Staal is een geweldig materiaal. Zelfs als je niet over dit soort dingen nadenkt, heeft het toch op de een of andere manier invloed op je leven. Staal zit in blikjes en kookgerei, maar ook in gebouwen, bruggen, vliegtuigen en... printers. Het is buitengewoon sterk, veelzijdig en betrouwbaar.
Maar wist je dat het ook een van de meest gerecyclede materialen ter wereld is? Daar is ook een goede reden voor. Het kan eindeloos worden gesmolten en hergebruikt zonder dat de goede eigenschappen, met name sterkte en duurzaamheid, verloren gaan.
En dit is wat we veel meer willen zien in de toekomst. Staal heeft onze wereld aanzienlijk veranderd, maar het proces van het maken van staal uit grondstoffen stoot veel CO2 uit en is energie-intensief. Onlangs zijn er grote stappen gezet om dit proces te proberen te veranderen, maar recycling speelt een cruciale rol bij het duurzamer maken van staal. En waar het opnieuw kan worden gebruikt, moet het opnieuw worden gebruikt.
Gerecycled staal voor onze printproducten
Eerder dit jaar hebben we op dit gebied groot nieuws aangekondigd. We gaan reststaal gebruiken in onze printproducten, zoals inkjetprinters voor thuis, grootformaat inkjetprinters en commerciële productieprinters. We zijn trots dat we een begin hebben kunnen maken aan de overgang naar het gebruik van gerecycled staal in een groter aantal producten in de toekomst.
Hoe gebeurt dit? En waarom is het recyclen van staal een betere optie? Voorheen werd zowel nieuw als gerecycled staal geproduceerd met Siemens-Martinovens, die de ruwe of gerecyclede materialen verwarmen tot een ongelooflijk hoge temperatuur door gas of olie te verbranden. Het proces duurt tot wel twaalf uur en in dit proces worden grote hoeveelheden CO2 uitgestoten. Deze ovens hebben ook veel water nodig voor koeling en het leidt tot bijproducten die in het proces moeten worden afgevoerd.
Al met al is het geen verrassing dat de industrie al lang op zoek is naar een haalbaar alternatief voor deze productie- en recyclingmethode. En hoewel het alternatief nog in ontwikkeling is, neemt het gebruik van (elektrische) vlamboogovens sterk toe. Het zijn inderdaad de platen staal uit dit soort ovens die in onze printproducten worden gebruikt. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van 'nieuwe materialen' en wordt de uitstoot verlaagd. We hebben ontdekt dat de CO2 die vrijkomt bij de productie van staalplaten in vlamboogovens ongeveer een vijfde is van de CO2 die vrijkomt bij de productie in een hoogoven.
Een elektrische vlamboogoven in werking.
Een belangrijke uitdaging
Om je een idee te geven van wat er bij deze productiecyclus komt kijken, hebben we een ondernemingsgroep, Canon Ecology Industry Co., Ltd, ingeschakeld die verantwoordelijk is voor het verzamelen van gebruikte multifunctionele apparaten en het verwijderen van het geraffineerde staal. Dit wordt vervolgens naar Tokyo Steel gestuurd, een staalproducent met elektrische ovens. Ze bewerken het staal in hun elektrische ovens en sturen het naar ons terug als staalplaten. Wij gebruiken deze vervolgens voor de ontwikkeling, het ontwerpen en de productie van onze nieuwe producten. Tot nu toe hebben we meer dan 5000 ton reststaal naar hen gestuurd voor recycling. Dat staat gelijk aan meer dan 3300 auto's! Als je nadenkt over de grootte van de gemiddelde kantoormachine, is dat een flinke prestatie.
Over het algemeen is deze verbeterde 'closed loop'-manier van werken met staal, de manier waarop we het verzamelen, recyclen en vervolgens gebruiken, het hoogtepunt van vele complexe veranderingen binnen onze organisatie. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat onze klanten geen verschil zien in de kwaliteit van onze machines, hebben we de kenmerken van deze staalplaten uit elektrische ovens zorgvuldig bestudeerd en onze productiemethoden op de juiste wijze aangepast.
We zijn trots dat we een begin hebben kunnen aan de overgang naar het gebruik van gerecycled staal in een groter aantal producten in de toekomst.'
Allemaal deel van het grotere geheel
Onze bedrijfsfilosofie van Kyosei - samen leven en werken voor het algemeen belang - leert ons dat wat goed is voor de planeet goed is voor onze organisatie. Daarom werken we al meer dan 16 jaar voortdurend aan het verminderen van de CO2-uitstoot gedurende de levenscyclus per product, waarbij we streven naar een jaarlijkse verbetering van 3% en deze hebben we tot nu toe steeds behaald en overtroffen.
We houden ons recyclingspercentage van grondstoffen nauwlettend in de gaten door het percentage gebruikte gerecyclede materialen te meten op basis van het gewicht van de producten. Ons doel is om in 2030 de 50% te behalen en we zijn op de goede weg. We zijn tussen 2022 en 2025 al van 16% naar 20% gestegen. Dit is natuurlijk niet alleen een maatstaf voor onze activiteiten op het gebied van staalrecycling. We investeren ook in verbeteringen op het gebied van de recycling van metalen en kunststoffen op al onze recyclinglocaties over de hele wereld.
Natuurlijk investeren we in en ontwikkelen we onze producten, zodat we onze klanten altijd het beste van het beste kunnen bieden. Maar we ontwerpen ook nieuwe processen en technologieën om ons te helpen dit op de meest duurzame manier te doen. Door onze producten gedurende de gehele levenscyclus voortdurend te analyseren en beoordelen, streven we ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Lees meer over hoe Canon omgaat met circulariteit en duurzaamheid.
Gerelateerd
-
Gedetailleerd ontwerpen voor mens en planeet
In het productontwerp van Canon is elk klein detail belangrijk en onze engineers onderzoeken elke millimeter op gebruiksgemak, milieu-impact en prestaties.
-
CSRD: klein acroniem, grote veranderingen
Er komt een nieuwe manier voor bedrijven om verslag uit te brengen over hun milieu- en maatschappelijke impact. Maar wat houdt het in, voor wie is het bedoeld en wat gaat het bereiken?
-
De paradox van plastic
Wat plastic betreft nemen we een evenwichtig standpunt in, gebruiken we alleen wat nodig is en investeren we in nieuwe, innovatieve manieren om circulariteit en verantwoordelijkheid te realiseren.
-
Betere technologie voor iedereen: hoe Wamda Saeid Elsirogi een uniforme visie op duurzaamheid in Europa biedt
Wamda Saeid Elsirogi vertegenwoordigt twee organisaties met één doel: goede afspraken voor zowel mensen als de planeet in de nieuwste duurzaamheidswetgeving op het gebied van technologie.