Of je nu een avontuurlijke documentairemaker, een productvlogger of een socialmediachef bent, het is belangrijk om te weten hoe je een videoverhaal kunt maken. Bij het maken van een film draait het om het construeren van een verhaal, of je het resultaat nu op TikTok wilt plaatsen of op het grote scherm wilt weergeven.
Maar hoe maak je dan een boeiend videoverhaal? Allereerst heb je de kit nodig die bij je creativiteit past. Canon's EOS R System-camera's zijn ontworpen met het oog op de hybride shooters van vandaag. Zo is de Canon EOS R50 licht en eenvoudig te hanteren, en kan deze toch 4K-opnamen met oversampling produceren, en beschikt hij over een reeks professionele videofuncties waarmee je hoogwaardige content kunt maken, zoals vastleggen tot 120 fps slow motion, een variangle touchscreen en intelligente Dual Pixel CMOS AF II-autofocus.
De kwaliteit en professionaliteit van je video's zijn echter ook afhankelijk van de juiste vaardigheden en technieken. Hier vind je 10 tips voor het maken van een videoverhaal dat je publiek van begin tot eind boeit.
VIDEOTECHNIEKEN
Een videoverhaal maken
1. Plan je opname
Als je een opname van tevoren plant, weet je zeker dat je al het benodigde beeldmateriaal kunt vastleggen. Schrijf aantekeningen over wat je wilt laten zien en hoe je het filmen gaat aanpakken, of stel een globaal storyboard samen. Zo kun je de opname in je hoofd organiseren voordat je daadwerkelijk gaat filmen.
Het helpt je ook om na te denken over de look and feel van de video. Een Canon-camera zoals de EOS R50 beschikt over een reeks creatieve kleurprofielen voor prachtige esthetiek. Experimenteer met deze instellingen voordat je de sfeer bepaalt die je met de film wilt oproepen.
Het is ook belangrijk om de apparatuur voor te bereiden voordat je de opnamen maakt: laad de batterijen op, reinig de lenzen en formatteer geheugenkaarten.
Zorg er ten slotte voor dat je smartphone of tablet is verbonden met de Canon Camera Connect-app. Hiermee kun je de instellingen op afstand aanpassen en snel video's overbrengen vanaf de camera.
2. Bepaal de omgeving
Wanneer je foto's maakt op locatie, moet je context creëren met brede opnamen van de omgeving. Combineer deze met details en extreme close-ups van de omgeving. Beweeg rond de locatie en voorkom dat je steeds vanuit dezelfde positie opnamen maakt. Probeer per clip een opname te maken van ten minste 10 seconden, waarin je vervolgens tijdens de nabewerking naar wens kunt knippen.
Als je andere mensen filmt, presenteer dan de belangrijkste personages door details te tonen van waar ze zijn en wat ze doen. Maak verschillende clips van de onderwerpen in actie en probeer ongebruikelijke composities en soorten belichting.
3. Houd alles stabiel
Om schokkerige beelden te voorkomen en ervoor te zorgen dat je films er professioneel uitzien, is het belangrijk om de camera en de lens te ondersteunen. Houd de camera met beide handen vast en houd je ellebogen dicht tegen je lichaam.
De Canon EOS R7 is voorzien van sensor-shifting in-body beeldstabilisatie (IBIS) voor stabielere videobeelden uit de hand, die, afhankelijk van de gebruikte lens, 8 stops aan compensatie kan bieden voor camerabeweging. Daarnaast heeft de Canon EOS R50 ingebouwde technologie om bewegingsonscherpte tijdens het filmen te minimaliseren. Movie Digital IS - zoals te zien in de bovenstaande video - zorgt ervoor dat video die is opgenomen vanuit de hand vloeiend en scherp blijft.
Je kunt ook een lens met interne stabilisatie gebruiken, zoals de Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Deze betaalbare zoomlens beschikt over 4,5 stops aan optische IS om opnamen vanuit de hand scherp te houden, en over een veelzijdig zoombereik voor het maken van allerlei opnamen.
4. Focus op de details
Door specifieke items uit te lichten met een close-up houd je de aandacht vast. Met de RF- en RF-S-zoomlenzen van Canon kun je zo dichtbij komen als je wilt om onderwerpen groter te maken in het kader, terwijl je ze op artistieke wijze isoleert van hun achtergrond.
Je kunt ook een macro prime lens gebruiken, zoals de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, waarmee je op elk detail kunt scherpstellen, zelfs op korte afstand. Een macrolens voor opnamen van heel dichtbij is vooral nuttig voor content over producten, voedsel of schoonheid, omdat kijkers de subtiele details willen zien.
De EOS R50 is voorzien van focus-breathing-correctie, zoals te zien is in de bovenstaande video, waardoor de beeldhoek behouden blijft terwijl de scherpstelling wordt gewijzigd. Zo blijft de aandacht op de gewenste plek en krijg je een natuurlijkere en professionelere uitstraling.
5. Experimenteer met verschillende perspectieven
Leg je onderwerpen vast vanuit ongebruikelijke hoeken om je video dynamischer te maken. Het zal niet altijd goed uitpakken, maar niet geschoten is altijd mis. Verander je gezichtspunt door je onderwerp van bovenaf te filmen, of schiet juist vanaf de grond omhoog.
Het veranderen van je perspectief helpt ook bij het vertellen van verhalen. Zo kun je met het maken van opnamen vanuit een lage hoek laten zien dat de persoon in de opname macht of dominantie heeft over de kijker.
Je kunt het perspectief ook wijzigen met verschillende lenzen. Als je opnamen maakt langs je onderwerp in de voorgrond, selecteer je één bepaald punt om de achtergrond scherp te houden terwijl je wat filmische onscherpte op de voorgrond toevoegt. Dit kun je doen door het diafragma te verkleinen. Een RF-lens met een groot maximaal diafragma, zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM, geeft een ongelooflijk geringe scherptediepte en zachte vervaging voor een bioscoopeffect.
6. Denk na over je compositie
Bedenk hoe je de elementen in je frame het beste kunt positioneren. Over het algemeen werken beproefde en geteste benaderingen voor composities zoals de regel van derden en leidende lijnen goed. Maar probeer ook eens andere uitgangspunten. Gebruik bijvoorbeeld symmetrie om alternatieve opnamen te maken. Dit kan zo eenvoudig zijn als een stap naar links of rechts zetten, de camera hoger of lager plaatsen, hurken of liggen.
Als je een specifieke compositie vindt die geschikt is voor je onderwerp, kun je deze verfijnen en aan je eigen wensen en smaak aanpassen om je opnamen een geheel eigen look te geven. Veel filmmakers hebben erkenning gekregen voor hun compositiestijl. Het is dus de moeite waard om te experimenteren met verschillende regels - en hoe je deze kunt overtreden - om de sfeer van de film en je persoonlijke stijl over te brengen.
7. Speel met snelheid en tijd
Voeg tempo toe aan je film door middel van snelle overgangen. Film vergelijkbare opnamen vanuit dezelfde hoek en maak vervolgens een snelle overgang tussen verschillende delen in elke opname om een overgang van het ene moment naar het andere te creëren.
Hoge framerates bieden een geweldige manier om acties te filmen. Als je opnamen maakt in Full HD met 120 fps op de EOS R50 , kun je enorm vertraagde effecten creëren, waarbij je elk moment wordt vastgelegd, voor het afspelen van de clip op normale snelheid.
Je kunt ook proberen de kijker te betrekken met een reeks timelapse-opnamen om langzame acties te comprimeren tot kortere clips of een video-haiku te maken.
8. Neem helderder geluid op
De kwaliteit van het geluid is net zo belangrijk als het beeld. Je verbetert hiermee je videoverhaal met context en creëert sfeer. De meeste camera's hebben een ingebouwde microfoon die geluid kan opnemen. Maar je legt audio van hogere kwaliteit vast met een externe microfoon, zoals de Canon Stereo Microphone DM-E1 of de Stereo Microphone DM-E100
Het koppelen van je camera met een Canon STM-lens, zoals de Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, is een uitstekende keuze wanneer je audio opneemt, omdat de STM-motor (stappenmotor) zorgt voor vloeiende, stille scherpstelbeweging.
9. Bouw de spanning op
Het is belangrijk om elementen van visuele spanning op te nemen, vooral als je video de ontknoping nadert. Gebruik hiervoor verschillende soorten opnamen, van extreme close-ups tot groothoekopnamen. Door de camera opnieuw te kadreren van een neutraal onderwerp naar de eindscène zorg je voor een goed verloop naar deze laatste fase.
Gebruik korte opnamen om de spanning op te bouwen. Vergeet niet dat je een langere opname altijd kunt inkorten. Film dus een paar extra seconden vóór en na de content die je eigenlijk wilt filmen.
10. Geniet van je werk, maar blijf geconcentreerd
Hoewel het een goed idee is om iets meer te filmen dan je nodig hebt, kun je je gemakkelijk laten meeslepen en veel te veel filmen. Probeer dus om objectief te blijven en zorg ervoor dat je een doel hebt. Je zult jezelf later dankbaar zijn als je gaat bewerken en je niet door grote hoeveelheden nutteloos beeldmateriaal hoeft te bladeren.
Geniet tot slot van het maken van je films, en vergeet niet dat dingen soms niet helemaal volgens plan verlopen, maar dat je wel altijd veel leert van dit soort situaties. Je steekt een stukje van je eigen persoonlijkheid in je verhaal, dus maak het zo leuk mogelijk voor jezelf.
Gerelateerde producten
-
Systeemcamera's
EOS R50
Maak met je duimen de beste content met deze EOS R-systeemcamera, van scherpe foto's tot 4K-video en live streams. Alles in één speciaal apparaat. -
Systeemcamera's
EOS R10
Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor. -
RF-S-lenzen
RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Een standaard APS-C-zoomlens voor de EOS R-serie die perfect is voor situaties in het dagelijks leven, zoals familiegelegenheden, lifestyle, portretten en vakanties. -
Groothoek-primelens
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Een compacte, lichte primelens van 24 mm die ideaal is voor landschapsfotografie, vloggen en interieurs, en voor geweldige macrofoto's. -
Standaardlens
RF 50mm F1.8 STM
Een compacte, stille en lichtgewicht 50mm RF prime lens met een groot f/1.8-diafragma, perfect om je creatieve visie vorm te geven. -
Audio
Stereo Microphone DM-E100
Neem eenvoudig uitstekende audio op dankzij een kleine plug-and-play-stereomicrofoon die altijd gebruiksklaar is.