ARTIKEL

Waarom de toekomst zo zonnig is voor DSLR's

A driver on a customised dirt bike, riding it on the water.
Voor actiesportfotografen zoals Samo Vidic is een DSLR de enige geschikte technologie om het moment vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) en een Canon EF 14mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 1/2000 sec, f/5 en ISO200. © Samo Vidic

De snelle ontwikkeling van systeemcamera's heeft een reeks baanbrekende technische innovaties geïntroduceerd en de Canon EOS R5 laat zien dat de systeemcamera's van de toekomst ook aanzienlijke sprongen voorwaarts zullen zetten. Functies van de baanbrekende EOS R System-camera's van Canon, zoals stille opnamen en verbeterde prestaties bij weinig licht, plus een reeks snellere, lichtere en scherpere RF-objectieven met geavanceerde ontwerpen, laten zien welke voordelen full-frame systeemcamera's te bieden hebben. Sommige mensen hebben de DSLR daarom al ten dode opgeschreven.

Maar de waarheid is ingewikkelder. Hoewel systeemcamera's met open armen worden ontvangen door fotografen in bepaalde genres, zoals bruiloft-, portret- of documentairefotografie, valt voor fotografen die sport, wildlife of andere genres met snelle actie vastleggen niet aan de superioriteit van DSLR's te toornen. Ondanks de groei van de markt voor systeemcamera's maken DSLR's nog steeds meer dan 53% uit van de huidige cameraverkoop (volgens cijfers van CIPA voor de totale wereldwijde levering van digitale camera's met verwisselbare objectieven, januari t/m december 2019). De DSLR is dus nog steeds springlevend.

Bovendien zijn systeemcamera's niet de enige camera's met geavanceerde innovaties. De Canon EOS-1D X Mark III is een professionele DSLR met nieuwe, geavanceerde functionaliteit. De functies omvatten deep learning-technologie voor een betere nauwkeurigheid van de autofocus tot 14 fps met volledige AF/AE-tracking (of 20 fps in Live View), 5,5K RAW-video-opnamen en een compleet nieuw ontworpen CMOS-beeldsensor met een groter dynamisch bereik. Het laat zien dat Canon zich inzet om zijn toonaangevende DSLR te laten vooroplopen op het gebied van technologische innovatie en het fotograferen van onderwerpen waar milliseconden ertoe doen. Wat maakt een DSLR nou zo bijzonder?

Four men on a racing catamaran bracing against the spray from the sea.
Ondanks de groeiende markt voor systeemcamera's blijven DSLR's de ideale uitrusting voor professionele sport-, wildlife- en actiefotografen. DSLR's zijn vaak bijzonder geschikt om snel bewegende onderwerpen en elementen vast te leggen, zoals het opspattende zeewater in deze foto. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 24mm f/1.4L II USM-objectief, ingesteld op 1/1250 sec, f/5 en ISO100. © Samo Vidic
A skier performing a turn on a steep downhill run.
Het gebruik van een elektronische zoeker in een actiefoto zoals deze is niet praktisch vanwege de onvermijdelijke lichte vertraging tussen wat er gebeurt en wat je in de EVF ziet. Daarom is de optische zoeker van de Canon EOS-1D X Mark III een voordeel voor mensen die snel bewegende onderwerpen fotograferen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 70-200mm F/2.8L IS II USM-objectief (inmiddels opgevolgd door het Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief), ingesteld op 145mm, 1/160 sec, f/7.1 en ISO50. © Samo Vidic
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De mening van een sportfotograaf

Voor Canon Ambassador Samo Vidic, die sporten zoals wielrennen, surfen en motorsport vastlegt, is de DSLR gewoon zijn ideale uitrusting. "Voor wat ik doe is de Canon EOS-1D X Mark II of Canon EOS-1D X Mark III nog steeds mijn ideale werkpaard", zegt hij. "Ik weet zeker dat systeemcamera's de toekomst zijn voor veel mensen, maar op dit moment zie ik persoonlijk geen reden om te veranderen."

"Dankzij de verhoogde framerate van de Canon EOS-1D X Mark III is het eenvoudiger om goede foto's te maken. Bovendien vind ik de nieuwe functies geweldig, zoals de [Smart Controller]-knop voor het wijzigen van de autofocuspunten. Heel efficiënt en gebruiksvriendelijk. Ik stond echt versteld van de AF-prestaties."

