Wat zijn de beste objectieven voor macrofotografie? Wat zijn naast de hoge vergroting waarmee je kleine details en structuren kunt vastleggen, de andere essentiële functies waarnaar je moet zoeken bij het kiezen van een objectief voor close-ups?
Hier gaan Mark Kendrick en Mike Burnhill, Product Specialists bij Canon Europe, in op de functies die de RF macro-objectieven van Canon zo ideaal maken voor creatief werk. Ze leggen ook uit voor welke soorten close-upwerk elk objectief het meest geschikt is. Documentairefotograaf en Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien vertelt ook hoe Canon-objectieven voor macrowerk haar meer opties geven bij opdrachten voor klanten.
De beste Canon-objectieven voor macrofotografie
Bij haar werk in de fotojournalistiek en als documentairefotograaf staat Ilvy vooral emotioneel dicht bij haar onderwerpen. "Het vertrouwen winnen van mensen is essentieel voor goede reportage", zegt ze. De kleine details in hun omgeving en in de activiteiten die ze ondernemen, kunnen heel intrigerend zijn en geven echt een inkijkje in hun leven. Ilvy was blij dat ze een nieuwe dimensie aan haar werk kon toevoegen met het compacte, veelzijdige prime-objectief met RF-vatting voor macro- en portretfotografie.
Daarnaast legt wildlife-, macro- en avonturenfotograaf Oliver Wright uit hoe hij dankzij de veelzijdigheid van het Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM-objectief zijn werk naar een hoger niveau kon tillen.
Heb je Canon-apparatuur?
Wil je graag met macrofotografie aan de slag gaan? Of je nu op zoek bent naar een veelzijdig, slijtvast macro-objectief of een speciaal objectief dat close-updetails levensgroot kan vastleggen: hier vind je de beste Canon-objectieven voor macrofotografie.
Beste allround macro-objectief: Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM
Beste macro-objectief voor landschapsdetails: Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Beste macro-objectief voor algemene fotografie: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Beste macro-objectief voor close-upportretten: Canon RF 85mm F2 Macro IS STM
Beste objectief voor 3D-close-upfotografie: Canon RF-S 7.8mm F4 STM DUAL
Beste allround macro-objectief met RF-vatting: Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM
Dit veelzijdige RF-objectief is 's werelds eerste full-frame macro-objectief met automatische scherpstelling, een verbluffende vergroting, beeldstabilisatie en bokeh-controle. Toen macrofotograaf Oliver Wright dit objectief probeerde, kwam hij er al snel achter dat hij dankzij al die eigenschappen in één enkel objectief een nieuw perspectief aan zijn werk kon toevoegen.
"Voor een macrofotograaf is de 1,4x vergroting een van de belangrijkste eigenschappen", zegt Oliver. "Je onderwerp wordt namelijk 40% groter, waardoor je het onderwerp echt van heel dichtbij kunt bekijken. Bovendien hoef je niet met tussenringen te werken", voegt hij nog toe. "Dit objectief is ook veel gemakkelijker in het gebruik.
Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM
"Een ander voordeel is de hybride IS", gaat Oliver verder. "Ik fotografeer meestal uit de hand, omdat ik over het algemeen onderwerpen vastleg die in beweging zijn. Een statief werkt dan niet. Zowel het RF-macro-objectief als de camerabody van de Canon EOS R5 zijn heel stabiel, waardoor ik met een bizar lange sluitertijd kan fotograferen."
Oliver voegt nog toe dat hij dankzij de Spherical Aberration Control van het objectief controle heeft over de bokeh van de voor- en achtergrond (deze kan hij vager of scherper maken) en het onderwerp een zacht scherpstellingseffect kan geven. "Het is echt een ongekend creatief hulpmiddel", zegt hij. Of je hem nu gebruikt voor macro-, portret- of productfotografie. "Ik heb het Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief zo'n 10 jaar gebruikt. Nu gebruik ik het Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM-objectief en dat voelt vertrouwd", zegt Oliver. "Het EF-objectief was al superscherp, maar dit objectief is nog scherper."
Mike Burnhill, Product Specialist bij Canon Europe: "De Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM heeft alle geweldige mogelijkheden van zijn legendarische EF-voorganger en tilt die naar een hoger niveau. Doordat je onderwerpen 1,4x zo groot kunt vastleggen, kun je met je opnamen echt het verschil maken."
"Het objectief wordt vooral gezien als macro-objectief, maar werkt ook prima als portretobjectief", voegt Mike toe. De brandpuntsafstand van 100 mm is ideaal voor portretten, en met de variabele Spherical Aberration Control-ring kun je een flatteus soft focus-effect toepassen.
Beste macro-objectief voor landschapsdetails: Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Een 24mm-groothoekobjectief is een logische keuze voor het fotograferen van landschappen, stadsgezichten en interieurs, maar met de toegevoegde 0,5x macrofunctie biedt dit heldere en scherpe RF-objectief nog meer veelzijdigheid.
"Normaal gesproken werk je bij macro met een langere brandpuntsafstand, zodat je dichter bij het onderwerp komt en niet altijd te veel context geeft over waar het onderwerp zich bevindt", zegt Mark Kendrick. "Maar met de Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM kun je tot op 14 cm bij je onderwerp komen om details vast te leggen met een vergroting van 0,5x, en daarbij het onderwerp nog steeds in diens omgeving laten zien.
Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
"Je kunt bijvoorbeeld een close-up van een bloem in een veld maken en het landschap erachter in het beeld opnemen, of een insect in een tuin in beeld brengen met een vergroting tot de helft van de ware grootte, en in dat beeld nog steeds details van de omgeving opnemen."
Mark voegt eraan toe dat dit geen objectief is dat kan concurreren met de beeldvullende 1.4x vergroting van de Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM, maar dat het daar ook niet voor is bedoeld. Het is de veelzijdigheid van dit groothoekobjectief waardoor het zo'n geweldige keuze is. "Dankzij het ontwerp van de RF-vatting kunnen we meer functies in objectieven opnemen en de creatieve mogelijkheden van objectieven uitbreiden. De RF 24mm F1.8 MACRO IS STM geeft je de mogelijkheid om van het fotograferen van een landschap over te schakelen op het maken van een close-up zonder van objectief te hoeven wissen. Met dit objectief krijg je ook een fantastische beeldkwaliteit, die op basis van directe vergelijkingstests van Canon zelfs hoger is dan die van de befaamde EF 24mm f/1.4L II USM – vooral in de hoeken van het beeld."
Beste macro-objectief voor algemene fotografie: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
De klassieke brandpuntsafstand van 35 mm is een populaire keuze voor het in beeld brengen van de meest uiteenlopende onderwerpen, van omgevingsportretten en straatfotografie tot landschappen en reizen. Met een vergroting van 1:2 met hybride beeldstabilisatie is de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ook een goed objectief voor macrofotografie.
"Omdat je dichter bij je onderwerp kunt komen, heb je meer creatieve mogelijkheden", zegt Mark. "Als je een portret maakt, kun je echt dichtbij komen en, als je dat wilt, de ogen van de persoon of details in hun outfit vastleggen. De bescheiden groothoek zorgt voor een prachtige balans tussen de grootte van het onderwerp en hoeveel je van de omgeving in een beeld kunt vastleggen."
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Dankzij het heldere maximale diafragma van f/1.8 en de krachtige 5-stops Optical Image Stabilizer levert dit objectief uitstekende prestaties bij weinig licht en omdat het licht en compact is, kun je het gemakkelijk overal mee naartoe nemen. "Als je maar één prime-objectief wilt gebruiken voor reisfotografie, dan is de ]RF 35mm F1.8 MACRO IS STM een geweldige keuze", voegt Mark toe. "Je weet het maar nooit of je iets tegenkomt dat je wilt fotograferen, dus het feit dat je onderwerpen kunt vastleggen op een afstand van maar 17 cm geeft je meer flexibiliteit."
Onderwerpen kunnen ook met ongelofelijke helderheid worden vastgelegd. Bij macrofotografie draait alles om het laten zien van details, en de RF 35mm F1.8 MACRO IS STM geeft scherpgestelde gebieden scherp weer terwijl het diafragma met negen lamellen zorgt voor prachtige bokeh. Mark legt uit dat de RF-vatting zo is ontworpen dat de lens dichter bij de sensor is geplaatst, waardoor de beeldkwaliteit nog beter wordt: "Een kleinere afstand tussen de sensor en de achterste lens betekent in feite dat het licht minder hoeft te buigen. Omdat een groter deel van dat licht haaks op de sensor valt, vooral in de hoeken, krijg je minder problemen als vignettering en chromatische aberratie."
Beste macro-objectief voor close-upportretten: Canon RF 85mm F2 Macro IS STM
Dankzij een portretobjectief met een macrofunctie die half zo groot is, heb je twee objectieven in één. Het is een functie die Ilvy gebruikt om een nieuwe laag aan haar werk toe te voegen.
"Het geeft me gewoon meer opties", zegt ze. "Veel van de kranten en tijdschriften waar ik voor werk zijn altijd op zoek naar digitale storytellingprojecten. Als je online foto's gebruikt, heb je een groot aantal verschillende foto's nodig. Met dit objectief kan ik altijd macro toevoegen aan een set foto's.
"Ik gebruikte het om close-ups van de natuur te maken tijdens een portretfoto op een boerderij, en de resultaten zijn zo levendig en helder - en natuurlijk heel scherp. In een afbeelding van de honingraat zie je alle kleine structuren. In een foto van schapenwol kun je elk haar afzonderlijk zien - het lijkt bijna alsof je door een microscoop kijkt.
Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM
"De honingraatfoto is in 1/60 seconde vanuit de hand gemaakt en dankzij de hybride beeldstabilisatie is de foto superscherp. Bij die sluitertijd zouden de resultaten normaal gesproken erg onscherp zijn, maar de hybride IS werkt echt.
"De automatische scherpstelling is supersnel, zelfs bij het maken van close-ups. Het objectief heeft een scherpstelbegrenzer, zodat je kunt voorkomen dat de camera probeert scherp te stellen over het hele bereik."
Mike zegt: "Een teleobjectief betekent dat je, in tegenstelling tot de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, niet zo dichtbij hoeft te komen om macrobeelden te maken. De kans is dus kleiner dat je een schaduw werpt op het onderwerp. En omdat je niet zo dichtbij hoeft te komen, is het ook geschikter voor het fotograferen van dieren en insecten zonder het onderwerp te verstoren. Dit objectief is niet alleen een macro-objectief, maar ook een uitstekend portretobjectief, dus twee mogelijkheden in één!"
Beste objectief voor 3D-close-upfotografie: Canon RF-S 7.8mm F4 STM DUAL
Met zijn stereoscopische tweeledige ontwerp en mogelijkheden voor het maken van 3D-foto's en video, is dit niet zomaar een objectief. Het is een objectief waarmee er een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor close-upfotografie voor je open gaat, zodat je 3D-foto's en ruimtelijke video van onderwerpen kunt maken die kunnen worden weergegeven op VR-headsets of zelfs op handheld weergaveapparaten.
Het Canon RF-S 7.8mm F4 STM DUAL-objectief, dat is ontwikkeld voor gebruik met APS-C EOS R-systeemcamera's en in eerste instantie compatibel is met de EOS R7, is het objectief met de kortste scherpstelafstand in het Canon EOS VR SYSTEM. Het is geoptimaliseerd om het beste 3D-effect te produceren wanneer het onderwerp zich op een afstand van slechts 15-50 cm bevindt.
Canon RF-S 7.8mm F4 STM DUAL
Mark: "De afstand tussen de twee lenzen in dit tweeledige objectief is maar 11,8 mm, dus ze liggen veel dichter bij elkaar dan in Canon's Dual Fisheye-objectieven. Dit betekent dat de twee beelden die worden vastgelegd veel op elkaar lijken wanneer je een onderwerp van veraf vastlegt, en daardoor valt het 3D-effect tegen. Maar bij een afstand tussen de 15 en 50 cm krijg je de optimale hoeveelheid verschil in de beelden voor een sterk 3D-effect.
"Het is niet zozeer macro in de traditionele zin, omdat je niet meer laat zien dan wat het oog kan zien," vertelt Mark, "maar je kunt relatief kleine onderwerpen tot leven brengen in 3D. De mensen die je close-ups bekijken, krijgen de beste kijkervaring met een speciale VR-headset, maar je kunt ook een smartphone gebruiken of je beelden gewoon printen en een heel eenvoudige viewer gebruiken om het 3D-effect te zien."