gemaakt met Canon.

Houten prikkers

Een minder voor de hand liggend hulpmiddel dat Yasmin altijd in haar tas heeft, zijn houten prikkers.

"Het klinkt misschien gek, maar ik heb ze altijd bij me. Eten heeft namelijk de gewoonte om vaak iets ander te doen dan jij wilt."

Yasmin gebruikt houten prikkers om onderdelen van de gerechten op hun plaats te houden of zelfs om ze te laten zweven, zo een gevoel van beweging ontstaat. Nadat je de opnamen hebt gemaakt, kun je de prikkers bij het nabewerken verwijderen. Vergeet niet dat het bewerken van foto's een kunst op zich is.

De kitbag bevat nog wat andere, onverwachte voorwerpen die ze gebruikt tijdens het fotograferen. Zo zit er een pincet in de tas die Yasmin gebruikt om ingrediënten waar nodig voorzichtig te verplaatsen en een rol tape om ingrediënten op hun plaats te houden tijdens de shoot.

Ook is het altijd handig om een schaar bij je te hebben. Soms hebben blaadjes sla of andere ingrediënten net niet de perfecte vorm of afmetingen en een schaar biedt dan uitkomst.

Tot slot is het voor sauzen of andere vloeistoffen belangrijk om een pipet bij de hand te hebben voor als je wat extra druppels aan het gerecht wilt toevoegen.

Een hand die een prikker met een stuk pistache-baklava boven een bord houdt terwijl siroop van bovenaf naar beneden druppelt. Gemaakt met Canon.

Door een menselijk element in foodfotografie te integreren, krijgen kijkers niet alleen een duidelijk idee van de omvang van een gerecht, maar ze krijgen ook context die het verhaal achter het beeld kan verdiepen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon EF 100mm F/2.8L Macro IS USM-objectief (inmiddels opgevolgd door de Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM). © Yasmin Albatoul

Een plakje gesmolten kaas dat met twee houten prikkers boven een broodje met sla en witte saus wordt gehouden. Gemaakt met Canon.

Yasmin heeft vaak houten prikkers en andere intrigerende props bij de hand om interessante elementen in haar composities op te nemen. In deze foto gebruikt ze houten prikkers die ze tijdens het nabewerken verwijdert, om de illusie te wekken dat de kaas in de lucht zweeft. © Yasmin Albatoul

Wil je je verder verdiepen in foodfotografie?

De kitbag van Yasmin bevat zowel voor de hand liggende als minder voor de hand liggende uitrusting waarmee ze haar soms zwaartekracht tartende foto's maakt.

Het is belangrijk om de best mogelijke uitrusting te gebruiken, maar nog belangrijker is dat je je creatieve visie kent en weet hoe je die tot uiting kunt brengen met de uitrusting die je tot je beschikking hebt. Op dezelfde manier dat Yasmin houten prikkers gebruikt om ingrediënten op hun plaats te houden, is er mogelijk iets anders dat jou kan helpen om je foto's naar een hoger niveau te tillen.

Yasmin liet niet alleen haar hele kitbag zien, maar had ook waardevol advies voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van foodfotografie en deze verder wil verkennen.

"Mijn advies voor alle fotografen is om nieuwsgierig te blijven en altijd te blijven leren. Ik merk dat ik nooit ben uitgeleerd over bijvoorbeeld nieuwe objectieven of verlichting. En elke keer dat ik iets nieuws leer, voegt het steeds weer iets waardevols toe aan mijn fotografie."

Meer weten? Lees de tips & tricks van Yasmin om je foodfotografie naar een hoger niveau te tillen.

Mabinty Taylor-Kamara

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro