Patiënten geruststellen: het diagnostische proces comfortabeler en vriendelijker maken

5 min
A healthcare professional in blue scrubs gently holding the hands of a seated person, offering comfort and support. A stethoscope is visible around the professional’s neck, suggesting a medical or clinical setting.

"Ik wil graag een scan laten doen om een duidelijker beeld te krijgen van wat er aan de hand is."

Als je ooit iets vergelijkbaars hebt gehoord van je arts, weet je wat de onmiddellijke reactie is. Een mix van 'Oké, hoe eerder ik dit laat controleren, hoe sneller ik me beter voel' en gewoon angst. Angst is begrijpelijk en heel natuurlijk wanneer je tests moet ondergaan, van welke aard dan ook. Maar het idee van een scan kan ook de dappersten onder ons ongerust maken.

Er komen bijvoorbeeld direct vragen op over wat voor soort scan je moet krijgen en hoe die aanvoelt. "Mensen horen veel verhalen over MRI's", zegt Wolter de Graaf, PhD, een Europees klinisch wetenschapper in magnetische resonantie bij Canon Medical Systems Europe. "En die kloppen meestal niet. In het begin nemen radiologen dus meer tijd dan nodig lijkt om de patiënt uitleg te geven en zoveel mogelijk gerust te stellen. Ze willen niet dat je angstig bent. Nerveuze mensen blijven ook niet goed stilliggen, waardoor de scan misschien moet worden gestopt en opnieuw worden gedaan. Comfort kan ook betekenen ook dat we snel klaar zijn."

De oplossingen van Canon Medical danken hun succes aan een ontwerp dat beide perspectieven meeweegt. Op Wolters expertisegebied zijn er enorme innovaties geweest in de patiëntervaring met scans en de beeldkwaliteit die artsen krijgen. In een perfecte wereld zou een scan een bliksemsnel proces zijn maar, zo legt Wolter uit: "Scans worden regel voor regel gedaan. Over het algemeen is elk kloppend geluid in de MRI één lijn." De reden voor het langzame tempo is de kwaliteit van het beeld. Versnelling heeft daar een negatieve invloed op, en dus ook het diagnoseproces.

Front view of a Canon Vantage Fortian MRI machine with MR Theater, showing a calming nature-themed interior display of a field of daisies under a blue sky.

Op dit punt heeft de komst van kunstmatige intelligentie voor een enorme doorbraak gezorgd in de medische beeldvorming. De Vantage MRI-systemen van Canon Medical gebruiken AiCE (Advanced Intelligent Clear-IQ Engine), een deep-learningtechnologie van de Canon-tak voor medisch onderzoek, om scanbeelden 'op te opschonen' die met hogere snelheid zijn gemaakt. Zo verloopt de MRI-scan sneller voor de patiënt, maar krijgen artsen nog steeds scherpe en gedetailleerde beelden als hulpmiddel bij de diagnose.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat je in de scanner moet liggen. Dat alleen al kan een moeilijke tijd nog moeilijker maken, vooral als je regelmatig aan angst lijdt. Ook wordt soms een speciale contrastvloeistof gebruikt om bepaalde gebieden duidelijker in beeld te brengen. Dit kan in het bijzonder nuttig zijn voor hersenscans, maar veel mensen hebben angst voor de injectie die daarvoor nodig is. "We staan bekend om een zeer speciale techniek die Time-SLIP heet", legt Wolter uit. "Hiermee kunnen we de stroom van het bloed door het lichaam volgen zonder contrastvloeistof te gebruiken. We bieden dit als optie aan, maar uiteraard is het de radioloog die op basis van de behoefte en het geval beslist of een contrastmiddel noodzakelijk is."

Een ander groot probleem voor zowel patiënten als artsen is claustrofobie; patiënten met een extreme fobie hebben soms vóór de scan verdoving nodig. Er zijn nu vaker scanners met een bredere opening van 70 cm beschikbaar, maar die tien centimeter extra vergeleken met de smalle opening van 60 cm hebben een problematisch effect op de beeldkwaliteit. Dit betekent dat de focus moet verschuiven naar het vinden van andere inventieve manieren om de ervaring minder stressvol te maken. Bijvoorbeeld door de directe omgeving aan te passen, het geluid te verminderen en zelfs afleidingstechnieken toe te passen.

Canon heeft recent beelden van Canon Ambassadors geïntroduceerd voor mobiele imaging-oplossingen, om samen met zachte verlichting en kleuren een rustgevende zintuiglijke ervaring te creëren. Deze verplaatsbare klinieken zijn volledig uitgerust met de allernieuwste scantechnologie en worden vaak in ziekenhuizen gebruikt om aan de toenemende behoefte te voldoen. Maar ondanks dat ze een geweldige boost zijn voor ziekenhuizen, doen ze patiënten soms verbaasd staan. "We wilden een ruimte creëren die zo kalmerend mogelijk is, omdat we begrijpen dat de meeste patiënten niet weten wat ze bij aankomst kunnen verwachten", legt Johan Vochteloo, Director of Refurbished & Mobile Imaging Solutions, uit.

Een mobiele unit van Canon Medical met een Canon Aquilion CT-scanner. In het interieur bevindt zich een grote foto van twee luipaardwelpjes in een grasveld.

MRI-scans staan er helaas om bekend dat ze ongelooflijk veel lawaai maken. Wolter benadrukt dat geluid onvermijdelijk is, maar beperkt kan worden. "Sinds circa 1999 hebben we een techniek die Pianissimo heet. Dit Italiaanse woord komt uit de muziekwereld en betekent 'heel zacht'", legt hij uit. "Het is een technologie waarbij de gradiëntspoelen (de delen van de machine die trillen en harde geluiden maken) zijn ingesloten in een vacuümkamer. Omdat het geluid zich niet kan voortplanten in een vacuüm, worden al onze sequenties met tot wel 33 dB gedempt. Er is nog steeds gehoorbescherming nodig, maar het scheelt al flink." En hoewel Canon zelfs bijna volledig stille sequenties heeft, legt Wolter uit dat een beetje lawaai toch nodig blijkt: "Als patiënten niet kunnen merken of de scan bezig is, krabben ze misschien aan hun neus en moeten we opnieuw beginnen."

Wie in een MRI-scanner ligt, vergeet dat niet makkelijk. Daarom bieden sommige ziekenhuizen een soort 'entertainment aan boord', ook wel bekend als MR Theatre, waarbij muziek, afbeeldingen of video's worden afgespeeld tijdens de scan. In theorie kan er tijdens je scan een film of tv-programma worden getoond, maar ook dat kan gepaard gaan met problemen. "Dit is getest in een Amerikaans kinderziekenhuis met tekenfilms van Bob de Bouwer voor rusteloze kleintjes. Het werkte zo goed dat de kinderen niet naar buiten wilden komen voordat de aflevering voorbij was! Je moet wat je toont dus aanpassen aan de duur van het onderzoek."

Geen van deze dingen zijn 'leuke extra's'. Canon Medical begrijpt volledig hoe een kalme, ondersteunende omgeving mensen een gevoel van veiligheid, steun en controle geeft wanneer ze op hun kwetsbaarst zijn. "Dat is wat radiologen doen, het is in ieders belang om goede foto's te maken", zegt Wolter. "Ze nemen de tijd om patiënten zich op hun gemak te laten voelen. We begrijpen dat hun comfort het beste resultaat oplevert."

Gerelateerde kaarten