Kunstfotograaf Chris Ward keert vaak terug naar dezelfde scène, zoals deze boom, net ten zuiden van Lincoln, Engeland, om de impact vast te leggen die de lucht en gewassen op de akker op de foto kunnen hebben. "De lucht was nevelig en wolkeloos, en er stonden stoppels van een recente oogst op de akker", zegt hij. Chris heeft de lucht en het veld overbelicht voor een strakkere compositie. "De negatieve ruimte helpt de boom te isoleren, en de heg zorgt voor een sterke horizonlijn om de lucht en de akker van elkaar te scheiden." Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 24-105 mm F4L IS USM-lens ingesteld op 105 mm, 1/330 sec, f/11 en ISO100. © Chris Ward
Kleurwaarneming is zeer nauw verbonden aan emotie. Er zijn psychologische theorieën over hoe de verschillende kleuren ons beïnvloeden. Het verschilt per cultuur, maar groen of blauw worden vaak als kalmerend beschouwd, terwijl rood of oranje stimulerend werken en blijkbaar zelfs onze eetlust versterken! Deze ideeën beïnvloeden wat we willen dragen, hoe we onze huizen inrichten en, als het gaat om fotografie, de foto's die we maken.
Maar niet iedereen ziet kleuren op dezelfde manier. De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde kunstfotograaf Chris Ward is geboren met een aandoening die deuteranopie wordt genoemd, wat betekent dat hij moeite heeft om groene tinten te zien. Hij heeft ontdekt dat zijn zicht veel meer is afgestemd op het herkennen van fijne details, subtiel contrast en gevarieerde textuur dan dat van andere mensen, iets wat hem goed van pas komt als specialist op het gebied van monochrome foto's.