De toekomst voor printen is rooskleurig, maar hoe zorgen we ervoor dat die ook duurzaam is? We bekijken enkele innovaties die je kijk op printers kunnen veranderen.
De Japanse filosofie Kyosei betekent samen leven en werken voor het algemeen belang. De combinatie van twee Japanse woorden die letterlijk 'samenleven' betekenen, wijst ons erop dat we verantwoordelijk moeten zijn voor onze planeet en de mensen met wie we die delen.
Het vormt de kern van het bestaan van Canon en is een principe dat wordt toegepast in alle aspecten van ons werk - en printen is daarop geen uitzondering.
Van achtergronden tot reclameborden, wenskaarten en meer, printen is verweven met ons leven. Dankzij de technologische vooruitgang is het sneller, betaalbaarder en flexibeler dan ooit. maar de aandacht is ook verschoven naar nog dringender zaken - de impact op het milieu.
Apparatuur ontworpen voor een tweede leven
Neem bijvoorbeeld onze printers. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, van kleine huishoudelijke apparaten tot industriële krachtpatsers, maar hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn ontworpen met het oog op de toekomst. Elke printer die Canon maakt, kent een uitstekend energieverbruik, is zuinig in het verbruik van consumables, heeft een optimale grootte en een efficiënt gebruik van productiematerialen.
En dat is nog niet alles. Je hebt misschien al gemerkt dat printers (en veel andere producten) 'modulair' zijn ontworpen. Dat komt omdat deze apparaten zijn gebouwd met het einde van hun levenscyclus al in gedachten - ze zijn dus bewust eenvoudig te demonteren in onderdelen die gemakkelijk kunnen worden gestript, opgeknapt, hergebruikt en gerecycled.
Dit wordt gedaan in onze vestigingen in Giessen (Duitsland) en in Venlo en op die manier krijgen alle Canon-apparaten een 'tweede leven'. Naarmate de tijd voortduurt en de technologie zich ontwikkelt, zal het ontwerp nog meer gericht zijn op duurzaamheid, waarbij nieuwe materialen en processen worden gebruikt die niet alleen de levensduur van de machines verlengen, maar ook meer 'circulair' maken dan ooit tevoren.
Speciale benodigdheden en nieuwe materialen om op te printen
Vandaag de dag is certificering voor ontbossingsvrij papier een absolute must. We kunnen natuurlijke systemen niet blijven uitputten om te voldoen aan onze printbehoefte, dus moeten er hernieuwbare bronnen beschikbaar zijn die speciaal zijn ontwikkeld voor de papierindustrie.
Maar hoe zit het met de andere oppervlakken waarop regelmatig wordt geprint?
Geprint pvc vormt bijvoorbeeld een groot probleem: dit is totaal niet-recyclebaar en het duurt meer dan duizend jaar om af te breken op een vuilstort.
Gelukkig is overstappen op duurzame substraten nog nooit zo eenvoudig geweest en er zijn zelfs pvc-vrije materialen te vinden die ongekend duurzaam zijn. Zo is DuPont™ Tyvek® bijvoorbeeld weerbestendig en barstbestendig, maar ook zeer recyclebaar.
Wat als we gewoon zouden stoppen met het bezitten van printers?
Dit klinkt in eerste instantie misschien gek, maar is dat niet als je erover nadenkt. Bij de aankoop van printers, komt altijd de vraag wat we ermee moeten doen wanneer ze niet meer nodig zijn. We kunnen ze recyclen of doneren en zo overbodige, oude of kapotte printers van de hand doen, maar wat als je simpelweg een e-mail zou hoeven sturen om je oude apparaat te vervangen of zelfs een nieuwe zou kunnen aanvragen?
Het leasen van producten is geen nieuw concept en we zijn inmiddels al redelijk gewend aan het leasen van auto's en telefoons. Waar we dan eigenlijk voor betalen, is geen product, maar een dienst. En wij kunnen dan weliswaar profiteren van de meest actuele modellen van de apparaten die we leasen, maar het leverende bedrijf regelt wat er met die apparaten gebeurt.
Zo kunnen fabrikanten zorgen dat nog functionerende apparaten standaard worden gereviseerd en herplaatst, of dat onderdelen op de meest duurzame manier worden gerecycled. Veel bedrijven leasen hun printers al, maar in de toekomst kunnen we dit ook gaan doen voor onze printers voor thuisgebruik.
En hoewel we niet kunnen voorspellen wat er straks komen gaat, staat één ding wel vast: Canon blijft zich altijd inzetten voor ontwerpen met het oog op toekomstige behoeften.
Ontdek meer over duurzaamheid bij Canon.
Verwant
-
Duurzame universiteiten: hoe University College Cork vooroploopt op het gebied van groen printen
Toen Cantec Ireland reageerde op een aanbesteding van een van 's werelds meest duurzame universiteiten, verwachtte Greg Tuohy nooit hoeveel hij zou leren.
-
Een nieuwe ervaring voor de Masai Mara
De mogelijkheden voor Masai in de Masai Mara: Het Canon Experience Center biedt lokale bewoners de mogelijkheid om hun vaardigheden te verbeteren en carrières verder te ontwikkelen dan safariliefhebbers.
-
De juiste keuze voor de toekomst van bosbehoud
De reis naar duurzame consumptie: de weg vrij maken voor verantwoord inkopen, bosbehoud en een groenere toekomst.
-
Wil je je printproductie duurzamer maken?
Lees meer over de voordelen voor het milieu van Canon's productie-inkjettechnologie.