ARTIKEL

Maak uw organisatie toekomstbestendig met duurzame innovatie

Ontdek hoe duurzame innovatie de veerkracht en impact van uw organisatie kan verbeteren

Windmills representing sustainable innovation for long term change.

Duurzame innovatie voor verandering op lange termijn

Nu de markt overspoeld wordt met nieuwe bedrijven en ideeën, en organisaties harder moeten werken dan ooit tevoren om relevant en concurrerend te blijven, is innovatie nog nooit zo belangrijk geweest. Innovatie verbetert de productiviteit, efficiëntie en kwaliteit van de diensten en klanttevredenheid, en door het gebruik van nieuwe en verbeterde technologie en processen worden ook de risico's en kosten verlaagd.

Organisaties moeten echter niet alleen rekening houden met hun productiviteit, omzet en winst, maar ook nadenken over hun positie in de maatschappij. Dat vereist een focus op het milieu, de maatschappij en cultuur. Hoewel traditionele innovatie kan leiden tot winst en efficiëntie voor een organisatie, kan het ook een negatieve impact hebben op werknemers en natuurlijke grondstoffen.

Hierdoor verwachten investeerders en consumenten steeds meer dat organisaties niet alleen oog hebben voor omzet en winst, maar ook voor de volledige duurzaamheidswaardeketen. Dit betreft ook de impact op het milieu en sociale en economische duurzaamheid.

Duurzame innovatie heeft betrekking op zowel het effect op het milieu als de samenleving als geheel. Duurzame innovatie profiteert van en wordt gedreven door de maatschappij, het milieu en de organisatie door langetermijndenken. Dit biedt voordelen voor het milieu en de maatschappij en zorgt tegelijkertijd voor economische winst voor de organisatie1. Dit omvat de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, alsmede de controle op en het bijwerken van operationele processen in de hele organisatie, van ontwerp en productie tot marketing2.

Duurzame innovatie is een uitstekende manier om uw organisatie toekomstbestendig te maken en maakt uw organisatie ook veerkrachtiger en doelgerichter, omdat u rekening houdt met alle belanghebbenden. Duurzaamheid kan op drie manieren worden bereikt. Ten eerste door operationele veranderingen door te voeren, door rekening te houden met naleving en efficiëntie om processen te verbeteren. Ten tweede door organisatorische veranderingen door te voeren, bijvoorbeeld door innovatieve producten en diensten aan te bieden die gericht zijn op goede prestaties. En ten slotte door nieuwe systemen te integreren en door samen te werken om een positieve invloed te hebben op het milieu en de samenleving3.

Duurzaamheid bereiken met open innovatie

Samenwerking door het gebruik van 'open innovatie' kan bijvoorbeeld het proces naar duurzame innovatie initiëren. Open innovatie beschrijft het proces waarmee u uw innovatieproces open stelt voor externe input, in plaats van enkel een beroep te doen op uw R&D-afdeling. Deze externe input kan meerdere vormen aannemen, zoals feedback van klanten, externe bureaus of de maatschappij4.

Een service die open innovatie mogelijk maakt, is HYVE Crowd. Dit is een crowdsourcing-platform waarop organisaties innovatieve ideeën, concepten en oplossingen kunnen genereren, ontwikkelen en testen door een beroep te doen op de wereldwijde gemeenschap. HYVE Crowd beschrijft zichzelf als 'het platform waarop professionele talenten en experts samen uitdagingen oplossen die eerder onoplosbaar waren'.5 De HYVE Crowd-community bestaat uit meer dan 8.000 personen van over de hele wereld, van studenten, ontwerpers, managers en ondernemers tot softwareontwikkelaars en architecten.

The Canon idea challenge 2021

De Canon Idea Challenge 2021

Onlangs maakte Canon gebruik van het HYVE Crowd-platform om een internationale competitie te organiseren op het gebied van duurzaamheid en toekomstbestendigheid in de boeken- en publicatiesector. Canon's filosofie is gebaseerd op Kyosei: 'Samenleven en samenwerken voor het gemeenschappelijke belang.' Als onderdeel daarvan is duurzaamheid een enorme focus voor Canon als organisatie.

Daarom heeft Canon, tegelijkertijd met het Future Book Forum 2021, de Canon Idea Challenge opgericht. Hiermee werd er naar innovatieve ideeën gezocht om geprinte boeken duurzamer te maken wat betreft de kosten, de maatschappij en het milieu. De uitdaging werd georganiseerd op het HYVE Crowd-platform en was toegankelijk voor iedereen binnen en buiten de boekensector.

Canon heeft de doelen van deze uitdaging afgestemd op een aantal Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De deelnemers werden gevraagd om hun innovatieve ideeën in te dienen en vragen te beantwoorden als: hoe kunnen gemeenschappen toegang krijgen tot geprinte boeken wanneer deze gemakkelijker beschikbaar en betaalbaarder worden zodat ze gemeenschappen kunnen inspireren en onderwijzen? En hoe krijgen meer mensen toegang tot kennis en kunnen boeken gebruikt worden om duurzaamheidsthema's te promoten, zoals gelijkheid, duurzaamheid en rechtvaardigheid, terwijl het milieu wordt beschermd en versterkt?

Er worden echter ook vragen gesteld over duurzaamheid met betrekking tot het milieu. Hoe kunnen bijvoorbeeld natuurlijke grondstoffen, afval en het gebruik van een boek op duurzame wijze worden beheerd gedurende de hele levenscyclus? En hoe kunnen een circulaire economie en print-on-demand-services gestimuleerd worden?

De winnende inzending was een initiatief genaamd 'Topic Heroes' van Lucy Swanston.6 Topic Heroes is een bestaand platform, gevestigd in het VK, met als doel kinderen aan te moedigen om meer te schrijven en daar plezier in te hebben. Op dit platform kunnen ze hun eigen boek schrijven, illustreren en vervolgens professioneel laten printen, waardoor ze de grenzen van het traditionele publicatiemodel voor boeken overschrijden. De service is gratis voor basisscholen, waardoor het schrijf- en printproces toegankelijker wordt voor iedereen.

Canon was zeer onder de indruk van het enthousiasme waarmee de gemeenschap nieuwe ideeën en werkwijzen omarmde die op het forum werden gedeeld. Dit was van invloed op het thema van het Canon Future Book Forum-evenement voor 2022, met de focus op duurzame en winstgevende groei bij het publiceren. Dit biedt niet alleen hoop op een duurzame toekomst voor de boekensector, maar bewijst ook dat duurzame innovatie zeer effectief is voor organisaties.

  1. Bron: Network for Business Sustainability – What is Sustainable Innovation – 2021
  2. Bron: Network for Business Sustainability – What is Sustainable Innovation – 2021
  3. Bron: Network for Business Sustainability – What is Sustainable Innovation – 2021
  4. Bron: Journal of General Management – Intervening role of realized absorptive capacity in organizational culture–open innovation relationship: Evidence from an emerging market – 2017 en Oxford University Press – Explicating open innovation: Clarifying an emerging paradigm for understanding innovation in New Frontiers. In Open Innovation: definition and explanation. Research Briefing. The Oxford Review.
  5. Bron: HYVE Crowd – 2022
  6. Bron: Topic Heroes – 2022

Meer informatie over de Canon Idea Challenge en de winnaars

Ontdek meer