Hoewel systeemcamera's vaak worden aangeprezen als kleiner en lichter, zegt Samo dat dit weinig invloed heeft op zijn keuze. "Ik heb geen kleine camera nodig als ik aan het werk ben. Ik heb sowieso altijd twintig kilo aan uitrusting bij me, inclusief alle grote objectieven", zegt hij. "Ik geef de voorkeur aan een grotere camera voor sportfotografie om die grote objectieven te kunnen gebruiken, en de Canon EOS-1D X Mark III voelt perfect in mijn handen. Als ik portretten of foto's van mijn kinderen maak, gebruik ik de Canon EOS R omdat deze gemakkelijk mee te nemen is. De camera past gewoon in mijn zak. Maar voor het vastleggen van snelle actie heb je een snelle autofocus nodig en de Canon EOS-1D X Mark III is wat dat betreft perfect voor mij. Ik ben er heel blij mee."

Samo Vidic looks through the optical viewfinder of his Canon EOS 5D Mark IV.
Een optische zoeker in DSLR's zoals de Canon EOS 5D Mark IV is in veel fotografiescenario's nog steeds een voordeel. © Aljosa Rebolj

Het voordeel van DSLR

Het verschil tussen DSLR's en systeemcamera's is echter meer dan alleen een persoonlijke voorkeur. Mike Burnhill, European Technical Support Manager bij Canon Europe, legt uit dat DSLR's inherente ontwerpfuncties hebben die ze altijd een voorsprong geven in bepaalde scenario's.

"Elektronische zoekers [EVF's] werken in sommige situaties goed, maar ze hebben ook hun nadelen", zegt Mike. "De zoeker is het belangrijkste onderdeel van een camera, want je gebruikt het om het beeld dat je erdoor ziet te kadreren. EVF's zijn geweldig als je bijvoorbeeld fotografeert in zwart-wit, omdat je het beeld monochroom kunt bekijken voordat je de foto maakt. Je kunt ook een zojuist gemaakte foto bekijken, wat een zeer nuttige functie is."

Een EVF heeft in bepaalde situaties echter ook nadelen. Wanneer fotografen bijvoorbeeld een sportevenement vastleggen, kijken ze vaak met één oog door de zoeker terwijl ze met het andere oog de omgeving in de gaten houden. Dus als ze foto's maken tijdens een voetbalwedstrijd, zien ze een speler die strak is uitgesneden door een lang objectief, maar zien ze ook waar de bal zich bevindt en wanneer deze in het frame komt. Het is een vaardigheid die ook van toepassing is bij het vastleggen van snelle dieren, zoals een jagend jachtluipaard. Dit is niet eenvoudig te doen met een EVF.

Jonatan Parades of Mexico diving from Victoria Falls.
Voor deze foto van de Mexicaan Jonatan Parades die een dertig meter hoge sprong van de Victoriawatervallen maakt, was een camera met snelle AF nodig om de actie in een fractie van een seconde vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 33mm, 1/3200 sec, f/5.6 en ISO500. © Samo Vidic
Matthias Haunholder skiing down a steep slope in Kitzbuhel, Austria.
Een heldere EVF kan erg handig zijn in situaties met weinig licht, maar dit spectaculaire beeld laat zien dat scherpe opnamen bij weinig licht perfect mogelijk zijn met een DSLR in de handen van een ervaren actiefotograaf. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief, ingesteld op 200mm, 1/4000 sec, f/5.6 en ISO250. © Samo Vidic
The Canon EOS-1D X Mark III and the Mark II.

12 redenen waarom de Canon EOS-1D X Mark III een verbetering is ten opzichte van de Mark II

In welke opzichten is de nieuwe EOS DSLR beter dan zijn voorganger? Ontdek 12 belangrijke upgrades die echt een verschil maken.

"Als je met beide ogen open fotografeert en je verschillende gradaties van helderheid ziet, is dat geen aangename ervaring", zegt Mike. "Het is net alsof je de hele dag door slechts één glas in je zonnebril hebt. Een EVF heeft ook een lichte vertraging in vergelijking met een optische zoeker; het licht moet op een sensor vallen en wordt vervolgens verwerkt door een processor die met een andere processor is verbonden, en pas daarna komt het via de EVF naar buiten. Die vertraging wordt korter naarmate systeemcamera's zich ontwikkelen, maar het geheel zal nooit zo snel zijn als de snelheid van het licht.

