LENZEN

De technologie achter Canon's RF-vatting

De RF-objectiefvatting vormt het hart van Canon's EOS R System en zorgt voor een fors hogere snelheid en bandbreedte van communicatie tussen camera en objectief. Lees meer over de vele innovaties en ontwerpverbeteringen die dankzij deze vatting mogelijk zijn geworden.

Canon introduceerde de innovatieve RF-vatting in september 2018 in de EOS R, de eerste van Canon's EOS R System-systeemcamera's. De RF-vatting die krap 30 jaar na het debuut van Canon's bekroonde EF-vatting op de markt werd gebracht, was ontworpen om een nieuwe generatie optische technologie en creatieve mogelijkheden in te luiden.

Alle EOS R System-camera's hebben dezelfde RF-vatting, ongeacht of de sensor in de camera een APS-C-sensor (zoals in de EOS R7 en EOS R10) of een full-frame sensor (zoals in andere modellen) is. Dit betekent dat alle RF- en RF-S-objectieven kunnen worden gebruikt op alle EOS R System-camera's, hoewel de beeldhoek van elk willekeurig objectief bij een APS-C-camera anders zal zijn dan bij een full-frame camera vanwege de 'cropfactor' van de APS-C-sensor.

In dit artikel gaan we dieper in op een paar belangrijke aspecten van het ontwerp van de RF-vatting en de technische innovaties die hiermee mogelijk zijn geworden.

Afmetingen van de Canon RF-vatting

De Canon RF-vatting heeft dezelfde brede diameter van 54 mm als de EF-vatting, maar met een aanzienlijk kortere flensafstand (de afstand tussen vatting en sensor), van 44 mm in de EF-vatting tot 20 mm in de RF-vatting. Dit komt doordat spiegelreflexcamera's met EF-vatting moesten worden ontworpen rondom het reflexspiegelmechanisme van de camera. Camera's met RF-vatting hebben geen spiegelsysteem, waardoor objectiefontwerpers optische prestaties voorop kunnen stellen en nieuwe optische ontwerpen mogelijk worden.

Met name objectieven vereisten extra optische techniek om het optische systeem naar voren te schuiven, zodat de spiegel niet werd belemmerd terwijl de brandpuntsafstand hetzelfde bleef. Met de komst van de RF-vatting is dit allemaal niet meer nodig. RF-objectieven kunnen daarom vaak compacter en lichter worden gemaakt dan hun equivalenten met EF-vatting. Daarnaast kunnen EF-objectieven worden vervaardigd met naar achteren geplaatste elementen met een grotere diameter. Dit type ontwerp zorgt ervoor dat lichtstralen minder afbuigen wanneer ze door het objectief gaan, zodat er minder aberratie optreedt en de algehele beeldkwaliteit verbetert. Ook kan nu een groter diafragma worden gebruikt bij een bepaalde brandpuntsafstand en een scherpte over het hele beeldveld worden bereikt met minimale lichtafval.

Een afbeelding die de korte flensafstand laat zien tussen het objectief en de sensor in een Canon-camera met RF-vatting.

Dankzij de grote diameter en korte flensafstand van de RF-vatting kunnen objectiefelementen dichter bij het scherpstelvlak worden geplaatst, wat meer vrijheid biedt voor het optische design. Omdat er geen ruimte nodig is voor een spiegel, kunnen de camera en het objectiefsysteem korter en compacter worden.

Dwarsdoorsneden van een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief en een RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, die laten zien hoeveel compacter de laatstgenoemde is ten opzichte van de eerstgenoemde.

Een directe vergelijking van Canon's EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief (boven) en zijn RF-tegenhanger, de RF 70-200mm F2.8L IS USM (onder). Dankzij de technische verbeteringen die de RF-vatting mogelijk maakte, waren de ontwikkelaars van het RF-objectief in staat om innovatieve technologieën en baanbrekend ontwerp te integreren, waardoor het objectief veel meer is dan een EF-equivalent met RF-vatting. Het is een korter, lichter en heel compact high-speed teleobjectief voor een nieuwe generatie van fotografie.

12-pins aansluiting

De RF-vatting heeft een 12-pins aansluiting tussen de camera en het objectief, terwijl de EF-vatting een 8-pins heeft. Deze 12-pins aansluiting zorgt voor een veel snellere communicatie tussen objectief en camera en een aanzienlijk hogere bandbreedte voor dataoverdracht. Dit brengt veel voordelen met zich mee en geeft ontwikkelaars de ruimte om in de toekomst nog meer functies toe te voegen.

Een van die voordelen is dat er nieuwe bedieningselementen kunnen worden toegevoegd, in het bijzonder de Lens Control Ring waarmee alle RF-objectieven zijn uitgerust, naast de standaard scherpstel- en zoomringen. Deze Lens Control Ring kan worden aangepast voor het wijzigen van tal van instellingen, zoals sluitertijd, diafragma, belichtingscompensatie en ISO, waarmee je snel en op de tast de belangrijkste instellingen verandert zonder je oog van de zoeker te halen.

Een ander voordeel is de correctie in de camera van optische aberratie en real-time Digital Lens Optimisation (DLO). Als je vroeger een nieuw objectief had gekocht, moest je de objectiefcorrectiegegevens downloaden en registreren zodat je camera de aanpassingen kon doorvoeren die nodig waren voor het compenseren van de optische nukken van dat objectief. Dankzij de snelheid van de aansluiting van de RF-vatting, de hoeveelheid gegevens die deze aan kan en het verwerkingsvermogen van de nieuwste beeldprocessoren worden DLO-gegevens in de RF-objectieven zelf opgeslagen en automatisch gelezen. Bovendien kunnen DLO-gegevens worden gebruikt tijdens het maken van continu-opnamen zonder dat dit gevolgen heeft voor de opnamesnelheid of het aantal opnamen dat je kunt maken, zoals voorheen het geval was.

Een dwarsdoorsnede van een EOS R System-camera met RF-objectief, waarbij de Control Ring en dataoverdracht tussen objectief en camera eruit worden gelicht.

De innovatieve, aanpasbare Control Ring op RF-objectieven biedt je een veelzijdige extra manier voor het wijzigen van verschillende instellingen, zoals de sluitertijd en het diafragma. Dit wordt mogelijk gemaakt door de RF-vatting die een flink hogere snelheid en bandbreedte van communicatie tussen camera en objectief levert.

Een man heeft een Canon EOS R5 C vast zonder een objectief erop zodat je de RF-vatting en sensor kunt zien.

Canon heeft de voordelen van de RF-vatting en het uitdijende assortiment RF-objectieven beschikbaar gemaakt voor professionele videocamera's, waaronder de EOS C70 en de hier afgebeelde EOS R5 C.

Sneller scherpstellen

Wat vooral opvalt, is dat de snelheid en bandbreedte van de RF-vatting een snellere en responsievere autofocus mogelijk maakt. De EOS R5 en EOS R6 kunnen bijvoorbeeld in een toonaangevende tijd van 0,05 seconden scherpstellen en vervolgens doorgaan met het volgen van zelfs snel bewegende onderwerpen in het hele frame.

De RF-vatting laat objectieven ook profiteren van nieuwe scherpsteltechnologieën. De RF 70-200mm F2.8L IS USM is het eerste objectief met Dual Nano USM-technologie. Het heeft twee Nano USM-motoren die elk een andere objectiefgroep aansturen en samenwerken voor een snellere, efficiëntere scherpstelling. De RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM superteleobjectieven zijn de eerste in de RF-serie die zijn uitgerust met een dual power focus drive, waarmee camera's sneller dan ooit kunnen scherpstellen. Hoewel deze twee objectieven in optisch en mechanisch opzicht grotendeels gelijk zijn aan de EF-versies, beschikken ze over geavanceerdere mogelijkheden doordat ze optimaal gebruikmaken van Canon's revolutionaire EOS R System en RF-vatting.

Technologieën zoals Nano USM, die de snelheid van traditionele USM-motoren combineert met de geruisloze en vloeiende werking van STM-motoren, geven met name videografen, maar ook sport- en wildlifefotografen een enorm voordeel bij het vastleggen van snelle actie en wanneer uiterst stille en soepele scherpstelling is vereist. Met de RF-vatting kun je bovendien vloeiendere aanpassingen in het diafragma maken tijdens het filmen. Alle RF-objectieven ondersteunen namelijk kleinere stappen van slechts 1/8 stop, in vergelijking met de 1/3 stop bij fotografie, zodat veranderingen in helderheid minder opvallend zijn wanneer je tijdens het filmen het diafragma aanpast.

Dankzij de snelheid van de aansluiting van de RF-vatting is zelfs elektronische onderdrukking van focus breathing mogelijk om te voorkomen dat de beeldhoek verandert terwijl je scherpstelt. Cine-objectieven zonder RF-vatting zijn meestal erg groot omdat ze een mechanisch systeem bevatten dat focus breathing ondervangt. Maar dankzij de RF-vatting, in combinatie met Nano USM-technologie en zwevende lensgroepen, kan dit nu elektronisch worden gedaan zodat er een zeer compact ontwerp van objectieven voor video mogelijk wordt.

Een dwarsdoorsnede die de communicatie tussen de microprocessor van het objectief en de beeldprocessor laat zien.

De Digital Lens Optimizer-technologie (DLO) die is ingebouwd in het EOS R-systeem, maakt optimaal gebruik van de supersnelle communicatie van de RF-vatting tussen objectief en camerabody en de kracht van de beeldprocessor om het beste uit je objectieven te halen.

Deze doorsnede laat de beeldprocessor, beeldsensor, microprocessor en Nano USM-focusmotor in het objectief zien.

Het Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief heeft een Nano USM-motor (hier aangeduid met 'Nano USM') die wordt aangestuurd door een microprocessor (aangeduid met 'Lens Microprocessor'), die op hoge snelheid communiceert met het Dual Pixel CMOS AF-systeem in de sensor van EOS R System-camera's en de processor van de camera (aangeduid met 'Image Processor'), wat zorgt voor supersnelle autofocusprestaties. Dit is een van de vele technische innovaties die mogelijk worden gemaakt door de technologie in de RF-vatting.

IS-technologie

Een van de belangrijkste technische innovaties die het revolutionaire ontwerp van de RF-vatting mogelijk maakte, is superieure beeldstabilisatie (IS).

De snelheid en bandbreedte van de communicatie tussen camera en objectief laten het toe dat zelfs in EOS R System-camera's die geen sensor-shifting in-body beeldstabilisatie (IBIS) hebben, een Dual Sensing IS-systeem bewegingsinformatie van de CMOS-sensor van de camera monitort. Dit systeem is in vergelijking met de optische IS van het objectief gevoeliger voor cameratrilling met lage frequentie die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld de hartslag of ademhaling van de fotograaf. Deze extra informatie wordt vervolgens gebruikt om de beweging te corrigeren, wat in de praktijk neerkomt op extra stabilisatie van een halve stop of meer.

In camera's die wel beschikken over het in de EOS R5 en EOS R6 geïntroduceerde IBIS-systeem, kan de IBIS van de camera bovendien coöperatief samenwerken met de optische IS in IS-objectieven, zodat een groter bereik van cameratrilling kan worden gecorrigeerd dan elk systeem afzonderlijk zou kunnen doen. Optische IS is bijvoorbeeld vooral doeltreffend bij brandpuntsafstanden van teleobjectieven, terwijl IBIS het meest effectief is bij het corrigeren van beweging die optreedt bij kortere brandpuntsafstanden.

De brede opening van de RF-vatting zorgt er ook voor dat objectieven met een grote beeldcirkel volledig kunnen profiteren van het IBIS-systeem. De sensor heeft dan meer ruimte om te bewegen om bewegingsonscherpte te compenseren, zonder het risico te lopen dat het beeld wordt afgesneden. Hiermee kan het IBIS-systeem van de camera tot wel 8-stops beeldstabilisatie leveren bij objectieven die niet met geïntegreerde optische IS zijn uitgerust, maar wel over grote beeldcirkels beschikken, zoals de RF 28-70mm F2L USM en RF 85mm F1.2L USM.

Dit diagram laat zien hoe de beweging van de beeldsensor in het in-body beeldstabilisatiesysteem van een EOS R5 binnen de beeldcirkel blijft.

Dankzij de grote diameter van de RF-objectiefvatting heeft de sensor in een camera met in-body beeldstabilisatie (IBIS), zoals de EOS R5, meer bewegingsruimte en kan zo ongeëvenaarde niveaus van beeldstabilisatie bereiken. De opening van de vatting (1) is zo groot dat wanneer de sensor vanuit zijn standaardpositie (2) beweegt, zelfs de maximale amplitude van sensorbeweging (3) nog altijd binnen de beeldcirkel valt (zoals met rood is aangegeven). Dit betekent dat het licht de hele beeldsensor bereikt, ongeacht hoeveel de sensor beweegt om beeldstabilisatie te behouden.

Een opname met lange sluitertijd van een horizontaal lichtspoor dat tevoorschijn komt uit een grot in een rotswand aan een zandstrand.

Commercieel fotograaf Rob Payne gebruikte een sluitertijd van vier seconden om deze opvallende foto van een vliegende drone te maken, of preciezer gezegd, van het rode licht dat eraan vastzit; de drone zelf is onzichtbaar. Hoewel hij de opname maakte vanuit de hand bij weinig licht en met een lange sluitertijd, is de achtergrond scherp, tot aan de tegen de lucht afstekende vegetatie op de heuvel toe – een fraai voorbeeld van hoe doeltreffend de beeldstabilisatie van de camera is. Gefotografeerd met een Canon EOS R6, ingesteld op 24 mm, 4 sec, f/5.6 en ISO1600. © Rob Payne

Roadmap Canon RF-objectief

Het huidige assortiment Canon RF-objectieven is te raadplegen op de productpagina met RF-objectieven. De Canon RF-serie wordt telkens verder ontwikkeld, waarbij elk jaar nieuwe objectieven op de markt komen. Er is een nieuwe categorie RF-S-objectieven toegevoegd, waaronder de RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM en RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, speciaal ontworpen voor gebruik met APS-C EOS R System-camera's zoals de EOS R7 en EOS R10. Met een zeer brede keuze, variërend van 5,2 mm tot wel 1.200 mm, biedt de RF-serie objectieven al het grootste bereik van brandpuntsafstanden die verkrijgbaar zijn in een systeemcamera en Canon streeft ernaar om een brandpuntsafstand te bieden voor elk onderwerp en voor elke fotograaf.

Canon's RF Trinity-objectieven

De kern van het assortiment RF-objectieven bestaat uit Canon's 'Trinity' van f/2.8 zoomobjectieven, te weten een groothoek-, een standaard- en een telezoomobjectief. Samen zouden deze drie objectieven professionele fotografen voldoende flexibiliteit moeten geven om vrijwel elk onderwerp in elke situatie vast te leggen.

Canon's RF Trinity-objectieven zijn de RF 15-35MM F2.8L IS USM, RF 24-70MM F2.8L IS USM en RF 70-200mm F2.8L IS USM. Ze beschikken allemaal over een snel diafragma van f/2.8, optische beeldstabilisatie en een geruisloze Nano USM-autofocusmotor. Ze zijn zo veelzijdig dat ze alles kunnen vastleggen, van landschappen en portretten tot sport en wildlife.

Canon-extenders voor RF-objectieven

Canon biedt daarnaast 1.4x en 2x extenders of teleconverters voor bepaalde RF-objectieven, waarmee je een groter bereik hebt zonder dat het ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van glas met een hoge brekingsindex en lage dispersie. Deze eigenschappen helpen de chromatische aberratie die vaak optreedt bij vergroting, te verminderen.

In het ontwerp van beide RF-extenders zijn speciale objectiefcoatings en een opbouw in drie lagen aangebracht om ghosting te verminderen. Daarnaast voorkomt de witte buitenkant, bekend van Canon's L-serie teleobjectieven, dat de extenders te heet worden zodat ze optimaal blijven presteren.

Vanwege de constructie van de extenders kunnen slechts een paar objectieven met extenders worden gebruikt. Daarnaast zorgt de Canon Extender RF 1.4x voor een 1-stops afname in het maximale diafragma, terwijl de Extender RF 2x voor een 2-stops afname zorgt. De objectieven kunnen wel gewoon automatisch scherpstellen.

Drie Canon RF-zoomobjectieven op een met verf bespatte houten ondergrond. Een door het water glijdende skiff met een rood-witte boeg wordt onscherp weergegeven op de achtergrond.

Canon's 'Trinity' van f/2.8 RF-objectieven bestaat uit ultrabrede, standaard- en telezoombereiken die brandpuntsafstanden bestrijken van 15 mm tot wel 200 mm met een constant diafragma van f2.8 voor het maken van opnamen in vrijwel elke professionele situatie, van landschappen, portretten en sport tot interieurs, mode en stadsgezichten.

Kunnen Canon EF-objectieven worden gebruikt op een camera met RF-vatting?

Hoewel de diameter van de vatting bij beide hetzelfde is, kunnen EF-objectieven niet rechtstreeks op een RF-vatting worden bevestigd. Je kunt echter wel EF- en EF-S-objectieven op een EOS R System-camera gebruiken zonder verlies van kwaliteit of functionaliteit, met behulp van EF-EOS R-vattingadapters.

Behalve de standaard EF-EOS R-vattingadapter is er ook de EF-EOS R-vattingadapter met Control Ring die is uitgerust met een Lens Control Ring zoals die op RF-objectieven, waarmee je verschillende instellingen kunt aanpassen. Een alternatief is de EF-EOS R-vattingadapter met drop-in filtersysteem, die de mogelijkheid biedt om drop-in filters te gebruiken. Het is dan niet meer nodig om filters op de voorkant van een objectief te bevestigen, wat bijzonder handig is bij groothoekobjectieven met een groot frontelement. Deze adapter is beschikbaar met een variabel grijsfilter (V-ND-filter) of een circulair polarisatiefilter (C-PL-filter).

Gebruikers van de EOS C70, Canon's eerste Cinema EOS-camera met RF-vatting, kunnen er ook voor kiezen om EF-objectieven met de Canon-vattingadapter EF-EOS R 0.71x te gebruiken. Deze vattingadapter bevat een 0,71x optische groothoekconverter, zodat de full-frame beeldhoek van het objectief behouden blijft op de EOS C70 Super 35mm sensor. Daarnaast verhoogt deze adapter de lichtoverdracht met 1 stop.

Bij al deze vattingadapters is er volledige communicatie tussen een EF-objectief en de EOS R System-camera. Dit betekent dat autofocusmogelijkheden, correctie van chromatische aberratie en metadata van het objectief volledig worden ondersteund, net zoals bij een camera met EF-vatting.

Een close-up van de handen van een fotograaf die een EF-EOS R-vattingadapter met drop-in filtersysteem met V-ND-filter op een Canon EOS R5 C-camera bevestigt.

Met de EF-EOS R-vattingadapter met drop-in filtersysteem kun je niet alleen EF-objectieven op een EOS R System-camera bevestigen, maar ook drop-in filters gebruiken. Een variabel ND-filter zoals het filter in de adapter die hier op een EOS R5 C wordt bevestigd, helpt de hoeveelheid licht te reguleren dat in de camera valt. Een handig filter voor filmmakers die opnamen willen maken met een groot diafragma/lange sluitertijd bij fel licht.

Veelgestelde vragen over de Canon RF-vatting

Passen Canon RF-objectieven op een EF-vatting?

Nee, Canon RF-objectieven zijn niet compatibel met Canon-spiegelreflexcamera's met EF-vatting. Er is ook geen adapter beschikbaar voor RF-vatting naar EF-vatting. Lees meer over de compatibiliteit van objectieven.

Wat betekent RF in Canon-objectieven?

Toen het Canon EOS System werd geïntroduceerd, stond het acroniem EOS voor Electro-Optical System. Omdat de EF-vatting een volledig elektronische vatting was, stond EF voor Electronic Focus.

Canon's project om de volgende generatie EOS-camera's te ontwikkelen had als uitgangspunt 'Reimagining optical excellence' en kreeg daarom de codenaam Project R. Dit resulteerde vervolgens in de officiële naam van het EOS R System. In het geval van de objectieven leidde een fusie van EF en R tot de naam RF-objectieven, wat simpelweg staat voor Canon-objectieven die zijn ontworpen voor gebruik met EOS R System-camera's die de nieuwe RF-vatting hebben.

Waarom zijn Canon RF-objectieven beter?

Canon RF-objectieven zijn beter dan EF-objectieven omdat het ontwerp van de RF-vatting een veel snellere communicatie tussen de camera en het objectief mogelijk maakt, voor een grotere dataoverdracht zorgt en ondersteuning biedt voor de nieuwste scherpstel-, beeldstabilisatie- en optische technologieën. Dankzij de kortere flensafstand kunnen bovendien objectieven worden ontworpen met ongeëvenaarde prestaties.

Wat zijn RF-S-objectieven?

De categorie RF-S-objectieven voorziet in betaalbare objectieven voor algemeen gebruik die zijn ontworpen voor APS-C EOS R System-camera's. De RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM is bijvoorbeeld de ideale partner voor de Canon EOS R10. De RF-vatting op een RF-S-objectief is identiek aan de vatting op alle RF-objectieven, en RF-S-objectieven zijn compatibel met alle EOS R System-camera's. Combineer je echter een full-frame EOS R System-camera met een RF-S-objectief, dan snijdt de camera het beeldgebied automatisch bij zodat het overeenkomt met de APS-C-dekking van het objectief.

Jeff Meyer & Alex Summersby

Gerelateerde artikelen

 • UITRUSTING

  De beste RF-objectieven van Canon voor video-opnamen

  Welke prime- en zoomobjectieven met RF-vatting moeten filmmakers en videografen kiezen bij het maken van video's?

 • TECHNOLOGIE

  Spiegelreflexcamera versus systeemcamera

  Denk je erover om over te stappen op een systeemcamera? Hier worden de verschillen tussen beide camera's uitgelegd om je te helpen de juiste keuze te maken.

 • ARTIKEL

  Twaalf veelgestelde vragen over het Canon EOS R-systeem beantwoord

  Is een full-frame systeemcamera geschikt voor jou? Mike Burnhill van Canon beantwoordt 10 veelgestelde vragen over de EOS R, de EOS RP en RF-objectieven.

 • LENZEN

  Canon's motortechnologie voor het scherpstellen van het objectief

  De technologie achter de autofocus is niet zo vanzelfsprekend als vaak wordt gedacht. Lees meer over de geschiedenis van Canon's USM- (Ultra Sonic Motor) en STM-technologieën en hoe ze snelle, soepele en stille AF mogelijk maken.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro