Dynamisch. Spannend. Onvoorspelbaar. Dit zijn slechts een paar manieren om de ervaring van het fotograferen van professionele sporten te beschrijven. Het is een pittige uitdaging waarvoor een diepgaand begrip vereist is van de sport die wordt vastgelegd.
Net als elke andere vorm van fotografie kent ook sportfotografie zijn eigen obstakels. Van slecht licht tot slecht weer tot niet de beste opnameplekken kunnen krijgen, er zijn veel factoren die het vastleggen van de perfecte foto in de weg kunnen staan. En toch is sportfotografie ontegenzeggelijk spannend. Elk moment biedt een kans om de passie en emotie die zo kenmerkend zijn voor sport in een fantastisch beeld te laten zien.
Adequate apparatuur is essentieel om deze kans te kunnen benutten. De Canon EOS R1 valt op door zijn snelheid, zijn geavanceerde functies en zijn geavanceerde technologie. Hiermee is het een revolutionaire keuze voor professionele sportfotografen om historische momenten vast te leggen met hun objectieven en baanbrekend werk te maken.
Hier laten drie doorgewinterde professionals, die aan de top van hun sportfotografiecarrière staan, zien hoe de EOS R1 hen in staat stelt om die onmisbare momenten vast te leggen.
SPORT EN ACTIE
Hoe de Canon EOS R1 sportfotografen in staat stelt baanbrekende momenten vast te leggen
De technologie in de Canon EOS R1
Vanaf het begin in 1989 werd de EOS-1-serie van Canon ontworpen als de beste camera's op de markt voor sportfotografie/ De opeenvolgende modellen in de serie zijn de camera bij uitstek voor professionals die de grootste sportevenementen ter wereld fotograferen. De Canon EOS R1, het nieuwe paradepaardje van het EOS R System, bevat geavanceerde technologieën waarmee fotografen verbluffende beelden kunnen maken zoals nooit tevoren.
De nieuw ontwikkelde DIGIC Accelerator-processor in de camera werkt samen met de DIGIC X-beeldprocessor en ondersteunt nieuwe eigenschappen zoals Action Priority AF, waarmee de camera het hoofdonderwerp bij basketbal, voetbal en volleybal kan bepalen. Dual Pixel Intelligent Autofocus maakt gebruik van Deep Learning AI om onderwerpen buitengewoon nauwkeurig vast te leggen en te volgen. Door te leren van een enorme database met afbeeldingen, kan het na verloop van tijd onderwerpen identificeren en erop scherpstellen. Bij sportfotografie, waarbij onderwerpen voortdurend in beweging zijn, zijn dergelijke eigenschappen van onschatbare waarde. Ze maken autofocus zowel slimmer als sneller, zodat de fotograaf zich kan concentreren op de actie.
Bovendien is de EOS R1 de eerste EOS R System-camera met kruistype AF, wat betekent dat de sensor faseverschil niet alleen horizontaal detecteert, zoals bij andere autofocus-systemen, maar tegelijkertijd ook verticaal. Dit zorgt voor een grotere autofocusprecisie in situaties met weinig licht en een laag contrast, waar sportfotografen zo vaak mee te maken krijgen - het volgen van een klein autofocuspunt over de uitrusting van een speler als het licht vervaagt, bijvoorbeeld, of de muts van een zwemmer in het water. Bij een wildlifeopname kan het een onderwerp zijn zoals een volledig grijze vogel - verticale gevoeligheid geeft meer informatie om scherpstelling en tracking te bevestigen. Dankzij kruistype AF is de autofocus ook zeer efficiënt in visueel uitdagende omgevingen die voorheen problemen opleverden, zoals door het net heen fotograferen bij een voetbal-, volleybal- of tenniswedstrijd.
Heb je Canon-apparatuur?
Een serie technische innovaties in de EOS R1, van verbeterde connectiviteitsopties tot het in-camera opschalen van beelden met Deep Learning, dragen allemaal bij aan het verbeteren van de opnamebeleving en het gebruiksgemak voor sportfotografen in het veld. Hier zijn de favoriete eigenschappen van onze drie toonaangevende professionals.
De invloed van autofocus op de voetbalfotografie van Alex Grymanis
Alexandros Grymanis, Canon-ambassadeur en de officiële fotograaf van het voetbalteam van Athene, heeft uitgebreide ervaring in sportfotografie, van snowboarden tot surfen, en werkt met wereldmerken als Red Bull, Vans en Adidas.
