Een carrière in de hoofdstad van Europa: Annalisa Monaco over beleid, mensen en mogelijkheden

5 min
Borden op het kruispunt in Brussel, midden in de Europese Wijk, met pijlen naar het EU-parlement, Place du Luxembourg, Place Robert Schuman, het Parlamentarium en nog veel meer

Toen Annalisa Monaco in 2001 aankwam in Brussel voor een stage, was ze van plan om een paar maanden in de stad te blijven. Ze had net haar Master in International Relations afgerond aan de prestigieuze universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk (na een diploma in politieke wetenschappen in haar thuisstad Bologna in Italië) en keek ernaar uit om wat tijd door te brengen in een van de meest internationale steden. Maar zoals wel vaker loopt het leven niet altijd zoals verwacht: 24 jaar later is Brussel nog steeds haar thuis en de perfecte locatie voor een carrière in overheidszaken bij Canon.

Het is een rol waarbij je onmiddellijk denkt aan de wandelgangen van de macht, diplomatie en het glas en staal van het gebouw van de Europese Commissie. En in haar functie oefent Annalisa zeker invloed uit: ze gebruikt haar overtuigingsvaardigheden en uitgebreide kennis van beleidsanalyses om ervoor te zorgen dat onze stem gehoord wordt. "Ik zou zeggen dat ik een soort vertaler ben", legt ze uit. "En dan niet eentje die met taal bezig is, maar iemand die tussen de bedrijfsprioriteiten van Canon en het werk van EU-beleidsmakers in staat. Ik vertaal dus ons standpunt voor de beleidsmakers en leg vervolgens hun mening uit aan mijn interne stakeholders."

De Europese Unie beslist in feite welke wetten moeten worden ingevoerd, welke voorschriften moeten worden opgesteld en welke handelsbeleidsregels moeten worden geïmplementeerd – en nog veel meer. Elke beslissing vormt de omgeving waarin alle bedrijven actief zijn, dus het is belangrijk dat ze een stem in het proces kunnen hebben. Doordat Annalisa in Brussel aanwezig is, kan ze met de juiste mensen en organisaties samenwerken om te begrijpen hoe deze beslissingen van invloed kunnen zijn op Canon. Op haar beurt kan ze vervolgens ook onze visie aan hen overbrengen.

Ik was erg onder de indruk van Kyosei en hoe goed dit was terug te zien in de benadering van duurzaamheid van het bedrijf."

Het is een rol die veel kennis en vaardigheden vergt, maar waarvoor je ook oog voor detail, onderzoek en het leggen van verbanden nodig hebt – net als een goede journalist. Bovendien moet het onderhouden van strategische relaties je makkelijk afgaan. Ze leerde de fijne kneepjes van het vak bij ngo's (niet-gouvernementele organisaties), waar ze werkte als onderzoeker en analist in de veiligheids- en defensiesector. "Ik heb altijd al veel belangstelling gehad voor politiek en buitenlandse zaken", zegt ze. "Op de middelbare school en universiteit was ik in eerste instantie geïnteresseerd in media en journalistiek. En hoewel mijn eerste baan in Brussel niet in die richting was, moest ik wel veel onderzoek doen en schrijven."

Uiteindelijk vond ze een communicatiefunctie in de publieke sector – bij de NAVO – voordat ze overstapte naar de commerciële sector, waar ze een decennium bij The Boeing Company werkte. Ze werkte zich op tot Director of EU & NAVO Relations, voordat ze besloot "op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen en groeimogelijkheden". Tegelijkertijd zocht Canon iemand met de vaardigheden en ervaring van Annalisa. "Natuurlijk was het een complete verandering. Een compleet andere sector en van een Amerikaans naar een Japans bedrijf." Maar dat schrikte haar niet af. Annalisa houdt niet alleen van een uitdaging, maar is ook een wereldburger die enthousiast wordt van nieuwe perspectieven. "Ik wilde mijn comfortzone verlaten. En natuurlijk werd ik aangetrokken door het merk Canon", glimlacht ze. "Ik was erg onder de indruk van Kyosei [de Canon-bedrijfsfilosofie van 'samen leven en werken voor het gemeenschappelijke belang'] en hoe goed dit terug te zien was in de benadering van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid."

Stadslandschap met lange belichting in de schemering, met rode en blauwe lichtsporen van auto's.

Brussel is en blijft dus nog altijd thuis voor Annalisa, maar ze probeert zo veel mogelijk tijd te besteden aan haar passie voor reizen. Soms kan ze dit zelfs combineren met haar carrière. Zo ging ze vorig jaar voor het eerst naar Tokio. Dit jaar gaat ze weer terug en brengt ze ook een bezoek aan Hiroshima en Kyushu. "Reizen is mijn grootste passie en ik probeer het zo veel mogelijk te doen", zegt ze. "Het is niet alleen een manier om de wereld met andere ogen te zien, maar het helpt me ook om weer dichter bij mezelf te komen. Ik kijk ernaar uit om dit jaar mijn Japanse collega's van Canon Inc. weer te ontmoeten en nog veel meer van dit fascinerende land te verkennen."

Tussen bezoekjes aan Bologna, ontmoetingen met familie en vrienden ("en eten – we genieten van goed eten, goede gesprekken en tijd met het gezin"), veel reizen en werken in een bruisende stad, zou je wellicht denken dat Annalisa niet veel tijd of energie meer over heeft voor andere dingen. Maar dan vergis je je. "Een andere grote passie van mij, naast reizen, is de tango dansen", zegt ze, terwijl haar gezicht oplicht bij de gedachte. "Er zijn zo veel plaatsen om hier te dansen en ik vind het geweldig. Er is zo veel te doen in Brussel: ik ga zwemmen, naar yoga en bezoek bioscoopfestivals. Het is een geweldige stad."

Ze heeft overduidelijk haar nieuwe thuis gevonden, maar daarnaast is het ook een basis van waaruit het netwerk van Annalisa wereldwijd heeft kunnen groeien. In dit centrum van EU-aangelegenheden kan ze precies op de hoogte blijven van alles wat er speelt op het gebied van beleid rond digitalisering, cyberbeveiliging en consumentenbescherming. Het is de perfecte locatie om met collega's in Europa, het Midden-Oosten en Afrika te praten, de sterke banden met Japan te onderhouden en solide relaties met brancheorganisaties te vormen. Ze is lid van een aantal werkgroepen en comités bij DIGITALEUROPE, dat meer dan 45.000 bedrijven op het gebied van digitale technologie vertegenwoordigt, en The Japan Business Council in Europa, die de positie van Canon vertegenwoordigt en helpt bij het vormgeven van toekomstige beleidsregels. "Het gaat om vertrouwen en het opbouwen van relaties. Ik probeer mijn netwerk te onderhouden en uit te breiden, zowel met mijn Canon-collega's als extern", legt ze uit. "Als we als branche samenwerken, kunnen we onze stem beter later horen."

Gerelateerd