ARTIKEL

De invloed van hybride werken op IT-uitgaven en -prioriteiten

Man zit met papieren in zijn hand en kijkt serieus naar laptop scherm

Veranderende prioriteiten

IT-uitgaven hebben de afgelopen jaren een grote verandering ondergaan, omdat organisaties eerst een plotselinge verschuiving naar werken op afstand moesten maken en vervolgens hun plannen moesten bijsturen om zich aan te passen aan het 'nieuwe normaal'. Voor veel organisaties betekent dit een langetermijn toezegging voor werken op afstand of hybride werken, waarbij het personeel op meerdere locaties actief is. Organisaties investeren volop in bedrijfssoftware die een 'locatie-onafhankelijke' en 'digitale organisatie'-benadering ondersteunt, waarbij medewerkers net zo productief kunnen zijn, of ze zich nu samen op dezelfde plek bevinden of kilometers ver bij elkaar vandaan zijn.

Overwegingen die in het verleden mogelijk minder belangrijk waren, spelen nu een belangrijke rol bij de besteding van IT-budgetten. Deze nieuwe richtingen zullen waarschijnlijk blijven veranderen om nieuwe werkomgevingen te ondersteunen naarmate deze zich ontwikkelen.

Een katalysator voor digitale transformatie

Sinds 2020 zijn IT-investeringen in digitale transformatie exponentieel gestegen, in eerste instantie uit noodzaak. Bijna de helft (46%) van het IT-personeel gaf in een onderzoek aan dat uitgaven voor werken op afstand gemakkelijker te rechtvaardigen waren en versneld werden door de pandemie. 29% zei dat hun organisatie een budget had 'gevonden' voor het nastreven van een technologische verbetering die eerder als te duur of onnodig werd beschouwd.

Volgens een onderzoek had 76% van de ondervraagde medewerkers in elf landen tijdens de pandemie ten minste één nieuwe technologie of toepassing gebruikt, en gebruikte 36% mobiele apps voor bepaalde taken. En het lijkt erop dat deze veranderingen door werknemers zijn omarmd: 38% van de respondenten was bang dat hun organisatie zou terugkeren naar processen die voor de pandemie werden gebruikt.

Het omgekeerde is echter het geval. In 2022 investeerden organisaties overal ter wereld, ondanks het opheffen van de wettelijke verplichtingen om thuis te werken, nog steeds veel in het mogelijk maken van werken op afstand. Gartner meldde dat de uitgaven aan cloudgebaseerde services verantwoordelijk waren voor bijna alle 11% van de uitgaven binnen het segment voor bedrijfssoftware, aangezien organisaties zich richten op het upgraden van hun softwarestack om prioriteit te geven aan SaaS (Software as a Service), met name ter ondersteuning van continue flexibiliteit en wendbaarheid.

vrouw die naar laptop kijkt

Steeds meer uitbesteding

Gezien de snelheid waarmee organisaties zich de afgelopen jaren hebben moeten aanpassen, is het geen verrassing dat IT-teams op zoek zijn naar externe ondersteuning. Gartner voorspelt dat het segment voor IT-services, waarvan consultancy en managed services deel uitmaken, in 2022 de op één na grootste bestedingstoename zal kennen, met een stijging van 7,9% ten opzichte van 2021. Dit geldt in het bijzonder voor ondernemingen met een groter aantal medewerkers die ondersteund moeten worden.

Hoewel hybride werken aanzienlijke voordelen biedt voor werknemers en organisaties in het algemeen, wordt IT-beheer hiermee ingewikkelder. Wanneer werknemers vanuit meerdere locaties werken, is het voor IT-teams moeilijker om technologieën te bewaken en te beheren. Om die reden gaan organisaties verder dan software bij het uitbreiden van de technologieën die ze als service kopen, waaronder contracten voor apparatuur. Met dit soort services hebben IT-teams niet alleen meer tijd om zich te richten op meer strategische taken, maar beschikken ze ook over extra voordelen, zoals rapportage en analyse, waarvoor interne teams niet genoeg mensen hebben.

Een nieuwe aanpak van beveiliging

Nu cyberdreigingen zich niet alleen in kantoorruimten, maar ook op externe locaties en in persoonlijke apparaten voordoen, hebben IT-teams hier hun handen vol aan. In de praktijk kiezen veel organisaties voor zero-trust-beveiliging.

Er zullen altijd nieuwe beveiligingsrisico's en -problemen zijn, vooral in tijden van verandering. Bovendien groeit het risico in de loop van de tijd – een effect dat cyberschuld of beveiligingsschuld wordt genoemd – en het verhelpen hiervan zal een nieuw tijdperk van hybride werken ondersteunen. Organisaties kunnen de risico's beperken door de volledige onlineomgeving te verkennen (inclusief alle apparatuur met internetverbinding), waar gegevens worden opgeslagen en hoe deze worden gedeeld, hoe verificatie wordt beheerd en de programma's die werknemers gebruiken voor samenwerking. Aan de hand van deze verkenningsmissie wordt een inzicht verkregen waarop beveiligingsanalyses moeten worden gebaseerd. Het is ook belangrijk om verder te kijken dan de eigen organisatie en de hele toeleveringsketen in overweging te nemen om zo zwakke schakels vast te stellen die kwetsbaarheden zouden kunnen vormen.

Organisaties en hun IT-teams moeten zich dus richten op de toekomst voor elk aspect van hun IT-uitgaven, en de overgang naar werken op afstand tijdens de pandemie zien als onderdeel van een voortdurende ontwikkeling naar flexibeler werken in plaats van een onderbreking van de bedrijfsvoering zoals ze die kennen. Uitgaven voor crisisbeheer in 2020-2021 kunnen nu worden beschouwd als een investering die digitale transformatie en productief, efficiënt en veilig hybride werken voor bedrijfsgroei ondersteunt.

fietsende man

Laat u inspireren hoe u uw IT-infrastructuur kunt orkestreren ten behoeve van hybride werken. Ontdek het in Canon's e-book Hybride organisaties van nu: informatiebeveiliging binnen de hybride werkomgeving.

Ontdek meer

Gerelateerde oplossingen