Alex beschrijft zijn sportfotografie als 'dynamisch', maar hij geniet ook van het fotograferen van 'lifestylesporten' zoals skateboarden, waarbij hij ook de architectuur en mode die bij de sport horen, kan vastleggen.
Bij snelle sporten zoals voetbal is het een uitdaging om de actie bij te houden en de focus op de gewenste persoon te houden. De functie Action Priority AF van de Canon EOS R1 herkent de actie in ondersteunde sporten en verplaatst het autofocuspunt op basis daarvan naar de juiste plek, een eigenschap die Alex van onschatbare waarde vindt.
"De modus Action Priority AF bespaart me werk", zegt hij. "Als fotograaf wil ik fotograferen zonder na te hoeven denken. Hoe minder er is om over na te moeten denken, hoe sneller ik kan zijn."
De EOS R1 beschikt ook over de functie Register People Priority, waarmee je de AF kunt instrueren op wie er moet worden scherpgesteld - je kunt tot 10 sets van 10 mensen vooraf instellen, met behulp van bestaande beelden of door de camera ter plekke op de gewenste mensen te richten. Dit betekent dat je specifieke spelers in het team kunt uitkiezen of dat je de camera kunt instellen om op het ene team te focussen in plaats van op het andere, waardoor het veel gemakkelijker wordt om telkens de foto te maken die je wilt.
Basketbalfotografie vastleggen - in elk licht - met Atiba Jefferson
Atiba Jefferson, een Clio-winnares met een Emmy-nominatie, heeft uitgebreide ervaring in de sportfotografie. Hij begon met skateboarden en stapte daarna over op basketbalfotografie vanwege zijn passie voor de sport.
"Ik kwam in aanraking met sport omdat ik een basketbalfan was en rond 1997 stiekem met mijn camera naar Laker-wedstrijden ging", zegt hij.
De toenmalige teamfotograaf van de Lakers, Andy Bernstein, begeleidde Atiba en gaf hem de kans om te helpen bij het fotograferen van de wedstrijden. Deze ervaring hielp Atiba bij het ontwikkelen van zijn pure, unieke stijl en het vertellen van verhalen door middel van zijn beelden.
Atiba prijst de capaciteiten van de Canon EOS R1 bij weinig licht, die in zijn vakgebied cruciaal zijn.
"De grootste vijand van situaties met weinig licht is actie, omdat je een snelle sluiter nodig hebt en daar heb je weer veel licht voor nodig", zegt hij. "Door de manier waarop deze camera werkt, heeft weinig licht nauwelijks enige invloed. De camera kan bijna zien in het donker."
De geavanceerde AF van de EOS R1 werkt bij weinig licht tot -7,5 EV. "Hij gaat dingen doen die ik eerder niet kon. Ik weet zeker dat hij binnen een seconde automatisch scherpstelt en perfect volgt", aldus Atiba.
De camera beschikt ook over geavanceerde flikkerdetectie, waardoor je verzekerd bent van een goede opname bij het fotograferen van sporten onder een kunstmatige lichtbron (de continue opnamesnelheid kan worden verlaagd). Het vermogen van de EOS R1 om onder uiteenlopende lichtomstandigheden uitstekende foto's te maken, zorgt ervoor dat Atiba ongeacht de omgeving beelden van hoge kwaliteit kan vastleggen, of het nu gaat om een grote sporthal of straatbasketbal in de schemering.
Alisha Lovrich's kijk op tennisfotografie - met welke framerate dan ook
Alisha Lovrich is gevestigd in Auckland, Nieuw-Zeeland, en heeft gewerkt met merken als Nike Run Club, Athletics New Zealand en Toyota New Zealand. Ze heeft ook ruime ervaring met tennisfotografie.
Alisha's liefde voor fotografie komt voort uit haar achtergrond in sport, met name voetbal en atletiek, gecombineerd met haar passie voor beeldende kunst.
"Ik werd meteen verliefd op fotografie omdat de elementen die ik leerde door artistiek bezig te zijn - compositie, lijn, kleur - allemaal vertaalbaar zijn", vertelt ze.
Voor haar is een van de opvallendste eigenschappen van de Canon EOS R1 het Dual Pixel Intelligent AF-systeem, dat zorgt voor een nauwkeurige autofocus, wat cruciaal is voor het volgen van snelle bewegingen op het veld. Tegelijkertijd stellen de continue opnamesnelheid tot 40 fps met volledige AF-tracking en de razendsnelle sluitertijd (met elektronische sluiter) tot 1/64.000 sec. fotografen in staat om meerdere opnamen met hoge resolutie achter elkaar vast te leggen.
Alisha memoreert dat fotografen vroeger 'op hoop van zegen' maar zoveel mogelijk foto's namen, in de hoop de beste te krijgen. Nu, "met de EOS R1 en de mogelijkheid om 24 Megapixel-beelden vast te leggen met verschillende beeldsnelheden, is er meer vertrouwen dat je meer opnamen van goede kwaliteit kunt maken."
De mogelijkheid om opnamesnelheden eenvoudig naar wens aan te passen, is vooral handig bij tennis, waar de actie constant verandert.
De hoge snelheid van de Canon EOS R1
Als er iets is waar alle drie de fotografen het over eens zijn, dan is het wel de hoge snelheid van de Canon EOS R1. Alisha zegt dat de camera 'alles sneller en gemakkelijker maakt' en daarom haar proces enorm heeft beïnvloed. Volgens haar is snelheid 'alles op dit gebied', dus de EOS R1 doet alles wat ze nodig heeft.
De innovatieve functie voor precontinue opname van de EOS R1 slaat 20 frames op voordat de ontspanknop volledig wordt ingedrukt, of je nu fotografeert in HEIF, JPEG of zelfs RAW. Zo missen fotografen nooit de actie die ze willen hebben. Zoals Atiba het zegt: "met deze camera ben je voor geen moment te laat".
Alle drie de fotografen zijn ook enthousiast over de vele manieren waarop de EOS R1 hun workflow zal verbeteren. "Met een eerdere camera kreeg je misschien drie geweldige foto's uit een hele shoot", zegt Alisha. "Met de EOS R1 heb je er wel honderd. Je grootste probleem zal zijn dat je te veel goede beelden hebt, wat nooit een probleem is!"
Een ander belangrijk voordeel zijn de snellere connectiviteitseigenschappen van de camera, waaronder Wi-Fi 6E (in regio's waar dit beschikbaar is) en 2,5G BASE-T Ethernet. Dit was een gamechanger die Alex heel fijn vond. "Daarmee kun je je onderscheiden van de concurrentie", vertelt hij. "Ik wil zo snel aan mijn klanten kunnen leveren als zij dat willen, en deze camera kan dat."
De beste camera voor sportfotografie
Atiba herinnert zich dat wijlen basketbalsensatie Kobe Bryant vaak naar foto's keek in plaats van naar tapes om zijn prestaties te beoordelen. "Hij kon zien waar zijn handen aan de bal zaten. Hij kon zien waar zijn ellebogen zich bevonden. Dat is super intelligent en iets waarover in de sport niet vaak wordt gesproken."
Met goede sportfotografie kun je zoveel vastleggen en onthullen. Maar net als sporters vertrouwen professionele sportfotografen op de prestaties van hun apparatuur, en de geavanceerde technologie van de Canon EOS R1 is een gamechanger.
Bij sporten als voetbal of basketbal, met teams van spelers die om hun positie vechten, kan het een groot verschil maken als je je snel kunt concentreren op de actie. Bij snel bewegende sporten zoals tennis kun je met continue opname met 40 fps en sluitertijden tot 1/64.000 sec de bewegende bal fotograferen in plaats van waar de bal net was. Met precontinue opname kun je het beslissende moment vastleggen, hoe explosief de actie ook is.
Atiba, Alisha en Alex bevestigen dat de Canon EOS R1 hen zelfs onder moeilijke omstandigheden, of wanneer snelheid er tot op de milliseconde toe doet, het concurrentievoordeel geeft om de actie en de intensiteit en emotie van het moment vast te leggen.
Gerelateerde artikelen
-
UITRUSTING
Maak kennis met Canon's baanbrekende hybride camera's
Maak kennis met de EOS R1 en EOS R5 Mark II: een diepe duik in de ultieme full-frame systeemcamera's voor foto's en video's.
-
SPORT EN ACTIE
De beste Canon-apparatuur voor sportfotografie
Sportfotografen Jorge Ferrari en Richard Heathcote vertellen op welke Canon-apparatuur zij vertrouwen voor hun buitengewone actiefoto's.
-
Artikel
Aan de slag als sportfotograaf: professionele tips
Van de beste uitrusting tot de kenmerken van een geweldige foto, drie professionele sportfotografen delen hun 15 beste tips om van je hobby je beroep te maken.
-
SPORT EN ACTIE
Atleten fotograferen met het Canon-zoomobjectief
Het RF 100-300mm F2.8L IS USM-superteleobjectief wordt op de atletiekbaan op de proef gesteld door Getty Images-fotograaf Julian Finney.