ARTIKEL

De reputatie van de financiële afdeling opnieuw vormgeven

Waarom CFO's nu moeten handelen voor digitale transformatie

Download het rapport

Een gids voor het transformeren van financiën in een hybride omgeving

Lees hoe u het digitale ontwikkelingsniveau van uw bedrijf kunt beoordelen

Download het rapport

Woman speaks to men in a meeting

Transformatie van de financiële afdeling

Vandaag de dag beweren vier van de vijf financiële professionals dat hun afdeling geen gelijke tred houdt met de digitale transformatieplannen van de rest van de organisatie, waardoor ze geconfronteerd worden met problemen op het gebied van productiviteit, kosten en efficiëntie.[1] De financiële afdeling vertrouwt van oudsher op handmatige processen, waardoor de afdeling moeite heeft om veranderingen bij te benen of zich hier actief tegen verzet. 66% van de financiële professionals zegt dat ze meer gebruikmaken van papier dan enig ander onderdeel van de organisatie[2] terwijl 88% volmondig toegeeft dat ze moeite hebben om de digitale doelen van het bedrijf te behalen.

Het ogenschijnlijke gebrek aan progressieve innovatie bij financiële afdelingen, is mogelijk ook verantwoordelijk voor de indruk dat het louter als een kostencentrum bestaat. Maar met de digitale, automatiserings- en optimalisatiekansen die beschikbaar zijn voor moderne financiële afdelingen, is niets verder van de waarheid. Ondanks het feit dat het een grote onderneming is, kan met een goed geïnformeerde en weloverwogen aanpak van digitale transformatie een veel grotere efficiëntie en cashflow binnen het bedrijf worden bereikt. Het kan ook bijdragen aan een betere samenwerking tussen teams en afdelingen binnen het bedrijf als geheel.

De overstap naar digitale transformatie aanpakken

Bedrijven proberen vaak te snel over te stappen op 'alles digitaal', in de hoop op een korte transformatie. De realiteit is dat de overstap te ingewikkeld en verstorend is om in één fase plaats te vinden. Daarom is het noodzakelijk om de realiteit van de hybride organisatie te omarmen. Het is ook van cruciaal belang dat tijdens de overgang verschillende combinaties van digitale en analoge werkprocessen nog steeds kunnen samenwerken om de best mogelijke samenhang binnen de organisatie te garanderen.

Een aanbevolen strategie is om digitale transformatie per afdeling, per proces, of zelfs per document door te voeren en voorrang te geven aan op papier gebaseerde, handmatige processen of slechte processen. Dit is met name een uitdaging voor financiële afdelingen die nog steeds afhankelijk zijn van handmatige processen en verouderde systemen. Door de digitale transformatie in een gelijkmatig tempo te implementeren is deze echter veel beter beheersbaar. Andere voorbereidingen die moeten worden getroffen, zijn het leggen van een solide basis voordat digitaal verbeterde bedrijfsmodellen worden geïntroduceerd, zoals het implementeren van de juiste technologische infrastructuur en zorgen dat het personeel over de nodige digitale vaardigheden beschikt.

Financiën transformeren naar een winstgevende afdeling

Een belangrijke bron van concurrentiedifferentiatie voor bedrijven is hoe efficiënt betalingsprocessen worden uitgevoerd.[1] Succesvolle digitale transformatie van de financiële functie is daarom cruciaal.

Financiën moet de stap zetten naar de 21e eeuw. Het is een nieuwe wereld, met nieuwe uitdagingen (zoals cashflowbeheer, fraude, zichtbaarheid en rapportage van cash, de impact van naleving en regelgeving, enzovoort). Maar er komen nieuwe digitale technologieën op de markt die kunnen helpen bij het aanpakken van deze nieuwe uitdagingen. De financiële sector moet deze nieuwe technologieën verwelkomen. Nu.

De reis naar digitaal is van essentieel belang om zowel de interne als externe perceptie van financiën als een langzaam, verouderd kostencentrum te veranderen in een uiterst productief profitcenter dat echte bedrijfswaarde levert en het bedrijf op elk moment helpt bij het streven naar innovatie.

Zelfs kleine stappen op het transformatiepad kunnen grote resultaten opleveren. Door belangrijke processen te automatiseren, kunnen de volledige levenscycli van facturen of ontvangstbewijzen direct worden teruggeroepen en cashflow- en kasbeheer worden verbeterd door het bredere inzicht dat beschikbaar is via P2P-automatisering en het verbeterde beheer van indirecte uitgaven. Of het nu gaat om on-premise, via SaaS of uitbesteding via een serviceprovider, zodra een proces is geautomatiseerd, zal het eenvoudiger worden om best practices te handhaven, aangezien er stapsgewijze en verplichte maatregelen kunnen worden opgesteld.

Zodra een financieel team klaar is om te worden geoptimaliseerd, kan echte winstgevendheid over de hele afdeling werkelijkheid worden. 23% van de bedrijven beschikt over technologie voor inkoop- en financiële automatisering, maar zonder de integratie die de digitale transformatie volledig zal verbeteren.[2] Bedrijven onderkennen dat technologie met name kan helpen bij het verbeteren van de samenwerking tussen financiën en inkoop. Voor grote volumes, routinetaken en terugkerende taken zoals factuurverwerking, registreert en valideert Robotic Process Automation (RPA) op intelligente wijze gegevens en wisselt deze veilig uit met andere bedrijfstoepassingen, waardoor de snelheid en nauwkeurigheid worden verhoogd en kosten worden teruggedrongen. RPA wordt ook door bedrijven gebruikt om sneller en slimmer belangrijke beslissingen te nemen.[3]

De effectieve implementatie van deze geavanceerde en geautomatiseerde technologieën biedt financiële afdelingen in bedrijven van alle soorten en maten een echte kans om een nieuwe reputatie op te bouwen als efficiënte profitcenters. Door de oude reputatie af te werpen als een afdeling die bedoeld is om bedrijfskosten te absorberen, kan de financiële afdeling zich vernieuwen voor het moderne bedrijf als een afdeling die echt inzicht, innovatie en, nog belangrijker, winstgevendheid biedt.

Ontdek hoe u de financiële afdeling opnieuw kunt vormgeven

Gerelateerde oplossingen

Ontdek meer

Praat met Canon over het transformeren van uw financiële afdeling

Praat met een specialist van Canon