HET FOTOGRAFEREN VAN HUISDIEREN

Toptips voor vertederende foto's van huisdieren

Als het vakkundig gebeurt, kan fotografie de persoonlijkheid van je huisdier mooi weergeven, of dat nu speels, nieuwsgierig, gereserveerd of aanhalig is. Hier bezoekt professioneel fotograaf Cat Race een dierenopvang om fascinerende foto's te maken. Ze geeft suggesties voor baasjes om thuis uit te proberen.
Een teckel staat achter een ballenbak, die op de voorgrond wazig is. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM-lens door fotograaf Cat Race.

Fotografieduo Cat en Michael, die CatsDog Photography runnen, werken samen om onvergetelijke foto's te maken van honden, katten, konijnen en andere dieren. Cat bevindt zich achter de lens, terwijl Michael optreedt als dierenfluisteraar. Samen bereiden ze hun opnamen en composities voor.

Fotografie kan een positieve invloed hebben op dierenadopties, vooral voor dieren die minder fotogeniek zijn of zich niet goed laten fotograferen. Voor deze shoot gingen Cat en Michael naar de dierenopvang van de RSPCA in het Engelse Preston om innemende portretten te maken, met als doel om voor een paar dieren een nieuw huisje te vinden.

Tijdens de fotosessie vroegen we Cat om tips voor het vastleggen van de essentie van een huisdier, van het gebruik van de juiste uitrusting en camera-instellingen tot het laten poseren van onrustige dieren.

1. Neem de tijd

Huisdierenfotograaf Cat Race zit op de vloer en geeft een teckel iets lekkers.

Het is belangrijk om het dier te leren kennen en om het aan je aanwezigheid te laten wennen voordat je begint met fotograferen. Dit geldt vooral voor verlegen dieren, zoals de teckel Eva (op foto). "Probeer voordat je gaat fotograferen het onderwerp een trucje te laten doen. Vraag het dier bijvoorbeeld om te gaan zitten en geef het daarna iets lekkers," stelt huisdierenfotograaf Cat Race voor. "Je huisdier krijgt het idee dat het iets lekkers krijgt door te doen wat je van hem vraagt. Zo zal hij fotograferen gaan associëren met iets leuks."

Een teckel kijkt recht in de camera. Er is scherp ingesteld op de hond, terwijl de achtergrond vaag is. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-lens door Cat Race.

Met de elektronische sluiterfunctie van de Canon EOS R6 kun je geruisloos opnamen maken. Dat komt heel goed van pas bij het fotograferen van schuchtere dieren, zoals Eva. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-lens (opgevolgd door de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM), ingesteld op 110mm, 1/500 sec, f/3,5 en ISO1600. © CatsDog Photography

Dieren fotograferen kan onvoorspelbaar zijn, want je moet je voortdurend aan hen aanpassen, en dat is zeker het geval wanneer je met dieren in een opvang werkt. Cat is van mening dat het belangrijk is dat het dier gewend raakt aan je aanwezigheid. Die kennismakingstijd geeft je ook de kans om uit te zoeken hoe je wilt fotograferen.

Om te beginnen kun je ze fotograferen terwijl ze slapen. Zo kun je verschillende hoeken uitproberen en de instellingen goed krijgen zonder dat je hun aandacht hoeft vast te houden. Als je camera een stille sluiter of stille modus heeft, is het een goed idee om die te activeren.

Wanneer je klaar bent, kun je proberen met het dier te spelen of om het te verleiden met iets lekker om zijn aandacht vast te houden terwijl je een paar foto's maakt. Zorg er vooral voor dat je voldoende tijd hebt besteed aan de instellingen van je camera. "Je ziet dat mensen al geluid of een piepspeeltje gebruiken voordat ze de juiste belichting of compositie hebben. Het dier zal daar niet elke keer voor vallen," aldus Michael.

Geduld is hier cruciaal. Een dier kan overenthousiast lijken omdat het nerveus is. Je loopt het risico dat het dier gestrest raakt als je het urenlang de opdracht geeft om te gaan zitten, waardoor het dier weg wil. "Uiteindelijk krijgt de hond er genoeg van," zegt Cat. "We weten uit ervaring dat dat niet werkt. Als je die ene opname moet laten schieten en moet overschakelen op iets anders, doe dat dan, want het dier zal zich dan meer op zijn gemak voelen. Je kunt hun persoonlijkheid het best vastleggen door ze op hun gemak te stellen."

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de verschillen tussen honden, katten en andere huisdieren. Elk dier is uniek, dus je moet je opnamestijl daarop aanpassen. "Over het algemeen zal een hondenshoot soepeler verlopen als een hond denkt dat hij de beslissingen neemt, maar dat is nog extremer met katten," zegt Michael. "Zet een doos neer en de kat springt er meteen in, maar als je de kat in de doos zet, springt hij er meteen weer uit.

"Een konijn zal helemaal niet naar je luisteren, dus daar moet je omheen werken. Je kunt bijvoorbeeld een konijn fotograferen dat over iemands schouder kijkt. En omdat wij foto's maken in een opvangcentrum, geeft dat voor iemand die een dier wil adopteren ook een mooi gevoel van verbondenheid."

2. De beste uitrusting voor de fotografie van huisdieren

Een cyperse kat zit in een donzig mandje en kijkt recht in de camera. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 50mm f/1.4 USM-lens door fotograaf Cat Race.

Als je katten fotografeert, moet je altijd alert blijven vanwege hun onvoorspelbare aard. Laat ze het beeld in lopen en zit klaar om op het juiste moment een foto te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/4 en ISO125. © CatsDog Photography

Huisdierenfotograaf Cat Race bevestigt een EF-lens op haar Canon EOS R6-camera via een Canon EF-EOS R-vattingadapter.

Dankzij de Canon EF-EOS R-vattingadapter kon Cat haar favoriete set EF-lenzen naadloos gebruiken met de EOS R6 die ze voor deze opname gebruikte. Hoewel ze vaak iets nieuws wil proberen met haar uitrusting, heeft ze bijna altijd de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM- en de Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-lenzen (opgevolgd door de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM) bij zich.

Volgens Cat en Michael is het belangrijk om veel opties te hebben. Cat heeft altijd de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM- en Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-lenzen in haar uitrusting, zodat ze verschillende opnamen kan maken. Ze benadrukt echter ook het belang van het gebruik van verschillende lenzen. "Ik heb zoveel lenzen dat ik voor fotosessies niet altijd dezelfde meeneem," zegt ze. "Als je altijd één lens gebruikt, bijvoorbeeld een 135mm, dan krijg je maar één specifieke look."

Voor het bezoek aan de dierenopvang gebruikte Cat de Canon EOS R6. Omdat ze hiervoor een EOS 5D Mark III had, had ze al veel EF-lenzen die ze op de EOS R6 kon gebruiken via de Canon EF-EOS R-vattingadapter. "Ik heb helemaal niets van de adapter gemerkt, wat laat zien hoe naadloos die werkt," zegt ze. "Ik vond het touchscreen van de EOS R6 ook heel fijn, omdat het heel intuïtief is en je de instellingen snel kunt wijzigen. Dat is handig wanneer je dieren fotografeert, omdat je op het moment zelf bijvoorbeeld snel op het scherm kunt tikken om scherp te stellen."

Een uitklapbaar scherm is ook handig als je fotografeert vanuit lastige hoeken. Het variangle touchscreen van de EOS R6 kan 270° draaien zodat je creatieve opnamen kunt maken. Bovendien kan de indrukwekkende automatische scherpstelling de ogen van een dier detecteren en overal in het frame volgen.

3. De beste camera-instellingen voor het fotograferen van huisdieren

Een donzige rode kat ligt in een hoek en kijkt naar de camera. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 50mm f/1.4 USM-lens door fotograaf Cat Race.

Als een kat niet wil poseren, kun je proberen om hem te fotograferen wanneer hij zich ontspant op een goed verlichte plek in zijn eigen leefomgeving. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 50mm f/1.4 USM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/3.2 en ISO100. © CatsDog Photography

Een zwart met witte kat met een grote zwarte vlek onder zijn neus kijkt omhoog naar de camera. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 50mm f/1.4 USM-lens door fotograaf Cat Race.

Houd snoepjes naast de camera om de aandacht van je hond te trekken. Dit werkt ook bij katten en helpt je bij het maken van close-ups. "Je wilt dat mensen naar de foto kijken en echt een band met het dier krijgen," zegt Cat. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 50mm f/1.4L USM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/3.2 en ISO100. © CatsDog Photography

De instellingen bij het fotograferen van huisdieren zijn afhankelijk van de look die je probeert te bereiken. "Ik denk dat we veel gevarieerder zijn dan veel dierenfotografen," legt Michael uit. "Velen kiezen voor een lange lens en een groot diafragma, wat een dromerige stijl creëert. Dat is geweldig, maar we willen ook zoveel mogelijk details toevoegen."

Cat is het daarmee eens: "Wat een foto speciaal maakt, is een gevoel van ruimte en de omgeving van het dier," zegt ze.

Als je actiefoto's wilt maken van een bewegend dier en vertrouwd bent met de handmatige modus (M), probeer dan instellingen met een sluitertijd van ten minste 1/1000 sec, een middelgroot diafragma, zoals f/5.6 of f/8, en een ISO van rond 400-800, afhankelijk van de belichting. Voor portretten van dieren kun je beter een sluitertijd van 1/200 sec gebruiken, meestal met een groter diafragma van f/2.8 of f/1.8, en een lagere ISO als de belichting dat toelaat.

Als je net begint of je camera nog leert kennen, is de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv) ideaal voor actiebeelden, want daarin kies jij de sluitertijd en de camera het diafragma. De modus Diafragmavoorkeuze (Av) daarentegen, waarin jij het diafragma bepaalt en de camera de sluitertijd, werkt goed voor meer statische portretten.

Uiteindelijk loont het om met verschillende combinaties van instellingen te experimenteren om de gewenste look te bereiken. Als je geen huisdier hebt om mee te oefenen, kan het helpen om iets als stand-in te gebruiken, speelgoed bijvoorbeeld.

Het is ook belangrijk om te werken met de achtergrond die je hebt, en als je niet op een mooie plek kunt komen, kun je de achtergrond onscherp maken door lange lenzen te gebruiken.

4. Huisdieren in een natuurlijke houding fotograferen

Een Duitse herdershond gluurt door een speeltunnel en kijkt recht in de camera. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-lens door fotograaf Cat Race.

Het gebruik van rekwisieten kan handig zijn als je de dieren niet naar een schilderachtige locatie kunt brengen. Met bijvoorbeeld een canvastunnel kun je een creatieve foto maken, vooral als je onderwerp, net als Zeus, een speelse en nieuwsgierige persoonlijkheid heeft. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 33mm, 1/320 sec, f/2.8 en ISO1250. © CatsDog Photography

Dierenfotograaf Cat Race richt haar camera door een speeltunnel om een foto te maken van een Duitse herder.

Als je in gezelschap bent van iemand die als dierenfluisteraar optreedt, geef die persoon dan duidelijke instructies om de gewenste opname te maken. De fluisteraar kan snoepjes en speeltjes gebruiken om het dier op de opname voor te bereiden. "Ik probeer altijd de persoonlijkheid van een huisdier vast te leggen," zegt Cat. "Dat doen we door ervoor te zorgen dat het zich ontspant."

In het opvangcentrum kozen Cat en Michael ervoor om de dieren niet in hun hokken te fotograferen. "Je wilt voorkomen dat je ze 'achter de tralies' fotografeert," zegt Michael. "Als je het verhaal van een bepaald dier vertelt, kun je mensen ertoe brengen om interesse te tonen in de opvang en belangstelling wekken voor alle dieren die ze opvangen."

Het is ook een goed idee om een hoek te kiezen waarin vertederende karaktereigenschappen worden benadrukt. Dit geldt met name voor opvangdieren, omdat het hen kan helpen een goed huisje te vinden. "Fotografeer ze onder een lichte hoek en laat ze zo mogelijk over hun schouder kijken," vervolgt Michael.

De positie waarin je het huisdier wilt vastleggen, is volledig afhankelijk van hoe groot het dier is. "Als je bijvoorbeeld met een kleine hond werkt, kun je proberen die op een verhoging te zetten," zegt ze. "Als het een heel actieve hond is die niet kan stilzitten, krijg je misschien een paar actiefoto's, maar ik fotografeer dat soort honden meestal aan de riem." Het is raadzaam om honden alleen zonder riem te fotograferen als ze commando's kunnen gehoorzamen en stil kunnen zitten. 

Ook van dichtbij kun je opvallende opnamen maken. Cat adviseert om vanaf een laag standpunt te fotograferen, zodat je je op ooghoogte bevindt om het huisdier niet te intimideren. Probeer scherp te stellen op hun ogen, omdat dit emotie aan je foto's toevoegt. De Eye AF op de Canon EOS R6 is hier geweldig voor.

Als je een dynamische opname wilt maken, kun je ook het dier ook van bovenaf fotograferen. Het is niet altijd raadzaam om opvangdieren, die wat nerveus kunnen zijn, van bovenaf te fotograferen, maar het is ideaal voor je eigen huisdieren met een rustig karakter.

"Wanneer je een beetje een band hebt opgebouwd en iets lekkers dicht bij de lens houdt, of wanneer iemand een bal laat bewegen, kun je je over het dier heen buigen en het fotograferen terwijl het naar je opkijkt. Dit kan een boeiende foto opleveren," zegt Cat.

Als je geen hulp hebt of als de hoek erg lastig is, probeer dan opnamen vanaf een afstand te maken. Maar forceer de opname nooit als je voelt dat je onderwerp onrustig of opgewonden raakt. "Als ze te enthousiast of gestrest raken, dring dan niet aan," legt Cat uit. "Zelfs als je die ene opname moet laten schieten en moet overschakelen op iets anders, doe dat dan. Een dier moet zich ontspannen voelen om zijn persoonlijkheid te laten zien."

5. Zwarte dieren fotograferen

Een kat met een grotendeels zwarte vacht kijkt recht in de camera. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens door fotograaf Cat Race.

Vergeleken met anders gekleurde katten duurt het gemiddeld langer voordat zwarte katten worden geadopteerd, vaak door de manier waarop ze worden gefotografeerd. Met het juiste licht kun je echter een vertederend en persoonlijk beeld creëren. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 47mm, 1/320 sec, f/7.1 en ISO320. © CatsDog Photography

Een Duitse herdershond zit in een ballenbak en kijkt omhoog naar de camera. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-lens door fotograaf Cat Race.

Dieren met meer vertrouwen, zoals de Duitse herder Zeus, kunnen van bovenaf worden gefotografeerd om een dynamisch beeld te creëren. Houd een snoepje of speeltje in de buurt van de lens om dat mooie oogcontact te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 35mm, 1/320 sec, f/2.8 en ISO1600. © CatsDog Photography

Dieren met een donkere vacht kunnen je camera misleiden, waardoor het beeld wordt onderbelicht. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat zwarte dieren, met name katten, een kleinere adoptiekans hebben, onder andere vanwege hun foto's. Het is veel gemakkelijker om dieren met lichtere kleuren te fotograferen. Michael merkt op dat zelfs als de belichting op een dier met een andere vachtkleur niet goed is, het zich toch goed laat fotograferen, in tegenstelling tot dieren met een donkere vacht. Maar geen paniek! "Als de belichting op het onderwerp goed is, zal het er geweldig uitzien," moedigt hij aan.

Cat voegt eraan toe: "Wees je extra bewust van de locatie van de lichtbron. Als het een felle lichtbron is, laat je het dier in die richting kijken, zodat je minder contrast hebt."

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de achtergrond. "De dieren zullen eerder opgaan in de achtergrond als die te donker is," zegt Michael. "Het gebruik van een reflector om de hoeveelheid licht onder hun kin te vergroten, kan ook een geweldige manier zijn om definitie te creëren." Maak je geen zorgen als je geen reflector hebt. Met een stuk karton en aluminiumfolie kun je die thuis eenvoudig zelf maken, net als andere accessoires.

Het advies van Cat over het fotograferen van je huisdieren en opvangdieren kan helpen om hun persoonlijkheid vast te leggen. "Je wilt dat mensen echt naar het dier kijken en een band voelen, of dat nu is omdat ze een portret willen dat hen nog jarenlang aan hun huisdier herinnert, of omdat ze een dier zien en denken: Die hond hoort bij ons thuis om ons gezin compleet te maken," zegt ze.

De tijd die Cat en Michael in de dierenopvang hebben doorgebracht, heeft de dieren geholpen het perfecte gezin te vinden. Teckel Eva is nu geadopteerd en Duitse herder Zeus ontmoet binnenkort zijn toekomstige baasjes. Voordat Zeus naar de opvang kwam, maakte hij deel uit van een huishouden met meerdere dieren waar tekenen van dierenmishandeling werden gesignaleerd. Hij heeft in verschillende kennels geleefd, wat niet ideaal is voor Duitse herders, maar hopelijk zal hij een huisje vinden waar mensen met hem wandelen en hem veel aandacht geven. 

De volgende keer dat je de prachtige capriolen van je huisdier wilt vastleggen, kun je experimenteren met deze tips. Je kunt ook iets voor je gemeenschap doen door middel van vrijwilligerswerk in de lokale opvang en de dieren daar fotograferen om hun adoptiekans te vergroten. Deel je opnamen met #LiveForTheStory en tag @canonemea. 

Geschreven door Astrid Pitman

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

  • HET FOTOGRAFEREN VAN HUISDIEREN

    Tips voor het fotograferen van huisdieren

    Ontdek tips voor het fotograferen van huisdieren voor beginnende fotografen. Leer meer over technieken voor binnen en buiten, belichtingsaanpassingen en scherptedieptecontrole voor heldere, opvallende foto's.

  • PORTRETFOTOGRAFIE

    De beste kit voor beginnende portretfotografen

    Camera's en lenzen voor elk type portretfotografie.

  • PROJECTEN VOOR THUIS

    Drie DIY-fotoaccessoires

    Maak je eigen softbox, spotlight voor gericht licht en beanbag voor een stabiele camera.

  • PORTRETFOTOGRAFIE

    Tips & tricks voor portretfotografie

    Verbeter je portretfotografie met deze handige tips en technieken.