"Een EVF is niet gemaakt om op die manier te fotograferen, waardoor het een keerzijde is voor fotografen die deze techniek gebruiken. Je kunt het omzeilen door te anticiperen op wat er in een opname gaat gebeuren, maar hoe sneller de actie, hoe beter je moet anticiperen. Of je moet meer foto's nemen, meer opslagruimte gebruiken en meer tijd besteden aan nabewerking."

The Canon EOS-1D X Mark III being lifted out of a kitbag.
De Canon EOS-1D X Mark III, Canon's nieuwe toonaangevende actiecamera, is onmisbaar voor sportfotografen die keer op keer de juiste foto willen vastleggen - of ze nu slalommende skiërs of vliegende vogels fotograferen. © Fergus Kennedy
The dedicated AF unit from the Canon EOS-1D X Mark III.
De Canon EOS-1D X Mark III heeft een speciale AF-unit en is voorzien van deep learning AF-algoritmen. Hiermee kun je allerlei situaties herkennen en zelfs gezichten volgen die verborgen zijn achter een bril of helm.

Speciale AF-chip

Het andere grote verschil tussen een DSLR en een systeemcamera is het AF-systeem. "Een DSLR heeft een aparte chip voor scherpstellen, in plaats van dit via de sensor te doen", legt Mike uit. "Deze chips hebben één enkel doel - scherpstellen - en net als bij elke technologie is een onderdeel dat slechts één taak heeft, beter dan een onderdeel dat meerdere taken moet uitvoeren.

"Een speciale AF-chip geeft de DSLR enkele voordelen. Een van de grootste voordelen is dat er meer vervaging kan worden gedetecteerd. Als een onderwerp heel erg onscherp is, kan een DSLR dit dus sneller detecteren en verwerken dan een systeemcamera zou doen. Als de beelden met deze camera's allebei maar een kleine beetje onscherp zijn, is het verschil in scherpstelsnelheid marginaal. Maar als er een groot verschil is, is een DSLR sneller omdat met de AF-chip sneller kan worden scherpgesteld. Simpel gezegd gaat een DSLR veel sneller van volledig onscherp naar scherp."

An atmospheric shot of a skateboarder travelling along a rail at night, reflected in a pool of water below.
Samo en andere fotografen die optische zoekers gebruiken, blijven profiteren van innovaties in DSLR's. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X en een Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye-objectief, ingesteld op 1/250 sec, f/4.5 en ISO640. © Samo Vidic

DSLR's en systeemcamera's: de toekomst

Naast de inherente verschillen in de zoekers en AF-systemen op DSLR- en systeemcamera's, zullen de twee systemen volgens Mike in de toekomst steeds meer dezelfde technologieën delen. "De interface van de zoeker is het echte verschil tussen een systeemcamera en een niet-systeemcamera", zegt hij. "Alle andere onderdelen, inclusief de sensor en mechanica, kunnen van het ene type camera naar het andere worden verplaatst."

Mike is van mening dat zowel DSLR- als systeemcamera's nog een toekomst hebben, deels omdat fotografen gewoon een voorkeur hebben voor bepaalde systemen. "De volgende generatie groeit op met systeemcamera's en zullen deze als de norm beschouwen, maar veel gevestigde fotografen blijven de camera's gebruiken die ze gewend zijn", vervolgt hij. "Als de nieuwe technologie iets kan wat de oude technologie niet kan, is het een reden om te wisselen."

"Als je techniek echter afhankelijk is van een optische zoeker, wegen de voordelen op tegen de nadelen. Ik verwacht dat veel fotografieliefhebbers in de nabije toekomst met systeemcamera's gaan werken omdat er producten worden uitgebracht die voldoen aan hun behoeften of vereisten, maar professionele, gespecialiseerde fotografen houden langer vast aan de DSLR's, zoals de Canon EOS-1-serie."

Geschreven door David Clark


Meer informatie over de verschillen tussen DSLR's en systeemcamera's vind je op de cameravergelijkingspagina van Canon.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan