PRINTEN

Foto's bewerken om te printen

De stapsgewijze handleiding voor het bereiken van de beste resultaten bij het printen van je foto's.
Een vrouw die een pak Canon-printerpapier in één hand vasthoudt, bekijkt enkele fotoprints op een tafel voor haar, met een laptop ernaast geopend. Een Canon-printer is zichtbaar op de achtergrond.

Fotoprints zijn geweldige cadeaus en souvenirs. Je kunt je foto's gebruiken om wenskaarten, kalenders en decoraties te maken, plakboeken samen te stellen of je bezittingen te personaliseren met stickers van favoriete afbeeldingen. Prints zijn ook een blijvende herinnering aan reizen, familiebijeenkomsten of mijlpalen van je gezin

Je kunt kiezen uit een reeks apps om te printen. Met de Easy-PhotoPrint Editor van Canon kun je kaarten en kalenders bewerken, bijsnijden, achtergronden wijzigen, tekst of kaders toevoegen en vele andere creatieve tools gebruiken, zoals sjablonen, stempels en symbolen, om je afbeeldingen te verbeteren en vervolgens te printen. De Canon PRINT -app maakt het ook gemakkelijk om een reeks printprojecten te produceren, waardoor een wereld aan creatieve mogelijkheden wordt geopend.

Je wilt echter niet alleen je creativiteit toepassen en persoonlijke details toevoegen, maar ook prints van de best mogelijke kwaliteit met scherpe details, een rijk tintbereik en levensechte kleuren. Hier leggen we uit hoe je je foto's kunt optimaliseren met Canon's Digital Photo Professional (DPP) of de bewerkingssoftware van je voorkeur om de beste resultaten te krijgen bij het printen.

Een laptop staat open op een bureau met de Canon Easy-PhotoPrint-software op het scherm, Canon-papier aan de linkerkant en een Canon-printer aan de rechterkant.

Met de Easy-PhotoPrint Editor van Canon kun je eenvoudig tekst, kaders, patronen en andere creatieve elementen aan je foto's toevoegen voordat je deze print op compatibele PIXMA- en MAXIFY-printers. De printer heeft zelfs een tool voor automatisch fotoherstel waarmee je met één klik foto's kunt optimaliseren voor printen.

Een man houdt een print van een foto van het Canal Grande in Venetië, met een Canon-printer op een bureau op de achtergrond.

Kies een soort papier dat je foto's van familiereizen naar speciale plekken goed doet uitkomen en zorg ervoor dat je een aandenken maakt dat je zult koesteren.

Een printer kiezen

Welke printer moet je gebruiken? Als je een printer zoekt, kun je onze gidsen voor de beste Canon-printers voor het printen van foto's en printers voor elk scenario raadplegen. Voor nu gaan we ervan uit dat je een goede inkjetprinter voor algemene doeleinden gebruikt.

Houd er echter rekening mee dat kleuren levensechter zijn als je een printer met meer dan de vier basiskleuren gebruikt. De Canon PIXMA TS8750-serie gebruikt bijvoorbeeld zes afzonderlijke cartridges, waaronder vijf kleureninkten op dye-basis voor superieure fotokwaliteit, met een verbeterde kleurruimte en kleurtoonbereik. Om echt een statement te maken, biedt de Canon PIXMA PRO-200, die acht afzonderlijke inktcartridges op dye-basis gebruikt, professionele grootformaat A3+-prints tegen een relatief betaalbare prijs.

Papier kiezen

Welke printer je ook gebruikt, kies een papiersoort die past bij het karakter van het beeld en het soort print dat je wilt. Over het algemeen ondersteunt glanzend fotopapier zoals het GP-501 glanzend fotopapier van Canon een groter toonbereik dan mat papier, waardoor het een goede keuze is voor levendige kleurenfoto's van fotolabkwaliteit. Matte papiersoorten zoals Canon's MP-101 Matglans Foto Papier zijn ideaal voor sfeervolle beelden met een laag contrast, met name in zwart-wit. Vezelpapier, canvaspapier en papier voor kunstwerken verkrijgbaar met verschillende texturen en afwerkingen. Dit papier kan perfect zijn voor een gedenkwaardig cadeau of unieke decoratie.

Het belangrijkste is dat verschillende materialen verschillende eigenschappen hebben voor inktabsorptie en -reflectiviteit, waardoor het van essentieel belang is om de juiste instellingen te gebruiken wanneer je print. Voor de beste resultaten moet je bovendien rekening houden met het beoogde gebruik en de afbeelding optimaliseren voor het medium waarop je print.

Een gebruiker houdt een fotoprint in één hand naast een laptop, waarop foto's van dezelfde gelegenheid worden getoond. Er staan meer fotoprints op het bureau aan beide zijden van de laptop.

De nieuwste notebooks geven kleuren te koel (te blauw) weer en hebben een contrastverhouding van wel 1.000.000:1 - duizenden keer groter dan een fotoprint. Verminder de helderheid van het scherm en kalibreer de kleuren voor een betere afstemming tussen wat je op het scherm ziet en wat je in de print krijgt. Om te beginnen kun je het wit dat op het scherm wordt weergegeven aanpassen aan het wit van het papier dat je gebruikt.

Kleurbeheer

Voordat je begint met het bewerken van foto's, is het verstandig om je monitor indien mogelijk te kalibreren. Dit betekent dat je prints beter overeenkomen met wat je op het scherm ziet, waardoor tijdrovende en verspillende trial-and-error wordt voorkomen. De meest effectieve manier om dit te doen is het gebruik van een kalibratiekit, maar als dit een te grote investering is omdat je slechts af en toe een foto print, zijn hier enkele snelle oplossingen die je kunt proberen.

Ten eerste is het heel gebruikelijk dat prints er te donker uitzien, gewoon omdat je monitor meer details in schaduwgebieden onthult dan kunnen worden geprint. Moderne schermen ondersteunen allemaal een veel groter helderheidsbereik dan prints, met een contrastverhouding van doorgaans ten minste 1000:1 en vaak nog veel hoger. Ter vergelijking: het beste glanzende fotopapier kan een contrastverhouding van 200:1 bereiken tussen het donkerste zwart en het helderste wit, terwijl mat papier slechts 100:1 haalt. Voor een nauwkeurigere weergave op het scherm van wat je in een print krijgt, hoef je alleen maar de helderheid van je monitor te verlagen.

Ten tweede zijn moderne LCD-schermen vaak te blauw, vooral als ze nieuw zijn (de kleuren worden vaak warmer - meer geel - naarmate het display ouder wordt). Om dit in Windows op te lossen, ga je naar Instellingen > Beeldscherm > Schermkleur kalibreren. Op een Mac ga je naar het menu Help en zoek je naar Display Calibrator Assistant. Displays hebben doorgaans een standaard witpunt (kleurtemperatuur) van D65 of 6500K - probeer dit te wijzigen in D50 of 5000K. Je kunt het witpunt ook zo instellen dat wit op het scherm overeenkomt met het wit van het papier waarop je print, onder de lichtomstandigheden waarin het wordt bekeken. Let er ook op dat de helderheid van het scherm je ogen niet fopt.

Controleer ten slotte je kleurinstellingen. Ga in DPP naar Tools > Preferences en klik op Color Management. Maak je geen zorgen over de eerste optie, Work color space - professionele fotografen maken soms opnamen in Adobe RGB, een grotere kleurruimte, maar als je opnamen sRGB zijn, is er geen praktisch voordeel bij het wijzigen ervan. Selecteer in het pop-upvenster Printing profile de printer die je wilt gebruiken. DPP past kleurbeheer toe met behulp van ICC-profielen voor printers die deze profielen ondersteunen. Deze profielen bevatten details over de exacte kleurmogelijkheden van apparaten en zorgen voor een betere kleurgetrouwheid.

Selecteer bij Rendering intent Relative Colorimetric Deze instelling betekent dat als een afbeelding kleuren bevat die buiten het kleurengamma of kleurbereik van de printer vallen, deze worden omgezet in de dichtstbijzijnde afdrukbare kleuren, maar dat de rest van de afbeelding ongewijzigd blijft. Als je Perceptual selecteert, worden alle kleuren in de afbeelding aangepast zodat de relatie tussen de kleuren behouden blijft. Vaak worden kleurafbeeldingen minder verzadigd en worden ze mat. Kleuren veranderen over het algemeen minder als je Relative Colorimetric gebruikt.

Een screenshot van de DPP-software van Canon waarbij de helderheid wordt verbeterd van een beeld van een knuffelend pasgetrouwd stel.

Canon's DPP-software (Digital Photo Professional) biedt je uitgebreidere opties dan smartphone-apps, zodat je bijvoorbeeld specifieke kleuren kunt aanpassen met de schuifregelaars Kleurtoon, Verzadiging en Helderheid voor elk kleurbereik.

Basisprincipes voor bewerking

Als je kunt beginnen met een RAW-bestand, dat alle kleur- en toongegevens bevat die door de sensor zijn vastgelegd, heb je meer ruimte om te bewerken. Als je echter geen RAW-opnamen hebt gemaakt, kun je toch DPP gebruiken om je foto te verbeteren voor printen (hoewel sommige hulpprogramma's en opties niet beschikbaar zijn). Als je begint met een TIFF- of JPEG-bestand, kun je het beste aan een kopie van de afbeelding werken om het origineel te behouden.

Bij RAW-bestanden is een goede eerste stap het corrigeren van eventuele optische afwijkingen met de digitale lensoptimalisatie van DPP (als je een ondersteunde camera met een ondersteunde lens hebt gebruikt) of met de tools in het deelvenster Lens Correction, waarmee je fouten zoals vignettering en lensvervormingen kunt verhelpen. In JPEG-afbeeldingen zijn verschillende lenscorrecties al in de camera toegepast.

DPP 4.17 beschikt over Neural Network Image Processing (abonnement vereist), waarbij gebruik wordt gemaakt van machine-learning AI om de verschillende gebieden van elke afbeelding op intelligente wijze te analyseren en selectieve verbeteringen toe te passen op basis van de inhoud van de afbeelding. Hiermee kun je gebieden met details verfijnen, ruisreductie met hogere prestaties toepassen in minder gedetailleerde gebieden en fouten en vervormingen corrigeren die worden veroorzaakt door onvolkomenheden in de lens. Als je vaak foto's print of foto's wilt printen van belangrijke, eenmalige gebeurtenissen zoals een bruiloft, is het de moeite waard om een abonnement te nemen.

Een screenshot van Canon DPP-software met een foto van een bruid die zich voorbereidt. Onderbelichte delen zijn gemarkeerd in blauw en overbelichte delen in rood.

DPP heeft een zeer handige weergave met hooglicht- en schaduwwaarschuwingen, die je kunnen waarschuwen voor gebieden die risico lopen op clipping (verlies van toondetails). Een rode overlay toont hooglichtgebieden die mogelijk als karakterloos wit worden geprint en een blauwe overlay toont schaduwgebieden die het risico lopen op printen zonder onderscheidbare details. Dit scherm kan je helpen bij het aanpassen van de helderheid en tint.

De compositie bijsnijden en verfijnen

Denk vervolgens na over de compositie van je foto. Als je van plan bent een print te maken met een andere hoogte-breedteverhouding dan die van de originele afbeelding, zoals een vierkant 1x1 staand of een breed 16x9 liggend beeld, snijdt je de foto bij om ervoor te zorgen dat de compositie naar wens is en dat er geen belangrijke beeldelementen worden uitgesneden. Je kunt ook bijsnijden voor een creatief effect, of je nu ongewenste of afleidende gebieden van de opname wilt verwijderen of de aandacht wilt richten op een bepaald element. Je kunt het beeld draaien om het interessanter te maken of om een scheve horizon horizontaal te zetten.

Compositieprincipes, zoals de regel van derden , kunnen je helpen om effectieve compositie te creëren om het oog te leiden. In een portret kan een close-up door uitsnijden meer impact hebben, maar meestal kun je beter vermijden dat het onderwerp in het midden van het kader wordt geplaatst. Asymmetrische composities zien er dynamischer uit.

Vermijd bijsnijden tot een zeer klein gedeelte van een foto, dat mogelijk niet genoeg details bevat voor een goede print. Canon heeft echter een baanbrekende Neural Network Upscaling Tool geïntroduceerd (abonnement vereist),1 waarmee de resolutie van een foto kan worden verdubbeld met veel meer fotorealistische resultaten dan conventionele schaalvergroting. Deze tool, die is gebaseerd op Canons deep learning-beeldverwerkingstechnologie, kan ideaal zijn als een foto heel veel is bijgesneden of als er simpelweg niet genoeg pixels zijn voor printen op groot formaat.

In plaats van een afleidende, gedetailleerde achtergrond uit te snijden, kun je ook overwegen deze te vervagen. Op dit punt kun je meer creatieve bewerkingen toepassen, bijvoorbeeld kleurtinten corrigeren met de DPP-functie White Balance Adjustment, onvolkomenheden of ongewenste details retoucheren, of filters en Picture Styles gebruiken voor snelle en eenvoudige stilering. Je kunt bijvoorbeeld een foto eruit laten zien alsof deze is gemaakt met een oude wegwerpcamera of een vintage sepia-afwerking geven.

Een schermafbeelding van Canon DPP-software met het histogram en andere opties in het deelvenster Gamma Adjustment tool (Gamma-aanpassing).

Als je afbeelding in het deelvenster Gamma Adjustment van DPP te donker of te vaag lijkt, kun je proberen op de knop Auto (A) boven het histogram te klikken voor een snelle oplossing. Controleer of het histogram zich helemaal van links naar rechts uitstrekt en aan elk uiteinde afloopt Als het histogram aan een van beide uiteinden eerder ophoudt (zoals in dit voorbeeld), sleep je de markeringen eronder (B) naar binnen totdat ze net tegen de rand van het diagram komen. Hierdoor worden de donkerste schaduwen effen zwart en de helderste hooglichten zuiver wit. Dit volledige bereik van donker naar licht zorgt ervoor dat de afbeelding er rijker en intenser uitziet op een print, met name op glanzend fotopapier.

Een schermafbeelding van Canon DPP-software met de besturingselementen in het deelvenster Advanced tool, waaronder Contrast, Kleurverzadiging en Scherpte.

Het deelvenster Advanced tool van DPP bevat besturingselementen voor het aanpassen van de tint, kleur en scherpte. In DPP is het niet mogelijk om gebieden te maskeren en lokaal verscherpen toe te passen, zoals in sommige bewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop,2 kan, maar met de optie Unsharp Mask van DPP (beschikbaar voor RAW-bestanden) wordt, door de instelling Details laag te houden en de Drempel te verhogen, het verscherpingseffect beperkt tot duidelijke randen en wordt voorkomen dat de huidtextuur en andere relatief ongedetailleerde delen van de afbeelding worden opgeruwd.

De tonen en het dynamische bereik aanpassen

Als de foto donker is of het contrast laag is, kun je de Auto Lighting Optimizer van DPP gebruiken om de helderheid en het contrast automatisch te corrigeren. Als je meer controle wilt hebben, open je het venster van de DPP-tool Gamma Adjustment. Net als bij je camera geeft DPP een histogram weer - een grafische weergave van de tinten van de afbeelding, van de donkerste tot de lichtste. Als de grafiek aan een van beide uiteinden wordt afgesneden, betekent dit dat de afbeelding clipping bevat en dat toondetails verloren gaan in de helderste hooglichten of donkerste schaduwen.

Begin door te klikken op Auto (boven het histogram), waarmee het witpunt, het zwartpunt en het middelpunt automatisch worden aangepast en Auto Lighting Optimizer en Contrast worden gereset. Vervolgens kun je de helderheid, witbalans en andere instellingen handmatig aanpassen.

Veel mensen willen de verzadiging en het contrast verhogen om afbeeldingen meer pit te geven. Probeer hiervoor het DPP's Advanced tool panel. Je kunt de algehele belichting ook wijzigen met de schuifregelaar Brightness. Soms is het een goed idee om de afbeelding lichter te maken als je print op mat papier, omdat dit minder wit kan zijn, maar doe dit niet te veel. Stop wanneer witte gebieden wit zijn in plaats van grijs. Als de afbeelding er onnatuurlijk begint uit te zien, verminder je de mate van aanpassing van schaduwen en hooglichten met de schuifregelaars.

Indien nodig kun je het DPP-deelvenster Partial Adjustment Tool gebruiken om de helderheid, het contrast, de tint en de verzadiging van bepaalde delen van je afbeelding nauwkeurig af te stellen.

Een schermafbeelding van Canon's DPP-software, met een detail van een foto van een rivieroever bij schemering. De wolken bevatten beeldruis. De foto wordt weergegeven in het detailvenster van DPP.

Foto's die zijn gemaakt bij weinig licht kunnen beeldruis bevatten, vooral in schaduwgebieden, en overmatig verscherpen kan deze ruis nog erger maken, zoals het detailvenster in het rechterdeelvenster van DPP in close-up toont.

Een schermafbeelding van Canon's DPP-software met dezelfde foto van een rivier bij schemering, waarbij de beeldruis sterk is verminderd.

DPP bevat zeer effectieve ruisonderdrukkingstools, die zowel luminantieruis (korreligheid) als chrominantieruis (kleurspikkeling) kunnen verbeteren. Vergelijk hier de close-updetails met het origineel.

Het beeld verscherpen voor printen

Scherper maken moet altijd je laatste stap zijn. Je krijgt de beste resultaten als de afbeelding zo schoon mogelijk is om mee te beginnen, dus pak eerst eventuele beeldruis aan (en vermijd herhaaldelijk opnieuw openen en opslaan van JPEG's - de beeldkwaliteit zal steeds slechter worden). Voor verscherping of ruisreductie bekijk je de afbeelding met een vergroting van 100%, zodat je de effecten duidelijk kunt zien.

Alle foto's worden wat scherper gemaakt, omdat afbeeldingen bij het printen per definitie enigszins zachter worden, maar dit varieert afhankelijk van de papiersoort. Hoe meer inkt wordt geabsorbeerd en afgevoerd, hoe groter het verzachtende effect. Dit betekent dat printen op canvas scherper moet zijn dan afdrukken op matglanzend of zijdeglanzend papier, en dat afdrukken op glanzend fotopapier nog minder verscherping nodig hebben.

Met de DPP-tool Sharpness wordt het contrast langs de randen van de afbeelding verbeterd om een indruk van meer scherpte te krijgen, maar met Unsharp Mask heb je meer controle. De tool heeft afzonderlijke besturingselementen voor Sterkte, Fijnheid en Drempel. Let wel, in tegenstelling tot software-tegenhangers zoals Photoshop, is in DPP de tool Unsharp Mask alleen beschikbaar met RAW-bestanden.

Welke tools je ook gebruikt, je kunt selectief verscherpen - vermijd verscherpen waar je zachte overgangen, vloeiende huidtinten of onopvallende achtergronden wilt. Het verscherpen van gebieden met platte kleuren kan onaantrekkelijke beeldruis veroorzaken. Met de Neural Network Image Processing Tool in DPP 4.17 kunnen fijne details en structuur automatisch worden verscherpt voor het beste effect terwijl relatief onscherpe gebieden van een foto vloeiende gradaties houden en vrij van ruis zijn.

Instellingen voor optimale printresultaten

Klaar om te printen? In plaats van alleen Printen te selecteren, ga je naar Bestand > Printen met gedetailleerde instellingen. Laat de resolutie op 350 dpi staan, de standaardinstelling van DPP voor printen. Stel voor de beste resultaten de Print Quality altijd in op Hoog. Het gebruik van de juiste voorkeursinstellingen (zoals hierboven) zal goed zijn voor kleurafstemming, maar in de vervolgkeuzelijst Papiersoort is het van essentieel belang dat je het papier selecteert dat je daadwerkelijk gebruikt. Als je hier de verkeerde instellingen kiest, is al je werk misschien voor niks geweest.

Volg deze gids om elke keer het meeste uit je foto's te halen en prints te maken die je graag wilt laten zien en delen. Bekijk ook de beste tips van een professional voor familiefoto's.


Geschreven door Alex Summersby

  1. Neural Network Upscaling Tool is alleen voor Windows, abonnement vereist (gratis proefperiode van één maand beschikbaar). Als je een abonnement hebt op de Neural Network Processing Tool, heb je geen extra abonnement nodig voor de Neural Network Upscaling Tool.
  2. Adobe en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

  • BASICS

    Opnamen maken voor print

    Zeven belangrijke tips voor het vastleggen van herinneringen om als print te bewaren.

  • BASISPRINCIPES VOOR BEWERKING

    Speciale foto's bewerken

    Verbeter je opnamen van speciale gelegenheden met deze eenvoudige tips om foto's te bewerken.

  • BRUIDSFOTOGRAFIE

    Maak je eigen trouwalbum

    Het maken van je eigen trouwalbum kan erg lonend zijn. Ontdek het zelf met onze deskundige tips.

  • FOTOBEWERKING / POSTPRODUCTIE

    RAW-opnamen bewerken met DPP

    Ontdek hoe je RAW-opnamen kunt bewerken, verbeteren en verfijnen met de DPP-software van Canon.